olej w skrzyni - wymienia się, czy się nie wymienia
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
absajler
- Forumowicz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 16
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 11 razy
- Kontakt:
Re: olej w skrzyni - wymienia się, czy się nie wymienia
Kolego ja zobaczyłem co się wylało z mojej skrzyni to z cała stanowczością polecam wymienić olej :) Co do tego czy lepiej skrzynia chodzi to raczej nic nie zauważyłem.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
a ja dla odmiany przy niedawnej wymianie sprzęgła zlałem olej ze skrzyni i wyglądał idealnie (370 tyś przebiegu ) - przeźroczysty bez żadnych syfów i wlałem go z powrotem
w poprzednim 2.4D też przy wymianie sprzęgła uparłem się i wymieniłem i żadnej poprawy, jak dzwoniła tak i po wymianie dzwoniła
zaznaczam tylko, że skrzynie VW trawią tylko olej najlepszej jakości full wypas syntetyk 75w90, inaczej mogą byc problemy - żadnych Hipoli itp.
w poprzednim 2.4D też przy wymianie sprzęgła uparłem się i wymieniłem i żadnej poprawy, jak dzwoniła tak i po wymianie dzwoniła
zaznaczam tylko, że skrzynie VW trawią tylko olej najlepszej jakości full wypas syntetyk 75w90, inaczej mogą byc problemy - żadnych Hipoli itp.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
lotos i romania petroleum też robi 5W30 syntetyk - wlejesz <55>
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Co do oleju do skrzyni wleje, sprawdzone i działa, nawet k2 zalewałem do takiej skrzyni
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Kolega, który zajmuje się naprawą skrzyń biegów twierdzi, że przy serwisie czyli np. wymiana sprzęgła, dwumasy czy jakiejś naprawie skrzyni powinno wymienić się na nowy olej, jeśli chcesz, żeby wszystko pracowało jak należy. Ale skoro Kenobi wymieniałeś i był olej czyściutki to znaczy, że wszystko pracuje jak należy nie ma opiłków metalu więc wlałeś stary. Oleju do T4 wchodzi 2,5 litra z serwisu ten olej jest pakowany w litrowe butelki i koszt 3 szt. to +-120 zł więc ja jak wymieniałem sprzęgło to zalałem skrzynie nowym. Poprawy w przypadku ACV żadnej nie odczułem ale wcześniej też było dobrze więc niczego się nie spodziewałem. Jednak jakieś dwa lata temu wymieniając sprzęgło w AAB po wymianie i oleju poprawa była znaczna fajniej wszystko wchodzi.
Oczywiście przy skrzyniach automatycznych wymagane są wymiany oleju co 60 tyś.km wraz z filtrem ale o takich przecież tu nie piszemy.
Oczywiście przy skrzyniach automatycznych wymagane są wymiany oleju co 60 tyś.km wraz z filtrem ale o takich przecież tu nie piszemy.
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
Napiszę troszkę o innych samochodach - ale też w temacie. Ford twierdzi że w Transitach mosty i skrzynie są bezobsługowe. Ale każden jeden transit w mojej flocie po osiągnięciu magicznych 200 000 lub czasami nawet mniej - most zaczyna huczeć i konieczna jest naprawa. Podobie ze skrzyniami biegów. Dwie już wymieniłem na nowe a trzy naprawiałem. Też bezobsługowe. Z kolei Iveco Daily ma w procedurach serwisowych wymianę oleju w moście co 2 przegląd, a w skrzyni co trzeci.
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
dlatego mosty w Iweco wytrzymują dłużej. Dziś wszystkie części mają swój limit km, i się psują, przecież producenci muszą zarabiać a mamy nadprodukcję więc prosta sprawa.
-
aminer
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 0
- Model:
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
witam wszystkich od niedawna jestem posiadaczem caravelki 91 2.4d mialem m.in. problem z grzechoczacym lozyskiem w skrzyni prawdopodobnie na walku rozrzadu po sprawdzeniu oleju w skrzyni okazalo sie ze jest niski stan jak i sam olej nieciekawie wygladal i pachnial :) wymienilem na elfa 80w90 i praca skrzyni znacznie sie poprawila tzn. chodzi o wiele ciszej skrzyni na razie nie rozbieram efekt jest zadowalajacy
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wlanie mineralnego oleju do tej skrzyni równa się jej zabójstwem, sadze że szybko synchronizatory polecą a zima się zbliża,aminer pisze:witam wszystkich od niedawna jestem posiadaczem caravelki 91 2.4d mialem m.in. problem z grzechoczacym lozyskiem w skrzyni prawdopodobnie na walku rozrzadu po sprawdzeniu oleju w skrzyni okazalo sie ze jest niski stan jak i sam olej nieciekawie wygladal i pachnial :) wymienilem na elfa 80w90 i praca skrzyni znacznie sie poprawila tzn. chodzi o wiele ciszej skrzyni na razie nie rozbieram efekt jest zadowalajacy
-
aminer
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
moment czyli ten elf 80w90 to olej mineralny ? wlosy mi stanely deba jak przeczytalem twoja odpowiedz <59>
sprawdzilem i faktycznie to mineralny dzieki chemik za szybkie zwrocenie uwagi ale ze mnie leszcz dobrze ze przejechalem z 60km kilometrow dopiero czy taki krotki dystans mogl miec wplyw na skrzynie? ale lipa jescze raz dzieki chyba jakies zacmienie mialem jak go kupowalem
sprawdzilem i faktycznie to mineralny dzieki chemik za szybkie zwrocenie uwagi ale ze mnie leszcz dobrze ze przejechalem z 60km kilometrow dopiero czy taki krotki dystans mogl miec wplyw na skrzynie? ale lipa jescze raz dzieki chyba jakies zacmienie mialem jak go kupowalem
Ostatnio zmieniony 13 paź 2011, 17:08 przez Kenobi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem, proszę używaj opcji Edycja
Powód: post pod postem, proszę używaj opcji Edycja
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Powiem tak jeśli mało jeździłeś to nic się raczej nie stało, ale zmieniaj szybciutko na taki jak należy
-
aminer
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
no i ok olej wymieniony na syntetyk spie spokojniej.. i jezdze spokojniej <01>
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Skrzynie VW (te starsze), nie tolerują oleju GL5. Najlepiej sprawdza się Castrol Taf-x 75W90, GL4+ VW 501 50
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tolerują i to bardzo dobrze kolegoFocusMED pisze:Skrzynie VW (te starsze), nie tolerują oleju GL5. Najlepiej sprawdza się Castrol Taf-x 75W90, GL4+ VW 501 50
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
To nalej do golfa 3 czy passata B3 oleju klasy GL5 a potem wyjmij synchronizatory :)
Może inaczej VW twierdzi że oleje klasy GL5 zawierają jakiś dodatek który reaguje z miedzią i niszczy synchronizatory, osobiście spotkałem 2 skrzynie po takim oleju i obydwie wykończyły się niedługo po wymianie. Ja używam Taf-xa (teraz to się nazywa syntrans) i mam pewność ale że to wolny kraj to każdy może lać co uważa i robić badania :)
Może inaczej VW twierdzi że oleje klasy GL5 zawierają jakiś dodatek który reaguje z miedzią i niszczy synchronizatory, osobiście spotkałem 2 skrzynie po takim oleju i obydwie wykończyły się niedługo po wymianie. Ja używam Taf-xa (teraz to się nazywa syntrans) i mam pewność ale że to wolny kraj to każdy może lać co uważa i robić badania :)
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Powiem ci mój passek b3 ma właśnie gl-5 i nic mu nie dolega, nawet powiem ci lepiej po 10tys,km zmieniałem jeszcze raz olej bo pierwszy raz jak spuszczałem to był straszny syf więc zrobiłem skrzyni płukanke, więc jak dla mnie to bajki opowiadaszFocusMED pisze:To nalej do golfa 3 czy passata B3 oleju klasy GL5 a potem wyjmij synchronizatory :)
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Tak jak napisałem mamy wolny kraj możemy lać co chcemy, ja wiem z różnych źródeł że do VW leje się syntetyk 75W90 GL4 widziałem też skrzynie uszkodzone przez zły olej, dlatego leje taki jaki zaleca VW.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
VW LT w instrukcji obsługi (angielskiej , bo mam w wersji angielskiej) producent zaleca lanie oleju GL4 lub GL5 , LT produkowany byl bodajrze od 96 lub 95 roku... Więc zalezy co masz na mysli pisząc starsze skrzynie biegów , o jak stare ??
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Starsze to na pewno są w T4 w obudowie 02B, nie wiem jak wyczytałeś w instrukcji jaki olej lać do skrzyni bo jako tako producent, nic nie wspomina o wymianie (przynajmniej jeżeli chodzi o T4), a jak już chcesz się dowiedzieć co tam lać, to serwis podaje symbolikę czyli normy jakie ma spełniać dany płyn użytkowy o których wspomniał FocusMEDSterciu pisze:VW LT w instrukcji obsługi (angielskiej , bo mam w wersji angielskiej) producent zaleca lanie oleju GL4 lub GL5 , LT produkowany byl bodajrze od 96 lub 95 roku... Więc zalezy co masz na mysli pisząc starsze skrzynie biegów , o jak stare ??
Jeżeli chodzi o T4 to jak ma się czysty olej w skrzyni i jest stan to bym nie zmieniał, jeżeli jednak jest mętny (szczególnie skrzynia 02B) to zmieniam i w dodatku leje z 0,5 litra więcej.
Ja zalewałem u siebie BP Energear SGX 75W-90 GL-4 który spełnia normę 501.50
Z tego co mi się obiło o uszy to też słyszałem że GL-5 to do mostów, GL-4 mosty i skrzynie, a już na pewno lejemy to co producent samochodu zaleca (po to mają swoje normy).
Na opakowaniu normalny producent podaje specyfikacje jakie normy dany olej czy tam płyn spełnia.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
W 90% instrukcji od róznych marek i modeli producent nie wspomina i nie przewiduje wymiany oleju w skrzyni biegów ale zaleca kontrolę stanu i jego uzupełnianie w razie potrzeby. Ale wyraznie napisane było ze jezeli zajdzie potrzeba uzupelnienia stanu oleju w skrzyni to można wlać olej GL4 (i podane byly jeszcze jakies cyfry , więc moze to chodzilo normę) oraz GL5 i tu tez coś jeszcze bylo dopisane za tym symbolem. Te dwa oleje były wyszczególnione ze można nimi uzupełniac stan.
Kolejna sprawa ze olej GL5 jest tak samo do skrzyń biegów jak GL4 , w japończykach tez w instrukcji obsługi juz na początku lat 90 zalecali sprawdzać stan oleju i jezeli zachodzi taka potrzeba uzupelniac go olejem GL5 75w90 lub GL4 podając w pierwszej kolejnosci olej GL5.
Więc nie wiem co Wy macie za instrukcje jak nie podają takich informacji :P , w kazdej z jaką się spotkałem niezaleznie od marki i modelu (90% instrukcji trafiających do nowych aut na rynki brytyjskie) była informacja aby sprawdzac stan oleju co iles tam km i jezeli zachodzi potrzeba to uzupełnic i podane było jakimi olejami. Fakt ze w większosci nic nie pisalo na temat wymiany , co ile km i takie tam , lub była informacja ze przez okres eksplatacji producent takiej wymiany nie przewiduje.
Kolejna sprawa ze olej GL5 jest tak samo do skrzyń biegów jak GL4 , w japończykach tez w instrukcji obsługi juz na początku lat 90 zalecali sprawdzać stan oleju i jezeli zachodzi taka potrzeba uzupelniac go olejem GL5 75w90 lub GL4 podając w pierwszej kolejnosci olej GL5.
Więc nie wiem co Wy macie za instrukcje jak nie podają takich informacji :P , w kazdej z jaką się spotkałem niezaleznie od marki i modelu (90% instrukcji trafiających do nowych aut na rynki brytyjskie) była informacja aby sprawdzac stan oleju co iles tam km i jezeli zachodzi potrzeba to uzupełnic i podane było jakimi olejami. Fakt ze w większosci nic nie pisalo na temat wymiany , co ile km i takie tam , lub była informacja ze przez okres eksplatacji producent takiej wymiany nie przewiduje.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Mniejsza o to, wymieniałem właśnie dzisiaj w jednej z karetek olej, skrzynia 02B CRN i weszło 3 litry i się nie przelewało przez wlew a wszyscy piszą że wchodzi 2,5 to jak to w końcu jest?
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Do CCY tez wlalem 3 litry i sie nie przelewalo
Auto bylo ustawione do poziomicy zeby nie bylo ze krzywo stalo <pajac>
Auto bylo ustawione do poziomicy zeby nie bylo ze krzywo stalo <pajac>
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Dogrzebałem się do serwisówki i jest napisane że wchodzi 3l, więc ci co wlewali 2,5 niedokładnie spuszczali :)
Chociaż Etka twierdzi że wchodzi 2.5l. Może dlatego ludziom pada V bo olej do niej nie dosięga :)
Chociaż Etka twierdzi że wchodzi 2.5l. Może dlatego ludziom pada V bo olej do niej nie dosięga :)
-
aminer
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
to znowu panowie zabiliscie mi cwieka wymienilem olej na PRISTA syntetyk 75w90 teraz dopatrzylem ze GL5 i juz w glowie mi siedzi ze padnie mi skrzynia wzialem butelke i w opisie stoi ze olej spelnia warunki dla GL5 i ... GL4 chociaz glowny napis na butelce glosi GL5 -juz calkiem zglupialemchemik211 pisze:Powiem ci mój passek b3 ma właśnie gl-5 i nic mu nie dolega, nawet powiem ci lepiej po 10tys,km zmieniałem jeszcze raz olej bo pierwszy raz jak spuszczałem to był straszny syf więc zrobiłem skrzyni płukanke, więc jak dla mnie to bajki opowiadaszFocusMED pisze:To nalej do golfa 3 czy passata B3 oleju klasy GL5 a potem wyjmij synchronizatory :)
w instrukcji od mojej caravelki pisze ze do skrzyni idzie GL4 tak jak pisal Focus tylko co teraz z opisem z butelki po oleju ?
pozdrawiam i dzieki za jakies wskazowki czy wymienic jeszcze raz ten olej czy nie - ten PRISTA mam zalany ze 2 miechy co prawda zrobilem w tym czasie moze 400km ale z tego co pisze Focus wynika ze reaguje on z miedzia wiec ilosc przejechanych km nie ma tu wplywu tylko raczej czas eh...
-
aminer
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
i chyba tak zrobie dzieki pozdrchemik211 pisze:aminer jeździć i nie przejmować się
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Leon
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Zdecydowanie potwierdzam. Trzeba wymieniać. U mnie tez mocno brunatna maź wyleciała. Także na 100% się wymienia.
-
blazejek33
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: t4
- Opis: Instalacje elektryczne, elektromechanika maszyn rolniczych
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
powiem tak :) rozmawiałem dziś z serwisantem skrzyń biegów i potwierdził co myslałem olej w skrzyniach od t4 wymienia się co drugą wymianę oleju w silniku, brzmi to nadgorliwie ale to bardzo prawdopodobne i druga rzecz polega na tym ze nalewanie oleju równo z korkiem jest błędne, należy dolac pół litra więcej niż się powinno podejrzewam, że jak by poprzedni właściciel mojego t4 tak robił 5 bieg był by do dziś
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Z tą co drugą wymianą oleju to lekka przesada, kolejna sprawa że jak nalejesz za dużo to wywali Ci uszczelniacz.