Viatoll

Prawo jazdy, tachograf, B+E, C – kto, kiedy i na co może jeździć T4.
bogdanzm
Początkujący T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 5
Model:
Auto: T4
Kontakt:

Viatoll

Nieprzeczytany post autor: bogdanzm »

Witam
Przez viatoll spaliły na panewce moje plany. Bo koszty i koszty itd.

Zbliżają się wybory i może koledzy i koleżanki mają jakiś znajomych którzy by pomogli obalić viatoll dla samochodów do 3,5 t z przyczepami dla celów prywatnych. No tak tylko jak odróżnić zawodowego laweciarza od jednorazowego wypadu po samochód.

Pozdrawiam
BZ
mariuszgim
Specjalista T4

16
Tematy: 10
Model:
Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest
podziekowal za post: 11 razy
otrzymal podziekowanie: 32 razy
Kontakt:

Re: Viatoll

Nieprzeczytany post autor: mariuszgim »

Kolego - chyba byśmy musieli wszyscy znać kogoś na górze i w zarządach firm które czerpią z tego zyski.
Myślę że jak masz jednorazowy wypad to chyba nie są aż takie koszta (może się mylę), i chyba zawsze możesz jechać bocznymi trasami.
mora
Znawca T4

15
Tematy: 15
Model:
Auto: transporter
Opis: " Sekcja Dolnośląsko-Opolska!"
podziekowal za post: 53 razy
otrzymal podziekowanie: 8 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mora »

Ja już kupiłam i nakleiłam . Autko mam do celów prywatnych, ale ryzyko jest zbyt wielkie. Ale tak,jak napisał przedmówca: zawsze możesz bocznymi drogami.
b8tz
Znawca T4

16
Model:
Auto: Transporter Kombi
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 30 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: b8tz »

bogdanzm pisze:
Witam

Zbliżają się wybory i może koledzy i koleżanki mają jakiś znajomych którzy by pomogli obalić viatoll dla samochodów do 3,5 t z przyczepami dla celów prywatnych. No tak tylko jak odróżnić zawodowego laweciarza od jednorazowego wypadu po samochód.

Pozdrawiam
BZ
Wkalkuluj sobie koszt viatolla w cenę sprowadzanego samochodu. Proste. Sprowadzasz auta dla siebie? Jeśli tak to viatolla przełkniesz. Jeśli na handel - załóż działalność, płać podatki - wtedy opłatę będziesz mógł zaliczyć sobie w koszty.

Jeśli o mnie chodzi - uważam że z Viatolla powinny być zwolnione tylko zespoły z przyczepami kempingowymi. Cała reszta typu laweciarze, budowlańcy itp... powinni płacić. Być może przydałaby się jeszcze jedna kategoria wagowa - taka pomiędzy 3.5 a 7 ton.
chmielik
Ikona forum

16
Tematy: 43
Model:
Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 82 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chmielik »

Podobno od nowego roku wszyscy będą płacić ......
b8tz
Znawca T4

16
Model:
Kontakt:

chmielik pisze:
Podobno od nowego roku wszyscy będą płacić ......
Nie do końca może o to chodzi..... Ale na autostradach zarządzanych przez GDDKiA od 1.01.2012 zamiast płacić na bramkach - będzie można sobie zainstalować boxa w aucie o DMC< 3.5T. Na dzień dzisiejszy taką autostradą jest A2 na odcinku Konin - Stryków. Tam osobówki jadą na bramki i płacą, a auta z viatoll'em jadą na oddzielny pas, gdzie po zczytaniu box'a szlaban idzie do góry automatycznie i można jechać. Prawdopodobnie od stycznia 2012 płatny w ten sposób będzie odcinek A4 od Wrocławia w stronę Dolnego Śląska. Dokładnie Bielany Wrocławskie - Sośnica.
andrewa1
Kierowca T4

16
Tematy: 58
Model:
Auto: transpo-carawella
Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 79 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: andrewa1 »

bogdanzm pisze:
Witam

Pozdrawiam
BZ
dokładnie przeczytałem to co napisałeś i albo się pomyliłeś lub tez nie jesteś do końca obeznany z tematem

do 3,5 t nic Cię nie obchodzi VIATOLL
Sterciu
Ekspert T4

16
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

andrewa1 pisze:
bogdanzm pisze:
Witam

Pozdrawiam
BZ
dokładnie przeczytałem to co napisałeś i albo się pomyliłeś lub tez nie jesteś do końca obeznany z tematem

do 3,5 t nic Cię nie obchodzi VIATOLL

Nie do końca sprcyzował o co mu chodzi ;)

Samochód o dmc do 3,5T z przyczepą przez którą zespół przekracza dmc 3,5T podlega pod viatoll. Pojazdy o dmc do 3,5T z przyczepą gdzie cały zespól nie przekracza dmc 3,5T nie podlega pod viatoll.

b8tz pisze:
bogdanzm pisze:
Witam

Pozdrawiam
BZ
Wkalkuluj sobie koszt viatolla w cenę sprowadzanego samochodu. Proste. Sprowadzasz auta dla siebie? Jeśli tak to viatolla przełkniesz. Jeśli na handel - załóż działalność, płać podatki - wtedy opłatę będziesz mógł zaliczyć sobie w koszty.

Jeśli o mnie chodzi - uważam że z Viatolla powinny być zwolnione tylko zespoły z przyczepami kempingowymi. Cała reszta typu laweciarze, budowlańcy itp... powinni płacić. Być może przydałaby się jeszcze jedna kategoria wagowa - taka pomiędzy 3.5 a 7 ton.
A ja uwazam ze ten cały viatoll to jest i tak złodziejstwo. Juz mamy podatek drogowy w paliwie , skoro wprowadzają ciągle to nowe opłaty to niedługo bedzie kazdy samochód , nawet osobowy o dmc do 3,5T musiał go miec i bedzie płacił (Wtedy juz chyba ludzie nie wytrzymają i z kosami wyjdą wkońcu na ulice... niestety patrząc na to co się dzieje u nas w raju dojśc do wniosku mozna ze bedzie tutaj druga Grecja niestety.... ) My podniesliśmy stawki za km jak trzeba jechac z przyczepą tak aby nie byc stratnym przez viabox który nalicza nam za kazdy km... albo i nie nalicza bo ten cały system działa jak chce jak narazie <sarkastyk> . Trudno się mówi , a takie podwyzki za transport odczujemy my wszyscy kupujac towary które są przeciez transportowane drogami lądowymi w większosci....
bogdanzm
Początkujący T4

15
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: bogdanzm »

Witam
Chodziło mi o zespół pojazdów gdzie wymagane są prawo jazdy B+E. Jednorazowa zabawa z viatolem mija się z celem. Faktycznie lepiej zaplanować trasę gdzie nie ma bramek. Ale fajnie by było aby zwolnione były przyczepy kempingowe. Tak na przyszłość.

Pozdrawiam
BZ
andrewa1
Kierowca T4

16
Tematy: 58
Model:
Auto: transpo-carawella
Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
otrzymal podziekowanie: 79 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: andrewa1 »

bogdanzm pisze:
Witam
Chodziło mi o zespół pojazdów gdzie wymagane są prawo jazdy B+E. Jednorazowa zabawa z viatolem mija się z celem. Faktycznie lepiej zaplanować trasę gdzie nie ma bramek. Ale fajnie by było aby zwolnione były przyczepy kempingowe. Tak na przyszłość.

Pozdrawiam
BZ
raczej się na to nie zanosi wręcz przeciwnie dróg płatnych przybywa
Wojti01
Forumowicz T4

15
Tematy: 4
Model:
Auto: t4
Opis: multivan generation
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Wojti01 »

jak to w końcu jest z tym mytem, w zeszłym tygodniu kolega jadąc ciężarówką pow. 3,5t bez przyczepy dostał karę 5tyś zl za brak viatolla. dodam że nie wykupywał viatolla bo jeździ w koło komina i nigdzie nie jeździ gdzie są bramki, policjant powiedział, że nie jeździ ta gdzie są bramki to i tak to go nie zwalnia od nie posiadania viatolla. jak to jest? czy faktycznie muszę posiadać viatolla gdy nie jeżdżę po drogach "płatnych"?
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: slimak »

Jeśli policjant miał racje to absurd sięgnie zenitu.
b8tz
Znawca T4

16
Model:
Kontakt:

Napisz jeszcze gdzie samochód został zatrzymany. Miejscowość, numer drogi. Po drugie - za nie wnoszenie opłat karze ITD a nie policja.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

nie ma takiej opcji
dał się wkręcić i to mocno - niech natychmiast pisze odwołanie - oczywiście jeśli został zatrzymany na drodze gdzie nie obowiązują opłaty
sprawdzałem to osobiście dla firmy gdzie pracuję
obowiązek posiadania viaboxa jest jasno określony
- samochód lub zestaw o masie pow. 3.5 tony
- znajduje się na drodze objętej opłatami

po drugie kara za brak urządzenia wynosi 3000zł, za inne błędy ( tonaż, Emisja spalin ) 1500zł
ni jak nie wychodzi 5000zł

http://www.viatoll.pl/pl/pojazdy-ciezki ... sji-spalin

ktoś tu ściemnia <01>
Wojti01
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

droga z Piaseczna do Tarczyna, droga nr.722
Balin
Początkujący T4

16
Tematy: 2
Model:
Auto: allstar
otrzymal podziekowanie: 4 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Balin »

Temat śliski i ilu "specjalistów", tyle opinii. Zadając pytanie ze strony viatolla w zależności kto odpowiada można usłyszeć, ze trzeba, lub nie.
Na głównej stronie viatoll widnieje: "System viaTOLL jest obowiązkowy dla wszystkich pojazdów samochodowych oraz zespołów pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 3,5 tony."

edit:
Rozmowa z przed 5 min z infolini: Nie potrzeba.....
KrzySieK
Znawca T4

16
Tematy: 21
Model:
Auto: Transporter Looong
podziekowal za post: 7 razy
otrzymal podziekowanie: 18 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: KrzySieK »

ponoć na powyżej 3,5t trzeba mieć viatolla nawet jeśli nie śmigasz po drogach objętymi opłatami
Kolega który kręci się po budowach stayerami też tak słyszał....
Wojti01
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

i bądź tu człowieku mądry jak u źródła różnie informują
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

to nie prawda
dałem linka na stronę viatolla, są tam telefony i można tam zadzwonić lub do ITD
u mnie w firmie jeżdżą dwa samochody pow. 3.5t wokół komina i nie mają viaboxów i żadnych problemów nie ma podczas kontroli

nie opierajcie się na tym co ktoś gdzieś tam słyszał, tylko na przepisach, a te są jasne !!

pow 3.5t na drodze płatnej !!
Wojti01 pisze:
droga nr.722
to jest trasa Piaseczno Grójec, do Tarczyna musiał by odbić na 876, a tu jeśli przecinał skrzyżowanie z 7 to już musiał mieć Viatola
Wojti01
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

Kenobi pisze:
to nie prawda
dałem linka na stronę viatolla, są tam telefony i można tam zadzwonić lub do ITD
u mnie w firmie jeżdżą dwa samochody pow. 3.5t wokół komina i nie mają viaboxów i żadnych problemów nie ma podczas kontroli

nie opierajcie się na tym co ktoś gdzieś tam słyszał, tylko na przepisach, a te są jasne !!

pow 3.5t na drodze płatnej !!
Wojti01 pisze:
droga nr.722
to jest trasa Piaseczno Grójec, do Tarczyna musiał by odbić na 876, a tu jeśli przecinał skrzyżowanie z 7 to już musiał mieć Viatola
tak 876 źle spojrzałem, 7 musiał przeciąć. ale też paranoja jak przejechać trasę nie wjeżdżając na nią skoro nigdzie nie ma wiaduktu, żeby na nią wjeżdżać, jednak żyjemy w dziwnym państwie
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

to też zgłębiałem, tu są pewne rozbieżności
bo formalnie według prawa jezdnie ( którymi musisz przejechać ) tego skrzyżowania należą do ciągu drogi krajowej 7, która jest na tym odcinku płatna, czyli formalnie przez tą chwilę na niej się znajdujesz i już podpadasz pod prawo ( pow. 3.5t na płatnej drodze )

rozbieżność to to, że branki są przed i za skrzyżowaniem więc cię nie wyłapią, czyli skrzyżowanie nie jest płatne ale przepis mówi, że to jest 7 i jest płatna

edycja

zadzwoniłem właśnie do ITD - powiedzieli, żeby nie płacić bo po pierwsze to oni dają kary, a nie policja
po drugie takie skrzyżowania są wyłączone z opłaty, chyba, że udowodnią iż jechałeś 7
coś tam w przepisach jest zmienione
i tak jak pisałem kara wynosi 3000zł
supercars
Forumowicz T4

15
Tematy: 11
Model:
Auto: t4 multivan
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: supercars »

Wojti01 pisze:
jak to w końcu jest z tym mytem, w zeszłym tygodniu kolega jadąc ciężarówką pow. 3,5t bez przyczepy dostał karę 5tyś zl za brak viatolla. dodam że nie wykupywał viatolla bo jeździ w koło komina i nigdzie nie jeździ gdzie są bramki, policjant powiedział, że nie jeździ ta gdzie są bramki to i tak to go nie zwalnia od nie posiadania viatolla. jak to jest? czy faktycznie muszę posiadać viatolla gdy nie jeżdżę po drogach "płatnych"?

Dzisiaj dzwonił mój znajomy do siedziby viatoll odebrała pani Ewa i spytał się jej jak to jest jak jedzie z lawetą bocznymi drogami i nie posiada tego urządzenia czy jest za to jakaś kara bo wielu kierowców tak uważa,pani Ewa odpowiedziała że nie ma takiego przepisu aby mieć to urządzenie w aucie jeśli jedziemy tylko i wyłącznie drogami które nie są płatne .Jeśli jakiś tam policjant czy ITD chcą za to nałożyć mandat to poprostu nie należy go przyjmować.
walther
Nowy T4

15
Tematy: 1
Model:
Auto: VW T4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: walther »

Co za glina narwany mu się trafił? O ile mnie nie spalicie na stosie :D to się przyznam że siedzę w tej firmie od długiego czasu i pierwsze słyszę o takich akcjach. Mimo iż drogi to nie moja branża ale skoro się teczką kilka razy do roku z lawetą obraca wypadało być w temacie. Mam nadzieję że to Wam pomoże bo nieświadomych łatwiej w wymoderowano zrobić.

Po pierwsze - jedyną instytucją która jest kompetentna w kwestii myta i kar za stan techniczny jest i będzie ITD!!! Policja może zatrzymać dowód rejestracyjny, ukarać mandatem może za wykroczenie drogowe pod które przy dużej dozie optymizmu można podciągnąć pewne braki techniczne ale i tak kwota mandatu nie może przekroczyć 1000zł

Po drugie - wbrew krążącym tu i ówdzie opowieściom (a wiele ich słychać) kara za brak VIABoxa tylko (!!!!) na płatnych odcinkach wynosi 3000zł bez względu na ilość przejechanych bramek (kilku bajkopisarzy już mi tłumaczyło że 3 tysie to są za każdą bramkę)

Po trzecie - jest w rozporządzeniu dotyczącym płatnych dróg wykaz dróg za które pobiera się opłaty i wyrażne określenie kwestii że TYLKo tych dróg to dotyczy. Między innymi dlatego na innych drogach, pomimo przekroczenia 3,5 t DMC, nie można nakładać kar za brak VIABoxa

Po czwarte - nie lubię ględzić ale fakt że nieznajomość prawa szkodzi. To nie jest żadna tajemnica wojskowa tylko to co jest w artykułach. Wystarczy poczytać

A po piąte - kuźwa! nie cierpię się przyznawać gdzie robię bo nie jest to lubiana branża ale nie lubię też ćwoków co im się wydaje że w mundurze Pana Boga za nogi złapali

to była jeno aluzja do wulgaryzmów ale krytykę przyjął, poprawi się
Ostatnio zmieniony 26 paź 2011, 19:38 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: wulgaryzmy
KrzySieK
Znawca T4

16
Tematy: 21
Model:
Auto: Transporter Looong
podziekowal za post: 7 razy
otrzymal podziekowanie: 18 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: KrzySieK »

Niusy z dzisiejszego popołudnia od kolegi tirowca:
"Hej Krzyś, Ty wiesz ze jak się kręcisz gdzies z lawetami to musisz mieć Viatolaa??"
- no wiem, ale z przyczepami ostatnio nic nie latam
"a bo własnie stoje na Chyżnym i gadałem z gościem co leciał busikiem z lawetą i dupnęła go ITD i dostał 3000zł za to że nie miał Viatolla"
- ale przeciez Chyżne nie jest objęte opłatą Viatoll
"a widzisz... niby nie jest a dostał 3tyś zł bo porusza się zestawem powyżej 3,5t DMC"
- dalej tak pogadaliśmy i mówiłem ze nawet ode mnie z forum do ITD dzwonił kolega i powiedzieli mu że nie trzeba...

Oni chyba sami nie wiedzą jak to jest.... xd ja też już zgłupiałem, w każdym razie na pewno nikogo na lawecie nie będę ściągał, czasem taka uprzejmość może duuuuuuużo kosztować <01>
Sterciu
Ekspert T4

16
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

walther pisze:

A po piąte - kuźwa! nie cierpię się przyznawać gdzie robię bo nie jest to lubiana branża ale nie lubię też ćwoków co im się wydaje że w mundurze Pana Boga za nogi złapali

A mi się podoba to ze na forum jest ktoś związany z tą branżą bo może czasem bedzie mógł rozwiac wątpliwości które nachodzą nas kierowców którzy po zapięciu budy na hak przekraczają dmc 3,5t zespołu :)
mora
Znawca T4

15
Model:
Auto: transporter
Opis: " Sekcja Dolnośląsko-Opolska!"
podziekowal za post: 53 razy
otrzymal podziekowanie: 8 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mora »

Sterciu- popieram , przyda się na forum kolega z tej branży :D
chmielik
Ikona forum

16
Tematy: 43
Model:
Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 82 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chmielik »

Ja też wcale nie uważam że " zła branża " robota jak każda inna a jak się jeździ trupem to tylko pogratulować odwagi.....
Sebii
Forumowicz T4

14
Model:
Auto: Multivan T4 FL
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Sebii »

Panowie odświeżam troszkę temat a mianowicie chodzi mi:
Mam w tym tygodniu kurs do Warszawy z przyczepą a wiem, że od Radomia do Wa-wy obowiązuje Viatoll
Będę jechał samochodem VW Sharan z lekką przyczepą bez hamulca i potrzebuje tego Viatolla??
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

czy ty w ogóle czytałeś ten temat od początku ??
wszystko masz wyjaśnione - prościej się nie da
jeśli DMC samochodu + DMC przyczepy przekracza 3.5T to potrzebujesz, jeśli nie przekracza to nie potrzebujesz
dane do wykonania tego działania matematycznego masz w dowodach rejestracyjnych
Sebii
Forumowicz T4

14
Model:
Auto: Multivan T4 FL
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Sebii »

Czytałem cały od początku ale jest w tym temacie zamieszanie i mogłem gdzieś nie doczytać
Dzięki Kenobi i nie denerwuj się już. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kursy, szkolenia i uprawnienia”