ACV ciężko odpala
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
matrix84
- Początkujący T4
- 5
- Last active: -
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
ACV ciężko odpala
Witam Szanownych. Moja t4 nie odpala za pierwszym razem. Trzeba ją nieźle "poheblować" żeby zapaliła, czasami odpali po dłuższym kręceniu za 3 razem, czasami za 7 im zimniej tym gorzej zauważyłem, po nocy dzisiejszej akurat nie odpaliła i akumulator wziąłem do ładowania. Akumulator ma 3 lata. Przy tych wszystkich próbach odpalenie dymi na szaro i jak już zapali to odpala za każdym razem, dopiero po nocy jest na nowo problem. Ma moc, bardzo dobrze się zbiera, nie szarpie, nie przerywa, ładnie silnik pracuje. Oczywiście podpiąłem VCDS, który nie wykazał żadnych błędów... Tydzień temu wymieniłem świece, ale nie dało to widocznie nic. Gdzie szukać dalej ?
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Re: ACV ciężko odpala
Zacznij od układu paliwa. Moze zasysa powietrze i tak samo może być. Również może być problem z zaworem kierunkowym i paliwo wraca do zbiornika. Rano musisz długo kręcić zanim odpali.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Klasyczne objawy złego kąta wtrysku. Zbyt opóźniony jest. Odczytanie samych błędów to trochę mało jeśli chodzi o diagnozę.
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Świece wymienione, ale czy grzeją? Gdyby nie dostawał paliwa, to nie dymiłby podczas kręcenia.
-
matrix84
- Początkujący T4
- 5
- Model:
- Kontakt:
Hmmmm… jutro go odpalę, pojeżdżę i sprawdzę kąt wtrysku. Zobaczymy co się okaże…
-
slawi75td
- profil zaufany

- Aktywny T4
- 10
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Sprawdziłbym rozrząd, czy się nie przestawił, znam taki przypadek, osobiście go potem ustawiałem, przestawił się o dwa ząbki od strony pompy. Jak to się mogło stać to mnie nie pytaj, ale objawy były takie same. Auto przyjechało na warsztat na poprawki lakiernicze, odpalał idealnie, po kilku przejazdach z miejsca na miejsce coraz gorzej odpalał, aż w końcu nie mogli go już odpalić bardzo długo musiał kręcić, ale jak już odpalił to potem od strzała a kopcił na siwo jak stara lokomotywa.
-
matrix84
- Początkujący T4
- 5
- Model:
- Kontakt:
Witam po długiej przerwie, pobyt za granicą kraju uniemożliwił mi pisanie oraz dalszą diagnozę. Od wczoraj ponownie wziąłem się za moją t4 i co się okazało... Bezpiecznik blaszkowy znajdujący się na błotniku obok akumulatora był przepalony, po wymianie dzisiaj pali do strzała!
Bardzo dziękuje wszystkim za porady. Pozdrawiam!
Bardzo dziękuje wszystkim za porady. Pozdrawiam!
-
ShogunXXX
- Nowy T4
- 1
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: VW T4
- Kontakt:
Witam się podłącze pod Temat . Jakie macie założone świece ilu amperowe? U mnie jest taki problem ze świece są wkręcone długo grzejące a przekaźnik jest na krótkie grzanie jak by pod inny amperarz świec. Czy wystepowały inne świece ? I czy ktoś się spotkał z podobnym problem. Auto pali jak 3 razy rozgrzeje świece bo lprzekażnik szybko rozłącza grzanie.
Dodam tylko że to silnik AJT 2001 rok
Dodam tylko że to silnik AJT 2001 rok
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Ja u siebie mam założone świece NGK 5605 Y732J.
Na temat świec jest sporo na forum:
Poczytaj tutaj:
https://t4-forum.pl/forum/viewtopic.php?t=703
Na temat świec jest sporo na forum:
Kenobi pisze: 09 wrz 2019, 18:16Za długość grzania świec odpowiada czujnik temperatury. Przekaźnik zawsze tak działa ze względów ekologii świece grzeją o wiele dłużej niż zgaśnie lampka ale zależnie od sygnału z czujnika temperatury....
Kenobi pisze: 24 lut 2013, 18:55na temat działania świec żarowych i wszystkiego co jest z nimi związane ( między innymi sterowanie przekaźnikiem ) jest na forum napisane wszystko
poszukaj, a się dowiesz
temat który sprowadzi się do kolejnej dyskusji o działaniu świec żarowych zostanie usunięty
Poczytaj tutaj:
https://t4-forum.pl/forum/viewtopic.php?t=703
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
W ajt czyli TDI za długość grzania świec odpowiada sterownik silnika. To on steruje przekaźnikiem na podstawie czujnika temperatury silnika. Święcenie sprężynki nie oznacza, że świece grzeją. Nie ma różnych świec do TDI ani żadnych krótko grzejących przekaźników. Trzeba podpiąć kompa i sprawdzić odczyt z czujnika temperatury czy jest zgodny z rzeczywistą temperaturą. Do tego sprawny TDI odpala bez problemu nawet poniżej zera bez świec żarowych. Świece ja zakładam beru - gn 855