alternator 2.4 d
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Last active: -
- Tematy: 61
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 29 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
alternator 2.4 d
Witam
mam pewien problem z alternatorem ,szukałem na forum odpowiedzi ale nie znalazłem, otóż mam silni AAB 2.4 D z 93'' i tu jest zamontowany alternator z napędem na pasek klinowy 13'' ( nie na wielorowkowy) gdy są włączone światła radio i jakieś drobne odbiorniki nie ma problemu altek daje 14.4 v w momencie załączenia klimy nawiewów ,i automatycznie załączają się wiatraki na chłodnicy (standard) niestety brakuje prądu aku jest niedoładowany ,szukałem wydajniejszego lecz wszystkie osiągalne alternatory są napędzane wielorowkiem ,i teraz pytania czy możliwa jest zmiana koła pasowego ,czy ktoś ma może wiedzę z jakiego silnika zaadaptować alternator tak aby dużo nie rzeżbić ,myślę że 120A to najlepsze rozwiązanie
mam pewien problem z alternatorem ,szukałem na forum odpowiedzi ale nie znalazłem, otóż mam silni AAB 2.4 D z 93'' i tu jest zamontowany alternator z napędem na pasek klinowy 13'' ( nie na wielorowkowy) gdy są włączone światła radio i jakieś drobne odbiorniki nie ma problemu altek daje 14.4 v w momencie załączenia klimy nawiewów ,i automatycznie załączają się wiatraki na chłodnicy (standard) niestety brakuje prądu aku jest niedoładowany ,szukałem wydajniejszego lecz wszystkie osiągalne alternatory są napędzane wielorowkiem ,i teraz pytania czy możliwa jest zmiana koła pasowego ,czy ktoś ma może wiedzę z jakiego silnika zaadaptować alternator tak aby dużo nie rzeżbić ,myślę że 120A to najlepsze rozwiązanie
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Re: alternator 2.4 d
Jeśli średnica wewnętrzna jest taka sama na koła to wolałbym przełożyć same koła. Jak nie to podkładka na wałek o średnicy większej niż otwór w kole pasowym ( od strony alternatora), redukcja do środka koła i podkładka z nakrętką aby zacisnąć zestaw. Ważne aby wszystko w osi było i bedzie działać.
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Piotrze ja też bym chciał 120A ale jak zastosować takowy gdzie napęd jest na pasek klinowy a wszędzie są na wielorowek dostępne,pewne rozwiązanie podrzucił kolega wyżej lecz czekam może ktoś zaadaptował jakiegoś altka do AAB
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Znalazłem coś takiego https://www.rozrusznik-sklep.pl/alterna ... 11903.html ale to 100A
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Jeśli nie jesteś zadowolony z obecnego to 100A także może być za słabe .
Sprawdziłbym średnice na wałku i wtedy masz większe pole możliwości niż tylko 120A czy też dostęp późniejszy do szczotek.
Sprawdziłbym średnice na wałku i wtedy masz większe pole możliwości niż tylko 120A czy też dostęp późniejszy do szczotek.
-
siwy1958
- Forumowicz T4
- 4
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: vw t4 california
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Witam !
A jak po wygladzie alternatora wiedziec jaki ma amperaz. B o u mnie jest na karteczce zatarte. Czy sa jakies charakterystyczne szczegoly ???
Pozdrawiam
Marek.
A jak po wygladzie alternatora wiedziec jaki ma amperaz. B o u mnie jest na karteczce zatarte. Czy sa jakies charakterystyczne szczegoly ???
Pozdrawiam
Marek.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Januszu, akurat w T4 typu alternatora nie zmieniałem (tylko wymieniam sukcesywnie na kolejny zregenerowany z roczną gwarancją w stosownym zakładzie), ale w innych moich struclach jak najbardziej. Pierwsza rzecz to ja bym sprawdził wielkość kółka pasowego, bo może da się znaleźć jakieś mniejsze i wtedy altek będzie się od razu kręcił szybciej. Druga droga to sprawdzenie czy da się podmienić koło pasowe wielorowkowe altka 120A na zwykle, choćby przy drobnej pomocy tokarza. Jeśli tak, to pozostaje tylko ustawić oba kola paska klinowego w jednej płaszczyźnie, a to już nie jest taki duży problem.