Brak zasilania na elektrozawór pompy
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
slawek. T4
- Początkujący T4
- 4
- Last active: -
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Caravella
- podziekowal za post: 22 razy
- Kontakt:
Brak zasilania na elektrozawór pompy
Witam. Szukam przyczyny braku zasilania na elektrozawór pompy wtryskowej (immobilizer) T4 Caravella 1996r. 2.4 D AAB Dodam że zauważyłem że jeden z przekaźników czuć spalenizną z nr. 102 ale nie wiem za co odpowiada.Proszę o pomoc
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
slawek. T4
- Początkujący T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
Re: Brak zasilania na elektrozawór pompy
Wymieniłem kostkę stacyjki oraz ten przekaźnik i dej brak zacilania na elektrozawór pompy :( Proszę o pomoc.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Stawiam że padła elektronika sterująca tym zaworem albo przestał się kumać immo (czarna skrzyneczka koło zegarów) z tym sterownikiem. Najprostsza i chyba jedyna skuteczna metoda to demontaż tego pudełeczka nad zaworem i podawanie na zwór napięcia po stacyjce.
Ponieważ tam są dwie śruby zrywane (chyba M6), to bez demontażu pompy chyba pozostaje tylko metoda niszcząca (przecinak i młotek).
Ale możesz wyjąc chłodnicę i zobaczyć czy podejdziesz tam jakoś wiertlem. Jeśli moja diagnoza jest prawidłowa to sterownik do kosza bo nigdzie nie znalazłem ŻADNEJ literatury na jego temat.
Ponieważ tam są dwie śruby zrywane (chyba M6), to bez demontażu pompy chyba pozostaje tylko metoda niszcząca (przecinak i młotek).
Ale możesz wyjąc chłodnicę i zobaczyć czy podejdziesz tam jakoś wiertlem. Jeśli moja diagnoza jest prawidłowa to sterownik do kosza bo nigdzie nie znalazłem ŻADNEJ literatury na jego temat.
-
slawek. T4
- Początkujący T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
Przyczyną jest moduł imobilajzera , nie podaje masy na czujnik. Znalazłem tanio takie moduły w sieci . Czy teki moduł używany z innego auta trzeba programować?
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Na jaki czujnik?
Ja mówię o tym co na fotce. W środku jest dosyć skomplikowany układ elektroniczny, który podaje plusa na zawór paliwowy jeśli dostanie prawidłowy sygnał z centralki immo. To znaczy jeśli cewka immo wokół stacyjki wykryje właściwy kluczyk.
Ja proponuje zdemontować tę skrzynkę (rozwiercić śruby w tych dwóch okrągłych otworach), po czym znaleźć gdzieś plus po stacyjce i podłączyć go do śrubki (wkręta, chyba M4) na gorze zaworu. A wtedy możesz jeździć i sobie w wolnej chwili testować immo.
Ja mówię o tym co na fotce. W środku jest dosyć skomplikowany układ elektroniczny, który podaje plusa na zawór paliwowy jeśli dostanie prawidłowy sygnał z centralki immo. To znaczy jeśli cewka immo wokół stacyjki wykryje właściwy kluczyk.
Ja proponuje zdemontować tę skrzynkę (rozwiercić śruby w tych dwóch okrągłych otworach), po czym znaleźć gdzieś plus po stacyjce i podłączyć go do śrubki (wkręta, chyba M4) na gorze zaworu. A wtedy możesz jeździć i sobie w wolnej chwili testować immo.
-
slawek. T4
- Początkujący T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
Właśnie tak zrobiłem wywaliłem te ustrojstwo i podałem plusa . Auto odpaliło tylko się zastanawiam na przyszłość czy tą skrzynkę imo trzeba programować jeśli chciałbym powrócić do poprzedniej wersji ?
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
O tej sprawie nie mam bladego pojęcia i nie pomogę, bo kupiłem Teczkę bez tego sterownika, a cewkę i centralkę immo wywaliłem przy ostatnim grzebaniu przy zegarach. Miałem sterownik z innej pompy wtryskowej, ale że kluczyki mam zwykłe i dodatkowo za głupi jestem w elektronach więc odpuściłem zabawę bo mam blokadę skrzyni.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
Mialem motor 2,4D ale nie mialem tego ustrojstwa. Chyba 1,9 tez czasami to ma.
Jesli na pewno to szwankuje i nie mozna tego reanimowac to po prostu to zdemontuj. Imo odinstaluj,wlasnie ale skad,przeciez 2,4 nie ma ECU. Cewka potrzebuje zasilania i bedzie auto hulac.
Jesli na pewno to szwankuje i nie mozna tego reanimowac to po prostu to zdemontuj. Imo odinstaluj,wlasnie ale skad,przeciez 2,4 nie ma ECU. Cewka potrzebuje zasilania i bedzie auto hulac.
-
slawek. T4
- Początkujący T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
na elektrozawór na pompie idą dwa kable + i - umnie nie podawało minusa .Zdemontowałem cewkę na pompie i podałem samego plusa na elektrozawór. Auto hula aż miło ;)
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
To dobrze. To prosta budowa silnika. Trochę prostej elektyki razem z motorem. Minus u mniej był od silnika, a na czupku cewki przykrecany na małą nakrętke biegun dodatni. Dołożenie tam immo komplikuje sprawę ,dlatego ja zaczyna nam to szwankowac i wiemy ze to na pewno te ustrojstwo to się tego pozbywamy. Ale nie zawsze jest tak prosto.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Według Wiki to jest tak jak na dolnym obrazku. N109 to zawór paliwowy, J366 to elektronika na tym zaworze (ma swoją własną masę), a J362 to immo.
Czyli J366 puszcza plusa na N109 tyko jak z J362 przyjdzie właściwy sygnał i nie bardzo wierzę, żeby tak skomplikowany układ elektroniczny potrzebował do załączania plusa na zawór tylko umasienia jednego z zewnętrznych przewodów.
Czyli J366 puszcza plusa na N109 tyko jak z J362 przyjdzie właściwy sygnał i nie bardzo wierzę, żeby tak skomplikowany układ elektroniczny potrzebował do załączania plusa na zawór tylko umasienia jednego z zewnętrznych przewodów.
-
ste_ve
- Początkujący T4
- 4
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Szukając przyczyny nieodpalania auta znalazłem przewód od zasilania pompy wiszący luźno drugim końcem w okolicach akumulatora, do tego żyła brązowa jest na tym końcu skręcona razem z niebieską.
Jak rozumiem mam tu do czynienia z jakimś druciarstwem, gdzie to powinno być prawidłowo podłączone?
Jak rozumiem mam tu do czynienia z jakimś druciarstwem, gdzie to powinno być prawidłowo podłączone?
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
@ste-ve ten wątek dotyczy silnika AAB, a Ty masz chyba inny, wiec nic nie pomogę ;)
P.S. co do zasady wisząca luzem goła masa niczym nie grozi, bo może się zewrzeć tylko do... masy
P.S. co do zasady wisząca luzem goła masa niczym nie grozi, bo może się zewrzeć tylko do... masy