montaż akumulatora dodatkowego
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Kadela69
- Forumowicz T4
- 8
- Last active: -
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: multivan
- Kontakt:
montaż akumulatora dodatkowego
witam na dniach bede zakładał dodatkowy akumulator pod siedzedziem.akumulator już mam 60ah i kabla 5m 25mm.przekaźnik 200a.i teraz sie zastanawiam jakie dać bezpieczniki między akumulatorami?bo chce sobie zrobić też wyłącznik który spina razem akumulatory,żeby w razie czego szło odpalić auto przy pomocy 2 akumulatorów.i czy przewód masowy musze ciągnąć od aku do aku,czy można sie podpiąć pod karoserie.za wszelkie uwagi bede wdzięczny i schematy.pozdro
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Re: montaż akumulatora dodatkowego
Po pierwsze primo taki wątek już jest więc po co zakładasz kolejny?
-
Kadela69
- Forumowicz T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Cos tam czytalem,ale nie doczytalem jakie bezpieczniki tam wstawic czy masowe kable razem spinac , dla kogos kto to juz robil to pryszcz opisac to krotko a mi ulatwi przeszykuwania setek stron a jutro pewnie to bede robil i jak wszystko bedzie ok to nagram jakis film i bedzie dla potomnych;)
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Ja robiłem sam ale zupełnie inaczej więc dla mnie będziesz odkrywcą. Idę po popcorn [emoji16]
-
maxtz
- Aktywny T4
- 9
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4 DIY POP-TOP
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 46 razy
- Kontakt:
Wartość bezpiecznika dobiera się biorąc pod uwagę przekrój jak i długość chronionego przewodu (są dostępne w sieci odpowiednie tabelki)
Masę obu akumulatorów bez problemu możesz połączyć po przez masę dbając oczywiście o to aby było ono solidne - sam grubszego przewodu masowego niż karoseria auta nie dasz rady położyć :P
Masę obu akumulatorów bez problemu możesz połączyć po przez masę dbając oczywiście o to aby było ono solidne - sam grubszego przewodu masowego niż karoseria auta nie dasz rady położyć :P
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Po co spinać razem masy akumulatorów ? Przy drugim aku czyścisz z lakieru kawalek podłogi, wiercisz otwór, montujesz nitonakretke i do tego przekręcasz masę z akku.
-
Kadela69
- Forumowicz T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
tak to zrobilem,moze sie komus przyda
https://www.youtube.com/watch?v=76EsbvWOP9w&t=2s
https://www.youtube.com/watch?v=76EsbvWOP9w&t=2s
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
Choć jeden wie co pisze <hi>Dudu$ pisze:Po co spinać razem masy akumulatorów ? Przy drugim aku czyścisz z lakieru kawalek podłogi, wiercisz otwór, montujesz nitonakretke i do tego przekręcasz masę z akku.
Ty chcesz podłączyć drugi akumulator czy spawarkę ?Kadela69 pisze:witam na dniach bede zakładał dodatkowy akumulator pod siedzedziem.akumulator już mam 60ah i kabla 5m 25mm.przekaźnik 200a.............
-
SP9RTN
- Początkujący T4
- 9
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4 syncro long
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Robiłem wielokrotnie pomiary prądów w T4, w następującym układzie:
- aku rozruchowy 75 Ah
- aku dodatkowy 120 Ah, dołączany przekaźnikiem sterowanym z zacisku D+ alternatora.
- alternator 90 A
Nawet w najbardziej niekorzystnych warunkach (tzn. aku rozruchowy naładowany w 100%, aku dodatkowy całkowicie wyładowany) prąd płynący do dodatkowego aku nie przekraczał 50 A.
Przeciętnie było 40 - 44 A i to przez kilkanaście sekund, potem prąd spada do ok.10 A.
Wnioski są takie, że do włączenia dodatkowego aku w obwód ładowania w zupełności wystarczy przewód o przekroju 12 mm kw. ( średnica żyły miedzianej 4 mm ), przekaźnik 80A i bezpiecznik 80 A.
U mnie taki układ pracuje od ponad roku bez żadnych problemów.
- aku rozruchowy 75 Ah
- aku dodatkowy 120 Ah, dołączany przekaźnikiem sterowanym z zacisku D+ alternatora.
- alternator 90 A
Nawet w najbardziej niekorzystnych warunkach (tzn. aku rozruchowy naładowany w 100%, aku dodatkowy całkowicie wyładowany) prąd płynący do dodatkowego aku nie przekraczał 50 A.
Przeciętnie było 40 - 44 A i to przez kilkanaście sekund, potem prąd spada do ok.10 A.
Wnioski są takie, że do włączenia dodatkowego aku w obwód ładowania w zupełności wystarczy przewód o przekroju 12 mm kw. ( średnica żyły miedzianej 4 mm ), przekaźnik 80A i bezpiecznik 80 A.
U mnie taki układ pracuje od ponad roku bez żadnych problemów.