głośniki transporter

Radia, wzmacniacze, ekrany, subwoofery, nawigacje i nagłośnienie marzeń.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
btn
Początkujący T4

Answers: 0
7
Last active: -
Tematy: 3
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 10 razy
Kontakt:

głośniki transporter

Nieprzeczytany post autor: btn »

Hej!

To mój pierwszy post na forum :)

Potrzebuję wymienić głośniki w swoim T4 (przerabiany transporter) i mam w związku z tym dużo wątpliwości.
Stan obecny: oryginalne głośniki 120mm w drzwiach bocznych, jeden z nich z pękniętą membraną, oraz brak głośników na podszybiu. Załączam zdjęcia głośnika bocznego.
IMG_8035b.jpg
IMG_8034b.jpg
Co z tym zrobić? Otóż problem można sprowadzić do prostego pytania - głośniki dwudrożne 100mm na podszybie czy głośniki dwudrożne 120mm w boczne drzwi?
Obawy mam takie, że w przypadku głośnika dwudrożnego w miejsce obecnych dźwięk będzie bardzo niskiej jakości, gdyż są one skierowane lekko w dół - w efekcie tweeter będzie praktycznie niesłyszalny (?). Innych niż dwudrożne nie byłem w stanie znaleźć tak, aby pasowały do ramki montażowej.
Alternatywą są głośniki 100mm na podszybie, ale czy z tych 100mm będzie cokolwiek słychać?

Zaznaczam, że nie chcę się bawić w żadne wzmacniacze ani zwrotnice. Tym bardziej przerabiać boków na większy rozmiar.

Docelowym radiem będzie Blaupunkt Brisbane 230.
Przykładowy głośnik 120mm - Crunch DSX120 - https://allegro.pl/oferta/crunch-dsx120 ... 6882738367

Proszę o porady :)
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Adampio
Mistrz T4

10
Tematy: 84
Model:
Auto: T4 Multivan '95
podziekowal za post: 160 razy
otrzymal podziekowanie: 164 razy
Kontakt:

Re: głośniki transporter

Nieprzeczytany post autor: Adampio »

oryginalne piszczki z podszybia Multivana '95 są do wzięcia darmo, może się do czegoś przydadzą
maxtz
Aktywny T4

9
Tematy: 4
Model:
Auto: T4 DIY POP-TOP
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 46 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: maxtz »

Szukaj zestawu odseparowanego 5"
Ja np. mogę polecić u-Dimension EL Comp 5 jak się je odpowiednio zaaplikuje to odwdzięczą się fajnym dźwiękiem <cool>
btn
Początkujący T4

7
Model:
Kontakt:

@maxtz
Dziękuję, ale nie chcę żadnych przeróbek. W przypadku poleconego zestawu, jak napisałeś, trzeba "odpowiednio zaaplikować".

@Adampio
Dziękuję za propozycję.

Ogólnie pytanie jednak się sprowadza do tego, czy lepiej zamontować w panelach bocznych czy w podszybiu?
Pytam tutaj, dlatego że jakiekolwiek tematy na innych forach odnośnie wymiany audio zawsze kończą się wesołym car tuningiem. Ja swoje pytanie kieruję bardziej do użytkowników T4 mających doświadczenie w ocenie jego akustyki.
Micky
Forumowicz T4

16
Tematy: 6
Model:
Auto: Caravelle '03 /C5 X7
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 15 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Micky »

W drzwi wstaw możliwie największe głośniki. Następnie odetnij je dolnoprzepustowym na jakieś 2-3 kHz. W podszybie wstaw 10 cm głośniki i odetnij je górnoprzepustowym, tak żeby nie pierdziały od basu.
Ja u siebie zrobiłem w taki sposób:
W drzwi wyrzeźbiłem jakieś Pioneer TS-G1710F 165(170) mm. Jeden wsadziłem w kieszeń, mocując go przez dystanse do drzwi. W drzwiach pasażera, z braku kieszeni wyciąłem dystans, który jest przykręcony do boczku i później do drzwi (w obu miejscach wykorzystałem oryginalne miejsca na mocowanie głośników. Głośniki mają powietrze z tyłu - drzwi robią za komorę.
Basowe głośniki ostały cewkę 0,22 mH, co powoduje, że zaczyna je odcinać na ok 2,9 Hz. W podszybiu wsadziłem Kenwoody KFC-S1066 i dostały kondensator 22uF, co odcina je poniżej 1,8 kHz. Cały ten zestaw gra zaskakująco dobrze. Przy zakupie głośników, które mają być zasilane tylko radiem, nie warto kupować bardzo mocnych. Radio i tak ich nie napędzi i efekt będzie mizerny. W drzwi chciałem wstawić kenwoody tej samej serii, co w podszybie, ale nie było ich w sklepie. Myślę, że mogły by zagrać lepiej niż te Pioneery.
Ostatnio zmieniony 04 lip 2019, 9:39 przez Micky, łącznie zmieniany 1 raz.
Adampio
Mistrz T4

10
Model:
Kontakt:

Trochę rozumiem Wątkotfurcę. Czy móglbyś zaproponować coś tylko w podszybie? Jest to bezdykusyjnie prostsze montażowo a w zasięgu wzroku i sluchu kierownika i pasażera.
Micky
Forumowicz T4

16
Model:
Kontakt:

Te które ja mam. Prawie rok grały same i było przyzwoicie. Oczywiście basu było mało (chociaż jak na rozmiar głośnika zaskakująco dużo) i zdecydowanie nie wyrabiały przy większej głośności. Dlatego warto je odciąć filtrem górnoprzepustowym, żeby nie próbowały grać tym najniższym basem, z którym i tak sobie nie radzą. Najlepiej już pod zamontowane głośniki podpiąć się z generatorem częstotliwości i sprawdzić do kiedy sobie radzą, a następnie do tej częstotliwości dobrać filtr (w najprostszej postaci jeden kondensator).
Natomiast skoro już są miejsca w boczkach, to można tam spróbować wsadzić jakieś głośniki. Jeżeli w grę wchodzi nieoryginalna maskownica (tylko ta z zestawu głośników), to trzeba zmierzyć wielkość otworu jaki jest w drzwiach i szukać czegoś co tam wejdzie (w zależności, który się zmieści - KFC-S1356, albo KFC-S1756, średnica montażowa odpowiednio 118 i 145 mm). Dla mnie ta seria Kenwoodów gra wystarczająco przyzwoicie jak na warunki dość głośnego auta, jakim jest T4.
btn
Początkujący T4

7
Model:
Kontakt:

@Micky - dziękuję, ale jednak Twoja propozycja mija się z określonymi w moim poście założeniami ;)
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: slimak »

btn, w miejsce linka do aukcji wstaw zdjęcie. Aukcja wygaśnie i link będzie bezwartościowy.
Micky
Forumowicz T4

16
Model:
Kontakt:

@btn
Jeżeli masz oryginalną instalację do głośników, to i tak musisz ciąć wtyczkę, albo wstawić przejściówkę, żeby zamontować nieoryginalne głośniki. Wtedy na przejściówce wlutowujesz na plusie kondensator bipolarny i masz najprostszy filtr górnoprzepustowy. Tak samo z dolnoprzepustowym, tylko zamiast kondensatora dajesz cewkę.
Te głośniki które podlinkowałeś są mocowane na wcisk. Możesz mieć problem z ich zamontowaniem w boczku. One podejdą na tył (jak masz oryginalne mocowania), chociaż da się tam wsadzić głośnik 135 mm bez rzeźbienia.
Moim zdaniem taki układ w drzwiach nie wyglądał by aż tak źle.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
btn
Początkujący T4

7
Model:
Kontakt:

@slimak - zakładam, że opis zawartości aukcji jest wystarczający - nie ma potrzeby wstawiać zdjęcia z aukcji, gdy parametry są ważniejsze :)

@Micky - dzięki! To z filtrem i cewką brzmi interesująco. Na tyłach mam zabudowę użytkową, ale tam nie chcę nic wstawiać.
Adampio
Mistrz T4

10
Model:
Kontakt:

@btn
źle zakładasz, bo Forum nie jest wyłącznie dla Twojej wygody i sluchaj się Ojca Założyciela
bigos1966
profil zaufany
profil zaufany
Specjalista T4

15
Tematy: 42
Model:
Auto: t4 caracelle
podziekowal za post: 33 razy
otrzymal podziekowanie: 201 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: bigos1966 »

Chodzi oto, że jak ktoś będzie przeglądał ten wątek za rok, to i linki do aukcji internetowych wygasną. Nie będzie zdjęć ani opisów. Sam nieraz przeglądam stare wątki i brakuje zdjęć i linki aukcji już wygasły. taki wątek traci na wartości. Ten problem, to nie jest tylko na tym forum. Tyczy się to wszystkich forów.
btn
Początkujący T4

7
Model:
Kontakt:

Naprawdę nie chciałbym tu rozwijać dyskusji na temat sposobu wstawiania zdjęć, ale dodałem opis przedmiotu aukcji. Regulamin nie zabrania wstawiania linków do aukcji z badziewnymi zdjęciami. Czy w takiej sytuacji zmusozny byłbym do wstawiania badziewnego zdjęcia na forum?
Adampio
Mistrz T4

10
Model:
Kontakt:

Co do zasady to jesteś zmuszony słuchać się @Ślimak-a, bo jesteś(my) u niego w gościach [emoji6]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia w aucie”