2.5 tdi ACV stuka klekocze
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
fgrs
- Forumowicz T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: caravelle/multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
2.5 tdi ACV stuka klekocze
http://youtu.be/ptdY78b6jw0
czy spotkal sie ktos z was z podobnymi odglosami, czy moze to byc vacuum pompa albo popychacze? wciskanie pedalu hamulca nie powoduje zadnej roznicy, dodam ze klekotanie zmienia sie wraz z obrotami silnika a za tydzien wymieniam rozrzad bo juz czas i rolki zaczynaja piszczec
czy spotkal sie ktos z was z podobnymi odglosami, czy moze to byc vacuum pompa albo popychacze? wciskanie pedalu hamulca nie powoduje zadnej roznicy, dodam ze klekotanie zmienia sie wraz z obrotami silnika a za tydzien wymieniam rozrzad bo juz czas i rolki zaczynaja piszczec
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Re: 2.5 tdi ACV stuka klekocze
Mi też wakum klepała poczyściłem miałem też wyciek mały takie roszenie pod uszczelką uszczelniłem i jak na razie nic się nie dzieje.
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
U mnie podobnie jest tyle, że jeszcze sporadyczni i ciszej... ale to vacum.
-
deca247
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- Kontakt:
Kolego zernkij tutaj, mialem podobne objawy niedawno
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=6&t=6108
Nie wykluczam vacum - ktore tez wymienilem z pół roku temu - ale cos za glosno na vacum
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=6&t=6108
Nie wykluczam vacum - ktore tez wymienilem z pół roku temu - ale cos za glosno na vacum
-
fgrs
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
pompa vacuum wyciagnieta, wyczyszczona i zamontowana, nie pamietam zeby silnik ciszej pracowal, dzieki wszystkim za pomoc!
tutaj ciekawy artykul nt tej usterki http://pmmonline.co.uk/technical/vw-tra ... s-rattling ciekawostka jest ze zaleca sie montowanie tej vacuum pompy jak na rys. 1 tak aby olej mogl splywac spowrotem do silnika ale w transporterach zamocowana jest jak na rys. 2 jak wszyscy widzielismy w naszych t4, wynika z tego ze gdy olej nie jest wymieniany regularnie, moze przedostac sie do srodka pompy vacuum przez co tlok nie moze juz osiagnac pierwotnego polozenia (wystarczy nawet lyzeczka oleju) i wytwarzaja sie luzy pomiedzy tlokiem pompy vacuum a sworzniem, podkladki nic nie dadza, wystarczy usunac olej i przeczyscic
wniosek: kupujmy dobrej jakosci olej i regularnie go wymieniajmy
tutaj ciekawy artykul nt tej usterki http://pmmonline.co.uk/technical/vw-tra ... s-rattling ciekawostka jest ze zaleca sie montowanie tej vacuum pompy jak na rys. 1 tak aby olej mogl splywac spowrotem do silnika ale w transporterach zamocowana jest jak na rys. 2 jak wszyscy widzielismy w naszych t4, wynika z tego ze gdy olej nie jest wymieniany regularnie, moze przedostac sie do srodka pompy vacuum przez co tlok nie moze juz osiagnac pierwotnego polozenia (wystarczy nawet lyzeczka oleju) i wytwarzaja sie luzy pomiedzy tlokiem pompy vacuum a sworzniem, podkladki nic nie dadza, wystarczy usunac olej i przeczyscic
wniosek: kupujmy dobrej jakosci olej i regularnie go wymieniajmy
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
co powiesz jeśli vacum stuka, a w środku sucho ??fgrs pisze:podkladki nic nie dadza
-
Adolfo
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 2,5 TDI
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Odgrzeję kotleta. Mam identyczny dźwięk co kolega, z tą różnicą że raz go słychać, a są takie dni że jest cisza... Wymieniać pompę, czy rozrząd któremu zostało jeszcze 9 tyś życia?
-
logicos
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 6
- Model:
- Kontakt:
-
fgrs
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
+1 pompa vacuum, wymienilem ponad rok temu na NIE-pierburga i od tego czasu slysze tylko piekne mruczenie silnika
-
claudius
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: caravelle
- Kontakt:
witam od prawie roku posiadam nowego transportera 2.5 TDI 102KM 2000r wczesniej dlugo jezdzilem 1.9 TDI, kupujac auto dalo sie wysluchac lekki dzwiek dochodzacy z silnika ale bardziej pasowalo nam to na luzna oslone, nie zanotowalismy tego jako wiekszy problem. Od tego czasu zmienilem w aucie olej, na silniku brak bylo info co bylo lane wczesniej wiec zalany zostal 10w40, jeszcze kilka napraw ale nie stanowiacych o pracy silnika, w efekcie ustalone zostalo ze w wibracje wpada rura wydechu i katalizator ktory zostal podspawany wraz z oslona termiczna, pewien rodzaj brzeczenia ustapil ale od tego czasu wlasciwe stukanie takie jak na filmie video w tym poscie moglbym zaczelo przybierac na sile, zrobilem jeszcze kilka tys km, i klekot zaczal mnie juz mocno denerwowac, wiec zmienilem kompletny rozrzad ktory dotknal mnie po kieszeni w porownaniu do 1.9. stukot nie minal wiec zaczelismy powolny proces poszukiwan, mechanik mowil z gory ze to pompa vacum i ze to czesty problem i mam jezdzic sie nie przejmowac, Jednak jakos nie dawalo mi to spokoju i meczylem go dalej, podczas rozbierania i nasluchiwania zmieniono mi pompe wspomagania poniewaz miala luzy, niestety dzwiek klekotania pozostal, mechanik powiedzial tez ze odlaczyl pompe vacum i bez niej dalej slychac ten dzwiek, zmienilismy jeszcze olej na mineralny brak rezultatu, na koncu wymienilismy szklanki, trzy byly juz popekane wiec nie zaszkodzilo ale klekotaniu tez nie pomoglo, wydaje mi sie ze zmienil sie lekko ton klekotania po tej wymianie ale to wszystko, probowalem jeszcze sprawdzac pompe vacum naciskaja hamulec ale jakos nie slysze roznicy jedyne co odkrylem to ze im mocniej wciskam hamulec to on bardzo powoli z czasem da sie wcisnac jeszcze drugie tyle od pierwszej pozycji oporu, Czy ktos ma jakis pomysl? Mechanik mowi ze jedna ze szklanek ma luz i ewentualnie nowa glowica moze pomoc
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Sprawdź koło pasowe wału lub ewentualnie któryś wtrysk może lać. Wtedy też może brzmieć tak dziwnie, jakby to był wydech.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
A zobacz czy stuka jak podniesiesz obroty na około 1000 jeśli ucichnie to za małe ciśnienie oleju na wolnych
-
Ikis
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 4
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 10 razy
- Kontakt:
A nie dwumasa? klekotanie nie cichnie po wciśnięciu sprzęgła lub zwiększeniu obrotów?
-
claudius
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
dwumasa mam wrazenie ze ma swoj wlasny dzwiek zupelnie inny, zapomnialem dodac ze przy pierwszych naprawach po zakupie lal sie olej z pompy vacum zostala wymieniana uszczelka i przy ostatniej naprawie mechanik mowil ze dalej leje sie gdzies z tej pompy, a jak ja odlaczal do sprawdzenia do wyciagnal tylko bolec z niej, nigdy wiec stuprocentowo nie zostala odlaczona i nie sprawdzal czy jest w niej olej, dzwiek przyspiesza wraz z obrotani nigdy nie slabnie niezaleznie od sprzegla czy obrotow
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
jeśli przy kilkukrotnym wciśnięciu hamulca dźwięk nie ustaje, a przynajmniej zdecydowanie nie cichnie to nie jest to vacum,
skup się na kole pasowym wału bo to łatwo sprawdzić zdejmując pasek wielorowkowy,
a jeśli nie to niestety może się też w najgorszym wypadku okazać głowica do zdjęcia i zajrzenie do środka co się tam dzieje
jęśli dźwięk jest dobrze słyszalny i głośny to go nagraj i wrzuć tu, będzie łatwiej "gdybać"
skup się na kole pasowym wału bo to łatwo sprawdzić zdejmując pasek wielorowkowy,
a jeśli nie to niestety może się też w najgorszym wypadku okazać głowica do zdjęcia i zajrzenie do środka co się tam dzieje
jęśli dźwięk jest dobrze słyszalny i głośny to go nagraj i wrzuć tu, będzie łatwiej "gdybać"
-
claudius
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
dzwiek jest naprawde identyczny jak ten na poczatku postu, poznalem nowego mechanika ktory wyglada na to ze naprawia sporo tych aut, po uslyszeniu pracy silnika jest pewien ze to pompa vacum no i slychac tez cala klawiature, w przyszlym tygodniu wezmie auto na warsztat, i okresli w jakim stopniu walek i pompa sa zuzyte
-
fgrs
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
pompa vacum jest tak skonstruowana ze jesli dostanie sie do srodka olej to sworzen napedzajacy zaczyna pracowac z luzem i to powoduje klekotanie, doslownie lyzeczka oleju wystarczy zeby pompa zaczela halasowac, ja mam zamiennik NIE-pierburga od ponad roku i do tej pory jeszcze nie zaczela halasowac
-
claudius
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
dlugo to wszystko trwalo ale wreszcie trafilem do warsztatu gdzie bez dluzszego zastanawiania i wymieniania bezsensownie czesci na chybil trafil, zrzucono glowice i okazalo sie ze rozrzad jest zle ustawiony o jeden zabek, zawory ssace uderzaly w tloki co powodowalo klekotanie, glowica i zawory oddane do specjalisty przy okazji wymiana kola pasowego na ktorym guma byla juz mocno spekana, koszt 2000zl
-
SANCZO
- Stały bywalec
- 11
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Kolego jeden ząbek to coś za dużo wg. mnie . Jakbyś miał o jeden ząbek przestawiony rozrząd to tak długo byś nie jeździł . Po za tym wystąpiłyby trudnośći z odpalaniem, kopcenie, brak mocy, spalanie podwyższone. Miałem przypadek w silniku 1.9 że rozrząd był przestawiony o 1/3 ząbka i też klepał mocno . Naszczęście tam pomogło ustawienie rozrządu według znaków a nie rysowanych kresek. I silnik wrócił do normy .
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
zależy w którą stronę i na którym kole ten ząbek,
mi przeskoczył o 1 ząbek i bez problemu odpalał i nawet by jeździł tylko, że ja od razu laweta i na warsztat, dzieki temu obyło się bez szkód
mi przeskoczył o 1 ząbek i bez problemu odpalał i nawet by jeździł tylko, że ja od razu laweta i na warsztat, dzieki temu obyło się bez szkód
-
ADRIAN949
- Nowy T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Hej czy pompa vacum może tak stukać jak na filmiku? Dodam że czasem nic nie stuka np 50km, czasem stuka częściej, dźwięk tylko podczas jazdy słychać. Przebieg 300tys silnik pięknie chodzi i ciągnie. Myślałem że to przegub, ale po 80 km znów stuka. https://youtu.be/p0ZpL2NMYT8
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
To nie jest vacum. Wystarczyło posłuchać filmiki z forum i byś wiedział, że vacum stuka metalicznie. Tutaj to trudno nazwać stukaniem, brzmi jakby coś tarło, a nie stukało.
-
ADRIAN949
- Nowy T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Panowie dziś zaczęło znów stukać, dość długo była cisza. Jak wracałem z pracy na haku 1600kg stuka przy ruszaniu. Gdy ma ciężko np pod górkę bardzo stuka i wpada w duże wibracje. Jak jedzie z górki wibracje ustają. Jak myślicie co to może być?
-
ADRIAN949
- Nowy T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Będzie bardzo ciężko. Ja się jeszcze z takim dźwiękiem nigdy nie spotkałem ani na żywo, ani na jakichkolwiek nagraniach. Jak jest naprawdę to wiesz tylko ty. Niestety jeśli jeszcze dźwięk jest połączony z wibracjami pod obciążeniem to nie ma przebacz słuchaniem nie znajdziesz. Trzeba sprawdzać po kolei wszystkie elementy przeguby, łożysko podpory półosi, poduszki itp po uszkodzony silnik lub skrzynię.