Wspomaganie kierownicy problem
-
GAL75
- Nowy T4
- 9
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 1998
- Kontakt:
Wspomaganie kierownicy problem
Witam wszystkich. To mój pierwszy post na forum.
Od 2 lat jeżdżę transporterem T4 2,5 tdi acv, którego przerobiłem na "kampera" ;)
Mam pewien problem w wspomaganiem kierownicy. Dzieje się to szczególnie jak są niższe temperatury. Latem problem zupełnie nie występuje.
Po odpaleniu silnika bardzo ciężko chodzi kręcenie kierownicą w prawą stronę. W lewo smiga bez problemu. Po przejechaniu kilkuset metrów problem znika, jak kilka razy mocniej w prawo przekręcę kierownicą. Żona by nie dała rady :)
Dobrze że z garażu mam skręt w lewo bo w drugą stronę bym nie wyjechał :)
Na ciepłym silniku problem też całkowicie znika.
Co robić? Czeka mnie w tym tygodniu wymiana rozrządu i przy okazji bym to naprawił.
Proszę Was o pomoc bym wiedział jak z mechanikiem gadać.
Od 2 lat jeżdżę transporterem T4 2,5 tdi acv, którego przerobiłem na "kampera" ;)
Mam pewien problem w wspomaganiem kierownicy. Dzieje się to szczególnie jak są niższe temperatury. Latem problem zupełnie nie występuje.
Po odpaleniu silnika bardzo ciężko chodzi kręcenie kierownicą w prawą stronę. W lewo smiga bez problemu. Po przejechaniu kilkuset metrów problem znika, jak kilka razy mocniej w prawo przekręcę kierownicą. Żona by nie dała rady :)
Dobrze że z garażu mam skręt w lewo bo w drugą stronę bym nie wyjechał :)
Na ciepłym silniku problem też całkowicie znika.
Co robić? Czeka mnie w tym tygodniu wymiana rozrządu i przy okazji bym to naprawił.
Proszę Was o pomoc bym wiedział jak z mechanikiem gadać.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Re: Wspomaganie kierownicy problem
Olać albo wymienić maglownicę.
Taki problem mam od sześciu lat i znam takiego, co również ma taki problem od dawien dawna.
Oba auta 151KM i co ciekawe - też w prawo w obu przypadkach.
Nie pogarsza się.
Taki problem mam od sześciu lat i znam takiego, co również ma taki problem od dawien dawna.
Oba auta 151KM i co ciekawe - też w prawo w obu przypadkach.
Nie pogarsza się.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
U mnie, też na zimno, trzeba zwykłej cierpliwości. Skręcam minimalnie kierownicę i czekam, po około sekundzie, czasem po dwóch zaczyna działać wspomaganie i wyraźnie maleje obciążenie. Czyli da się w ten sposób bez żadnego siłowania wyjechać z parkingu/garażu tyle że bardzo majestatycznie :mrgreen:
Na skrzyżowaniu jednak nie ryzykuję energicznych manewrów na zimno. Sprawdź czy u Ciebie jest tak samo, bo ja to wykryłem zupełnie przypadkowo.
Na skrzyżowaniu jednak nie ryzykuję energicznych manewrów na zimno. Sprawdź czy u Ciebie jest tak samo, bo ja to wykryłem zupełnie przypadkowo.
-
GAL75
- Nowy T4
- 9
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 1998
- Kontakt:
Z tego co piszecie to znane zjawisko i nie mające większych konsekwencji :)
Da się z tym żyć a jest wkurzające.
Co może być tego przyczyną?
Już raz zmieniałem z tego powodu płyn w wspomaganiu i nie pomogło.
Mechanik twierdzi że jeszcze z dwa razy trzeba to zrobić, ale nie mam pewności czy to by pomogło.
Z drugiej strony nie wydaje się że jest to coś mechanicznego...
Da się z tym żyć a jest wkurzające.
Co może być tego przyczyną?
Już raz zmieniałem z tego powodu płyn w wspomaganiu i nie pomogło.
Mechanik twierdzi że jeszcze z dwa razy trzeba to zrobić, ale nie mam pewności czy to by pomogło.
Z drugiej strony nie wydaje się że jest to coś mechanicznego...
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
151KM ma inny magiel, podejrzewam że jest inny skok i coś jeszcze zmienili dlatego mogą być problemy
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
U mnie i w tym drugim nie pomogło, chociaż faktycznie jest inny magiel. Jednak nie sądzę, żeby miało być inaczej w Twoim przypadku.GAL75 pisze:Już raz zmieniałem z tego powodu płyn w wspomaganiu i nie pomogło.
Opisany był dopiero co przypadek płukania układu ropą i następnie zastosowania filtra paliwa od benzyny. Mam chęć spróbować, a z drugiej strony nie przeszkadza mi to na tyle, żeby marnować czas.
Sam filtr z seicento zastosowany po dwukrotnej wymianie płynu na razie nic u mnie nie zmienił.