VW T4 V6 204km swap automata na manual
-
didar32
- Nowy T4
- 9
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Kontakt:
VW T4 V6 204km swap automata na manual
Witam. Tak jak w temacie ,chciałbym wrzucić do niej skrzynie manualną ,bo chyba bardziej sie opłaca niż remont ,a wrażenia z jazdy ,niebo a ziemia. Któregoś dnia,doszły mnie słuchy ,że ktoś z Gdańska (wiśnia-motors) dokonał takiego zabiegu ,pisałem do nich , kazali zadzwonić ,ale nikt nie odebrał. Próbowałem 2 razy ,ale nic z tego ,może jeszcze kiedyś spróbuje ,chyba że właściciel tej T4 jest na forum. I głównie chodzi mi o to ,że za Boga nie mogę nigdzie znaleźć z czego podejdzie skrzynia do tego silnika ,to jest moim głównym problemem ,bo z resztą jakoś sobie poradzę ,ale od czegoś trzeba zacząć. Czy ktoś posiada jakąś wiedzę na ten temat? <38>
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Re: VW T4 V6 204km swap automata na manual
Myślę, że możesz zacząć od przeglądnięcia tego co już w temacie zostało napisane <good>
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=52&t=14135
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=52&t=14135
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Skrzynia od 2.8 AES manualna lub każda 02G/02B z wieloklinem 28 od innych powinna pasować ze śledztwa jakie nie tak dawno robiłem w etka :D
-
Viking
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Probe041 pisze:Skrzynia od 2.8 AES manualna lub każda 02G/02B z wieloklinem 28 od innych powinna pasować ze śledztwa jakie nie tak dawno robiłem w etka :D
Niestety - pasuje TYLKO od vr6. Bebechy ma jak długa 02g, ale dzwon zupełnie inny. Podobnie z dwumasą. Jak z ACV, ale już śrub więcej. Zdobycie z cudem graniczy niestety. Mam wszystkie skrzynie obok siebie do porównania - z "natury" więc piszę.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Mam V6 z manualem z VR6 działa OK. Przy 100km/h mam 2100 obrotów. Top speed jeszcze nie robiłem. Trochę ciężko wchodzi wsteczny, ale to chyba efekt wyrąbanych kulek na wybieraku, jeszcze nie sprawdzałem. Nie ja robiłem swapa - tak kupiłem. Osobiście preferowałbym automata.
-
didar32
- Nowy T4
- 9
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Kontakt:
Ty wczoraj dodałeś zdjęcia tego T4 V6 bussines z manualem ,jak mniemam :D A wiesz może z czego zostało dobrane sprzęgło do tej skrzyni? Normalnie z T4 VR6?
-
Viking
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Jasne , że będzie działać i pasuje -toż ten "v6" to najzwyczajniej vr6 24v, blok praktycznie identyczny... Cały mechanizm zewnętrzny powinien pasować od skrzyni 02G
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
zgadza się, róznica tylko w ilości zaworówViking pisze:Jasne , że będzie działać i pasuje -toż ten "v6" to najzwyczajniej vr6 24v, blok praktycznie identyczny
>Ty wczoraj dodałeś zdjęcia tego T4 V6 bussines z manualem ,jak mniemam :D A wiesz może z czego zostało dobrane sprzęgło do tej skrzyni? >Normalnie z T4 VR6
Tak to ja. na forum mam problemu z wrzucaniem zdjęć a bez zdjęć się nie liczy :P
Mam zonka bo mam błąd P0600 czyli brak komunikacji z jednym z modułów i prawdopodobnie jest to brak komunikacji z modułem skrzyni biegów. Chyba przez to został wyłączony ESP. I teraz pytanie po swapie na manuala jak usunąć ten błąd? Czy trzeba gdzieś VAG-iem zmieniać ustawiania?
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Probe041 pisze:Vagcom coś takiego wypluwa?
Kolega zrobił szybki skanik używając adaptera do obd2 i telefonu z płatną apką. Dodatkowo swieci mi sie kontrolka ESP i ABS oraz check engine, ale to ostatnie to raczej po tym jak próbowałem odpalić auto kluczykiem bez immo.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Czyli tak jak myślałem, podepnij coś właściwego i wtedy dopiero się można martwić.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Taki jest plan na jutro. Podłączymy się z VAG-COM i popatrzmy.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Właśnie jest walka i nie mozemy znaleźć w ktorym module zmienić ustawienie z automatu na manual po usunięciu skrzyni. Mam polskiego VAGa.
EDYCJA
Poleglismy. Cały internet przeczesany i nic nie ma. Zarówno na forach w US czy UK. Niemieckiego nie znam
Udało mi się znaleźć ciekawy wątek:
http://forums.vwvortex.com/showthread.p ... sion/page2
konkluzja jest taka, ze manual z VR6 do VR6 pasi i kodowanie jest do zrobienia natomiast manual z VR6 do V6 fizycznie pasuje, ale z powodu braku TCU systemy ABS i ESP są dezaktywowane i nie ma info jak je aktywować. w podlinkowanym wątku twierdza, ze w audi takie myki robią, ale nikt za darmo sie wiedza nie podzieli w całych stanach moze kilka osób wie jak to zrobić.
Zna ktos jakiegos super magika który byłby tow stanie ogarnąć?
Jezeli sobie nie poradze to wracam do automata ( mój sprawny ). Jazda bez ESP i ABS jakos mi sie nie uśmiecha.
EDYCJA
Poleglismy. Cały internet przeczesany i nic nie ma. Zarówno na forach w US czy UK. Niemieckiego nie znam
Udało mi się znaleźć ciekawy wątek:
http://forums.vwvortex.com/showthread.p ... sion/page2
konkluzja jest taka, ze manual z VR6 do VR6 pasi i kodowanie jest do zrobienia natomiast manual z VR6 do V6 fizycznie pasuje, ale z powodu braku TCU systemy ABS i ESP są dezaktywowane i nie ma info jak je aktywować. w podlinkowanym wątku twierdza, ze w audi takie myki robią, ale nikt za darmo sie wiedza nie podzieli w całych stanach moze kilka osób wie jak to zrobić.
Zna ktos jakiegos super magika który byłby tow stanie ogarnąć?
Jezeli sobie nie poradze to wracam do automata ( mój sprawny ). Jazda bez ESP i ABS jakos mi sie nie uśmiecha.