-58 st. na klimatroniku. klima się nie wLącza ;-(

ODPOWIEDZ
Joker28
Początkujący T4

Answers: 0
10
Last active: -
Tematy: 4
Model:
Auto: Multivan
Kontakt:

-58 st. na klimatroniku. klima się nie wLącza ;-(

Nieprzeczytany post autor: Joker28 »

Witajcie. mam taki problem , jakiś czas temu niestety lekko rozbiłem mojego multivana 1996 rok 2.5 tdi i po wymianie zderzaka błotnika i lampy , zaczął mi migać klimatronic i nie wyświetlało temeratury zewnętrznej. Jadąc ostatnio w upale włączyłem 18 st i auto i po chwili włączyła się klima i było w miare ok. W ostatnim czasie chciałem włączyć klime ale już klimatronik jej nie włączał. Wczoraj postanowiłem znaleść błąd dlaczego temperatura nie działa i okazało się że był przerwany kabel od czujnika. Usterkę naprawiełem ale wyświetlacz jak migał tak miga przy włączeniu a na klimatroniku pojawia się temp zewnętrzna - 56 -58 stopni. Po podłaczeniu drugiego termometru z peugeota jest podobnie . U kolegi mechanika się podłączyłem komputerem i okazuje się że na kompie pokazuje temp 23 a na desce -56 i pokazuje gdzieś błąd zwarcie kabla plusowego. Sprawdzałem wiązkę i niby wszystko jest ok , nic nie widać , może jest takie newlagiczne miejsce gdzie ten kabe lubi sie przetrzeć itp . Ew dokąd idzie kabel plusowy od termometra żeby przeciągnąć drugi na próbę nawet na wierzchu żeby sprawdzić czy to pomoże. Największy problem w tym że jak włączam 18 i więcej i włącznik auto zaczyna mi grzać w samochodzie tak jakby na zewnatrz i w środku była minusowa temperatura a dopiero na lo zaczyna lecieć zimna tem z dworu ale klima się nie chce wlaczyć. Pomocy bo za 3 tyg jadę do Rosji i Gruzji i boje się że bez klimy się ugotuje. Może jest możliwość osobno włączenia klimy niezależnie jakbym nie znalazł usterki. z góry dziękuje.
garbaty
Stały bywalec

10
Tematy: 17
Model:
Auto: t4 caravelle L syncr
podziekowal za post: 10 razy
otrzymal podziekowanie: 27 razy
Kontakt:

Re: -58 st. na klimatroniku. klima się nie wLącza ;-(

Nieprzeczytany post autor: garbaty »

Joker28 pisze:
Witajcie. mam taki problem , jakiś czas temu niestety lekko rozbiłem mojego multivana 1996 rok 2.5 tdi i po wymianie zderzaka błotnika i lampy , zaczął mi migać klimatronic i nie wyświetlało temeratury zewnętrznej. Jadąc ostatnio w upale włączyłem 18 st i auto i po chwili włączyła się klima i było w miare ok. W ostatnim czasie chciałem włączyć klime ale już klimatronik jej nie włączał. Wczoraj postanowiłem znaleść błąd dlaczego temperatura nie działa i okazało się że był przerwany kabel od czujnika. Usterkę naprawiełem ale wyświetlacz jak migał tak miga przy włączeniu a na klimatroniku pojawia się temp zewnętrzna - 56 -58 stopni. Po podłaczeniu drugiego termometru z peugeota jest podobnie . U kolegi mechanika się podłączyłem komputerem i okazuje się że na kompie pokazuje temp 23 a na desce -56 i pokazuje gdzieś błąd zwarcie kabla plusowego. Sprawdzałem wiązkę i niby wszystko jest ok , nic nie widać , może jest takie newlagiczne miejsce gdzie ten kabe lubi sie przetrzeć itp . Ew dokąd idzie kabel plusowy od termometra żeby przeciągnąć drugi na próbę nawet na wierzchu żeby sprawdzić czy to pomoże. Największy problem w tym że jak włączam 18 i więcej i włącznik auto zaczyna mi grzać w samochodzie tak jakby na zewnatrz i w środku była minusowa temperatura a dopiero na lo zaczyna lecieć zimna tem z dworu ale klima się nie chce wlaczyć. Pomocy bo za 3 tyg jadę do Rosji i Gruzji i boje się że bez klimy się ugotuje. Może jest możliwość osobno włączenia klimy niezależnie jakbym nie znalazł usterki. z góry dziękuje.
Zle podpięty lub uszkodzony czujnik temperatury zewnetrznej, powinien być w zderzaku przy tablicy rejestracyjnej.
Joker28
Początkujący T4

10
Model:
Kontakt:

czujnik jest ok podpinałem 3 czujniki , jeden okazał się uszkodzony i na kompie pokazał 45 st a dwa pozostałe oryginalny i od peugeota pokazują 23 st na komputerze a na desce w aucie -56 -58 stopni
BOGUSS
Aktywny T4

16
Tematy: 14
Model:
Auto: CARAVELLE GL
Opis: 90 KM
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 24 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: BOGUSS »

Czyli dalej czujniki nie komunikują się klimatronikiem.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

A te 23 stopnie to gdzie odczytujecie, w którym sterowniku i który blok pomiarowy / grupa ?
Ściągaj zderzak i wyciągaj wiązkę na wierzch
Joker28
Początkujący T4

10
Model:
Kontakt:

podłaczyłem czujnik w zderzaku a potem odłączyłem kostkę która która jest zaraz za wiązką główną pod akumulatorem i na krótko podłączyłem termometr od peugeota , na 100 % sprawny , i trzeci vw który miał mój kolega . cały czas był podłączony komputer diagnostyczny do gniazda obd (chyba) w aucie. Na desce klimatronika przy podłączeniu w zderzaku czujnika pokazało - 56 a na komputerze 23 i błąd zwarcia przewodu plusowego. potem odłączyłem kostkę i podłączyłem na krótki przewód pod kostkę czujnik z peugeota i pokazało na desce -58 a na kompie 24 (bez tego przewodu co idzie wdłuż zderzaka), potem na krótko ten trzeci od vw i pokazał na kompie 45 a na desce nie wiem ale wyszło że ten trzeci jest uszkodzony. Cały czas wyświetlało błąd kabla plusowego jeśli był podłączony czujnik. Po odłoączeniu nadal jak ustawiłem 18 st i auto zaczeło grzać w środku mimo że czujnika nie było
bigos1966
profil zaufany
profil zaufany
Specjalista T4

15
Tematy: 42
Model:
Auto: t4 caracelle
podziekowal za post: 33 razy
otrzymal podziekowanie: 201 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: bigos1966 »

Tu masz linka do czujnika temperatury zewnętrznej http://t4-wiki.de/wiki/Geber_G17_(Au%C3%9Fentemperatur) . Możesz sam czujnik sprawdzić omomierzem czy działa, w tym linku maż podane wartości omów względem temperatury. Jeżeli uważasz że czujnik jest sprawny podłącz go nowymi kablami jak najbliżej centrali klimatronika.
Joker28
Początkujący T4

10
Model:
Kontakt:

Wróciłem do domu i wsiadłem w busa z zamiarem pojechania do kumpla w celu dalszych prób i oględzin . Odpaliłem samochód a tu wyświetlacz pokazuje 25 st i nie miga ;-). ustawiłem 20 st i włączyłem auto i po chwili zaczęło wiać chłodne powietrze . pojechałem w jedno miejsce , wróciłem i wszystko jest ok jak było kiedyś ;-) . A wczoraj wieczorem pokazywał -56. Mam nadzieję że to już się nie powtórzy , tak jakby się sam zresetowal bo innego wytłumaczenia nie mam. Dzięki za pomoc.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt: