uszkodzona skrzynia automatyczna

ODPOWIEDZ
szymonwal
Nowy T4

Answers: 0
9
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: caravelle t4
Kontakt:

uszkodzona skrzynia automatyczna

Nieprzeczytany post autor: szymonwal »

witajcie

nabyłem caravelle z silnikiem 2.5 Gl i uszkodzonym automatem, mianowicie auto jeździ do tyłu, a do przodu tylko delikatnie chce ruszyc. Poprzedni własciciel wymienił czujnik od biegów czy jakoś tak to się zwie i było dobrze przez moment, a później znów to samo.

Miał ktoś może podobny przypadek zastanawiam się nad przekładką na manual co proponujecie ?
W.B
Forumowicz T4

11
Tematy: 11
Model:
Auto: VW T4 holenderka
podziekowal za post: 2 razy
otrzymal podziekowanie: 13 razy
Kontakt:

Re: uszkodzona skrzynia automatyczna

Nieprzeczytany post autor: W.B »

Poziom oleju sprawdzałeś?

Jak do tyłu jedzie normalnie, to prawdopodobnie poszedł kosz sprzęgła forward / albo tarczki albo sprężyna/pierścień zabezpieczający.

A w pozycji 1/2 auto rusza do przodu?
Leenec
Początkujący T4

14
Model:
Auto: T4
Opis: ..::Leenec::..
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Leenec »

Witam,
Mam podobny problem jak kolega Szymonwal.
do tylu jedzie, do przodu juz nie chce:)
jeszcze jakis czas temu zanim calkiem przestal jezdzic do przodu, to dochodzilo do takich akcji ze ruszal przy 4k obrotow i pozniej juz jechal normalnie. Jak juz sie rozruszal to sie przez caly dzien jezdzilo normalnie:)

Ktos ma jakis pomysl?? Czy moze to byc kwestia sterownika z zaworkami ktory jest w skrzyni w srodku??
Naster193
Forumowicz T4

10
Tematy: 7
Model:
Auto: Caravelle long '02
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Naster193 »

Leenec pisze:
Witam,
Mam podobny problem jak kolega Szymonwal.
do tylu jedzie, do przodu juz nie chce:)
jeszcze jakis czas temu zanim calkiem przestal jezdzic do przodu, to dochodzilo do takich akcji ze ruszal przy 4k obrotow i pozniej juz jechal normalnie. Jak juz sie rozruszal to sie przez caly dzien jezdzilo normalnie:)

Ktos ma jakis pomysl?? Czy moze to byc kwestia sterownika z zaworkami ktory jest w skrzyni w srodku??
Miałem dokładnie odwrotny problem w Sprinterze z ASB, czyli do przodu jeździł, brak wstecznego.
Okazało się, że pękł kosz. Po wymianie kosza + olej + filtr wszystko chodzi jak należy.
pawuloon
Początkujący T4

9
Tematy: 2
Model:
Auto: caravella
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pawuloon »

Witam, zakupiłem kilka dni temu caravelle w benzynie i automacie także witam wszystkich miłośników t4 . Co do usterki skrzyni polecam do naprawy automatów warsztat w miejscowości Turek naprawiałem tam dwa auta Audi a6 i Mercedesa a-clase, bardzo polecam, fajny koleś i ceny do innych warsztatów niskie. Przekładki na manual bym nie robił, raz ze automat to wygoda a dwa dużo roboty i tez nie wiadomo w jakim stanie kupisz skrzynie do przekładki.
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

14
Tematy: 13
Model:
Auto: Escapade, holenderka
Opis: Kapitan eMO
podziekowal za post: 106 razy
otrzymal podziekowanie: 115 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: niebieski-n2 »

Coś mi tu mocno śmierdzi kryptoreklamą, pierwszy post i od razu polecany warsztat....., ale może moja intuicja prowadzi mnie na manowce
Victus
Znawca T4

11
Model:
Auto: T4 Multivan
podziekowal za post: 12 razy
otrzymal podziekowanie: 33 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Victus »

niebieski-n2 pisze:
Coś mi tu mocno śmierdzi kryptoreklamą, pierwszy post i od razu polecany warsztat....., ale może moja intuicja prowadzi mnie na manowce
Śmierdzi jak nic....
pawuloon
Początkujący T4

9
Model:
Kontakt:

Victus pisze:
niebieski-n2 pisze:
Śmierdzi jak nic....
żadna reklama po prostu dobra rada, naprawiałem kilka automatów, wymieniam oleje w automatach i wiem jakie mogą być koszta. Jestem z Trójmiasta a i tak się opłacało zawieść auto w centrum polski.
motoria
Samodzielny mechanik

15
Tematy: 7
Model:
Auto: Transporter
podziekowal za post: 7 razy
otrzymal podziekowanie: 27 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: motoria »

Bylem tam, to oszuści jak większość wachmanów.
Ty z pomorza wiozłeś auto do Turka ????? a nie np.do Sosnowskiego ????????? bo haha uwierzę.
pawuloon
Początkujący T4

9
Model:
Kontakt:

motoria pisze:
Bylem tam, to oszuści jak większość wachmanów.
Ty z pomorza wiozłeś auto do Turka ????? a nie np.do Sosnowskiego ????????? bo haha uwierzę.
A chcesz fakturę do wglądu czy jak??? W trójmieście masz Sosnowskiego , Auto-MAt Miszewo , i Hukałowicza. Z którego byś skorzystał ? W jednym robiłem skrzynie 6tys zrobiona dobrze ale drogo, w drugim wymiany oleju w kilku skrzyniach moim zdaniem drogo. Ostatni warsztat to kibel w dużym skrócie. A do Turka wiozłem bo jest duża różnica w cenie a po za tym często jeżdżę w Dolnośląskie to tak po drodze.

A co przejechałeś się na nich?
gtszudi
Początkujący T4

9
Tematy: 4
Model:
Auto: multivan
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: gtszudi »

ze tak zrobie lekki odkop , ale u Hukałowicza miałem robioną "modzoną" skrzynię - mianowicie firmowe T4 2.5 88 km z lekkim + mocowym.

założenie było takie że mają zrobić 4 biegi mocne , a 5 typowo autostrada.
z zadania wywiązali się znakomicie , skrzynia już dobre 50 tysięcy przelatała , a ja dzisiaj odebrałem od nich zrobioną CRN z wydłużonymi wszystkimi biegami.

ponoć bebechy od ewb + ewa wstawione.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

A co niby z 4 biegiem zrobili, bo z tego co mi wiadomo to nic się nie da poprawić
grzegorzg
Nowy T4

12
Model:
Auto: caravelle
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: grzegorzg »

Było niezle, ale się skończyło...
Moja Caravelka 2,5 B mod 98 przeszła w tryb awaryjny (chyba). mam 3 bieg i wsteczny. Jak zapnę ręcznie 1 i zmienie na 2 to strasznie szarpnie.
Autko mam od roku, historia nieznana, wymieniony silnik (kupoiłem bez panewek), i tak sobie pomału robię to i owo dla przyjemnosci posiadania i jazdy, choc tej zbyt duzo nie ma (6tk przez rok). Wczesnie skrzynia miała objaw "ślizgania się" pomiedzy 2-3 i 3-4, poza tym nic sie nie działo, Przy wyprzedzaniu lub w jezdzie miejskiej włączałem 3 i było super. Myslałem, ze trochę z tym jeszcze pojeżdżę...
Miałem ostatnio malutki wyciek spod miski skrzyni i byc może brakowało troszke oleju, na dniach miałem zrobic (tak naj napisałem jeżdżę nim mało, a jak już to praktycznie na pusto)
Po komputer podpiałem - wyświetla błąd w obwodzie zaworu N88, to chyba zawór odpowiedzialny za 4 bieg.
Macie jakies pomysły, czy dac sobie spokój z ASB? nie widze sensu płaci 5,5 tys za naprawę (cena z chyba przyzwoitego warsztatu we Wrocku)
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Manual pakuj
grzegorzg
Nowy T4

12
Model:
Auto: caravelle
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: grzegorzg »

Ehhh... pewnie się tym skończy. A tak się cieszyłem, ze na razie koniec, bo czasu troche poszło na montaz alarmu, sterownika oświetlenia, komputera, głosników, wygłuszenia przodu. Miałem i mam jeszcze wymienic wykładzinę przód na dywan (mam dziwna wersję - grzane fotele kapitańskie z wykładziną gumowa, ale z wygłuszeniem, wszystko według specyfikacji fabrycznej) i zrobic generalne pranko, a tu syf i malaria....
Muszę tez przyznac, ze wcale mi się nie usmiecha wymiana na manual, chcoc zawsze byłem ich goracym przweciwnikiem jako radzący sobie ze sprzęgłem i lewarkiem całkiem niezle. Lata jednak lecą, i człek leniwieje. Aspekt finansowy pewnie wezmie jednak górę...

Najchętniej wymieniłbym na skrzynię "normalną" z bardzo długim piatym biegiem. Czytam pomału temat, trochę mozliwości jest.

edit Poniewaz nie daje całkiem za wygraną z ciekawości podpiałem raz jeszcze vag-a i spróbowałem skasowac ten bład czujnika. Ku mojemu zaskoczeniu nie daje się poniewaz wyskakuje błąd 811- urządzenie nie gotowe. W ogóle połączenie ze sterownikiem jest mocno utrudnione, nie zawsze się udaje. Czyszczenie styków w sterowniku?

edit bis. Wszystkiemu winna wtyczka . Po wpięciu skrzynia odzyła i hula jak przed awarią. :D Oczywiście "przeciagania" zostały, ale z nimi sobie radzę ograniczając biegi do 3 lub 2, a ze sprzęgiełka bez zarzutu, to świetnie taka taktyka zdaje egzamin. A swoja drogą, to ciekawa byłaby naprawa skrzyni polegająca prawdopodobnie na wymianie uszczelnien siłowników (chyba) uruchamiajacych sprzęgła. Koszt żaden, a parę tysięcy w kieszeni...
IgoR_KilleR
Początkujący T4

11
Tematy: 5
Model:
Auto: T4 Caravelle
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: IgoR_KilleR »

W.B pisze:
Poziom oleju sprawdzałeś?

Jak do tyłu jedzie normalnie, to prawdopodobnie poszedł kosz sprzęgła forward / albo tarczki albo sprężyna/pierścień zabezpieczający.

A w pozycji 1/2 auto rusza do przodu?
U mnie podobne objawy, da się to jakoś naprawić, czy cała skrzynia do remontu?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów Automat”