Włącznik świateł
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
hader686
- Forumowicz T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 16
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Włącznik świateł
witam wszystkich
mam problem bo przepaliła sie żarówka w wyłaczniku świateł i chciałem ją wymienić niestety wszystko się wysypało.Doszedłem jak zamontować blaszki i spreżynki ale został jeszcze taki wałek i nigdzie nie pasuje a bez niego nie ma podświetlenia tablicy i światła postojowego tył prawy .
prosze o pomoc osoby które rozbierały takowy pstrykacz.
pozdrawiam
mam problem bo przepaliła sie żarówka w wyłaczniku świateł i chciałem ją wymienić niestety wszystko się wysypało.Doszedłem jak zamontować blaszki i spreżynki ale został jeszcze taki wałek i nigdzie nie pasuje a bez niego nie ma podświetlenia tablicy i światła postojowego tył prawy .
prosze o pomoc osoby które rozbierały takowy pstrykacz.
pozdrawiam
-
PeterCh
- Nowy T4
- 12
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: transporter
- Kontakt:
Re: Włącznik świateł
Czesc mialem taki problem w t4 z 2002 2.5tdi . Nie do konca rozumiem bo ja sprezynek tam nie mialem ale czy ten walek ma kolor bialy? U mnie byl bialy i wchodzil pod plytke na ktorej masz wszystkie elementy polutowane.Dokladnie w miejscu pod Pokretlem i plytka. Powinniem miec takie rynnienki po bokach i one pasuja w odpowiednie miejsce.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Cześć . Może pomoże ci ten link http://www.t4-wiki.de/wiki/Schalter_E1_(Lichtschalter) .
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Szukam podpowiedzi jak rozebrać włącznik nowy ( czerwone podświetlenie )
Na wiki jest tylko rozbiórka starej wersji. Już od dwóch godzin kombinuje i nijak nie mogę nic ruszyć, podejrzewam, że trzyma pokrętło którego nie mogę ściągnąć.
Chcę zajrzeć do środka bo jak się ochłodziło i zwilgotniło to muszę pokrętło ustawić w pół drogi pomiędzy pozycjami, a mijania i tak trzymać przez chwilę i dopiero potem na mijania do końca bo inaczej nie świecą.
Na wiki jest tylko rozbiórka starej wersji. Już od dwóch godzin kombinuje i nijak nie mogę nic ruszyć, podejrzewam, że trzyma pokrętło którego nie mogę ściągnąć.
Chcę zajrzeć do środka bo jak się ochłodziło i zwilgotniło to muszę pokrętło ustawić w pół drogi pomiędzy pozycjami, a mijania i tak trzymać przez chwilę i dopiero potem na mijania do końca bo inaczej nie świecą.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
w spadku po Rafflexie miałem zielony rozebrany i powiem szczerze że zastanawiałbym się czy to rozbierać (bardzo w środku problematyczny w złożeniu). Skończyło się na tym że wyrzuciłem na śmieci. Zabrałem bo mój podobnie jak u Ciebie niedomagał - mijania się włączały jak się w kabinie lekko ciepło zrobiło. Kupiłem środek Kontakt S do czyszczenia styków elektrycznych - pomogło !!!Kenobi pisze:Szukam podpowiedzi jak rozebrać włącznik nowy ( czerwone podświetlenie )
Nie rozbierałbym na Twoim miejscu
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Ja swój zielony rozebrałem, wyczyściłem i jeszcze zamiast żarówek wstawiłem diody. Działa do dziś.
-
paulrat
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4 syncro
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Ja w swoim przełączniku miałem tą sam przypadek załączał jak się zrobiło ciepło w kabinie.
Rozebrałem go i wymyłem w benzynie ekstrakcyjnej z smaru w którym pracują styki i na smarowałem
nowym specjalnym do styków. Pomogło ,podejrzewam że stary smar odparował i zrobił się za gęsty dlatego
styki nie chciały się załączać jak było zimno. A przy okazji wymieniłem żarówkę co podświetla sam przełącznik na
niebieską diodę led. Teraz pokrętła regulacji świecą się na czerwono a przełącznik na niebiesko.
Rozebrałem go i wymyłem w benzynie ekstrakcyjnej z smaru w którym pracują styki i na smarowałem
nowym specjalnym do styków. Pomogło ,podejrzewam że stary smar odparował i zrobił się za gęsty dlatego
styki nie chciały się załączać jak było zimno. A przy okazji wymieniłem żarówkę co podświetla sam przełącznik na
niebieską diodę led. Teraz pokrętła regulacji świecą się na czerwono a przełącznik na niebiesko.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dobra rozebrałem, Po prostu pierwsze wyjęcie wymagało odwagi i mocnego szarpania po podważeniu zatrzasków, małe pęknięcie oczywiście powstało ale udało się. Link od Probe041 niewiele wyjaśnia, w linku od Grzesiexa też wyłącznik wygląda trochę inaczej, ma zatrzaski w innym miejscu.
Prawda taka, że jak napisał notri mechanizm strasznie wydumany. Ruch obrotowy pokrętła jest za pośrednictwem plasticzka zamieniany na ruch posuwisty innego plasticzka który przesuwając się góra dół zwiera poszczególne ścieżki świateł postojowych lub mijania. Na razie nie wiem jak się dostać do tego elementu aby zobaczyć czy jest to wina syfu czy upalonych ścieżek czy wyrobienia się rzeczonego plasticzka który porusza się po nich.
Na dzisiaj chyba mam już dość, reszta jutro. Robię fotorelację.
Prawda taka, że jak napisał notri mechanizm strasznie wydumany. Ruch obrotowy pokrętła jest za pośrednictwem plasticzka zamieniany na ruch posuwisty innego plasticzka który przesuwając się góra dół zwiera poszczególne ścieżki świateł postojowych lub mijania. Na razie nie wiem jak się dostać do tego elementu aby zobaczyć czy jest to wina syfu czy upalonych ścieżek czy wyrobienia się rzeczonego plasticzka który porusza się po nich.
Na dzisiaj chyba mam już dość, reszta jutro. Robię fotorelację.
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
U mnie też zaczyna świrować włącznik.U mnie po przekręceniu stacyjki światła włączają się automatycznie,ale ostatnio coś szwankuje z tym automatem.Czasem muszę przekręcić w prawo-lewo,żeby zatrybił.Tak myślałem,żeby kupić używkę,czy jak zamówię w PL taki bez automatu,to wystarczy tylko przełożyć te blaszkę(mostek),żeby było automatycznie?Kiedyś czytałem na forum o TFL bodajże to było?Czy próbować rozebrać mój i sprawdzać o co chodzi?
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Raczej włącznik bo jak nim przełączę na postój i z powrotem na zero to światła działają.
Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Rozebrałem i mam nadzieje, że usunąłem przyczynę awarii. Zdjęć nie będzie bo rodzina poszła na spacer i wyczerpała aku w aparacie, a ładowarki nikt nie wziął. Oprócz tak jak wyżej napisane sporej ilości starego smarowidła odkryłem, że jedna z blaszek ( na ruchomym plasticzku ) załączających ścieżki odpowiedzialne za mijania ma jedno kuliste wybrzuszenie uszkodzone ( nie wiem czy odpryśnięte czy wypalone ). Zastygły stary smar od niskiej temperatury plus zbyt małe wybrzuszenie prawdopodobnie powodowało brak styku. Po rozgrzaniu sprężynka pokonywała opór już rzadszego smaru i styk wracał. Na szczęście nie rozpisując się da się blaszki pozamieniać tak aby ta uszkodzona przejęła ślizganie się po stałej ścieżce co pozwala na lekkie podgięcie. Wszystko nasmarowane na świeżo, jutro rano po mroźnej nocy się okażę czy to było to.