problem ze sprzęgłem
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
fazi575
- Nowy T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: vw transporter t4
- Kontakt:
problem ze sprzęgłem
witam mam ciągle problem ze sprzegłem t4 2.5diesel 4 razy naprawiano i ciągle wysiada pompka i brak biegów co robić??
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: problem ze sprzęgłem
mógłbyś sprecyzować co oznacza według ciebie " wysiada pompka "
a i te 2500 to TDI czy benzyna ??
a i te 2500 to TDI czy benzyna ??
-
fazi575
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
2,5tdi 2000 r ,wysiada tz nie można wysprzęglić biegów
Ostatnio zmieniony 03 gru 2010, 19:51 przez fazi575, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
czy oprócz pompki ( myślę że chodzi o tą co jest przy pedale sprzęgła ) wymieniane było całe sprzęgło czyli tarcza, docisk i w tym wypadku chyba najważniejszy element wysprzęglik hydrauliczny z łożyskiem bo to on po podaniu ciśnienia z pompy wymusza ruch tarczy z dociskiem
-
fazi575
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
tak ostatnio było wymieniane pompka + wysprzęglik, ponoć sprzęgło też mówił że kiedyś tam trzeba zrobić
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Proszę, pisz starannie. Nie będziemy w nieskończoność poprawiać Twoich postów.fazi575 pisze:wyieniane pomka srzęgło temówiułże
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
a mówił ci co z tą pompką się dzieje, rozszczelnia się, coś więcej danych potrzeba bo jedyne co mi w tej chwili do głowy przychodzi to zmienić mechanika bo to co piszesz jest wręcz niemożliwe, chyba że całość się zaciera na wałku sprzęgłowym a to mechanik powinien umieć zdiagnozować
i przychylam, się do prośby slimaka
i przychylam, się do prośby slimaka
-
fazi575
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
problem jest większy bo zwala wszystko na poprzedników, pompka się rozzczelnia i nie trzyma ciśnienia
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
zwalanie na poprzedników zwalaniem, a sam nadal nic nie naprawił
a jak reaguje pedał sprzęgła bo powinien chodzić naprawdę lekko i płynnie bez problemu można go wcisnąć ręką może nie jednym palcem ale dwoma na pewno ??
ogólnie rozszczelnienie tej jak i każdej innej tak działającej pompy mogą powodować dwie rzeczy:
- zbyt duże ciśnienie spowodowane za dużym oporem tłoczenia czyli coś blokuje w samym sprzęgle lub zwężenie przekroju przewodu - zasyfienie kompletne lub zagięcie mechaniczne
- tłok pompy nie chodzi prostopadle do płaszczyzny uszczelniaczy ( rozklepuje je ) a to to tylko może powodować jakieś skrzywienie samego połączenie pedału sprzęgła z trzpieniem popychacza pompy
nic innego mi do głowy nie przychodzi
a jak reaguje pedał sprzęgła bo powinien chodzić naprawdę lekko i płynnie bez problemu można go wcisnąć ręką może nie jednym palcem ale dwoma na pewno ??
ogólnie rozszczelnienie tej jak i każdej innej tak działającej pompy mogą powodować dwie rzeczy:
- zbyt duże ciśnienie spowodowane za dużym oporem tłoczenia czyli coś blokuje w samym sprzęgle lub zwężenie przekroju przewodu - zasyfienie kompletne lub zagięcie mechaniczne
- tłok pompy nie chodzi prostopadle do płaszczyzny uszczelniaczy ( rozklepuje je ) a to to tylko może powodować jakieś skrzywienie samego połączenie pedału sprzęgła z trzpieniem popychacza pompy
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
Kenobi pisze:zwalanie na poprzedników zwalaniem, a sam nadal nic nie naprawił
dodam jeszcze to co u michelmana zlamana podstawa mocujaca pompy czyli to miejsce gdzie pompa jest przykrecona pedal odgina pompę i ta potrafi sie rozszczelnić lub zatrzeć
dokladnie to jest ta blacha gdzie pedaly są mocowane naprawialem to uszkodzenie Michelmanowi i problem jak reką odjoł blacha pospawana nowa w ASO 475zl a spawanie zajmuje 20min bez konieczności demontarzu .
-
raff
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Dzisiaj u mnie padlo sprzeglo
Zaczne moze od poczatku, silnik 2.5tdi 150KM, problem mam z zapadajacym sie pedalem sprzegla, na poczatku przy sporym uzywaniu sprzegla (miasto) pedal nie zawsze cofal mi sie do konca, czulem wtedy, ze jeszcze dobrze nie rusze nogi, a juz sprzeglo zaczynalo ciagnac. Po puszczeniu pedalu okazywalo sie, ze nie odbil do konca, podciagalem go stopa i bylo ok. Po wymianie plynu hamulcowego nastapila poprawa, pedal rzadziej sie zapadal, ale czasami sie to zdazalo, dzisiaj wpadl mi do konca i AMEN, zero sprzegla, po przepompowaniu na zgaszonym silniku jakby sie pojawialo, ale jak odpalilem auto odrazu pedal w podlodze bez zadnego oporu
Przerabial ktos podobny temat?
Zaczne moze od poczatku, silnik 2.5tdi 150KM, problem mam z zapadajacym sie pedalem sprzegla, na poczatku przy sporym uzywaniu sprzegla (miasto) pedal nie zawsze cofal mi sie do konca, czulem wtedy, ze jeszcze dobrze nie rusze nogi, a juz sprzeglo zaczynalo ciagnac. Po puszczeniu pedalu okazywalo sie, ze nie odbil do konca, podciagalem go stopa i bylo ok. Po wymianie plynu hamulcowego nastapila poprawa, pedal rzadziej sie zapadal, ale czasami sie to zdazalo, dzisiaj wpadl mi do konca i AMEN, zero sprzegla, po przepompowaniu na zgaszonym silniku jakby sie pojawialo, ale jak odpalilem auto odrazu pedal w podlodze bez zadnego oporu
Przerabial ktos podobny temat?
-
pawstrze
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: VW T4 Caravelle LONG
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Ostatnio miałem podobne objawy. Pedał sprzęgła nie odbijał do końca - raz mniej, raz więcej, aż w końcu bez dobrego "podpompowania" pedału, nie dało się wrzucić biegu - sprzęgło "łapało" w zasadzie przy samej podłodze. Myślałem, że to coś z zapowietrzeniem. Okazało się, że była to pęknięta podstawa pedału sprzęgła/pedałów . Po zespawaniu wszystko wróciło do normy. W sumie jest nawet lepiej niż było. Powiedziano mi, że "na pewno jeszcze pęknie i żeby to wymienić trzeba wypruć pół samochodu."
Piszę, żeby ta 'wiedza' została na przyszłość, ale mam również pytanie, czy rzeczywiście wymiana tej blachy/podstawy jest tak kłopotliwa?
Piszę, żeby ta 'wiedza' została na przyszłość, ale mam również pytanie, czy rzeczywiście wymiana tej blachy/podstawy jest tak kłopotliwa?
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Ja u siebie nie tak dawno z tym walczyłem. W sumie to poprawiałem poprzedniego ,,fachowca". Aby wydostać i wymienić ten element nie trzeba rozkręcać ,,pół samochodu". ;)
Wykręcamy tylko część oznaczoną nr.3 a główną podstawe nr.1 nie ruszamy. Do odkręcania są wewnątrz kabiny dwie śruby nr.4 na obrazku ta niżej x2 nie wiem dlaczego ale zaznaczona jest jedna a ta wyżej też z nr.4 to śruby w komorze silnika ale one cię nie interesują. Następnie jedna śruba nr.34 i cztery nakrętki nr.56 które jednocześnie trzymają serwo ale jego nie ruszasz. No i wszystko, a jeszcze najpierw rozpinasz pedały od pompki sprzęgła i serwa. Całe rozkręcania wewnątrz kabiny, w komorze silnika nic nie ruszasz bo śruby które tam są trzymają główną podstawe.
Ja u siebie nie wymieniałem bo i tak kiedyś to pęknie, dobrałem wysokością śrubę z nakrętką i przyspawałem do podstawy pod pompką tak że pompka się na niej opiera odciążając oryginalne mocowanie oczywiście pęknięcia też zostały zaspawane. Na wiki jest pokazana naprawa za pomocą odpowiedniej blachy/kontownika:
http://www.t4-wiki.de/wiki/Geberzylinder
Wykręcamy tylko część oznaczoną nr.3 a główną podstawe nr.1 nie ruszamy. Do odkręcania są wewnątrz kabiny dwie śruby nr.4 na obrazku ta niżej x2 nie wiem dlaczego ale zaznaczona jest jedna a ta wyżej też z nr.4 to śruby w komorze silnika ale one cię nie interesują. Następnie jedna śruba nr.34 i cztery nakrętki nr.56 które jednocześnie trzymają serwo ale jego nie ruszasz. No i wszystko, a jeszcze najpierw rozpinasz pedały od pompki sprzęgła i serwa. Całe rozkręcania wewnątrz kabiny, w komorze silnika nic nie ruszasz bo śruby które tam są trzymają główną podstawe.
Ja u siebie nie wymieniałem bo i tak kiedyś to pęknie, dobrałem wysokością śrubę z nakrętką i przyspawałem do podstawy pod pompką tak że pompka się na niej opiera odciążając oryginalne mocowanie oczywiście pęknięcia też zostały zaspawane. Na wiki jest pokazana naprawa za pomocą odpowiedniej blachy/kontownika:
http://www.t4-wiki.de/wiki/Geberzylinder
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
pawstrze
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: VW T4 Caravelle LONG
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
Kamil, dzięki za odpowiedź i jednocześnie Przepraszam, że się nie odezwałem wcześniej. Nie wiem czemu nie jestem automatycznie powiadamiany o odpowiedziach w wątkach, w których napisałem. Nigdzie nie mogę znaleźć takiej opcji. A teraz zajrzałem tu w sumie przez przypadek.
Jeszcze raz dzięki za odpowiedź. Nie będę tego ruszal tak czy siak ale już mam dzięki Tobie większe wyobrażenie na ten temat :)
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Jeszcze raz dzięki za odpowiedź. Nie będę tego ruszal tak czy siak ale już mam dzięki Tobie większe wyobrażenie na ten temat :)
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Swego czasu było na forum o wkladaniu pod pompkę jakiegoś dystansu ze sklejki czy czegoś podobnego,nawet ktoś chyba podawał przyblizoną grubość takiej podkładki.Miałem coś takiego w poprzedniej t4.
Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
-
rainman777
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 8 razy
- Kontakt:
Witajcie ;)
Koledzy po wymianie pompki przy pedale sprzęgła, mam nierówno pedały :(. Jest to kłopotliwe, mechanik odpowietrzał już kilka razy, problem nie ustępuje, mogę go podnieść nogą wtedy jest równo jednak po wciśnięciu, pozostaje w niskiej pozycji. Wymieniłem już sprężynę jednak wątpię, żeby taka sprężynka była odpowiedzialna za prawidłową pozycję pedału sprzęgła. Ktoś ma jakieś pomysły? Druga sprawa coś tam przeczytałem odnośnie odpowietrzania układu za pomocą lewego przedniego zacisku. Ktoś mi może łopatologicznie wytłumaczyć zasadę takiego odpowietrzania układu i opisać krok po kroku jak wykonać taki zabieg ?
Dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie
Koledzy po wymianie pompki przy pedale sprzęgła, mam nierówno pedały :(. Jest to kłopotliwe, mechanik odpowietrzał już kilka razy, problem nie ustępuje, mogę go podnieść nogą wtedy jest równo jednak po wciśnięciu, pozostaje w niskiej pozycji. Wymieniłem już sprężynę jednak wątpię, żeby taka sprężynka była odpowiedzialna za prawidłową pozycję pedału sprzęgła. Ktoś ma jakieś pomysły? Druga sprawa coś tam przeczytałem odnośnie odpowietrzania układu za pomocą lewego przedniego zacisku. Ktoś mi może łopatologicznie wytłumaczyć zasadę takiego odpowietrzania układu i opisać krok po kroku jak wykonać taki zabieg ?
Dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Łączysz wężykiem odpowietrznik z zacisku hamulcowego z tym na wysprzęgliku i pompujesz pedałem hamulca jak poluzujesz oba odpowietrzniki. Płyn jest przepompowywany z zacisku przez wysprzęglik, pompkę aż do zbiorniczka wyrównawczego płynu i tam wychodzi powietrze. Przy ACV masz 2 odpowietrzniki jeśli chodzi o układ sprzęgła. Jeden przy serwo a drugi od spodu przy samym wysprzęgliku.
Pytanie jaką pompkę ów mechanik zamontował i w ogóle dlaczego to robił?? Może problem jest z wysprzęglikiem, który cieknie albo uszkodzony jest docisk? Jak wygląda mocowanie pompki i czy się wygina jak wciskasz pedał?
Pytanie jaką pompkę ów mechanik zamontował i w ogóle dlaczego to robił?? Może problem jest z wysprzęglikiem, który cieknie albo uszkodzony jest docisk? Jak wygląda mocowanie pompki i czy się wygina jak wciskasz pedał?
-
rainman777
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Problemy są od wymiany węża który idzie do zbiorniczka z płynem. Przy wymianie przez partaczy skok na pompie musiał być większy i zaczęła delikatnie puszczać zapowietrzając układ. Pompka pewno jakiś zamiennik wymieniony na innym warsztacie.
-
rainman777
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Wymieniony wysprzęglik, tarcza,docisk. Okazało się, że ktoś wcześniej zmontował sztywne koło. Zrobiłem moim multikiem 30 tysięcy i nie odczułem jakiś negatywnych aspektów zastosowania koła jednomasowego. Z racji tego, iż na wieńcu były spore uszkodzenia (pewno ktoś kiedyś śmigał na niesprawnym rozruszniku) wymieniłem cały zestaw.
Dalej to samo, pedał jest dziwnie nisko :(.
Dalej to samo, pedał jest dziwnie nisko :(.
Ostatnio zmieniony 17 mar 2017, 21:52 przez rainman777, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Fedor079
- Początkujący T4
- 10
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
xxxkamil
Schemat wrzuciłeś od modelu ze sprzęgłem na linkę.
Schemat wrzuciłeś od modelu ze sprzęgłem na linkę.