2.5 TDI Pompa oleju
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
virus
- Forumowicz T4
- 10
- Last active: -
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 19 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
2.5 TDI Pompa oleju
Witam
Mam problem ze swoją pompą oleju, otóż ktoś przy niej grzebał i jest uszkodzona/uszczerbana przy simmeringu co kwalifikuje ją do wymiany.
Dzwoniłem do serwisu i tam koszt takiej pompy 1600-1700 zł. Znalazłem zamienniki dwóch firm hans pries oraz acc moto, słyszałem że hans pries to dramat a drugiej firmy nie znam.
Co sądzicie czy lepiej kupić jakiś zamiennik czy poszukać używki zaznaczam że to auto dla mnie i ma służyć w rodzinie do wyjazdów na wakacje itd.
Proszę o wasze opinie co wybrać ponieważ t4 stoi u mechanika i muszę szybko w miarę coś wykombinować
według katalogu pasują numery 074115105A ,B lub D
Mam problem ze swoją pompą oleju, otóż ktoś przy niej grzebał i jest uszkodzona/uszczerbana przy simmeringu co kwalifikuje ją do wymiany.
Dzwoniłem do serwisu i tam koszt takiej pompy 1600-1700 zł. Znalazłem zamienniki dwóch firm hans pries oraz acc moto, słyszałem że hans pries to dramat a drugiej firmy nie znam.
Co sądzicie czy lepiej kupić jakiś zamiennik czy poszukać używki zaznaczam że to auto dla mnie i ma służyć w rodzinie do wyjazdów na wakacje itd.
Proszę o wasze opinie co wybrać ponieważ t4 stoi u mechanika i muszę szybko w miarę coś wykombinować
według katalogu pasują numery 074115105A ,B lub D
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: 2.5 TDI Pompa oleju
Obydwie firmy zajmują się tym samym, handlują zamiennikami których nie produkują tylko konfekcjonują, skąd je biorą to tylko oni wiedzą, zazwyczaj made in China.
Różnica taka, że Hans Pries to niemiecka firma sprzedająca produkty z logo Topran, a ACC Moto to polska firma sprzedająca pod logiem LCC Products.
Jest duże prawdopodobieństwo, że w w obydwu przypadkach w pudełku będzie dokładnie ten sam produkt.
Różnica taka, że Hans Pries to niemiecka firma sprzedająca produkty z logo Topran, a ACC Moto to polska firma sprzedająca pod logiem LCC Products.
Jest duże prawdopodobieństwo, że w w obydwu przypadkach w pudełku będzie dokładnie ten sam produkt.
-
virus
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
znalazłem jeszcze coś takiego:
http://www.czesciauto24.pl/oen/074115105a
jest do wyboru Swag, Febi, Hepu, Vaico. Czy jesteście w stanie coś polecić ?
http://www.czesciauto24.pl/oen/074115105a
jest do wyboru Swag, Febi, Hepu, Vaico. Czy jesteście w stanie coś polecić ?
-
4mario
- Forumowicz T4
- 10
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: Karetka
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Podepnę pod temat, bo może mieć wiele wspólnego.
Piski i miganie kontrolki ciśnienia oleju po długiej i szybkiej jeździe.
Ciśnienie?
Zegary?
Czujnik?
Jakieś sugestie ew. inne doświadczenia.
Czy wymiana pompy jest kłopotliwa?
Ciśnienie?
Zegary?
Czujnik?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
A jaki masz przebieg i jaki dokładnie olej jakiej firmy? Chłodniczka oleju sprawna?
-
driver77
- Aktywny T4
- 11
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Opis: T4 Caravelle Long
- podziekowal za post: 20 razy
- otrzymal podziekowanie: 12 razy
- Kontakt:
Wszystko to co wymieniłeś może być przyczyną. Ostatnio przerabiałem temat. Początkowo popiskiwał brzęczyk i zapalał się komunikat sporadycznie, ostatnio walił dźwiękiem ciągłym. U mnie winna była instalacja elektryczna. Kabelek od czujnika z początku był w stanie jeszcze okresowo złapać kontakt,później upalił się we wiązce.4mario pisze:Podepnę pod temat, bo może mieć wiele wspólnego.
Ciśnienie?
Zegary?
Czujnik?
Jak lipny olej i filtr to też cyrki wychodzą. Testowałem różne oleje i co niektóre w upalne dni i mocnym bucie osiagały temp pracy ponad 130st,pod spore wzniesienia nawet 140st ,a oliwa rzadsza niż woda się robiła.
Sprawdź ciśnienie manometrem.
Dodatkowo sprawdź to co napisał kolega poniżej:
Probe041 pisze:A jaki masz przebieg i jaki dokładnie olej jakiej firmy? Chłodniczka oleju sprawna?
-
virus
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Gdyby się ktoś zbierał do zamawiania nowej pompy to proszę nie zamawiać na stronie podanej przeze mnie kilka postów wyżej. Towar widnieje u nich w sklepie z informacja dostępna wysyłka w ciągu 24h, a do dziś dnia nie dostałem pompy. Dodzwonić się na infolinie nie idzie na maile odpisują krótko i nie do końca, z łaską otrzymałem informacje że czekają na towar od producenta 2-5 dni roboczych. Niema żadnej reakcji propozycji innego rozwiązania tematu może inny marka pompy czy coś poprostu czas realizacji 2-5 dni bo czekają na producenta. Dziś bez łaski zamówiłem w sklepie SZIK w Dębicy o 100 zł taniej niż u nich, żałuje że odrazu tam nie zamówiłem. Tak jutro mija tydzień bez auta...
-
4mario
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Olej mam zgodny ze specyfikacją producenta ( ale nie pamiętam co poszło), filtr man. Pojawił się błąd czujnika ciśnienia oleju i czujnika cieczy chłodzącej. ( po skanach).
Przebieg 430 156 km i jest to jego faktyczny przebieg. Chłodniczka? znaczy wymiennik ? chyba sprawna :-)
Zacznę od elektryki. Zna ktoś wartości (Omega) na w/w czujnikach?
A ew. wymiana pompy jest kłopotliwa?. Niedługo jadę daleko i wolę sprawdzić wszystko , co jest możliwe( żart , bo to niemożliwe :-) ).
Przebieg 430 156 km i jest to jego faktyczny przebieg. Chłodniczka? znaczy wymiennik ? chyba sprawna :-)
A ew. wymiana pompy jest kłopotliwa?. Niedługo jadę daleko i wolę sprawdzić wszystko , co jest możliwe( żart , bo to niemożliwe :-) ).
-
driver77
- Aktywny T4
- 11
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Opis: T4 Caravelle Long
- podziekowal za post: 20 razy
- otrzymal podziekowanie: 12 razy
- Kontakt:
Jak chcesz mieć pewność że smarowanie silnika jest ok to pierwsze co to zmierz ciśnienie manometrem (wepnij sie w miejsce czujnika). Na rozgrzanym silniku na biegu jalowym i przy 2000 obr oraz dalej. To naprawdę dodaje spokoju ducha i wyjaśnia czy wina lezy po stronie mechanicznej.4mario pisze:Olej mam zgodny ze specyfikacją producenta ( ale nie pamiętam co poszło), filtr man. Pojawił się błąd czujnika ciśnienia oleju i czujnika cieczy chłodzącej. ( po skanach).
Później ew usterka elektryczna. U mnie na początku okresowo zapalała sie kontrolka i cichła,by po jakimś czasie swiecić ciągle. Okazało się że powoli upalał sie kabel do czujnika,aż w końcu całkiem się oberwał w peszlu.
Może czujnik świruje. To takie wstępne rzeczy do sprawdzenia o zerowych lub niskich nakladach finansowych.
Ostatnio zmieniony 19 cze 2016, 8:27 przez driver77, łącznie zmieniany 1 raz.
-
4mario
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Manometr podłączyć pod ... :-) i jakie ciśnienie na rozgrzanym silniku powinno być?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Już raz dostałeś odpowiedź na to pytanie w temacie który sam założyłeś ! Może odrobina skupienia i pomyślunku zamiast klepania w kółko tego samego robiąc śmietnik.4mario pisze:Manometr podłączyć pod ... :-) i jakie ciśnienie na rozgrzanym silniku powinno być?
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=14&t ... ju#p162046
-
4mario
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Tak to prawda, zapomniałem o tym, bo problem się nie pojawiał jakiś czas. Ale o wartości oporu czujników nie było.
Więc prośba o przeniesienie do mojego wątku i obiecuje napisać o rozwiązaniu i przyczynach.
Więc prośba o przeniesienie do mojego wątku i obiecuje napisać o rozwiązaniu i przyczynach.