Swap z 2,4d na vr6 174KM
-
mardosik
- Początkujący T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Swap z 2,4d na vr6 174KM
Witam wszystkich!
Chciałbym pochwalić się prawie zakończonym swapem z 2,4d (AAB) na 2,8 vr6 (AAA), "prawie" bo jeszcze trochę brakuje do końca.
Otóż, jako że nie jestem śpecem od samochodów tylko od elektryki budynkowej, nająłem znajomego mechanika do trudniejszych zadań, więc już wiadomo że w kwestiach technicznych mocny nie jestem.
Więc, mam pytanie z którym borykam się jakiś czas. Aby wepchać silnik do budy trzeba było wykonać sporo przeróbek, mało tego, ustawienie silnika również. Aktualnie silnik jest przekręcony (góra silnika do przodu), pomijając drobniejsze kwestie z tym związane obawiam się o prawidłowe smarowanie całego silnika.
Powiedzcie mi proszę jak bardzo silnik może być pochylony by nie było żadnych obaw związanych z prawidłowym smarowaniem silnika.
Tak busik wyglądał jakiś czas temu:
http://imageshack.com/a/img661/7739/O8l3xA.jpg
http://imageshack.com/a/img661/907/UqAljT.jpg
Z technicznego punktu widzenia nic tu nie ma ale jakaś orientacja jest.
Chciałbym pochwalić się prawie zakończonym swapem z 2,4d (AAB) na 2,8 vr6 (AAA), "prawie" bo jeszcze trochę brakuje do końca.
Otóż, jako że nie jestem śpecem od samochodów tylko od elektryki budynkowej, nająłem znajomego mechanika do trudniejszych zadań, więc już wiadomo że w kwestiach technicznych mocny nie jestem.
Więc, mam pytanie z którym borykam się jakiś czas. Aby wepchać silnik do budy trzeba było wykonać sporo przeróbek, mało tego, ustawienie silnika również. Aktualnie silnik jest przekręcony (góra silnika do przodu), pomijając drobniejsze kwestie z tym związane obawiam się o prawidłowe smarowanie całego silnika.
Powiedzcie mi proszę jak bardzo silnik może być pochylony by nie było żadnych obaw związanych z prawidłowym smarowaniem silnika.
Tak busik wyglądał jakiś czas temu:
http://imageshack.com/a/img661/7739/O8l3xA.jpg
http://imageshack.com/a/img661/907/UqAljT.jpg
Z technicznego punktu widzenia nic tu nie ma ale jakaś orientacja jest.
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2015, 9:29 przez mardosik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Re: Swap z 2,4d na vr6 174KM
Na jakiej skrzyni to robisz to pierwsze, co do przeróbek budy na pewno nie ruszasz, misa i pompa do zmiany, a o skrzynie pytam bo z osobówki się nie nadaje tylko od t4 na innej szkoda czasu i pieniędzy
-
mardosik
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Skrzyni biegów nie śmiałem odrywać od silnika i włozyłem w całości z vr6 osobiście wytarganą z Sharana westfalii. Kodu skrzyni nie pamiętam, wiem jedynie tyle że montowana była głównie w pasatach. Jako że cały układ pochodzi z sharana który waży tyle samo co busik uznałem że nie będzie sensu kombinować z inną.
Dlaczego misa i pompa do zmiany?
Gwoli ścisłości, swap już jest wykonany i busikiem zrobiłem już około 2tyś km, tylko mam obawy że w takim ułożeniu silnik może mieć nieodpowiednie smarowanie a co na dłuższą jazdę wiadomo jak się skończy.
Dlaczego misa i pompa do zmiany?
Gwoli ścisłości, swap już jest wykonany i busikiem zrobiłem już około 2tyś km, tylko mam obawy że w takim ułożeniu silnik może mieć nieodpowiednie smarowanie a co na dłuższą jazdę wiadomo jak się skończy.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Dlatego że silnik pod innym kątem i pompa może chodzić na sucho
Mam nadzieję, że hamulce też przełożyłeś z tego sharana :-)
Mam nadzieję, że hamulce też przełożyłeś z tego sharana :-)
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dlatego że zmieniłeś kąt silnika, a co do skrzyni w t4 jest dużo mocniejsza i t4 jest cięższe o około 200-300kg
-
mardosik
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Właśnie o to mi chodzi kolego Probe041- pompa "może" chodzić na sucho. Więc jeszcze raz zapytowywuję się kolegów speców: jaki jest rozsadny kąt pochylenia silnika by nie wpływało to na prawidłowe smarowanie.
Poza tym by pompa chodziła na sucho... no, no, pochylenie musiało by być: ho, ho! Nie przesadzajmy aż tak. Może w kwestii mechaniki samochodowej jestem lichy ale nie róbmy dziadostwa.
Hamulce zostały oryginalne: tył bębny, przód tarcze. Przewody podłączone do zestawu z sharana.
Wszystko co ma związek z komputerem sharana jest wmontowane sharanowskie: wspomagania, pompy płynów i powietrza, spryskiwacze, silnik wycieraczek, recykling oparów, tempomat, itd, itd Cały kokpit z kierownicą i siedzieniem jest nawet od sharana, pompa paliwa tyż.
kolego chemik211:
sharan którego posiadłem- 1,7T =-parę kilo
t4 którego rozdłubałem- 1,7T
2,4d ze skrzynią jest około 100kg cięższy niż komplet z vr6
więc suma sumarum teraz mam t4 ważącą 1,6T
Jak dla mnie vr6 wraz ze skrzynią teraz taszczy trochę mniej (do pewnej prędkości oczywiście, hehehe)
Ten sharan to bogata wersja westfalii a zarazem ciężka wersja sharana.
BTW zmieniając kształt misy olejowej tak by pompa siorbała olej z najniższego położenia pozwoliłoby uzyskać nawet duży kąt pochylenia.
Kąt jaki uzyskałem nie jest znów taki rażący, tylko będąc pod busikiem wiele razy coś mi nie gra i chce się dowiedzieć jak bardzo można pochylić vr6.
Poza tym by pompa chodziła na sucho... no, no, pochylenie musiało by być: ho, ho! Nie przesadzajmy aż tak. Może w kwestii mechaniki samochodowej jestem lichy ale nie róbmy dziadostwa.
Hamulce zostały oryginalne: tył bębny, przód tarcze. Przewody podłączone do zestawu z sharana.
Wszystko co ma związek z komputerem sharana jest wmontowane sharanowskie: wspomagania, pompy płynów i powietrza, spryskiwacze, silnik wycieraczek, recykling oparów, tempomat, itd, itd Cały kokpit z kierownicą i siedzieniem jest nawet od sharana, pompa paliwa tyż.
kolego chemik211:
sharan którego posiadłem- 1,7T =-parę kilo
t4 którego rozdłubałem- 1,7T
2,4d ze skrzynią jest około 100kg cięższy niż komplet z vr6
więc suma sumarum teraz mam t4 ważącą 1,6T
Jak dla mnie vr6 wraz ze skrzynią teraz taszczy trochę mniej (do pewnej prędkości oczywiście, hehehe)
Ten sharan to bogata wersja westfalii a zarazem ciężka wersja sharana.
BTW zmieniając kształt misy olejowej tak by pompa siorbała olej z najniższego położenia pozwoliłoby uzyskać nawet duży kąt pochylenia.
Kąt jaki uzyskałem nie jest znów taki rażący, tylko będąc pod busikiem wiele razy coś mi nie gra i chce się dowiedzieć jak bardzo można pochylić vr6.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jesli seria pompa i misa to kąt najlepiej zostaw taki jak w org, a najlepiej to pokaz zdjęcia tego ulepa bo z tego co piszesz tak wynika
-
mardosik
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
dolne mocowanie
prawa 1
prawa 2
prawa 3
Lewej łapy nie chce mi się szukać po necie ale kto miał to w ręku wie o co chodzi (przykręcana 4 śrubami od góry).
są to łapy żywcem wytargane z sharana i wmontowane w T4
W pierwszym poście dałem zdjęcia z prac. Jedno z nich pokazuje wnękę silnika- jak widać ni w ząb nie przypomina wnęki z 2,4d AAB
prawa 1
prawa 2
prawa 3
Lewej łapy nie chce mi się szukać po necie ale kto miał to w ręku wie o co chodzi (przykręcana 4 śrubami od góry).
są to łapy żywcem wytargane z sharana i wmontowane w T4
W pierwszym poście dałem zdjęcia z prac. Jedno z nich pokazuje wnękę silnika- jak widać ni w ząb nie przypomina wnęki z 2,4d AAB
-
mardosik
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
heh!
"ulep" to chyba mało powiedziane.
daj mi 20 min a postaram się o w miarę dobre zdjęcia
"ulep" to chyba mało powiedziane.
daj mi 20 min a postaram się o w miarę dobre zdjęcia
-
mardosik
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Estetyki, bałaganu i wykończenia proszę jeszcze nie komentować.
http://imageshack.com/a/img661/5421/vQcYwF.jpg
http://imageshack.com/a/img910/307/5DLX80.jpg
http://imageshack.com/a/img540/3349/nEobfi.jpg
http://imageshack.com/a/img909/6703/aBDyf0.jpg
http://imageshack.com/a/img673/1118/gzDNKB.jpg
http://imageshack.com/a/img909/4588/lsF24M.jpg
http://imageshack.com/a/img661/5421/vQcYwF.jpg
http://imageshack.com/a/img910/307/5DLX80.jpg
http://imageshack.com/a/img540/3349/nEobfi.jpg
http://imageshack.com/a/img909/6703/aBDyf0.jpg
http://imageshack.com/a/img673/1118/gzDNKB.jpg
http://imageshack.com/a/img909/4588/lsF24M.jpg
-
mardosik
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Ja pierdziu!!
Równiutkie 20 minut!
Jeszcze nigdy w życiu nie byłem taki punktualny
Równiutkie 20 minut!
Jeszcze nigdy w życiu nie byłem taki punktualny
-
krzysaudi
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Opis: Elektronika nade wszystko - Touran i A3 :)
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Widzę ze deskę trochę odciąłeś ?? A nie wolałeś wsadzić zegar w obudowę ori deski ?? Ciekawie to wygląda , ale może jeszcze się nawrócisz :)
-
mardosik
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Dużo niechlujności w sztuce wynikło z tego że składany i uruchamiany "ulep" był:
1. W pewnym momencie musiałem mieć T4 w jakimkolwiek stanie
2. Z tego co znajduje się na podłodze w garażu.
3. dużej ilości drutu spawalniczego.
4. Z tego co tylko łepetynka wymyśli najszybszego i najprostszego.
ps. GRUBEJ większości spraw mechaniczno-samochodowych się nie tykałem (bo nic o tym nie wiedziałem). Jednak widziałem że to nie wygląda ale czas naglił i przymykałem oko na pewne niedociągnięcia
żałujcie że nie byliście świadkami pierwszej jazdy po odpaleniu maszynki, hehehe.
Też wolę oryginał t4 ale na takie dopieszczanie nie było czasu. Kokpit który widzicie powstał w 2 cięciach szlifierką. pierwsze cięcie skróciło deske o 0,5m, drugie było "w miarę" trafione. Aż dziw że nie wystają wiązki w okolicach szyby.
1. W pewnym momencie musiałem mieć T4 w jakimkolwiek stanie
2. Z tego co znajduje się na podłodze w garażu.
3. dużej ilości drutu spawalniczego.
4. Z tego co tylko łepetynka wymyśli najszybszego i najprostszego.
ps. GRUBEJ większości spraw mechaniczno-samochodowych się nie tykałem (bo nic o tym nie wiedziałem). Jednak widziałem że to nie wygląda ale czas naglił i przymykałem oko na pewne niedociągnięcia
żałujcie że nie byliście świadkami pierwszej jazdy po odpaleniu maszynki, hehehe.
Też wolę oryginał t4 ale na takie dopieszczanie nie było czasu. Kokpit który widzicie powstał w 2 cięciach szlifierką. pierwsze cięcie skróciło deske o 0,5m, drugie było "w miarę" trafione. Aż dziw że nie wystają wiązki w okolicach szyby.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
I tu się potwierdza że skrzynia od t4 musi być patrząc na zdjęcia, aby było dobrze,
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
I tu się potwierdza że długi przód był stworzony najpierw do silnika vr6 a później w zamyśle do innych wersji
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: multivan syncro
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Ciekaw jestem, co na to wszystko powie diagnosta na najbliższym przeglądzie? Ale zyczę powodzenia.
-
mardosik
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
przed spawaniem łap też kłóciłem się o to z "mistrzem"Probe041 pisze:Tylko czekać aż coś urwiesz, za nisko ten silnik wyszedł
werdykt mistrza: tak mo być!
No to ok... jeżdżę biorąc to pod uwagę bo osłonę mam ale w planach.
Trudności być nie powinnio poza papierkologią. główne konstrukcje nie zostały naruszone, więc jest dobrze. Drobniejsze przeróbki blacharskie odpowiednio udokumentować w Okręgowej Stacji Diagnostycznej, nie pierwszej lepszej stacji tylko koniecznie w Okręgowej. Pytałem o to diagnostę u którego mam zwyczaj robić przeglądy.srokkka pisze:Ciekaw jestem, co na to wszystko powie diagnosta na najbliższym przeglądzie? Ale zyczę powodzenia.
Tylko... jak widać: wstyd byłoby tam zajechac z autkiem w takim stanie. Przed papierkologią chcę poprawić trochę rzeczy ale widzę po waszych wypowiedziach że jest w nich dobra myśl i sens.
Skrzynia:
Kicha wyszła że hej! Półośki są za krótkie... Problem niesamowity z którym bujam sie od dłuższego czasu. Próbowałem znaleść odpowiednie dla "ulepa" i sa opcje:
1. Próbować złożyć z kilku innych. Bardzo kosztowne i również czasochłonne (pod warunkiem że długości wyszłyby odpowiednie).
2. Wykonać na zamówienie. W tej cenie kupiłbym cały silnik vr6- bez sensu.
3. Cięcie, toczenie, spawanie, wyważanie. ZBYT RYZYKOWNE!!! Do traktora- ok ale do T4 w wersji ulepa który potrafi dosięgnąć pułap 200km\h.... każdy, nawet idiota wie co z tym się wiąże. Totalnie odpada.
Ale widzę że muszę się zastanowić nad wepchaniem skrzyni której jeszcze nie sprzedałem (choć niewiele brakowało).
Jeszcze nie wiem jak wyglądałaby kwestia przełożenia i dopasowanie skrzyni do silnika ale ma to sens.
Tylko że: wszystko trzeba zrobić jeszcze raz od początku...
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
W sumie mogłeś najpierw np. popytać tutaj i przedstawić pomysł a nie kombinować w ten sposób. Jak widać teraz masz przez to parę problemów. Mimo wszystko gratuluję odwagi, bo ja na pewno w taki sposób bym tego nie zrobił, chodzi mi o skrzynię/łapy o środku już nie mówiąc..
-
mardosik
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
No wiesz, kolego Probe041, miałem plan, wizję, marzenie, znajomego "mistrza" i silnik 2,4D który prawie się zatarł (mniejsza o szczegóły). Do spełnienia marzeń muszę mieć benzyniaka- padło na VR6. Trafiła się okazja zakupu sharana w mocno bogatej wersji z tym silnikiem (stosunkowo mały wkład finansowy do uzyskania pełnej sprawności).
Tylko że, o takim swapie nic na necie nie znalazłem więc improwizacja.
O kosztach byłem świadom od samego początku, jak dotychczas wyszło połowę z tego.
No ale, nie jestem mechanikiem i nie miałem pojęcia od strony techniczej jak to może funkcjonować w dalszej przyszłości (międzyinnymi: smarowanie silnika, półośki, itp) właśnie wszystko wychodzi na jaw.
Dzięki za dobre porady.
Półośki, wg katalogu są 79mm krótsze w sharanie. ale biorąc pod uwagę że silnik nie leży w takim samym układzie jak w sharanie różnica jest mniejsza. dokładnie jeszcze nie wiem bo wymaga to pasowania a nie mierzenia. W takim stanie jak jest teraz jest to różnica wynosi około 30-50mm.
Czy mielibyście jakieś uwagi co do ulepa? Jeśli trzeba zrobię kilka dodatkowych fotek.
Tylko że, o takim swapie nic na necie nie znalazłem więc improwizacja.
O kosztach byłem świadom od samego początku, jak dotychczas wyszło połowę z tego.
No ale, nie jestem mechanikiem i nie miałem pojęcia od strony techniczej jak to może funkcjonować w dalszej przyszłości (międzyinnymi: smarowanie silnika, półośki, itp) właśnie wszystko wychodzi na jaw.
Dzięki za dobre porady.
Półośki, wg katalogu są 79mm krótsze w sharanie. ale biorąc pod uwagę że silnik nie leży w takim samym układzie jak w sharanie różnica jest mniejsza. dokładnie jeszcze nie wiem bo wymaga to pasowania a nie mierzenia. W takim stanie jak jest teraz jest to różnica wynosi około 30-50mm.
Czy mielibyście jakieś uwagi co do ulepa? Jeśli trzeba zrobię kilka dodatkowych fotek.
-
ba57ardo
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: Allstar
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
a oryginalna poloska z t4 vr6? moze poszukac po innych autach z grupy vag?
i polecalbym zmienic hamulce jednak, ja w swoim mysle o zmianie tylnych na tarcze mimo 115 kucykow
i polecalbym zmienic hamulce jednak, ja w swoim mysle o zmianie tylnych na tarcze mimo 115 kucykow
-
zyraza
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Auto: carawell
- otrzymal podziekowanie: 12 razy
- Kontakt:
Czy ostatnia fotka była robiona jak "ulep" stał na kołach? Bo z tego co widzę to silnika nie możesz podnieść bo półoś obciera o swój kołnierz a na dół nie możesz bo już za nisko jest a wypadało by go podciągnąć i trochę wyprostować.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Polosie ciac i spawac. Tylko dobry tokarz potrzebny. Wytrzyma na pewno sprawdzone. Silnik do gory ale skezynia w dol musisz przekrecic silnik
-
zyraza
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Auto: carawell
- otrzymal podziekowanie: 12 razy
- Kontakt:
Ze spawaniem się nie zgodzę,jeżeli już to ze skróceniem półosi (odpowiedniej długości) a póżniej napawaniem skróconej końcówki półosi w celu jej ponownego nafrezowania(zrobienia ponownego wielowypustu).Ale nie wycinaniem kawałka półosi i póżniej ponownym spawaniu (łączeniu jej) w domowych warunkach. Jeżeli jest to możliwe w ogóle w warsztatowych?
-
mardosik
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Tylko 2 pierwsze fotki (linki) były z ubiegłego roku.
Ostatnie (zdjęcia widoczne na forum) były zrobione w godzinach w których były zamieszczone.
Miałem wizję by oś przedłużyć w miejscu gdzie jest wieloklin łączący oś przedłużającą z przegubami ale to też jest bardzo ryzykowne podejście.
Jedyne rozsądne miejsce w którym mógłbym wykonywać jakiekolwiek spawanie półośki jest odcinek od skrzyni biegów do wspornika. A dlaczego tam?
Gdyby spawanie zawiodło to jedynym skutkiem awarii byłoby unieruchomienie busika. Nawet podczas jazdy przeguby nie wariowały by w podwoziu bo łożysko na podporze jeszcze by je trzymało. Jest jednak z tym kłopot bo podporę z łożyskiem musiałbym ustawić w innym miejscu.
Co do ustawienia silnika:
silnika jest pochylony (tak jak pisałem wcześniej), to jest raz. Jego prawa strona leci lekko w przód.
Zabiegi te są po to by półośki zmieściły się pomiędzy amortyzatorem a górnym wachaczem. Nie ma wiele możliwości manewrowania bo od dołu nie puści zawias dolnego wachacza a od góry blokuje już cała buda bo silnik i skrzynia nie wejdzie.
Co do hamulców które tu mam, gwarantuję że zmieniać ich nie ma sensu. Wystarczy krótki szlif ulepem by to wiedzieć. Co do hamulców to mechanik zrobił istny majstersztyk. Może są bębnowe ale nie trzeba specjalnych warunków by zrobić piękny drift.
Ostatnie (zdjęcia widoczne na forum) były zrobione w godzinach w których były zamieszczone.
Miałem wizję by oś przedłużyć w miejscu gdzie jest wieloklin łączący oś przedłużającą z przegubami ale to też jest bardzo ryzykowne podejście.
Jedyne rozsądne miejsce w którym mógłbym wykonywać jakiekolwiek spawanie półośki jest odcinek od skrzyni biegów do wspornika. A dlaczego tam?
Gdyby spawanie zawiodło to jedynym skutkiem awarii byłoby unieruchomienie busika. Nawet podczas jazdy przeguby nie wariowały by w podwoziu bo łożysko na podporze jeszcze by je trzymało. Jest jednak z tym kłopot bo podporę z łożyskiem musiałbym ustawić w innym miejscu.
Co do ustawienia silnika:
silnika jest pochylony (tak jak pisałem wcześniej), to jest raz. Jego prawa strona leci lekko w przód.
Zabiegi te są po to by półośki zmieściły się pomiędzy amortyzatorem a górnym wachaczem. Nie ma wiele możliwości manewrowania bo od dołu nie puści zawias dolnego wachacza a od góry blokuje już cała buda bo silnik i skrzynia nie wejdzie.
Co do hamulców które tu mam, gwarantuję że zmieniać ich nie ma sensu. Wystarczy krótki szlif ulepem by to wiedzieć. Co do hamulców to mechanik zrobił istny majstersztyk. Może są bębnowe ale nie trzeba specjalnych warunków by zrobić piękny drift.
-
mardosik
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Summa summarum:
Są 2 opcje:
1. Wywalić VR6 włącznie z bebechami i rozpocząć prace od podstaw wsadzając skrzynię biegów z T4. Rozwiązałoby to niepewne ułożenie silnika i co za tym idzie prawidłowy obieg oleju, problem z lekko za krótkimi półośkami również rozwiązany. Pozostałe zagadnienia techniczne pomijam.
2. Można przyjąć że takie ułożenie silnika nie wpływa na smarowanie i jeździć lub poprawić smoka tudzież misę by ładnie i pewnie zasysało smarowidło. Następnie coś przykombinować z półośkami by pasowały jak talala. Wiem że jest rozsądne rozwiązanie bo przedstawiłem problem w warsztacie samochodowym. Fachura określił się: "spoko- da się zrobić tylko cza busa dźwignąć, przymierzyć a później dopasować i mo być". Niestety tajemnicy mi nie zdradził.
Tak czy siak panowie, sprawa jest mi jasna i dziękuję za mądre porady.
Decyzję muszę podjąć drastyczną z którą nie mogłem się pogodzić od dłuższego czasu.
W niedługim czasie wyjeżdżam za granicę. Wyjazd miałem zaplanowany jeszcze przed rozpoczęciem działań ze swapem. Za granicę chciałem wyruszyć busikiem już w wersji VR6, niestety wyszedł "ulep". Wyjazd niestety nie na krótko co uniemożliwi mi jakiekolwiek prace przy ulepie...
Projekt muszę sprzedać...
Zamieszczę skromne info w dziale "sprzedam".
Temat uważam za zamknięty.
Są 2 opcje:
1. Wywalić VR6 włącznie z bebechami i rozpocząć prace od podstaw wsadzając skrzynię biegów z T4. Rozwiązałoby to niepewne ułożenie silnika i co za tym idzie prawidłowy obieg oleju, problem z lekko za krótkimi półośkami również rozwiązany. Pozostałe zagadnienia techniczne pomijam.
2. Można przyjąć że takie ułożenie silnika nie wpływa na smarowanie i jeździć lub poprawić smoka tudzież misę by ładnie i pewnie zasysało smarowidło. Następnie coś przykombinować z półośkami by pasowały jak talala. Wiem że jest rozsądne rozwiązanie bo przedstawiłem problem w warsztacie samochodowym. Fachura określił się: "spoko- da się zrobić tylko cza busa dźwignąć, przymierzyć a później dopasować i mo być". Niestety tajemnicy mi nie zdradził.
Tak czy siak panowie, sprawa jest mi jasna i dziękuję za mądre porady.
Decyzję muszę podjąć drastyczną z którą nie mogłem się pogodzić od dłuższego czasu.
W niedługim czasie wyjeżdżam za granicę. Wyjazd miałem zaplanowany jeszcze przed rozpoczęciem działań ze swapem. Za granicę chciałem wyruszyć busikiem już w wersji VR6, niestety wyszedł "ulep". Wyjazd niestety nie na krótko co uniemożliwi mi jakiekolwiek prace przy ulepie...
Projekt muszę sprzedać...
Zamieszczę skromne info w dziale "sprzedam".
Temat uważam za zamknięty.