Obniżenie zawieszenia
-
karkokoko
- Nowy T4
- 11
- Last active: -
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4 multivan
- Kontakt:
Re: Obniżenie zawieszenia
Widzę dużo osób zapomina, że jak obniża samochód poprzez skręcenie w dół drążków skrętnych i założenie krótszych sprężyn jest zobowiązany dla własnego bezpieczeństwa założyć krotsze amortyzatory. Powód jest taki, że przy dużym podbiciu auta na wyborach może wylecieć sprężyna bądź drążek. Nie jest to wyssane z palca. Taka dobra rada ;-)
A sam swoją t4 obnizylem i chyba robi robotę.
Efekt
Efekt
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Teoretycznie racja, tak być powinno aczkolwiek trochę się zdziwiłem kiedy zakładałem swòj zestaw obniżający o 4cm i długości amorów były takie same tylko praca tłumienia się różniła i kształt tylnych sprężyn.karkokoko pisze:Widzę dużo osób zapomina, że jak obniża samochód poprzez skręcenie w dół drążków skrętnych i założenie krótszych sprężyn jest zobowiązany dla własnego bezpieczeństwa założyć krotsze amortyzatory. Powód jest taki, że przy dużym podbiciu auta na wyborach może wylecieć sprężyna bądź drążek. Nie jest to wyssane z palca. Taka dobra rada ;-)
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 27
- Model:
- Auto: VW T4 Fake Syncro
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 65 razy
- Kontakt:
Kolega chyba myśli, że na tym forum tylko laiki przesiaduje co to jeszcze siano w głowie maja <śmiech> O krótszych amortyzatora nie słyszałem ( bo ich zakładanie nie miało by chyba sensu <śmiech> ) , słyszałem i zakładałem parę razy amortyzatory o " krótszym" skoku !!!!!!!! Druga rzecz kolego to taka,że zamiast się przemadrzac nie mając racji,to mógłbyś napisać na przykład o tym,że po obniżeniu auta należało by sprawdzić coś takiego jak zbieżność bo mogła ulec zmianie i przednie oponki może ciąć od wewnątrz. ...karkokoko pisze:Widzę dużo osób zapomina, że jak obniża samochód poprzez skręcenie w dół drążków skrętnych i założenie krótszych sprężyn jest zobowiązany dla własnego bezpieczeństwa założyć krotsze amortyzatory. Powód jest taki, że przy dużym podbiciu auta na wyborach może wylecieć sprężyna bądź drążek. Nie jest to wyssane z palca. Taka dobra rada
Efekt
Ot taka dobra rada...
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Sprawdzałem u siebie, za specjalnie zmian maszyna nie wykryła co mnie trochę zdziwiło aczkolwiek sprawdzić nie zaszkodzi.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Zmieniaja sie ustawienia przy obniżeniu. Poczytaj sobie instrukcje jaka ma byc geometria przy jakiej wysokosci i jak to obliczc bo okolo 95%warsztatow o tymnawet nie wie ze należy sprawdzic pochylenie auta i dopiero wyliczac jakie maja byc ustawienia
-
chajny
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 7
- Model:
- Opis: T4 od podstaw ???
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Panowie Ja równierz bede stał przed dylematem i muszę jakiś kompromis znaleść pomiędzy wygodą a linią auta.
Sanki mam na zewnątrz bo remontuje swoje T4
Mam multika 150 i trochę twardo jeździ po wybojach i kostce bo niestety u mnie innych dróg to nie spotkam chyba ze jade na wczasy autostradką :D
Chciałbym aby bardziej delikatnie wybierał nierówności bliżej komfortu jak w BMW ale to chyba tylko miraż.
Mimo wszystko chcę coś zdziałać.
Stabilizator na przodzie mam 23.5mm
Na tyle nie mam ale bede szukał 20mm i też zamontuje z czasem.
Drążki skrętne- tu jest jakieś pole manewru bo jest kilka rodzaji i zapewne skretność inna więc i rezonans takiego drążka przy różnej masie auta będzie zupełnie inny.
23,8 mm, białe, ładowność 800kg
25,3 mm, zielone, ładownść 1.000 kg
26,4 mm, brązowe, obciązenie osi przedniej do 1.520 kg ładowność 1.000 kg
27,9 mm, fioletowe, obciązenie osi przedniej 1.600 kg ładownośc 1.000 do 2.000 kg (w moim multiku jeździłem oryginalnie na tych)
28,6 mm, szare sportowe
Mam też z caravelki brązowe i widziałem na necie też zielone
Które byście proponowali wsadzić czy ktoś coś w temacie się bawił bo wiecie że zmiana drążków to nie bułka z masłem i jest trochę zachodu.Czy stabilizator jest jeszcze sens zmieniać na grubszy a frążki na cieńsze? kombinacji jest sporo tylko co przyniesie porządany efekt???
Jak założe grubszy stabilizator to bede miał chyba mniejszy skok na amortyzatorze z racji że stabilizuje dolne wachacze i w początkowej fazie twardsze wybieranie nierówności a drążki by odpowiadały za bujanie (miekkość) zawieszenia na nierównociach? z racji tego że na nich przenosi się cała masa auta?
Wiadomo ze wchodzie w grę również ustawienie wysokości na śrubach i jak tu pogadzić sprawę z stabilizatorem bo bedzie się bardziej napręzał?
Musi być miekko ale nie bujać jak na morzu i trochę niżej niż seria bo planuje za jakiś czas 19" założyć
Czytałem ze 3-4 tematy to mam nadzieje że ktoś cokolwiek próbował i podzieli sie spostrzeżeniami.
A może się mylę bo nie jestem w temacie obeznany i ktoś mnie na tory ustawi???
Sanki mam na zewnątrz bo remontuje swoje T4
Mam multika 150 i trochę twardo jeździ po wybojach i kostce bo niestety u mnie innych dróg to nie spotkam chyba ze jade na wczasy autostradką :D
Chciałbym aby bardziej delikatnie wybierał nierówności bliżej komfortu jak w BMW ale to chyba tylko miraż.
Mimo wszystko chcę coś zdziałać.
Stabilizator na przodzie mam 23.5mm
Na tyle nie mam ale bede szukał 20mm i też zamontuje z czasem.
Drążki skrętne- tu jest jakieś pole manewru bo jest kilka rodzaji i zapewne skretność inna więc i rezonans takiego drążka przy różnej masie auta będzie zupełnie inny.
23,8 mm, białe, ładowność 800kg
25,3 mm, zielone, ładownść 1.000 kg
26,4 mm, brązowe, obciązenie osi przedniej do 1.520 kg ładowność 1.000 kg
27,9 mm, fioletowe, obciązenie osi przedniej 1.600 kg ładownośc 1.000 do 2.000 kg (w moim multiku jeździłem oryginalnie na tych)
28,6 mm, szare sportowe
Mam też z caravelki brązowe i widziałem na necie też zielone
Które byście proponowali wsadzić czy ktoś coś w temacie się bawił bo wiecie że zmiana drążków to nie bułka z masłem i jest trochę zachodu.Czy stabilizator jest jeszcze sens zmieniać na grubszy a frążki na cieńsze? kombinacji jest sporo tylko co przyniesie porządany efekt???
Jak założe grubszy stabilizator to bede miał chyba mniejszy skok na amortyzatorze z racji że stabilizuje dolne wachacze i w początkowej fazie twardsze wybieranie nierówności a drążki by odpowiadały za bujanie (miekkość) zawieszenia na nierównociach? z racji tego że na nich przenosi się cała masa auta?
Wiadomo ze wchodzie w grę również ustawienie wysokości na śrubach i jak tu pogadzić sprawę z stabilizatorem bo bedzie się bardziej napręzał?
Musi być miekko ale nie bujać jak na morzu i trochę niżej niż seria bo planuje za jakiś czas 19" założyć
Czytałem ze 3-4 tematy to mam nadzieje że ktoś cokolwiek próbował i podzieli sie spostrzeżeniami.
A może się mylę bo nie jestem w temacie obeznany i ktoś mnie na tory ustawi???
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Na 19cali fiolet albo szare do tego stab przód 27mm a na tył 26mm w tedy na zakrętach nie będzie go kołysało
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 27
- Model:
- Auto: VW T4 Fake Syncro
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 65 razy
- Kontakt:
A niby dlaczego???? Opona z dobrym profilem załatwi sprawę . mogę śmiało polecić 225/40 ( bo sam taki założyłem ) . Można założyć też 245/35 ale to już balon wychodzi , albo takie jak wujek Cyklon ale to już hardcor <śmiech>
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ano dlatego Kuba że na zakręcie będzie dziura i do błotnika koło dobije a przy grubym stabilizatorze nie ma szans tak samo grube drążki dużo dają, wiem coś o tym gdyż moim po zakrętach jade jak osobówką a wcześniej jednak ją gieło na zakrętach
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ostatnio przeszłem z profilu 45 na 50, dosyć wozu drabiniastego i remontu zawieszenia po każdorazowym pobycie w PL. Po autostradach git ale jak przez miesiąc przychodzi się jeździć po drogach podrzędnych (międzywioskowe w Podlaskim) to nawet podnoszę auto o 4 cm do góry i mogę się przemieszczać z mniejszym stresem.Kubek pisze:Jareczku, ja pisalem do ostry4 .
-
chajny
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Kiedy mnie nie buja,nigdy nie bujało tylko twardo wybieram nierówności i wszystko w aucie drży szczególnie na latanych dziura na dziurze drogach a latam obecnie na 16C continental vanco profil 65 i twardooo !!!
a po podwórku dalej na 16 z serii tylko oponki raczej zrezygnuje z C i założe zwykłe.
te na wczasy bede zakladał na dalsze ładne drogi...ostryt4 pisze:Na wyboje i kostkę odpuść se te 19"
a po podwórku dalej na 16 z serii tylko oponki raczej zrezygnuje z C i założe zwykłe.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Czy ten zabieg coś zmieni jeżeli chodzi o odczucia w jeździe??chajny pisze:dalej na 16 z serii tylko oponki raczej zrezygnuje z C i założe zwykłe.
-
chajny
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Niewiem nie jestem edukowany w kwesti opon,ale...
Osobiście tez smigam pasacikiem B5 i skończyły mi sie oponki to pomyślałem że skoro T4 długo poczeka na wyjazd na drogi to założyłem sobie te właśnie felgi z oponami C 195/65 do pasata i trochę o jakieś 3cm poszedł do góry bo mormalnie na 55-60max sie zakłada ale zmieściły się to założyłem i pierwsze wrażenie to po wybojach większe drzenie wszystkiego w środku niz na starych łysych bez C na nizszym profilu 60
hymmm... a moze jest poprostu za duzo powietrza? sprawdze to jutro i upuszcze trochę to znowu porównam.
Osobiście tez smigam pasacikiem B5 i skończyły mi sie oponki to pomyślałem że skoro T4 długo poczeka na wyjazd na drogi to założyłem sobie te właśnie felgi z oponami C 195/65 do pasata i trochę o jakieś 3cm poszedł do góry bo mormalnie na 55-60max sie zakłada ale zmieściły się to założyłem i pierwsze wrażenie to po wybojach większe drzenie wszystkiego w środku niz na starych łysych bez C na nizszym profilu 60
hymmm... a moze jest poprostu za duzo powietrza? sprawdze to jutro i upuszcze trochę to znowu porównam.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
"C" - commercial, są to opony wzmacniane do wożenia ciężarów co równa się z ich większą sztywnością aczkolwiek run flat to nie jest, jak zakładam 15to calowe zimówki "C" to przy pierwszej jeździe mam uczucie lekkiej miękkości względem letnich 17ek.
Ps. Duże znaczenie ma oczywiście ile się sypnie ciśnienia a commercial dochodzi nawet do 4.5 bara.
Ps. Duże znaczenie ma oczywiście ile się sypnie ciśnienia a commercial dochodzi nawet do 4.5 bara.
-
chajny
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Jeśli to mnie pytasz to srebrne sachsy nówki ...coś mi się wydaje że też do twardszych należą.
-
radas trn
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Auto: Multivan
- Kontakt:
Witam wszystkich forumowiczów.
Ponieważ zaczynam przygodę z VW T4 chciałbym się dowiedzieć czy miał ktoś z was do czynienie z takim oto zawieszeniem http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=60 ... ule_id=201
Z góry dziękuje za opinie .
Radek
Ponieważ zaczynam przygodę z VW T4 chciałbym się dowiedzieć czy miał ktoś z was do czynienie z takim oto zawieszeniem http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=60 ... ule_id=201
Z góry dziękuje za opinie .
Radek
-
Włochaty
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 1
- Model:
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
http://i6.photobucket.com/albums/y230/s ... x5fj2w.jpg
właśnie je testuje, tutaj mam teraz najniżej jak możliwe z tyłu. Myślę o wyciągnięciu regulacji żeby zejść jeszcze trochę niżej. Co do komfortu to wiadomo jak to jest. Powiem tyle miałem w swoich autach zawsze gwinty tatechnix,h&r itp. Ten jest dość komfortowy.
właśnie je testuje, tutaj mam teraz najniżej jak możliwe z tyłu. Myślę o wyciągnięciu regulacji żeby zejść jeszcze trochę niżej. Co do komfortu to wiadomo jak to jest. Powiem tyle miałem w swoich autach zawsze gwinty tatechnix,h&r itp. Ten jest dość komfortowy.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Im niżej przód tym auto bardziej się kładzie na łukach. Ja podniosłem sporo z przodu (ktoś przede mną za nisko ustawił) na fioletowych drążkach i nareszcie auto się nie kładzie tak w zakrętach i jest sztywno.
Włochaty, jakie masz drążki skrętne z przodu? Nie pływa w zakrętach?
Włochaty, jakie masz drążki skrętne z przodu? Nie pływa w zakrętach?
-
Włochaty
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 1
- Model:
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Drążki skrętne ma seryjne, tego nie robiłem. Testowałem w tym aucie już rożne sprężyny z tyłu i obniżanie przodu na seryjnych amorach. Faktycznie dziwnie się zachowywał na seryjnym amorze. Teraz prowadzi się bardzo pewnie i nie pływa.
-
radas trn
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Wiadomo ze jak zawieszenie sportowe to i komfort się pogarsza ja w moim Multivanie właśnie założyłem koła siedemnastki 225/50 i drażni mnie ta duża luka pomiędzy opona a nadkolem <09> <09>
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Do przechyłu na zakrętach to polecam stabilizator przód 27mm i na tył min,26mm w tedy można we winkle wchodzić śmiało
Ostatnio zmieniony 21 mar 2016, 21:40 przez chemik211, łącznie zmieniany 1 raz.
-
karkokoko
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Auto: t4 multivan
- Kontakt:
Zawieszenie FK sprężyny plus amorki. Rok czasu i spisuje się idealnie. Koła 17, 8 cali szerokie, nie obciera ani nic..
-
radas trn
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt: