2.5tdi acv pluje olejem...
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
kredens
- Początkujący T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
2.5tdi acv pluje olejem...
Witam!!!
W moim t4 na 12 tys km wciągnął 4l oleju, więc mnie to zaniepokoiło i zaczołem szukać przyczyny. Przedmuchów nie ma, odma tez jest ok, więc sciągnołem wąż z turbiny na wylocie, jak się doda lekko gazu pluje ewidentnie olejem, czy to ma tak byc?? bo turbo pracuje cicho, auto dobrze wchodzi na obroty, może wystarczy zmienić oliwe z castrol 10w40 na motul 10w40?? Czy to jednak turbo pada?
W moim t4 na 12 tys km wciągnął 4l oleju, więc mnie to zaniepokoiło i zaczołem szukać przyczyny. Przedmuchów nie ma, odma tez jest ok, więc sciągnołem wąż z turbiny na wylocie, jak się doda lekko gazu pluje ewidentnie olejem, czy to ma tak byc?? bo turbo pracuje cicho, auto dobrze wchodzi na obroty, może wystarczy zmienić oliwe z castrol 10w40 na motul 10w40?? Czy to jednak turbo pada?
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Re: 2.5tdi acv pluje olejem...
Pierwsze pytanie czym się różni castrol od motul odpowiedź niczym marketing i tyle, odepnij przewód odmy przed turbiną i w tedy sprawdź
-
stamart
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 16
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Zmiana oleju nic ci nie da. Raczej nie przestanie brać. Turbinka może lekko puszczać ale 4 litry to kosmos. U mnie po remoncie i planowaniu zjadło 4 setki/12tyś. A jeżdżę na Castracie magnatec 10w40. Jak już chcesz zmieniać olej to ja bym Mobil polecał.
Wracając do turbo to objawy padnięcia turbawki są różne. Czasem ukręci wirnik pierdyknie i od razu wiadomo. Ja miałem w bmw tak że lekko dymił. nie było słychać nic oleju nie brał. czterech mechaników powiedziało mi że to DPF. A okazało się że turbina. Po remoncie gitens.
Na jaki kolor ci dymi auto? I uwaga żeby ci oleju nie zaciągało do cylindrów bo:
http://www.youtube.com/watch?v=M-pxsViKF88
zgaszenie auta nic nie da. Tylko zadusić na piątce.
Wracając do turbo to objawy padnięcia turbawki są różne. Czasem ukręci wirnik pierdyknie i od razu wiadomo. Ja miałem w bmw tak że lekko dymił. nie było słychać nic oleju nie brał. czterech mechaników powiedziało mi że to DPF. A okazało się że turbina. Po remoncie gitens.
Na jaki kolor ci dymi auto? I uwaga żeby ci oleju nie zaciągało do cylindrów bo:
-
kredens
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
właśnie nieraz zadymi rano przy odpalaniu na niebiesko, ale rzadko, nie zawsze, najgorzej jest jak postoi na biegu jałowym przez 15min to wtedy jak ruszę z miejsca 2,3, bieg to za mną jest niebiesko przez pewien moment a później ok. Wąż z odmy ściągałem tam nie zaciąga oliwy,tzn odma nie pusszcza oleju, raczej turbo pada...
-
stamart
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Kolego nie chcę cie straszyć ale turbo nie dymi na niebiesko. To raczej biały albo szarawy dym jest.
Jeśli puszcza niebieskiego dymka zwłaszcza na zimnym to jest to oznaka zużytych pierścieni i uszczelniaczy. Grubsza sprawa. Stąd apetyt na olej. Można spróbować wlać jakiś specyfik np. ceramizer
http://www.ceramizer.pl/content/view/111/64/
Zaszkodzić już bardziej nie powinno. A może akurat coś pomoże. Poszukaj po innych forach. Na pewno znajdziesz tam opinie na ten temat.
W każdym bądź razie ja obstawiam pierścienie. Chodź wcale nie wykluczone że jedno i drugie. <zastrzelę>
Jeśli puszcza niebieskiego dymka zwłaszcza na zimnym to jest to oznaka zużytych pierścieni i uszczelniaczy. Grubsza sprawa. Stąd apetyt na olej. Można spróbować wlać jakiś specyfik np. ceramizer
http://www.ceramizer.pl/content/view/111/64/
Zaszkodzić już bardziej nie powinno. A może akurat coś pomoże. Poszukaj po innych forach. Na pewno znajdziesz tam opinie na ten temat.
W każdym bądź razie ja obstawiam pierścienie. Chodź wcale nie wykluczone że jedno i drugie. <zastrzelę>
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Weż wąż odmy przy turbo zaślep korkiem od wina a koniec od silnika do dziurkowanej butelki z boku i wtedy zobaczysz ile sie oleju zbiera . a jeżeli w dolocie będzie się dalej dużo oleju zbierało to znaczy że turbo puszcza
-
kredens
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
no ja wiem że turbo nie możę dymić, ale jeśli przepuszcza olej to ten przedostaje się bez problemu na cylindry i spala się na niebiesko, co daje ten sam efekt jak by pierścienie puszczały, a skoro turbina pluje olejem to musi gdzieś ten olej się podziać...
zaślepię jeszcze odmę jak nie pomoże to turbo do reg...
zaślepię jeszcze odmę jak nie pomoże to turbo do reg...
-
stamart
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Ja bym jeszcze sprawdził ciśnienie w cylindrach. Będziesz miał wtedy pewność.
-
kredens
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
ale po co sprawdzać ciśnienie na cylindrach jak tamtej zimy przy -20 stopniach odpalał bez problemu mimo niesprawnych świec żarowych, wydaje mi się że to już samo za siebie mówi...
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
A tamtej zimy brał olej czy nie? ;)kredens pisze:ale po co sprawdzać ciśnienie na cylindrach jak tamtej zimy przy -20 stopniach odpalał bez problemu mimo niesprawnych świec żarowych, wydaje mi się że to już samo za siebie mówi...
Co do turbo to u mnie puszczało w dolot olej i auto nie kopciło na niebiesko ani rano ani przy gazowaniu (chociaż zależy jak mocno puszcza ten olej). Co najwyżej siwy dymek którego i tak nie widziałem.
Może być też tak, że jak motor się nagrzeje po rozruchu to przestaje dymić na niebiesko bo się uszczelnia.
Jeszcze pozostają z prostszych rzeczy uszczelniacze zaworów.
Odmy nie zaślepiaj tylko puść do butelki jak pisze wilu8 i przegoń auto trochę i zobacz ile się zbiera.
-
kredens
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
tez brał oliwe, i kopcił na niebiesko, przewód z odmy założyłem na butelke, zrobiłem może 15km i już jest ulana olejem:/, ponadto sprawdziłem kąt wtrysku jest zapóźny bo 37 a powinno być chyba 50 ale nie bardzo wiem jak można go przyśpieszyć.
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Prosta sprawa , jeżeli nagle zaczął pobierać takie ilości to turbina, jeżeli nie to pierścienie i gumki.
-
wierzba82
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: caravelle
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Podepnę się pod temat. U mnie problemy pojawiły się po wymianie rozrządu i regeneracji turbo(świst, szum łożysk). Przed naprawą wszystko ok. A teraz jak zimny dymi na biało i czuć zapach jak by parafiny. Dolot i IC czysty, turbina chodzi cicho, osiągi bez zmian. Niepokoi mnie ubytek oleju zrobiłem 200km i spadło mi od max do min. Dzisiaj odczepiłem odmę no i zobaczę czy nie wypluwa oleju (wcześniej nie pluła). Czy możliwe jest,że skopali mi regen. turbiny i puszcza ona olej tylko do wydechu?, Można to jakoś 100% sprawdzić?
-
rotor
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Ile zapłaciłeś za regenerację :)
Można sprawdzić ale musisz wymontować turbo.
Można sprawdzić ale musisz wymontować turbo.
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jak najbardziej stawiam spier..... regeneracje turbiny.Miałem taki sam objaw.Wymieniłem trzy sztuki od jednego regeneratora.(po trzecią pojechaliśmy już w pięciu bo przy wymianie na drugą miał idiota straszne opory).Dopiero po założeniu używki samochód się naprawił.U mnie akurat dolot był suchutki turbiny poszczały na wydechu.wierzba82 pisze:Podepnę się pod temat. U mnie problemy pojawiły się po wymianie rozrządu i regeneracji turbo(świst, szum łożysk). Przed naprawą wszystko ok. A teraz jak zimny dymi na biało i czuć zapach jak by parafiny. Dolot i IC czysty, turbina chodzi cicho, osiągi bez zmian. Niepokoi mnie ubytek oleju zrobiłem 200km i spadło mi od max do min. Dzisiaj odczepiłem odmę no i zobaczę czy nie wypluwa oleju (wcześniej nie pluła). Czy możliwe jest,że skopali mi regen. turbiny i puszcza ona olej tylko do wydechu?, Można to jakoś 100% sprawdzić?
-
Tasman
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: syncro
- Kontakt:
stamart pisze:Zmiana oleju nic ci nie da. Raczej nie przestanie brać. Turbinka może lekko puszczać ale 4 litry to kosmos. U mnie po remoncie i planowaniu zjadło 4 setki/12tyś. A jeżdżę na Castracie magnatec 10w40. Jak już chcesz zmieniać olej to ja bym Mobil polecał.
Jakby Wam kiedyś auto zaciągło olej na tłoki to wystarczy otworzyć maskę i zatkać ręką dolot powietrza. Metoda skuteczna i bezinwazyjna.
-
rotor
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Ciekawe stwierdzenie.
Ile Ci zajmuje otwarcie maski ściągnięcie rury z kolektora ssącego?
silnik zazwyczaj potrafi się rozbiec w kilka lub kilkanaście sekund :)
Ile Ci zajmuje otwarcie maski ściągnięcie rury z kolektora ssącego?
silnik zazwyczaj potrafi się rozbiec w kilka lub kilkanaście sekund :)
-
Tasman
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: syncro
- Kontakt:
Ja tak uratowałem t3 kolegi wiec to z doświadczenia, a tam sa dwie maski jak wiesz, a silnik podatny bo mocno pochylony. Poza tym kolo tego bmw z filmu goscie biegali kilka minut i chyba próbowali dusić na 5, efekt widać.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tylko z duszeniem na biegu różnie bywa czasem sprzęgło nie wytrzymuje, najlepiej im szybciej się to zrobi tym lepiej, co do zatkania dolotu faktycznie jeden z lepszych sposobów
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
sposób jest dobry, tylko pokaż w T4 gdzie ten dolot zatkać ręką, ba ja takiego miejsca nie widzę bez jak napisał wyżej rotor ściągania węży dolotowych
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Targasz obudowę filtra powietrza i zatykasz od środka, chwilę trwa ale jak się nie udało np. na biegu zgasić nie masz nic do stracenia , sprawa jeszcze prostsza jak masz 151km,
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
z doświadczeń osób które to opisały wynika, że zduszenie na biegu jest praktycznie niemożliwe, większość traciła i silnik i skrzynie wraz ze sprzęgłem
jedynie w pierwszym bardzo krótkim momencie jest szansa z biegami, jak już pójdą maks obroty to tylko odcięcie dolotu
ja mam klapę dogaszacza więc jest szansa, że ona by odcięła dolot na wystarczająco długo
jedynie w pierwszym bardzo krótkim momencie jest szansa z biegami, jak już pójdą maks obroty to tylko odcięcie dolotu
ja mam klapę dogaszacza więc jest szansa, że ona by odcięła dolot na wystarczająco długo
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Na warsztacie parę razy silnik się rozbiegał nam , i powiem szczerze że biegiem zawsze się udało, chociaż i dolotem też było parę razy zatykane więc nie ma reguły
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
U mnie w 1.9TD fabryczne turbo zassało olej, udało się zgasić na 5 biegu więc jak się chce to się da :)
-
rotor
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Nie ma opcji żeby zatkać węża i to przed turbina silnik się ładnie rozbiegnie zanim wyssie olej razem z powietrzem z intercoolera
ZAWSZE SIĘ ROZBIEGNIE przy takim zabiegu.
Jedyna opcja to zatkać bezpośrednio przed aluminiowym kolektorem ssącym ale na to nigdy nie ma czasu.
Można by się pokosić żeby zamknąć ręcznie przepustnice ale uwierzcie mi że silnik nie rozbiega się minute tylko zazwyczaj trwa to kilka może max 10 sek. Nie macie wtedy czasu nawet podnieść maski :)
Jedynym i zazwyczaj skutecznym sposobem, sprawdzonym co najmniej kilka razy jest zduszenie silnika na 5 biegu.
Ani razu nie zniszczyłem sprzęgła.
ZAWSZE SIĘ ROZBIEGNIE przy takim zabiegu.
Jedyna opcja to zatkać bezpośrednio przed aluminiowym kolektorem ssącym ale na to nigdy nie ma czasu.
Można by się pokosić żeby zamknąć ręcznie przepustnice ale uwierzcie mi że silnik nie rozbiega się minute tylko zazwyczaj trwa to kilka może max 10 sek. Nie macie wtedy czasu nawet podnieść maski :)
Jedynym i zazwyczaj skutecznym sposobem, sprawdzonym co najmniej kilka razy jest zduszenie silnika na 5 biegu.
Ani razu nie zniszczyłem sprzęgła.
-
wierzba82
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: caravelle
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Dokładnie tak jak pisaliście, skopana regeneracja turbiny. Wlazłem pod spód a tam wydech aż pływa w oleju. Pucha która jest najniżej cała mokra. KATa nie mam. Koledzy ale jak dolot i IC mam czysty, a turbina wali olej tylko w wydech, to też może się rozbiegać silnik?
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie, ale jak z jednej strony uszczelniacze są do niczego to i z drugiej strony może stać się wkrótce to samo.
-
rotor
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Tak czy tak turbo trzeba rozbierać.
Jest jeszcze jedna możliwość masz tak duże przedmuchy do skrzyni korbowej, że żadna turbina tego nie wytrzyma, albo zatkane odpowietrzenie (odma).
Jest jeszcze jedna możliwość masz tak duże przedmuchy do skrzyni korbowej, że żadna turbina tego nie wytrzyma, albo zatkane odpowietrzenie (odma).
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
A nie mówiłem ...... ;)wierzba82 pisze:Dokładnie tak jak pisaliście, skopana regeneracja turbiny. Wlazłem pod spód a tam wydech aż pływa w oleju. Pucha która jest najniżej cała mokra. KATa nie mam. Koledzy ale jak dolot i IC mam czysty, a turbina wali olej tylko w wydech, to też może się rozbiegać silnik?
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt: