(Nisko)budżetowa zabudowa caravellki long by MooNeR
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
MooNeR
- Forumowicz T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: T4 syncro
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
(Nisko)budżetowa zabudowa caravellki long by MooNeR
Witajcie
Dzisiaj mała relacja z cyklu 'co w ostatni tydzień zrobiliśmy w swoim busie' <yes>
Jako że nieco łatwiej było mi całość machnąć na osobnej stronie, zapraszam tu:
http://eurisko.pl/T4/Zabudowa/
A na zachętę:
Było:
http://eurisko.pl/T4/Zabudowa/z01.jpg
Jest:
http://eurisko.pl/T4/Zabudowa/z40.jpg
A to jeszcze nie koniec... :D
Prace trwały tydzień, koszt materiałów trudny do oszacowania (sporo zapasów własnych) ale pewnie spoooro poniżej tysiaka. Zabudowa ma posłużyć jakieś 2 lata, potem łóżeczko poszuka nowego amatora. (całość jest demontowalna w jakieś 10-15min) .
Miłego oglądania :)
Dzisiaj mała relacja z cyklu 'co w ostatni tydzień zrobiliśmy w swoim busie' <yes>
Jako że nieco łatwiej było mi całość machnąć na osobnej stronie, zapraszam tu:
A na zachętę:
Było:
http://eurisko.pl/T4/Zabudowa/z01.jpg
Jest:
http://eurisko.pl/T4/Zabudowa/z40.jpg
A to jeszcze nie koniec... :D
Prace trwały tydzień, koszt materiałów trudny do oszacowania (sporo zapasów własnych) ale pewnie spoooro poniżej tysiaka. Zabudowa ma posłużyć jakieś 2 lata, potem łóżeczko poszuka nowego amatora. (całość jest demontowalna w jakieś 10-15min) .
Miłego oglądania :)
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: CARAVELLONG
- Opis: jestem piękny i mam wspaniałe mięśnie
- podziekowal za post: 21 razy
- Kontakt:
Re: (Nisko)budżetowa zabudowa caravellki long by MooNeR
Dość to nawet się prezentuje. Chętnie oglądam takie rozwiązania, gdyż sam właśnie jestem na etapie wykonywania czegoś podobnego, choć nie własnoręcznie bo możliwości niestety nie ma, głównie to brak miejsca i narzędzi. Gratuluję pomysłu i wykonania. Jakieś uwagi dla potomnych? Co można zrobić lepiej, praktyczniej? Czy całość wykonana jest z płyty 20mm? Czy orientujesz się ile całość waży?
Co do kuchenki tej na kartusze to będę się wkrótce takiej pozbywał na rzecz zbliżonego modelu ale z możliwością podpięcia do butli. Wychodzi zdecydowanie taniej i praktyczniej.
Jeszcze jedno mi się przypomniało... O co chodzi z tą wtyczką schowaną pod odblaskiem?
Co do kuchenki tej na kartusze to będę się wkrótce takiej pozbywał na rzecz zbliżonego modelu ale z możliwością podpięcia do butli. Wychodzi zdecydowanie taniej i praktyczniej.
Jeszcze jedno mi się przypomniało... O co chodzi z tą wtyczką schowaną pod odblaskiem?
-
mk.maniek
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: Imprezobus
- Opis: Das beste ist meine Bulli
- podziekowal za post: 25 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Jeśli jakieś media są na 230v, to można się podpiąć pod prąd na polu campingowym albo byle gdzie jeśli sie nie ma przetwornicy, albo żeby nie męczyć aku, jeśli jest możliwość podpięcia się pod prąd,bardzo fajne rozwiązanie z tą wtyką <brawo>SO...T4 pisze:
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
No to się zgadza... tylko się zastanawiam czy to jest jak przedłużacz zwijany automatycznie? czy jak?mk.maniek pisze:Jeśli jakieś media są na 230v, to można się podpiąć pod prąd na polu campingowym albo byle gdzie jeśli sie nie ma przetwornicy, albo żeby nie męczyć aku, jeśli jest możliwość podpięcia się pod prąd,bardzo fajne rozwiązanie z tą wtyką <brawo>SO...T4 pisze:
-
MooNeR
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
SO...T4 pisze:Dość to nawet się prezentuje. Chętnie oglądam takie rozwiązania, gdyż sam właśnie jestem na etapie wykonywania czegoś podobnego, choć nie własnoręcznie bo możliwości niestety nie ma, głównie to brak miejsca i narzędzi. Gratuluję pomysłu i wykonania. Jakieś uwagi dla potomnych? Co można zrobić lepiej, praktyczniej? Czy całość wykonana jest z płyty 20mm? Czy orientujesz się ile całość waży?
Od końca. W imitacji lampki jest wprasowana wtyczka 230V, która daje możliwość podpięcia owego na kampingu, bez widocznych dodatkowych 'klapek' na aucie. Z założenia auto ma być takim 'incognito' camperkiem i niewiele ma zdradzać co jest w środku. Pomysł z wtyczką nie jest mój. Tutaj koledzy wcześniej Amerykę odkrywali, ja skromnie ich śladem http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=33&t=17 Dodam, że w odlew 'otworu' w lampie idealnie wprasowuje się gumowana uniwersalna wtyczka ala http://www.megakabel.pl/2355-1786-thick ... AWBOL-.jpg z castoramy/liroy merlin za ok 12 zł. Bez kleju, na bardzo ścisły wcisk.
Do tego podłącza się najzwyklejszy 'przedłużasz ogrodowy' samochód<->gniazdko 230V. Docelowo w aucie będą gniazdka 230V (np na lodówkę na postoju, ładowarkę pokładowego aku, czy choćby suszarkę do włosów)..
Z płyty 20mm wykonane jest tylko dno szuflady. Boki z szynami - z laminowanej 18stki, reszta z nielaminowanej , lżejszej 16mm wiórówki. Czemu ? Bo takie miałem 'na składzie'.
Belki konstrukcyjne to nieheblowane kantówki 5x5cm. Na konstrukcji sklejka 6mm, boczne schowki i część łóżka spoczywająca na 3cim rzędzie siedzeń - sklejka 10mm. Garść konfirmatów, wkrętów do drewna różnej długości, zszywki tapicerskie i miejscami butapren. Wykładzina lekka, bez podgumowania.
Co do masy, niestety nie ważyłem. Nie odniosło widocznego 'wrażenia' na zawieszeniu auta. Na pewno kilkadziesiąt kilo, choć raczej mniej niż sto.
Z uwag dla potomnych.
1. Całość jest demontowalna z auta w 10 minut. Jakieś 15 śrub to ekspres na wkrętarkę, 4 to mocowanie konstrukcji z autem.
2. Jak nie masz narzędzi, choćby prymitywnych, to nie zaczynaj bo się tylko naklniesz i zniechęcisz.
3. Jak nie masz doświadczenia to oszacuj czas wykonania i pomnóż razy 2 :) Zabudowę robiliśmy w 2 osoby przez tydzień, aczkolwiek max 6-7h dziennie. Zakładałem pierwotnie że zajmie 2-4 dni.
4. Robienie czegoś od podstaw czasem kończy się wykonaniem kawałka dobrej, zbędnej roboty ;) - tzn nie ustrzegłem się przed błędami konstrukcyjnymi wymagającymi kilkugodzinnych poprawek.
5. Konstrukcja szuflady na szynach wymaga sporej precyzji. Nawet 'dociągnięcie śrub' na aucie spowodowało zmianę wymiarów konstrukcji o 1,5mm, co z kolei przyblokowało szufladę
6. Mój koziołek nie składa się w pełni beksa .. musi być doginany nieco 'na chama' za pomocą ekspandora. Jako że jak dozbieram kasę robię inną zabudowę a komplet foteli wyrzucam - nie rozwiązuję tego problemu inaczej.
Chętnym na wykonanie czegoś w ten deseń chętnie odpowiem na pytania/zrobię detaliczną fotkę etc.
Chętnie też posłucham opinii /uwag od Was.
-
MooNeR
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
I jeszcze garść fotek po zamontowaniu uchwytów do złożenia łóżka.
http://eurisko.pl/T4/Zabudowa/fin1.jpg
http://eurisko.pl/T4/Zabudowa/fin2.jpg
http://eurisko.pl/T4/Zabudowa/fin3.jpg
Brakuje już tylko materaca i pokrywy/zamknięcia górnego 'bagażnika' które będzie używane w czasie pozakamperowym.
Uwagi/sugestie ? :)
http://eurisko.pl/T4/Zabudowa/fin1.jpg
http://eurisko.pl/T4/Zabudowa/fin2.jpg
http://eurisko.pl/T4/Zabudowa/fin3.jpg
Brakuje już tylko materaca i pokrywy/zamknięcia górnego 'bagażnika' które będzie używane w czasie pozakamperowym.
Uwagi/sugestie ? :)
-
MooNeR
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Cześć
Mały update. Szafka kuchenna jeszcze bez szuflady i stołu, ale już na aucie wraz z oświetleniem wnętrza led na aku mieszkalnym...
http://eurisko.pl/T4/Zabudowa/z51.jpg
zapraszam do oglądania/komentarzy.
Mały update. Szafka kuchenna jeszcze bez szuflady i stołu, ale już na aucie wraz z oświetleniem wnętrza led na aku mieszkalnym...
http://eurisko.pl/T4/Zabudowa/z51.jpg
zapraszam do oglądania/komentarzy.
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Widzę, że sporo czasu poświęcasz na ukamperowienie Caravelki... Czekam na efekt końcowy... Może jeszcze dach sypialny? Na zlocie mam nadzieję obejrzeć całość... Generalnie szacun za pomysły i wykonanie.
-
MooNeR
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
To co jest teraz jest juz w zasadzie na ukończeniu i ma wytrzymać 2-3 lata. W tym czasie przygotowanie do wykonania takiej zabudowy http://www.trovocamper.it/index.php?a=2&b=41054.
To będzie wersja finalna. Najgorzej będzie zdobyć tylno podnoszony dach long. Nowy ponad 10 klocków :/
Teraz w zasadzie się 'uczę fachu' ;)
Ps. Nie wiem czy dotrę na zlot, ale jeśli to raczej na pewno bez zasłonek.. :( więc nie będzie całości jeszcze.
To będzie wersja finalna. Najgorzej będzie zdobyć tylno podnoszony dach long. Nowy ponad 10 klocków :/
Teraz w zasadzie się 'uczę fachu' ;)
Ps. Nie wiem czy dotrę na zlot, ale jeśli to raczej na pewno bez zasłonek.. :( więc nie będzie całości jeszcze.
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Przyjedź na zlot to wymienimy informacje na temat możliwości zabudowy...
Co do rozkładanego dachu sypialnego to nowy z firmy SCA kosztuje około 23 000pln <szok> Do longa T4 ciężko znaleźć bo, o ile się nie mylę, to fabrycznie Westfalie/Californie były tylko krótkie. Bardzo ważnym jest żebyś nie wpadł na pomysł zakupienia samego dachu, bo potem będziesz miał zagwozdkę skąd wziąć ramę usztywniającą/konstrukcję łóżka? Jak z demontażu to tylko i wyłącznie z wyciecięm kawałka dachu z dawcy i po sprawdzeniu czy wszystko jest kompletne i czy działa. Temat ciężki i nie tani. Sam znalazłem taki dach jakiś czas temu ale na razie fundusze nie pozwoliły i temat odłożony na przyszłość.
Powodzenia w dalszej realizacji...
Jeszcze jedno... cenę podałem według wyceny przedstawiciela w PL i zawiera ona komplet (dach, rama, łóżko, materac i inne...) wraz z montażem.
Co do rozkładanego dachu sypialnego to nowy z firmy SCA kosztuje około 23 000pln <szok> Do longa T4 ciężko znaleźć bo, o ile się nie mylę, to fabrycznie Westfalie/Californie były tylko krótkie. Bardzo ważnym jest żebyś nie wpadł na pomysł zakupienia samego dachu, bo potem będziesz miał zagwozdkę skąd wziąć ramę usztywniającą/konstrukcję łóżka? Jak z demontażu to tylko i wyłącznie z wyciecięm kawałka dachu z dawcy i po sprawdzeniu czy wszystko jest kompletne i czy działa. Temat ciężki i nie tani. Sam znalazłem taki dach jakiś czas temu ale na razie fundusze nie pozwoliły i temat odłożony na przyszłość.
Powodzenia w dalszej realizacji...
Jeszcze jedno... cenę podałem według wyceny przedstawiciela w PL i zawiera ona komplet (dach, rama, łóżko, materac i inne...) wraz z montażem.
-
MooNeR
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Czesc.
Spoko spoko - temat dachu mam rozpracowany włącznie z ramami i adresami w pl gdzie tanio szyją namioty dachowe czy nawet naprawiają uszkodzone. Cena dachu long tylno otwieranego wg przedstawiciela na Polske sprawdzana dzisiaj to nieco ponad 15 tys brutto. SCA model 115. Montaż zrobi mi firma z sąsiedztwa robiąca takie rzeczy, albo zrobię sam.
będzie dobrze, tylko kasa beksa
Spoko spoko - temat dachu mam rozpracowany włącznie z ramami i adresami w pl gdzie tanio szyją namioty dachowe czy nawet naprawiają uszkodzone. Cena dachu long tylno otwieranego wg przedstawiciela na Polske sprawdzana dzisiaj to nieco ponad 15 tys brutto. SCA model 115. Montaż zrobi mi firma z sąsiedztwa robiąca takie rzeczy, albo zrobię sam.
będzie dobrze, tylko kasa beksa
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Sprawdź sobie czy to jest cena z konstrukcją łóżka i materacem? Ja wyceniałem na początku roku jeszcze przed zakupem i do T4 i do T5. Cena była zbliżona w obu przypadkach. Na stronie mieli tylko ceny netto i w euro. Do tego doszedł montaż i wyszło coś koło 23000 za komplet z łóżkiem. Gdybyś przypadkiem decydował się na nowy dach to daj znać, bo mam jeszcze jedno dojście do tańszego dachu bodajże Reimo, i chyba nawet w katalogu widziałem samą ramę wzmacniającą, więc może nawet i używkę dałoby się skompletować... Generalnie nawet jakby to miało być 10 000pln to przeliczając na hotele, motele i inne daje do myślenia... Na forum jeden z kolegów sam montował dach do krótkiego bodajże. Poszukaj... pewnie też warto podpytać zanim się zainwestuje niemałą kwotę...
-
MooNeR
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Hej.
tak, kwota z materacem i stelażem. sam dach cos 3100 jurków. 15kzl ale bez montażu. Jak będę miał kupować to jeszcze poszukam w norwegii/holandii. Ostatnio reimo na stronie nie ma nic do T4. Co ciekawe mają do T5 a nawet T3...
tak, kwota z materacem i stelażem. sam dach cos 3100 jurków. 15kzl ale bez montażu. Jak będę miał kupować to jeszcze poszukam w norwegii/holandii. Ostatnio reimo na stronie nie ma nic do T4. Co ciekawe mają do T5 a nawet T3...
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Jeszcze raz na spokojnie przeczytałem i obejrzałem zdjęcia.
Na zlocie też obejrzałem i jeszcze raz brawa za koncepcję tej zabudowy.
Na zlocie też obejrzałem i jeszcze raz brawa za koncepcję tej zabudowy.
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: T4
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Tak chyle głowę za włożony wkład pracy ...na żywo wygląda lepiej niż na fotkach...
I TO naprawdę fajny pomysł dla tych co mają Carawelle chodź ja bym się nie zamienił na łóżko z multika
I TO naprawdę fajny pomysł dla tych co mają Carawelle chodź ja bym się nie zamienił na łóżko z multika
-
MooNeR
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Tylko dlatego, że nie spałeś na moim :Pchmielik pisze:Tak chyle głowę za włożony wkład pracy ...na żywo wygląda lepiej niż na fotkach...
Fakt, zabudowa fajna także dla tych, co używają auta zarobkowo. Pełny demontaż zajmuje jakieś 10-15min..
-
cebek
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 23
- Model:
- Auto: syncro long, króciak
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Ja mam multikowe łóżko a na wyjazdy i tak zmontowałem sobie coś podobnego. Wrodzone lenistwo powiedziało mi że nie będę przekładał wszystkich gratów by się położyć spać :P
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2014, 13:47 przez cebek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: T4
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
A co to jakaś propozycja nie znałem cię z tej strony .............ty brutalu <59> <32>MooNeR pisze:Tylko dlatego, że nie spałeś na moim :P
-
thadeusch
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Spanie u MooNera ryzykowne,kijami rzucają <32>chmielik pisze:A co to jakaś propozycja nie znałem cię z tej strony .............ty brutalu <32>MooNeR pisze:Tylko dlatego, że nie spałeś na moim :P
-
MooNeR
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt: