No i awaria, raczej poważna
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
NowyNaTymForum
- Początkujący T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Transporter
- Kontakt:
No i awaria, raczej poważna
Witam forumowiczów. Dzisiejszy dzień zdecydowanie zaliczam do pechowych. Najpierw rozrusznik kaput ale udało się go szybko naprawić. Niestety radości z jazdy było kilka minut i kilometrów. Przy dojeździe do skrzyżowania zgasł silnik i już nie odpalił. Rozrusznik kręci a w silniku kręci się tylko wał korbowy. Rozrząd cały, pasek siedzi, ale koło które napedza pompę wtryskową stoi więc ukręcony wałek rozrządu. I teraz pytanie do bardziej obeznanych w temacie 2.4D aab- czy mogło narozrabiać w silniku. Dodam że silnik zgasł na biegu jałowym. A miało byc tak pieknie. Z góry dziękuje za podpowiedzi, sugestie. Auto stoi u mechanika ale dopiero w pon zaczną dłubać.
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Re: No i awaria, raczej poważna
To jest takie tylko gdybanie mogło coś narobić , a wcale nie musiało dopiero będziesz wiedział jak się do silnika dobierzecie .
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Raczej pasek zębaty napędu pompy wtryskowej stracił zęby... O ile dobrze zrozumiałem, bo nie wiemy które koło napędu pompy wtryskowej stoi, te na wałku rozrządu czy te na wałku pompy wtryskowej?
-
NowyNaTymForum
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Na chwilę obecną pekniety wałek rozrządu w dwóch miejscach, uszkodzona głowica. Tłoki raczej nie dostały po tyłku, ale to sie okaże dopiero po zdjęciu głowicy. Głowicę juz znalazłem, uzbrojona w przystępnej cenie, sprzedajacy daje gwarancję. Do tego pompa powędruje do sprawdzenia bo to ona prawdopodobnie była przyczyną,źle ustawiony kąt wtrysku, rozregulowana pompa. Mam nadzieję że uda się uniknąć dużych kosztów.
-
cybkryst
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
W życiu pasek od pompy nie zatrzyma wałka rozrządu a już na pewno go nie ukręci.
Co się u ciebie stało, zcięło ci klin na dolnym kole rozrządu i tłoki uderzyły w otwarte zawory i dlatego połamało wałek.
Co się u ciebie stało, zcięło ci klin na dolnym kole rozrządu i tłoki uderzyły w otwarte zawory i dlatego połamało wałek.
-
NowyNaTymForum
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
W kwestii silnika temat jasny- ścieło klin na dolnym kole rozrzadu, jakiś baran dkręcił je tylko centralną śrubą. Do tego po zdjeciu głowicy masakra-w tłokach 10 pięknych kółeczek po zaworach. Musiały walic w tłoki od dłuzszego czasu bo są wybite głębokie kratery. Głowica popękana, z wywaloną delikatnie uszczelka co widać pomiędzy cylindrami. Według mojego magika ktoś robił głowice niedawno ale źle to poskładał i teraz mam efekty. Szukam drugiego silnika w woj. mazowieckim. Dla was Panowie podziękowania i szacun za pomoc i zainteresowanie tematem.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 122
- Model:
- Auto: T5 długi i wysoki
- Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5 - Lokalizacja: Warszawa
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Bierz taki z małym przebiegiem <38>NowyNaTymForum pisze:. Szukam drugiego silnika w woj. mazowieckim.
A może jednak naprawa?
Dasz "nowy" wał, panewki, pierścienie, głowice zoragnizujesz za 1.000,- a sprawne tłoki za jakieś symboliczne pieniądze. Jest ich pełno na A... Sam mam wolny komplet uzywanych tłoków nominał do 2,4D ( nie pamietam dokładnie w jakim stanie ). I będziesz miał silnik pewniejszy niż te wszystkie szrotowe uzywki w idealnym stanie.
-
NowyNaTymForum
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Silnik jednak przeidzie naprawę. Koledzy forumowicze doradźcie jakiej firmy pierścienie kupić? A może macie namiary dobry sklep z częściami do T4 w Wawie lub Łomiankach. I jeszcze pytanie czy ktoś ma informacje o tej firmie:
http://dieselmotorservice.pl/oferta/nap ... tryskowych w Wawie na Modlińskiej.
Moja pompę mechanik zawiózł tam do sprawdzenia. Podobno gość nieźle ogarnia temat pomp.
http://dieselmotorservice.pl/oferta/nap ... tryskowych w Wawie na Modlińskiej.
Moja pompę mechanik zawiózł tam do sprawdzenia. Podobno gość nieźle ogarnia temat pomp.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Sklepów jak psów. W Łomiankach masz AutoLand, w pobliżu na Arkuszowej BHMD i InterCars.
-
NowyNaTymForum
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Do InterCarsu jestem zniechecony po tym jak dobierali mi części do Audi. Z Vinu wychodziło im ze mam Quattro a to było najzwyklejsze A4. 4 razy wymieniałem przegub bo ciągle nie taki mi sprzedawali. Do t4 pozostało mi dokupić głowicę, paski,pierścienie, kółko rozrządu na wał (może ktoś ma na zbyciu). Czekam też na werdykt co z pompą-oby była sprawna.
-
NowyNaTymForum
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Koledzy, podpowiedzcie-czy do zdjecia miski olejowej trzeba rozłączać motorek ze skrzynią?Silnik 2.4 AAB Czy da rade bez takiej operacji? Bo już tracę siły do mojego mechanika. Auto potrzebne na już a on się p....(tu wybierzcie sobie niecenzuralne słowo ). A ceny z kosmosu. Jak mnie wpieni to zabiorę auto, zawlokę do znajomego na kanał i sam to poskładam. Troche sie liznęło mechaniki w życiu to dam radę. Tylko tłoków nie wymianiałem nigdy, pozatym składałem silniki. A u mnie właśnie tłoki trzeba podmienic.
-
NowyNaTymForum
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Koledzy mam pytanie z serii tych głupich. Ile rodzajów pomp wtryskowych występowało w VW t4 2.4 silnik aab? Ja mam manualną skrzynię a podobno w automatach były inne pompy. Pytam bo bedę robił podmiankę pompy i chcę wiedzieć czy da się to ugryźć. Z góry dzięki za pomoc
-
NowyNaTymForum
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
No to pięknie. Teraz pytanie czy sa zamienne, tzn czy da radę zamiast mojej wstawić inna i odpalić teczkę. Moja pompa jest w firmie naprawiającej te ustroistwa i mam z tym fantem zagwostkę. Pompa miała być zweryfikowana, co według mnie oznacza wrzucenie jej na stół pobierczy i sprawdzenie wydatku pompy. A ja dziś dostałem telefon ze pompa nadaje się tylko i wyłącznie do regeneracji. Pytam jaki koszt-gość mówi 940zł. Ja na to że chcę pompę z powrotem, a on mi mówi że pompa rozebrana i nie może mi jej wydać bo musi wymienić oringi etc etc. Więc pytam jaki to koszt. 600 zł ale bez gwarancji. Ręce mi opadają bo mam wrażenie że facet chce mnie naciągnąć.
-
krzysztofek
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Kolego nie ma takiej opcji że Ci jej nie może wydać. Skoro bez Twojej zgody wziął się za rozbieranie to niech ją teraz poskłada i odeśle. To jest Twoja własność nie jego. Ma ją odesłać w takim stanie w jakim ją dostał Ty masz mu zapłacić za diagnozę tylko za diagnozę.
-
cybkryst
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
krzysztofek pisze:Kolego nie ma takiej opcji że Ci jej nie może wydać. Skoro bez Twojej zgody wziął się za rozbieranie to niech ją teraz poskłada i odeśle. To jest Twoja własność nie jego. Ma ją odesłać w takim stanie w jakim ją dostał Ty masz mu zapłacić za diagnozę tylko za diagnozę.
To mu ją poskłada i powie ,że diagnoza kosztowała 600 zł i co mu zrobisz?? Nie masz żadnej umowy wstępmej więc słowa przeciwko słowom.
A tak poza tym o jak słyszę o regeneracji pompy to mi się scyzoryk otwiera w kieszeni.
<zastrzelę>
-
NowyNaTymForum
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Jawnie gość chce mnie wydymać. Ale jest ten plus że to mechanik który rozbierał samochód zasugerował mi żeby zawieźć pompę do sprawdzenia. Dzis mu powiem że chcę swoją pompę z powrotem w takim stanie w jakim była po demontażu z samochodu, a jak to załatwi to już jego problem. Panowie po raz kolejny pytanko-czy pompy są między sobą zamienne, tzn czy jak wrzucę inna zamiast mojej to da radę na tym jeździć? Ktoś przerabiał ten temat? Bo mi sie wydaje że powinno to się udać.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Koledzy, nie popadajmy w skrajności bo wtedy rzeczywiście ciężko się będzie dogadać i coś wywalczyć. Ty będziesz twierdził, że chciałeś tylko wrzucić na stół i sprawdzić. A warsztat być może ma procedury najpierw zajrzeć do pompy bo ludzie czasami przynoszą jakieś złomy kupione na Allegro, które leżały 3 lata na regale i w środku mają kupe rdzy. Potem taka pompa się rozsypuje na stole probierczym i klient żąda zwrotu sprawnej pompy. Każdy kij ma 2 końce i każdy dba o swój interes. 600,- za samo rozebranie i złożenie to za dużo. Należy negocjować, a nie od razu żądać zwrotu pompy "za friko" bo pewnie się nie dogadacie.
A moim zdaniem- zastanów się czy tej pompy jednak nie zrobić u nich. Zapłacisz, dostaniesz gwarancje i teoretycznie pompe będziesz miał ogarniętą. Jakie masz inne wyjście? Używke? Możesz wyjść na tym tak samo albo i gorzej finansowo i będziesz miał "jakąś" pompe od 15-20-to letniego auta. Czasami takie oszczędności się mszczą. Dowiedz się co zrobią za te 940,-
A moim zdaniem- zastanów się czy tej pompy jednak nie zrobić u nich. Zapłacisz, dostaniesz gwarancje i teoretycznie pompe będziesz miał ogarniętą. Jakie masz inne wyjście? Używke? Możesz wyjść na tym tak samo albo i gorzej finansowo i będziesz miał "jakąś" pompe od 15-20-to letniego auta. Czasami takie oszczędności się mszczą. Dowiedz się co zrobią za te 940,-
-
NowyNaTymForum
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Witam kolegów po małej przerwie:-) Przebrnąłem przez naprawę silnika po ścieciu klina na kole rozrządu. Głowica po regeneracji, dopadłem pompę używke ale z pewnego zródła. Wszystko pieknie poskładane, silniczek cyka aż miło. Zero dymienia, odpala na dotyk, bez względu czy zimny czy ciepły. Tylko czasem ma ataki które mnie drażnią. Zdarza sie że ma obroty za niskie, nie jest to ciągłe, raczej sporadyczne ale wkurzajace. Obroty oscylują w okolicach 500 rpm. Próbowałem je podregulować śrubami na pompie alenici. Moze to nastawnik w pompie? Podjade jeszcze na ustawienie kąta wtrysku ale wątpie czy to pomoże.