ciężko odpala zimny , czarny dym przez moment z tłumika
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
bebet28
- Forumowicz T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: vw t4 2003
- Kontakt:
ciężko odpala zimny , czarny dym przez moment z tłumika
witam wszystkich od dwóch dni mam taki problem że auto ciężko odpala z rana tak jak by trząsł się , oprócz tego przez chwile wydobywa się ciemny dym z tłumika potem przez chwile siwy dym po jakimś czasie się to wszystko uspokaja , jeszcze jeden objaw odpaliłem t 4 rano przejechałem około 6 km pod sklep po zrobieniu zakupów wsiadłem do auta i znów miałem problem z odpaleniem za drugim razem zapalił z zeszłym tygodniu naprawiałem rozrusznik może to być przyczyną ? zauważyłem też że rano nawet jak było 3-4 stopnie rano na plusie to w ogóle się nie włącza ssanie nie wskakuje na wyższe obroty , posiadałem t 4 z 1997 roku 2,5 tdi 102 konie i tam zawsze z rana wskakiwał na około 1000 obrotów a teraz mam z 2003 rok 2,5 tdi 151 koników i ten w ogóle. dzięki za podpowiedzi
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Re: ciężko odpala zimny , czarny dym przez moment z tłumika
Mechanicznie to możesz sprawdzić czy świece grzeją, reszta diagnoza VAG.
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Ja mam taki sam objaw przy temperaturze poniżej 0 stopni pali bez problemów jak jest już cieplej to z rana albo jak dłużej postoi trzeba go dłużej kręcić żeby odpalał jeżdżę tak prawie 4 lata
-
bebet28
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
dzięki panowie okazało się że światełko od rezerwy coś szwankuje i nie pokazywało poziomu paliwa co spowodowało zapowietrzanie się już wszystko jest dobrze dzięki za podpowiedzi
-
bebet28
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
witam jednak nie jest wszystko dobrze , dzisiaj rano temperatura 8 stopni na dworze , odpaliłem t 4 pochodziła około 1-2 minut , i sobie zgasła , następnie próbowałem ją odpalić kręciła jak szalona ale nie odpalała , odczekałem około 5 minut i znowu kręcę , odpaliła ale bardzo ciężko tak jak by paliwo zaciągała , jak już odpaliła to wyruszyłem do pracy , przejechałem około 600 m i zaczęła tracić moc aż zgasła poczekałem około 2-3 minut i znowu kręcę . ponownie odpala z trudnością , wkręciłem ją na obroty i tak dojechałem do warsztatu . może to coś z elektroniką.
-
edibus
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 laweta
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
szukaj na przewodach i filtrze paliwa-jak dla mnie tam tkwi Twój problem a i przekaznik tez do sprawdzenia od pompy
-
bebet28
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Witam czyli może to być wina tego że zasysa lewe powietrze i zapowietrza się.A może to wina ssania, wcześniej posiadałem t 4 z 1997 rok , z silnikiem 2,5 tdi 102 km .Przy odpalaniu rano jak było zimno wkręcała się na około 900 do 1100 obrotów , następnie obroty powoli spadały do około 700 . Obecnie posiadam t 4 z 2003 roku z silnikem 2,5 Tdi o mocy 151 koni i ta z rana za każdym razem niema znaczenia czy jest około 0 stopni czy + 10 zachowuje się tak samo czy to normalne czy coś jest z ssaniem nie tak.
-
krzysztofek
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Witam może się mylę bo z tym silnikiem nie miałem do czynienia, ale tak po przeczytaniu tego co pisałeś wynika że wysiorbałes zbiornik prawie do sucha. Ja zacząłbym od filtra paliwa bo mogło naciągnąć syfu ze zbiornika i filtr zatkać i stąd utrata mocy by mogła być. Czasem to najbardziej oczywiste może spowodować niepotrzebne koszty generowane przez mechaników, a jakoś żaden nie zacznie od rzeczy prostych tylko od razu diagnoza oooo panie poszła pompa albo wtryski :P
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Słyszałem o takich przypadkach, nawymienianych części na krocie a przyczyną były filtry paliwowe.
-
TRUST
- Stały bywalec
- 13
- Model:
- Auto: T4 2000 Escapade I
- Opis: IS 300 18r, Civic IX 16r, Ducato 15r, FZ1 Fazer 12r
- podziekowal za post: 19 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
To jest normalne oddasz auto do mechanika to wymienią od razu to na czym najwięcej zarobią, np:wybita tulejka to najlepiej wymienić amorki tył + przód i wszystko z zawiasu, podobnie z odpalaniem. Ja swego czasu miałem przypadek ze auto się wyłączało to mechanicy chcieli robić kapitalkę silnika bo troche oleju znikało na 10000km, a okazało się że silnik olej gubił nie palił.
-
bebet28
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Witam odebrałem od mechanika sprawdzili filtr paliwa okej , ogólnie mechanik to mój kumpel i naprawia mi wszystkie samochody .Powiedział tak , że dobrze by było podłączyć go gdzieś u specjalisty od silników diesel żeby sprawdzić przekażnik od pompy bo prawdopodobnie to on szwankuje ale on głowy za to nie da , a tak w ogóle to sprawdził świece i coś tam jeszcze i ogólna diagnoza brak. Macie jakieś namiary na porządny warsztat w okolicy Zielonej Góry.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Wytłumacz proszę jak sprawdził filtr paliwa ?
-
krzysztofek
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Filtr się wymienia a nie sprawdza. Koszt jest "przerażająco wysoki" ja za filtr MANN zapłaciłem całe 46zł i stary tez miałem przytkany bo auto mi muliło przy wyższych obrotach lub gdy chciałem z ładunkiem pod górę jechać. Po wymianie filtra auto odżyło choć ma tylko 75kucy. Pytanie do Ciebie czy wiesz kiedy filtr był wymieniany? Ja już mechanikom nie wierzę. Niby mam zaufanego super wszystko naprawi ale głupia rzecz wyszła jak mi się odkręciła półoś od skrzyni i walnęła i dziurę w obudowie skrzyni zrobiła bo nie dokręcił śrub porządnie jak wymieniał przeguby wewnętrzne. Kup filtr chłopie sam to zrobisz w 15 minut z przerwą na fajkę. Dobra rada to zalej sobie nowy filtr ropą przez lejek z założonym filtrem na kawę coby żaden syf nie wpadł i potem montuj. Założysz pusty to zagotujesz rozrusznik zanim go napełnisz.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
to dobrze, że głowy za to nie da bo w tych silnikach nie istnieje takowy przekaźnik,bebet28 pisze:żeby sprawdzić przekażnik od pompy bo prawdopodobnie to on szwankuje ale on głowy za to nie da
choć tyle dla niego na plus, że uczciwie cię odesłał do kogoś kto będzie miał pojęcie o tym silniku
-
bebet28
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
filtr wymieniony na nowy , a jak i co to sprawdził to ja nie wiem , ogólnie mam do niego zaufanie bo już wiele lat z nim współpracuje , a poprzednią t 4 też mi naprawiali i było dobrze , i ogólnie polecam go znajomym , jak na razie nie był problemów , może po prostu silnik wymaga więcej wiedzy . Dzięki za info.Jeśli to nie jest przekażnik to jak to się nazywa.
A co z tym ssaniem czy wyprzedzeniem. Czy wskazanie przy odpaleniu rano temperatura + 2 stopnie , na obrotomierzu powinno wskazywać podwyższone obroty czy też nie .
A co z tym ssaniem czy wyprzedzeniem. Czy wskazanie przy odpaleniu rano temperatura + 2 stopnie , na obrotomierzu powinno wskazywać podwyższone obroty czy też nie .