Orurowanie "KANGUR"
-
siloss
- Forumowicz T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Orurowanie "KANGUR"
Szanowni użytkownicy T4-ek powiedzcie mi jak to jest z tym "kangurem"? Dziś mechanik nastraszył mnie, że policja może mi zatrzymać dowód rejestracyjny za orurowanie. Powiem szczerze, że autko zakupiłem bez jakichkolwiek papierów świadczących o homologacji "kangura" choć poprzedni właściciel zapewniał mnie o tym, że montował to w jakiejś firmie i że nie będę miał z tym problemów.
-
tbm
- Aktywny T4
- 12
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: VW T5 Transporter 2.5TDI 131km
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Re: Orurowanie "KANGUR"
Na dobrą sprawę, to zarówno za kangura, jak i boczne orurowanie jak i dodatkowe oświetlenie policja może zabrać dowód i skierować do SKP na badania. W terenówkach też tak jest - miałem w Jeepie stalowy zderzak pod wyciągarkę - oczywiście bez homologacji. Przy stłuczce to koleś który się na mnie zatrzymał miał problem - u mnie nawet prostowania nie było.
Jak ktoś chce cię uwalić to i tak znajdzie - obojętnie czy to kangur, czy za mocne żarówki, brak siatki w aucie ciężarowym, czy nie podbita gaśnica czy brak kamizelki...
Mimo wszystko bym się nie przejmował.
Jak ktoś chce cię uwalić to i tak znajdzie - obojętnie czy to kangur, czy za mocne żarówki, brak siatki w aucie ciężarowym, czy nie podbita gaśnica czy brak kamizelki...
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
O przepraszam jeżeli jest homologacja, to nic nie zrobią, np. Pantera robi homologowane orurowania, itd...tbm pisze:Na dobrą sprawę, to zarówno za kangura, jak i boczne orurowanie jak i dodatkowe oświetlenie policja może zabrać dowód i skierować do SKP na badania. W terenówkach też tak jest - miałem w Jeepie stalowy zderzak pod wyciągarkę - oczywiście bez homologacji. Przy stłuczce to koleś który się na mnie zatrzymał miał problem - u mnie nawet prostowania nie było.
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 27
- Model:
- Auto: VW T4 Fake Syncro
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 65 razy
- Kontakt:
Paręnaście razy byłem zatrzymywany przez Policję w PL i nigdy nikt mnie nie zapytał o homologację na rurki . Ostatnio się dowiadywałem jak to wygląda w Szwajcarii ( bo robota mi się tam szykuje ) i podobno strasznie się czepiają kangurów z przodu. Walą wysokie mandaty i karzą ściągać od razu . Nawet w NL jest przepis,że wszystkie auta wyprodukowane od 2007r w górę , muszą mieć taki certyfikat. Dlatego bardzo mało jest np. T5ek z kangurami ...
-
tbm
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
tommly - tyle, że rzadko która firma robi zderzaki z homologacją w normalnej cenie. Jak masz wydać 800-1000PLN za dobrze zrobiony bezpieczny zderzak ale bez homologacji, a 3,5tyś od Up'a lub kło 7-8tyś do rzadszych aut, to ryzyko jest po prostu opłacalne. Z drugiej strony ile aut jeździ z różnymi przeróbkami typu podwyższenie czy zbytnie obniżenie, nieprzepisowe wystające opony i NIC :)
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Pamiętaj, że ryzyko stanie się nieopłacalne w chwili gdy zrobisz komuś takim orurowaniem bez homologacji krzywdę.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
pod warunkiem że jest sprawcą.slimak pisze:Pamiętaj, że ryzyko stanie się nieopłacalne w chwili gdy zrobisz komuś takim orurowaniem bez homologacji krzywdę.
Ja akurat tutaj to jestem zdania że każdy z nas jest dorosły i sam musi podjąć decyzję i pełną świadomość w ewentualnych konsekwencjach czy montować z czy bez homo, choć homo dotyczy od 2004 o ile pamiętam ale i tu zdania są różne.
-
tbm
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Ślimak - w moim świętej pamięci jeepie cherokee'm, miałem właśnie taki zderzak bez homologacji zamontowany. I pech chciał, ze stojąc na lewoskręcie na stację banzynową od przodu wrypała mi się nowa BMW. Bokiem bo to zima była. Koleś wyjeżdzał ze stacji. Jego auto do kasacji, a ja się zastanawiałem czy kupować czarny spray do poprawek lakierniczych :) Autko zawinęło się pięknie na banana wokół mojego przodu. Prędkość nie była duża, bo wyjeżdzał może z 80-100m ode mnie i stracił przyczepność na śniegu, za to uderzenie było na tyle duże, że miałbym duży problem z autem gdyby właśnienie stalowy zderzak z 10mm stali.
Z drugiej strony, kolega wycofywał swoim patrolem na podwórku i tyłem zachaczył budę dostawczaka, poczekał na właściciela, spisali wszystko i też nie było problemu. Także wszystko zależy od człowieka.
Z drugiej strony, kolega wycofywał swoim patrolem na podwórku i tyłem zachaczył budę dostawczaka, poczekał na właściciela, spisali wszystko i też nie było problemu. Także wszystko zależy od człowieka.
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
TBM, ale my tu mówimy nie o zderzakach, tylko o kangurze :-) Wiem wiem podobieństwo duże, ale... i różnice też są.tbm pisze:Ślimak - w moim świętej pamięci jeepie cherokee'm, miałem właśnie taki zderzak bez homologacji zamontowany. I pech chciał, ze stojąc na lewoskręcie na stację banzynową od przodu wrypała mi się nowa BMW. Bokiem bo to zima była. Koleś wyjeżdzał ze stacji. Jego auto do kasacji, a ja się zastanawiałem czy kupować czarny spray do poprawek lakierniczych :) Autko zawinęło się pięknie na banana wokół mojego przodu. Prędkość nie była duża, bo wyjeżdzał może z 80-100m ode mnie i stracił przyczepność na śniegu, za to uderzenie było na tyle duże, że miałbym duży problem z autem gdyby właśnienie stalowy zderzak z 10mm stali.
Orurowanie ma tylko wizualnie podnieść walory auta i nic więcej, zderzak ma pochłaniać energię, itd, itp...
Orurowanie w takim przypadku, jak ten Twój z beemką przyniosłoby więcej szkody na Twoim aucie niż bez orurowania, bądź tego pewien.
A swoją drogą miałem kangura w Traficu, właśnie z Pantery (z fabryczną dokumentacją i homologacją przynitowaną na rurkach) i nie widziałem żadnej różnicy między tą, a tańszą wersją bez homo...
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
A jak pukniesz takim orurowaniem czy zderzakiem bez homologacji pieszego na przejściu a pieszy dozna uszczerbku na zdrowiu i będzie cwany to puści Cię w skarpetkach. O poważniejszych wypadkach nie wspomnę.
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Orurowanie ma tylko wizualnie podnieść walory auta i nic więcej, zderzak ma pochłaniać energię,
Pozwole sobie niezgodzić się z tą opinią, tzw orurowanie typu kangur zostało stworzonecdla ochrony, ratuje naszą chłodnice i zderzak jak nam nagle wyskoczy kangur przed maske <śmiech> stąd jego nazwa. Więc czasami warto zainwestować w rureczki bo nóż/widelec wyskoczy nam kiedyś kangur na droge <śmiech>
Pozwole sobie niezgodzić się z tą opinią, tzw orurowanie typu kangur zostało stworzonecdla ochrony, ratuje naszą chłodnice i zderzak jak nam nagle wyskoczy kangur przed maske <śmiech> stąd jego nazwa. Więc czasami warto zainwestować w rureczki bo nóż/widelec wyskoczy nam kiedyś kangur na droge <śmiech>
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
mnie taki kangur wyskoczył. W chodnika mocno nawalony. Ledwo przeżył bo złamanie podstawy czaszki, a ja z własnej kieszeni 1000 zł na naprawęxxxkamil pisze:warto zainwestować w rureczki bo nóż/widelec wyskoczy nam kiedyś kangur na droge <śmiech>
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Tyle, że "kangury" przeznaczone przeciw kangurom, mają zupełnie inną konstrukcję <38>xxxkamil pisze:Orurowanie ma tylko wizualnie podnieść walory auta i nic więcej, zderzak ma pochłaniać energię,
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
widziałeś na żywo jak jest 99% kangurów w T4 zamontowana ? raczej nie bo byś wiedział, że one nic nie chronią tylko jak koledzy wyżej napisali, ładują ci się w chłodnice i maskę jak w coś uderzysz,xxxkamil pisze:Pozwole sobie niezgodzić się z tą opinią, tzw orurowanie typu kangur zostało stworzonecdla ochrony, ratuje naszą chłodnice i zderzak jak nam nagle wyskoczy kangur przed maske
gwarantuję Ci, że porządnym kopnięciem da radę spowodować, że porysuje zderzak, a nawet połamie grilla
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Oj Kenobi ty odrazu tak poważnie, to był tylko taki mały żart do dyskusji <57>Kenobi pisze:widziałeś na żywo jak jest 99% kangurów w T4 zamontowana ? raczej nie bo byś wiedział, że one nic nie chronią tylko jak koledzy wyżej napisali, ładują ci się w chłodnice i maskę jak w coś uderzysz,xxxkamil pisze:Pozwole sobie niezgodzić się z tą opinią, tzw orurowanie typu kangur zostało stworzonecdla ochrony, ratuje naszą chłodnice i zderzak jak nam nagle wyskoczy kangur przed maske
gwarantuję Ci, że porządnym kopnięciem da radę spowodować, że porysuje zderzak, a nawet połamie grilla
Dobrze wiem że kangury o których tu mowa nie mają nic wspólneho z prawdziwymi które powstały w Australi.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
wiesz, ja to mam zawsze lęki ( moderatorska nerwica natręctw ) , że ktoś mało zorientowany to przeczyta i uwierzy, a potem będzie mocno zdziwiony jak mu kangur wyjdzie wentylatorami,xxxkamil pisze:Oj Kenobi ty odrazu tak poważnie
-
mtb
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Carawelle
- Kontakt:
Wczoraj na szrocie kupiłem okazyjnie kangura lecz niestety brakuje mi 2 elementów mianowicie ten który przychodzi do ramy i idzie na dol gdzie przykrecam kangura 2 śrubami ma ktoś może. Foto będę wdzięczny onyxboy@op.pl
-
byry007
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Witam Jestem tu świeży na forum lecz juz od dawna czytam posty lub szukam rozwiązań moich usterek, podoba mi sie orurowanie t4 pewnie jak każdego a mam pytanie czy taniej nie wyjdzie jak by zlecić komuś żeby pospawał jak w PL misiaczki sie nie czepiają sie homologacji to może warto zlecić komuś ??
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
ja poszperasz to wrzucałem manuala jak zrobdić te mocowania od zera - bodaj w dziale tuningmtb pisze:Wczoraj na szrocie kupiłem okazyjnie kangura lecz niestety brakuje mi 2 elementów mianowicie ten który przychodzi do ramy i idzie na dol gdzie przykrecam kangura 2 śrubami ma ktoś może. Foto będę wdzięczny onyxboy@op.pl
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f= ... ie+kangura
proszę
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
A ja tylko tu napisze, ze wszystkie kangury i rurki kupione u mnie , od tego roku beda posiadac rowniez homologacje I certyfikat <01> Bogus, dla ciebie tez mam jeden <england>
-
mloskot
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: T4 Multivan II
- Opis: Nabyłem T4 w pięknym kolorze. Jaram się!
- podziekowal za post: 22 razy
- Kontakt:
Witam,
Wpadłem tu próbując się dowiedzieć, po co instalowane jest orurowanie przednie i boczne.
Do tej pory byłem przekonany, że chodzi jedynie o efekt wizualny, a czytam, że chodzi też o ochronę chłodnicy i zderzaka.
Czy to tyle?
Firma Cobra chwali się, że ich rury są zgodne z najnowszym prawem w EU dotyczącym ochrony i bezpieczeństwa pieszych (chyba chodzi o dyrektywę 2005/66/EC)
http://www.cobra-sor.de/startseite.php? ... rache_id=2
Czy chodzi też o to, że zderzak + rura = większe bezpieczństwo pieszego przy potrąceniu niż 'goły' zderzak?
Tego nie kumam.
Może ktoś wyjaśni pełniej do czego rury z przodu i do czego rury z boku?
Przy okazji, w UK za samą sprzedaż orurowania bez homologacji grozi więzienie:
http://www.prnewswire.co.uk/news-releas ... 56495.html
http://www.thefreelibrary.com/Distribut ... 0161912207
Wpadłem tu próbując się dowiedzieć, po co instalowane jest orurowanie przednie i boczne.
Do tej pory byłem przekonany, że chodzi jedynie o efekt wizualny, a czytam, że chodzi też o ochronę chłodnicy i zderzaka.
Czy to tyle?
Firma Cobra chwali się, że ich rury są zgodne z najnowszym prawem w EU dotyczącym ochrony i bezpieczeństwa pieszych (chyba chodzi o dyrektywę 2005/66/EC)
http://www.cobra-sor.de/startseite.php? ... rache_id=2
Czy chodzi też o to, że zderzak + rura = większe bezpieczństwo pieszego przy potrąceniu niż 'goły' zderzak?
Tego nie kumam.
Może ktoś wyjaśni pełniej do czego rury z przodu i do czego rury z boku?
Przy okazji, w UK za samą sprzedaż orurowania bez homologacji grozi więzienie:
http://www.prnewswire.co.uk/news-releas ... 56495.html
http://www.thefreelibrary.com/Distribut ... 0161912207
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Moim zdaniem w większości przypadków chodzi o efekt wizualny. Jednym się to podoba ( np. mnie!!! ) ,a innym nie!!! Jeżeli taka rura boczna jest prawidłowo zamontowana, to potrafi ochronić próg auta jak i jego stronę przed obrysowaniem przez np. słupek parkingowy itp... Tak samo rura tylna , choć jest ona najrzadziej montowana w samochodach.mloskot pisze:Witam,
A teraz popatrzcie !!!! Jesteśmy w UE ,a każdy kraj ma inne podejście do tego typu spraw. W jednym kraju za posiadanie grama marychy grozi wiezienie, w innym legalnie sprzedaje się narkotyki ,ale nie wolno ich posiadać!! <śmiech> W innym zaś kraju chcą ci zabrać dowód samochodu za przyciemnione szyby ,w innym za rurki bez homologacji i xenony bez spryskiwaczy ....
W Holandii kupuję rurki od bezpośredniego producenta bez certyfikatu, bo auta do 2007 roku tego nie potrzebują . Sprzedaje je w PL już z certyfikatem w języku D , bo tam jest to już wymóg. Porażka po prostu....
Teraz moje pytanie. Po co nam ta Unia , skoro każdy wymoderowano ma swój strój????????
Ostatnio zmieniony 08 lip 2014, 17:25 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: wulgaryzmy
Powód: wulgaryzmy
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Kuba, jak nie wiadomo o co chodzi, to pewnie chodzi o kasę <38>Kubek pisze:
Teraz moje pytanie. Po co nam ta Unia , skoro każdy wymoderowano ma swój strój????????
-
mloskot
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: T4 Multivan II
- Opis: Nabyłem T4 w pięknym kolorze. Jaram się!
- podziekowal za post: 22 razy
- Kontakt:
Mnie też się podoba i dlatego się tematem zainteresowałem, ale praktyczna strona orurowania jest interesująca.Kubek pisze:Moim zdaniem w większości przypadków chodzi o efekt wizualny. Jednym się to podoba ( np. mnie!!! ) ,a innym nie!!! Jeżeli taka rura boczna jest prawidłowo zamontowana, to potrafi ochronić próg auta jak i jego stronę przed obrysowaniem przez np. słupek parkingowy itp.
Jakaś wolność musi być, w przecziwnym razie centralne sterowanie mogłoby podpadać pod znany już nam ustrój :)Kubek pisze:Jesteśmy w UE ,a każdy kraj ma inne podejście do tego typu spraw.
Nie bardzo kumam "sprzedaję w PL z certyfikatem w języku D, bo tam..." to znaczy gdzie?Kubek pisze:W Holandii kupuję rurki od bezpośredniego producenta bez certyfikatu, bo auta do 2007 roku tego nie potrzebują . Sprzedaje je w PL już z certyfikatem w języku D , bo tam jest to już wymóg.
Skąd ten certyfikat się po drodze bierze, czy to tak że w D go nadają na owe rury a PL jest on honorowany?
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Pewnie taki sam, jak po lifcie, akurat tutaj w cenie to nie robi różnicy 170 Ojro ;-) Prawda Kubek?tysszek pisze:Jaki jest koszt na t4 przed liftem, przód i boki?
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wytłumaczę ci to na PW <good>mloskot pisze:
Nie bardzo kumam "sprzedaję w PL z certyfikatem w języku D, bo tam..." to znaczy gdzie?
Skąd ten certyfikat się po drodze bierze, czy to tak że w D go nadają na owe rury a PL jest on honorowany?
Z certyfikatem teraz są po 180€... <01> bez certyfikatu ,tak jak piszesz , 170€tommly pisze:Pewnie taki sam, jak po lifcie, akurat tutaj w cenie to nie robi różnicy 170 Ojro ;-) Prawda Kubek?tysszek pisze:Jaki jest koszt na t4 przed liftem, przód i boki?
-
kamilo78
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 4
- Model:
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Czas odświeżyć wątek - koledzy mówią że mam brzydki kangur , ale ma certyfikat i homologacje firmy montującej i montowany do ramy głównej zderzaka , czy jest sens wymieniać na ładniejszy bez certyfikatu czy homologacji montażu .