Obniżają sprężyny a nie amortyzatory.kksgarbek pisze:
wiele nie zeszło teraz mam zamiar kupić amortyzatory tej firmy i pisze że ze sprężynami te amortyzatory obniżają auto nawet do 80mm
Obniżenie zawieszenia
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Re: Obniżenie zawieszenia
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Nie do końca jak amor padnięty to i auto niżej stoimariuszgim pisze:Obniżają sprężyny a nie amortyzatory.kksgarbek pisze:
wiele nie zeszło teraz mam zamiar kupić amortyzatory tej firmy i pisze że ze sprężynami te amortyzatory obniżają auto nawet do 80mm
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Może nie to samo ale tak samo w chinach robiony szajs, więc to ty poczytaj dokładnie, z niemcownią to ma tyle wspólnego co sprzęt warsztatowy ATH-HEIN niby niemcy a to zwykły chinol
-
badyl91
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: 2 x T4 Caravelle
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Witam.
Chcę dość mocno obniżyć swój samochód. Czy przód obniżam odkręcając te śruby od drążków? Najpierw chcę ogarnąć wysokość, potem będę walczył z twardością. Tył chcę obniżyć poprzez zciśnięcie sprężyn u kowala. O ile skrócić tylne sprężyny? Zależy mi na tym, żeby koło 17" miało jak najmniej przerwy przy nadkolu. W razie czego jak zrobię za krótkie sprężyny, dołożę podkładki z gwintem i nakrętką.
Planowane koło to DARE RS 17x8,5J na przód i 17x10J na tył. Jaki rozmiar opon do tego dobrać? Opony z tyłu pewnie wyjdą z naciągiem.
W razie dużego obniżenia wchodzi w grę rolowanie nadkoli, żeby opony nie obcierały.
Chcę dość mocno obniżyć swój samochód. Czy przód obniżam odkręcając te śruby od drążków? Najpierw chcę ogarnąć wysokość, potem będę walczył z twardością. Tył chcę obniżyć poprzez zciśnięcie sprężyn u kowala. O ile skrócić tylne sprężyny? Zależy mi na tym, żeby koło 17" miało jak najmniej przerwy przy nadkolu. W razie czego jak zrobię za krótkie sprężyny, dołożę podkładki z gwintem i nakrętką.
Planowane koło to DARE RS 17x8,5J na przód i 17x10J na tył. Jaki rozmiar opon do tego dobrać? Opony z tyłu pewnie wyjdą z naciągiem.
W razie dużego obniżenia wchodzi w grę rolowanie nadkoli, żeby opony nie obcierały.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Nic nie wspominasz o amorytzatorach, wszystkie do wymiany na krótsze bo inaczej szybko ci się posypią nie mówiąc już o wymoderowano na wybojach.badyl91 pisze:Witam.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2014, 11:24 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: wulgaryzmy
Powód: wulgaryzmy
-
badyl91
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Amortyzatory najnizsze jakie znalazlem to jest do zawieszenia -45. Powinno dac rade? nadal nie mam pewnosci jak spuscic w dol przod.
-
De'D
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: Caravelle AT
- Opis: bigger is better
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
to jest chyba takie optimum do normalnej jazdy, kompromis.
Ja raz rozkręciłem przód do -60 tak z ciekawości i zaraz do garażu wróciłem nie szło normalnie przez hopki przejeżdzać <55>
teraz jest -40 i jest OK
Ja raz rozkręciłem przód do -60 tak z ciekawości i zaraz do garażu wróciłem nie szło normalnie przez hopki przejeżdzać <55>
teraz jest -40 i jest OK
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Już było o tym jeżeli chodzi Ci o to jak to zrobić. Przód spuszcza się poprzez odkręcanie takich dużych nakrętek od spodu, zdaje się 27mm które napinają drążki skrętne. Do tej zabawy polecam pneumatyka udarowego, oderdzewiacz i ponowne zabezpieczenie gwintu smarem bo zazwyczaj jest to skorodowane.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
A od czego -40mm gdyz w t4 seryjnie sa 4wysokości przoduDe'D pisze:to jest chyba takie optimum do normalnej jazdy, kompromis.
teraz jest -40 i jest OK
-
De'D
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
heheh no .... od "0" . <53>
Napewno dla nas wszystkich 'potomnych' było by przydatne poczytać coś więcej o tym, jakbyś chemik wyjaśnił bliżej..
Ja tam mam "0" w caravelle 2,5 ,long , nie mierzyłem średnic stabilizatora, gad stoi jak koza ( a raczej stał) <11>
Napewno dla nas wszystkich 'potomnych' było by przydatne poczytać coś więcej o tym, jakbyś chemik wyjaśnił bliżej..
Ja tam mam "0" w caravelle 2,5 ,long , nie mierzyłem średnic stabilizatora, gad stoi jak koza ( a raczej stał) <11>
-
badyl91
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Chcę zamówić te amortyzatory: http://allegro.pl/amortyzatory-sportowe ... 66717.html
Czy przy spuszczeniu samochodu w dół to da radę?
O ile cm skompresować oryginalne sprężyny, żeby dało ok. -60? O 60mm?
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Zadzwoń do gościa bo z moich informacji to on ich nie ma, a wiem to stąd iż ma od emnie negatywna opinie możesz sobie zobaczyć.badyl91 pisze:Chcę zamówić te amortyzatory: http://allegro.pl/amortyzatory-sportowe ... 66717.html
De'DDalej nie napisałeś jaką miałeś wersję wysokości, ładnie w instrukcji obsługi jest to napisane, jak sprawdzić,
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Odnośnie kompresowania sprężyn nie jestem pewien czy to dobry pomysł, ja bym wolał kupić gotowe.
-
De'D
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
chemik spróbuje sprawdzic tą zagwozdke
A tak na marginesie... piszecie tu o TA-technix, mts, linki z alledrogo , itp. , ze chinszczyzna tak czy siak, a co z kompletem gwintu FK ? ma ktos jakieś doświadczenia ?
wersja AK Street jest osiągalna za w miarę normalne pieniądze, na przestrzeni czasu sie sprawdzi ?
A tak na marginesie... piszecie tu o TA-technix, mts, linki z alledrogo , itp. , ze chinszczyzna tak czy siak, a co z kompletem gwintu FK ? ma ktos jakieś doświadczenia ?
wersja AK Street jest osiągalna za w miarę normalne pieniądze, na przestrzeni czasu sie sprawdzi ?
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 27
- Model:
- Auto: VW T4 Fake Syncro
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 65 razy
- Kontakt:
Nie słuchaj tych ,co takich zestawów nie mieli tylko gdzieś,coś tam usłyszeli i teraz puszczają głupie plotki na forum ,że szajs itp. Ja mam u siebie TaTechnix i nie powiem nic złego o tym zawiasie. Co lepsza,wkładałem go do paru moich BMW i też wszystko było OK. Jak masz pieniążki i nie szkoda ci wywalić parę stów więcej to jak najbardziej Eibach ,Koni , FK itp.
-
De'D
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Eibach koni raczej nieosiagalne <25> bardziej sklaniam sie ku prostym i tanszym setup'om bez bajerow
nie twierdze ze ta-technix jest zły ale te wszystkie zestawy allegro to budżetowa polka prosta i tania wiec u od jakosci nie można cudów oczekiwac. Ak street fk tez najniższa polka wiec tez lekko nie pewna... To dla oka a nie na tor ma byc ;(
nie twierdze ze ta-technix jest zły ale te wszystkie zestawy allegro to budżetowa polka prosta i tania wiec u od jakosci nie można cudów oczekiwac. Ak street fk tez najniższa polka wiec tez lekko nie pewna... To dla oka a nie na tor ma byc ;(
-
badyl91
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Okazuje się, że jest dostępny TA-Technix komplet ze sprężynami -50 i jest niewiele droższy od MTS. http://allegro.pl/vw-transporter-t4-50m ... 13925.html
Chciałem dzisiaj zamówić felgi, żeby najpierw przymierzyć koła i do tego opuścić budę, ale niestety troszkę budżety mi się zamieszały.
Chciałem dzisiaj zamówić felgi, żeby najpierw przymierzyć koła i do tego opuścić budę, ale niestety troszkę budżety mi się zamieszały.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Fk te tanie zestawy jak najbardziej sam je pokazywałem ale jest mały mankament nie na polskie rogi tak samo ta-tenix, mts jest lepiej troszku wykonany, sam poluje na niego , jak by było więcej osób to można zamówić w mts oddział polska bezpośrednio
-
De'D
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Ja tez biore brzposrednio w DE od Fk mozna zbiorowke zrobić jak cos. Ten model za miesiac wraca do produkcji po dłuższej przerwie i jest bardzo dobra cena teraz. na weekend zamawiam ;)
-
De'D
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
ja sobie sam zamówisz teraz bo można bezpośrednio do PL z DE zamówić to z wysyłką niecałe 146 Euro <szok>
sam gwint to 128 Euro po obniżce 50% teraz i 18 Euro wysyłka zwykłą paczką po przedpłacie
Trzeba poczekać do końca lutego na dostawę to jeden minus. <tajniak>
sam gwint to 128 Euro po obniżce 50% teraz i 18 Euro wysyłka zwykłą paczką po przedpłacie
Trzeba poczekać do końca lutego na dostawę to jeden minus. <tajniak>
-
MisiekVW
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Caravelle Assistance
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Tutaj macie linka bezpośrednio do głównego dystrybutora MTS http://www.mts-technik.pl/search.html?s ... t_line=957 ja brałem do t4 w zeszłym roku i jest git
-
De'D
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Dzwoniłem pod nr z linku i gość mówi że to jest zestaw o stałym obniżeniu a nie gwint... <szok>Tutaj macie linka bezpośrednio do głównego dystrybutora MTS http://www.mts-technik.pl/search.html?s ... t_line=957 ja brałem do t4 w zeszłym roku i jest git
Wstrzymałem się z FK bo znowu przesuneli termin realizacji i skłaniałem się ku Mts a tu zonk .. a ja potrzebuje regulacje z tyłu <30>
Ma ktoś jakis namiar czy mts ma też gwinty do t4? bo na dzis nic znaleźć nie można <36>
-
De'D
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Czy wszyscy zrezygnowali z obniżeń że temat umarł śmiercią naturalną ?? .. żadnych wrażeń, spostrzeżeń?
Po 4 m-cach wyczekiwań i ciągłych przesunięć dostaw, trafiłem na 2 dniową maxi-promocję z FK i udało się kupić gwinta za 80 Euro z przesyłką (!) a dzis znów jest za 126,00 heheh,
W poniedziałek wyczekuję DHL'a :)
A jak u szanownych kolegów zakupy? , szarpnął ktoś tego MTS'a ? Fotki ?
Po 4 m-cach wyczekiwań i ciągłych przesunięć dostaw, trafiłem na 2 dniową maxi-promocję z FK i udało się kupić gwinta za 80 Euro z przesyłką (!) a dzis znów jest za 126,00 heheh,
W poniedziałek wyczekuję DHL'a :)
A jak u szanownych kolegów zakupy? , szarpnął ktoś tego MTS'a ? Fotki ?
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Mts-a mam ale amorki , myślę nad sprężynami do tyłu jeszcze, a le ciężko je kupic, a ta-technix nie wchodzi w grę
-
monimaro
- Nowy T4
- 12
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Caravelle
- Kontakt:
Dobra, dwa pytania:
Primo - (banalne) O ile maksymalnie obniżyć caravelle żeby nie jeździć jak na taczkach?
Secundo - Jeśli wstawię sprężyny -40mm to wymieniać amorki czy też nie?
Dzięki
Primo - (banalne) O ile maksymalnie obniżyć caravelle żeby nie jeździć jak na taczkach?
Dzięki
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
Ja wymieniałem u siebie : sprężyny obniżające -40 mm i amortyzatory TA-Technix - i tak auto wygląda :monimaro pisze:Dobra, dwa pytania:
Dzięki
https://lh5.googleusercontent.com/-NAs0 ... -no/03.jpg
poprzednio na tych sprężynach miałem amortyzatory Bilstein i tyci auto było wyżej. Jak dla mnie jest to optymalny zestaw by wizualnie to wyglądało i byś na "taczkach" nie jeździł. Rzecz jasna po wymianie musiałem zjechać z przodem - u mnie przód poszedł o 4 cm.
Bierz jeszcze pod uwagę że po wymianie i obniżeniu auto musi się jeszcze "ułożyć" więc jeszcze tyci ci zjedzie ale to zauważysz jedynie po pomiarach bo ja akurat to sprawdzałem