Wtryskiwacze ACV w AJT
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
rafwlkp
- Aktywny T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Wtryskiwacze ACV w AJT
Witam,
Spodziewałem się, że i w końcu tutaj zawitam z moim problemem.
Otóż moje wtryski w AJT wyraźnie dokonały żywota. Idąc z myślą o dodaniu kilku KM oraz Nm do tego popychadełka stwierdziłem, że najlepszym rozwiązaniem będzie zakup wtryskiwaczy z ACV. Tak też zrobiłem. Już przy montażu miałem pewien dylemat, ponieważ w silniku ACV wtryskiwacz sterujący jest na 5 cylindrze (licząc od strony rozrządu), zaś w AJT owy wtryskiwacz jest na cylindrze czwartym. Zamontowałem wtryskiwacz sterujący tak jak było oryginalnie w silniku AJT. Po odpaleniu efekt mnie zaskoczył, silnik pracował gładko, równo. Jednak po rozgrzaniu wpada w spore 'turbulencje', czkawkę, chodzi strasznie nierówno. Zmiana dawki kolejno o każdą możliwą dostępną jednostkę w VAGu kompletnie nic nie zmieniła. Tak mnie teraz zastanawia, czy zmiana wtryskiwacza sterującego z czwartego na piąty cylinder przyniesie jakikolwiek rezultat? Czy mogę przypuszczać, że któryś z wtrysków albo się zawiesza albo 'leje'?
Chyba jednak zregeneruję swoje Stenadyne i przestane się bawić...
Ktoś może mi coś zasugerować?
Z góry serdecznie dziękuje za odpowiedzi
Pozdrawiam
rafwlkp
Spodziewałem się, że i w końcu tutaj zawitam z moim problemem.
Otóż moje wtryski w AJT wyraźnie dokonały żywota. Idąc z myślą o dodaniu kilku KM oraz Nm do tego popychadełka stwierdziłem, że najlepszym rozwiązaniem będzie zakup wtryskiwaczy z ACV. Tak też zrobiłem. Już przy montażu miałem pewien dylemat, ponieważ w silniku ACV wtryskiwacz sterujący jest na 5 cylindrze (licząc od strony rozrządu), zaś w AJT owy wtryskiwacz jest na cylindrze czwartym. Zamontowałem wtryskiwacz sterujący tak jak było oryginalnie w silniku AJT. Po odpaleniu efekt mnie zaskoczył, silnik pracował gładko, równo. Jednak po rozgrzaniu wpada w spore 'turbulencje', czkawkę, chodzi strasznie nierówno. Zmiana dawki kolejno o każdą możliwą dostępną jednostkę w VAGu kompletnie nic nie zmieniła. Tak mnie teraz zastanawia, czy zmiana wtryskiwacza sterującego z czwartego na piąty cylinder przyniesie jakikolwiek rezultat? Czy mogę przypuszczać, że któryś z wtrysków albo się zawiesza albo 'leje'?
Chyba jednak zregeneruję swoje Stenadyne i przestane się bawić...
Ktoś może mi coś zasugerować?
Z góry serdecznie dziękuje za odpowiedzi
Pozdrawiam
rafwlkp
-
dariuspolo
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 24 razy
- Kontakt:
-
rafwlkp
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Re: Wtryskiwacze ACV w AJT
I tu się pojawia problem. Na wolnych obrotach obroty skaczą w przedziale 700-850rpm a dawka waha się od 1,6 do 2,2. Wiem, że to zbyt niskie wartości ale zmiana dawki nic nie zmienia. "Najlepiej" chodzi przy najmniejszej wartości którą mogę ustawić w VAGu, czyli o ile dobrze pamiętam 32640.
-
dariuspolo
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 24 razy
- Kontakt:
...te nowe szpryce byly sprawdzane przed montarzem? vag pokazuje jakies bledy?
Ostatnio zmieniony 16 lis 2013, 17:50 przez mariuszgim, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ort
Powód: ort
-
rafwlkp
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Właśnie nie sprawdziłem wtryskiwaczy. Jutro zamontuje je do swojej ACV, sprawdzę czy tam pracują dobrze i wtedy będę widzieć, czy to może ich wina. Błędów brak...
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
może po prostu jest tak dlatego, że wtryski od AJT są inne niż od ACV
ACV ma wtryski dwusprężynkowe, są dwie fazy wtryskiwania paliwa, w AJT jest tylko jedna
ACV ma wtryski dwusprężynkowe, są dwie fazy wtryskiwania paliwa, w AJT jest tylko jedna
-
rafwlkp
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Możesz troszkę jaśniej? Nie wiedziałem nic o nastawniku w 2.5 TDI...Probe041 pisze:Próbowałeś ustawić dawkę przez puknięcie w nastawnik?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Napisz do kolegi Góral na PW. Wrzucał swego czasu instrukcję czyszczenia nastawnika i było tam opisane dokladnie z tego co pamiętam o ustawianiu dawki nastawnikiem.
W skrócie musisz delikatnie poluzować śruby ktorymi jest przykręcony nastawnik do pompy i puknać bardzo delikatnie w nastawnik z jednej lub drugiej strony (zwiększenie/zmniejszenie dawki). Wszystko oczywiście kontrolując przez vag com po odpaleniu silnika
Tutaj masz pkt 7
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... 3336,d.bGE
W skrócie musisz delikatnie poluzować śruby ktorymi jest przykręcony nastawnik do pompy i puknać bardzo delikatnie w nastawnik z jednej lub drugiej strony (zwiększenie/zmniejszenie dawki). Wszystko oczywiście kontrolując przez vag com po odpaleniu silnika
Tutaj masz pkt 7
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... 3336,d.bGE
Ostatnio zmieniony 17 lis 2013, 14:47 przez Probe041, łącznie zmieniany 2 razy.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Wtryski bardziej wydajne więc tak naprawdę to i program był by potrzebny aby to było idealnie, i miejsce gdzie wsadzony jest
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
To fakt, jednak na postoju powinie pracować równo w pełnym zakresie obrotów, dawka jest stanowczo za wysoka, ustaw w zakresie 3,0 -4,5 choć bez zmiany programu można zjechać nawet na 5,0 - 6,0 .chemik211 pisze:Wtryski bardziej wydajne więc tak naprawdę to i program był by potrzebny aby to było idealnie
Po zalogowaniu 32640 jaką wartość pokazywał ?
Korekcje na wtryskach jakie ?
Na oryginalnych wtryskach też tak świrował ?
Znaczy program, czy wtryskiwacz, bo jeżeli chodzi o wtryskiwacz z czujnikiem wzniosu iglicy (potocznie:sterujący), to nie ma znaczenia na którym cylindrze jest wsadzony.chemik211 pisze:i miejsce gdzie wsadzony jest
-
rafwlkp
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Więc tak: po dzisiejszych testach wygląda to następująco:mikoli pisze:To fakt, jednak na postoju powinie pracować równo w pełnym zakresie obrotów, dawka jest stanowczo za wysoka, ustaw w zakresie 3,0 -4,5 choć bez zmiany programu można zjechać nawet na 5,0 - 6,0 .chemik211 pisze:Wtryski bardziej wydajne więc tak naprawdę to i program był by potrzebny aby to było idealnie
Po zalogowaniu 32640 jaką wartość pokazywał ?
Korekcje na wtryskach jakie ?
Na oryginalnych wtryskach też tak świrował ?Znaczy program, czy wtryskiwacz, bo jeżeli chodzi o wtryskiwacz z czujnikiem wzniosu iglicy (potocznie:sterujący), to nie ma znaczenia na którym cylindrze jest wsadzony.chemik211 pisze:i miejsce gdzie wsadzony jest
Na zimnym silniku na dawce startowej silnik chodzi świetnie. Dawka startowa jest ustawiona na parametr 32768. Po przejściu na dawkę normalną silnik zaczyna 'świrować'.
Silnik 90*:
Wolne obroty falują od 755 do 796 rpm
Dawka na wolnych obrotach od 0,4mg do 2,6mg, momentami na sekunde wskakuje 3,4mg.
Korekcje wtrysków:
1: Od +0,08mg do -0.33mg
2: Od +0,28mg do -0.19mg
3: Od +0,24mg do -0,35mg
4: Od +0,31mg do -0,52mg
5: Od +0,78mg do -0,05mg
Dawka na 1000rpm wynosi 1,6mg, zaś korekcje wtrysków nie falują.
Dawkę w VAGu mogę zmienić tylko w wyłącznie w zakresie 32688 do 32784. Aby uniknać drgań silnika ustawiłem obroty na 1000rpm, przy nich silnik pracuje w miarę gładko. W górnym zakresie (czyli 32784) silnik pracuje tragicznie, a dawka zmniejsza się do 1,0mg-1,2mg. W dolnym zakresie, czyli przy wpisaniu 32688 (skrajna dolna wartość, mniejszych nie mogę ustawić) dawka wzrasta do 1,6mg, na wyższych obrotach silnik pracuje ładnie, jednak po przejściu na obroty jałowe ponownie dostaje 'czkawki', krztusi się a wskazywana przez VAGa dawka wynosi momentami nawet poniżej 1,0mg.
EDIT: na oryginalnych Stenadyne silnik dymił na zimnym i pracował niezbyt równo tylko przy schodzeniu z wysokich obrotów, na wolnych pracował równo bez wahań.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Jakie ciśnienie otwarcia starych i nowych wtryskiwaczy?
Wygląda na to że jak chcesz używać wtrysków z ACV to musisz ustawić VAGiem dawkę na fabryczną a potem nastawnikiem przestawić tak żeby dawka była w okolicach 4mg.
Wygląda na to że jak chcesz używać wtrysków z ACV to musisz ustawić VAGiem dawkę na fabryczną a potem nastawnikiem przestawić tak żeby dawka była w okolicach 4mg.
-
rafwlkp
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Stenadyne mają numer 074130201L, ciśnienia otwarcia nie było na nich nabite. Wtryskiwacze Bosch z ACV mają 190bar. Jutro, zanim cokolwiek ruszę pompę (trochę obawiam się regulacji nastawnika) wezmę wtryski na sprawdzenie. Może okazać się, że któryś z nich się przycina i sprawia tyle problemów...
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
190 to standardowe wtryskiwacze, powinna je pompa otwierać bez problemu. Mogą być uszkodzone.
-
rafwlkp
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Tylko czy przy zacinającym się wtryskiwaczu silnik chodziłby równo na dawce startowej? Na zimnym silniku nawet dymka nie puszcza...FocusMED pisze:190 to standardowe wtryskiwacze, powinna je pompa otwierać bez problemu. Mogą być uszkodzone.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dla mnie masz dawkę za wysoką o czym wyżej pisałem, którą trzeba przestawić nastawnikiem, o czym wyżej pisano.
-
rafwlkp
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Silnik ostygł, byłem spojrzeć jaką dawkę ma na zimnym starcie. Przez pierwszą minutę ma równą dawkę 4mg, później spada drastycznie i silnik ponownie pokazuje swoje chimery. Czyli optymalna dawka jaką musiałbym osiągnąć na ciepłym silniku to 5-6mg? Dobrze rozumuje, jeśli odczytywana dawka jest większa w rzeczywistości zmniejsza się ona, tak? Czytałem już na ten temat tak dużo, w każdym źródle otrzymuje sprzeczne informacje. Można się w tym pogubić ;)
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
To fakt można się pogubić, na ciepłym silniku dawka 2,0 jest większą od 3,0rafwlkp pisze:Czyli optymalna dawka jaką musiałbym osiągnąć na ciepłym silniku to 5-6mg? Dobrze rozumuje, jeśli odczytywana dawka jest większa w rzeczywistości zmniejsza się ona, tak?
W twoim przypadku sonduję aby spróbować ustawić dawką nastawnikiem między 5-6 mg (na ciepłym silniku), normalnie ustawiam takie silniki między 3,5-4,5 mg jednak skoro założyłeś wydajniejsze wtryski to bym ją trochę obciął, chyba że planujesz zmianę map, albo słabo by się zbierał na 5-6 to wtedy podciągnął bym na 3-4, trzeba popróbować.
-
rafwlkp
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Istnieje ryzyko, że rozreguluje nastawnik tak, że nie dam rady wrócić choćby do pierwotnych ustawień?mikoli pisze:To fakt można się pogubić, na ciepłym silniku dawka 2,0 jest większą od 3,0
W twoim przypadku sonduję aby spróbować ustawić dawką nastawnikiem między 5-6 mg (na ciepłym silniku), normalnie ustawiam takie silniki między 3,5-4,5 mg jednak skoro założyłeś wydajniejsze wtryski to bym ją trochę obciął, chyba że planujesz zmianę map, albo słabo by się zbierał na 5-6 to wtedy podciągnął bym na 3-4, trzeba popróbować.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Mając odpowiedni kluczyk (ewentualnie robisz myk jak w instrukcji do której podrzucił link Probe041) dasz radę, przed przesuwaniem zaznacz sobie w jakiej jest pozycji.rafwlkp pisze:Istnieje ryzyko, że rozreguluje nastawnik tak, że nie dam rady wrócić choćby do pierwotnych ustawień?
Nastawnik przesuwając w stronę przewodów wysokiego ciśnienia zwiększa dawkę, więc ty masz do przesunięcia w drugą stronę nie więcej jak o 0.1 mm, najlepiej po popuszczeniu czterech śrubek delikatnie stuknąć młotkiem.
-
rafwlkp
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Podkręciłem troszkę wolne obroty, jest znośnie, choć dawka nadal od 1,6 do 2,0mg. Zadecydowałem, że chwilowo pompy nie tykam, udam się od razu do Goodhope w Pleszewie, niech wrzucą nową mapę, problem powinien ustąpić. Dobrze mi się wydaje, że dawkę można ustalić mapą wtrysku?