2.5 TDI (102KM) czy 2.4 D (78KM)?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
IceJow
- Nowy T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Multivan
- Kontakt:
2.5 TDI (102KM) czy 2.4 D (78KM)?
Witam.
Zamierzam kupić VW T4 w wersji Multivan i zastanawiam się nad wyborem silnika. Sporo osób znających silniki VW polecało mi silnik 2.5TDI, ale chciałem zapytać o zdanie ludzi, którzy korzystają z tych silników na codzień.
Jakie jest w praktyce przecietne spalanie w silniku 2.5 TDI / 2.4 D?
Czy może ktoś z was przesiadł się z jednego silnika na drugi i może ocenić różnicę mocy? (Chodzi mi o to, czy 78 KM w T4 jest wystarczające aby w miarę wygodnie nim podróżować.
I ogólne wasze wrażenia co do tych silników (lub jednego z nich).
Pozdrawiam.
Zamierzam kupić VW T4 w wersji Multivan i zastanawiam się nad wyborem silnika. Sporo osób znających silniki VW polecało mi silnik 2.5TDI, ale chciałem zapytać o zdanie ludzi, którzy korzystają z tych silników na codzień.
Czy może ktoś z was przesiadł się z jednego silnika na drugi i może ocenić różnicę mocy? (Chodzi mi o to, czy 78 KM w T4 jest wystarczające aby w miarę wygodnie nim podróżować.
Pozdrawiam.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: 2.5 TDI (102KM) czy 2.4 D (78KM)?
zadałeś pytania na które jest kilka stron odpowiedzi w różnych miejscach na forum, zdania są odmienne i podzielone
o spalaniu jest cały temat i są tam informacje o spalaniu od 5.5 litra do 10 litrów na 100km
ja jeździłem 2.4D, a teraz 2.5TDI i już nigdy bym nie kupił dla siebie 2.4D bo to mega muł w porównaniu do TDI ( jak ja tym mogłem jeździć kiedyś na wakacje i to z przyczepą )
ale jeśli chodzi o TDI to po pół roku zacząłem sam zgłębiać tajniki diagnozy VAGiem bo to co "fachowcy" w warsztatach robili pod pojęciem diagnozy wołało o pomstę do nieba np. kazali mi pół samochodu regenerować, a wystarczyło kupić i wymienić 2 metry wężyków podciśnienia od sterowania turbiny i climatronica, bez podłączenia pod kompa nie wyregulujesz tego silnika itp.
czytaj forum bo wszystko jest !!
o spalaniu jest cały temat i są tam informacje o spalaniu od 5.5 litra do 10 litrów na 100km
ja jeździłem 2.4D, a teraz 2.5TDI i już nigdy bym nie kupił dla siebie 2.4D bo to mega muł w porównaniu do TDI ( jak ja tym mogłem jeździć kiedyś na wakacje i to z przyczepą )
ale jeśli chodzi o TDI to po pół roku zacząłem sam zgłębiać tajniki diagnozy VAGiem bo to co "fachowcy" w warsztatach robili pod pojęciem diagnozy wołało o pomstę do nieba np. kazali mi pół samochodu regenerować, a wystarczyło kupić i wymienić 2 metry wężyków podciśnienia od sterowania turbiny i climatronica, bez podłączenia pod kompa nie wyregulujesz tego silnika itp.
czytaj forum bo wszystko jest !!
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
Kenobi dobrze Ci radzi i raczej wszyscy będą starać się Ci dobrze doradzić. Wszystkie jednostki jakie montowane były w T4 należą do mało awaryjnych, ja jeździłem kiedyś z 1.9 TD 68 PS - jest niewiele słabszy od 2.4D. Teraz mam TDI i nie zamierzam tego zmieniać.
-
mora
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: transporter
- Opis: " Sekcja Dolnośląsko-Opolska!"
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Potwierdzam to, co Kenobi powiedział , ja jeżdżę TDI , na chwilę zasiadłam za kierownicą 2,4D i różnica w dynamice jest ogromna.
Z drugiej strony ten słabszy jest powszechnie uznawany za nie do zajechania. Poza tym w 2,5 tdi jest elektronika , a to może oznaczać kłopoty w samodzielnych , podwórzowych naprawach.
Z drugiej strony ten słabszy jest powszechnie uznawany za nie do zajechania. Poza tym w 2,5 tdi jest elektronika , a to może oznaczać kłopoty w samodzielnych , podwórzowych naprawach.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Multivan z motorem 2,4 był produkowany tylko do rocznika 1995 a to oznacza między innymi: gorsze zabezpieczenie antykorozyjne nadwozia, wąskie zawieszenie, słabsze półosie, bębny z tyłu, starą kolumnę kierowniczą, stare zderzaki.
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
można zmienić na nowsze zderzaki :P jeśli to komuś ma humor poprawić, z bębnami z tyłu da się żyć i hamuje też jak się należy oczywiście jeśli się dba. <38>
-
IceJow
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Dzięki wielkie za pomoc. Potwierdziliście, to co słyszałem, ale nie zdawałem sobie sprawy z tego, że po 95 roku była inna kolumna kierownicza, słabsze półosie, itd. Co do elektroniki, to myślę, że zaprzyjaźniony mechanik jak zawsze będzie na plus.
A macie jakieś informacje co do żywotności turbiny w modelu 2.5 TDI? Interesuje mnie to, czy jeżeli kupie auto z np. 300 tyś ( zakładam, że przebieg będzie prawdziwy) ile ona może jeszcze pociągnąć i czy ewentualna regeneracja jest bardzo kosztowna (nigdy nie miałem auta z silnikiem diesla), bo znania na forach są mocno podzielone .
Z góry dzięki.
A macie jakieś informacje co do żywotności turbiny w modelu 2.5 TDI? Interesuje mnie to, czy jeżeli kupie auto z np. 300 tyś ( zakładam, że przebieg będzie prawdziwy) ile ona może jeszcze pociągnąć i czy ewentualna regeneracja jest bardzo kosztowna (nigdy nie miałem auta z silnikiem diesla), bo znania na forach są mocno podzielone .
Z góry dzięki.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
mam 398 tyś przejechane bez regeneracji turbiny i myślę, że jeszcze trochę pociągnie - ale ja mam realny przebieg
regeneracja to koszt od 600 zł ( ale moim zdaniem na chińskich częściach zamiennych ) do 1400 zł ( z gwarancją, że na oryginalnym Garreta czyt. producenta zestawie naprawczym )
turbiną bym się nie martwił tak bardzo, największym wydatkiem jest koszt wymiany np. sprzęgła z kołem dwumasowym ( co mnie spotkało po 350 tyś ), zazwyczaj wraz z poduszkami - bo to koszta rzędu od 3 tyś wzwyż
regeneracja to koszt od 600 zł ( ale moim zdaniem na chińskich częściach zamiennych ) do 1400 zł ( z gwarancją, że na oryginalnym Garreta czyt. producenta zestawie naprawczym )
turbiną bym się nie martwił tak bardzo, największym wydatkiem jest koszt wymiany np. sprzęgła z kołem dwumasowym ( co mnie spotkało po 350 tyś ), zazwyczaj wraz z poduszkami - bo to koszta rzędu od 3 tyś wzwyż
-
KRZYSZTOFF
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 5
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
turbine w T4 jest łatwo sprawdzic ,zdjąc waż i popatrzec w jakim stanie jest wirnik i czy nie jest zaolejony ,każda turbina w T4 2.5tdi to minimum 500tys km ,wiem bo znam ludzi co jezdzili T4 2.5TDI w firmach przewozowych ,koleś zrobił nawet bez mała 800tys km i było ok ,oczywiście mówie o T4 które brali nowe
-
tomas19tdi
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
sprzedalem multivana 2.5 tdi z przebiegiem 500 tys zrobione pod laweta,kupil kolega ktory ciaga dalej lawete obecnie ma 800 tys i lata jak ta lala bez zadnych powaznych naparaw,turbina w orginale.olej 10 w 40 castrol magnatec wymienia co 13 tys,od wymiany dolewa raptem 0.5 l mfg tomas
-
IceJow
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Dzięki wielkie, będę się wystrzegał uszkodzonego sprzęgła;)
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
krzysztofek
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
To może ja wtrącę swoje trzy grosze :P Ja posiadam 2,4D 75KM, może nie jest demonem prędkości, ale jak się rozpędzi to jedzie całkiem przyjemnie. Ta wolniejsza jazda me też plus mnie nie korci żeby dociskać (bo za bardzo nie ma czym), i jak na razie z drogówką do czynienia nie miałem :P Spalanie na poziomie 7-8 litrów nie jest tragedią. Kładę mu tonę na plecy to jedzie tak samo jak na pusto (czyli wolno:P). Ogólnie jestem zadowolony. Wiadomo, że turbina mocno pomaga przy wyprzedzaniu i jak to mówi mój kolega nic tak nie cieszy jak konie mechaniczne no może poza ich większą ilością, ale mi te 75 w zupełności starcza i jeśli ktoś dziś by mnie zapytał czy w trasę pojadę T4 czy Toledem TDI (auto żony) to ja siadam do T4 bo wiem że jak pod maską usłyszę znajome kleklekleklekle to wiem że dojadę a z Tolkiem nie ma takiej pewność. Choć Tolek młodszy o prawie 7lat :P. Sprawa wydaje mi się prosta będziesz ciągał przyczepy mieszkasz w terenie górzystym chcesz podróżować komfortowo i bez wachlowania skrzynią co wzniesienie to 2,5TDI jak lubisz wachlować lub Ci to nie przeszkadza wolisz jazdę na emeryta tzw widokową z jakże przyjemnym klekotaniem przed nogami bierz 2,4. Przede wszystkim zanim kupisz to dobrze auta oglądaj testuj sprawdzaj pytaj bo czy to 2,4 czy 2,5TDI jak kupisz podpicowany wrak to obydwa mogą być niezłą skarbonką bez dna. Pozdrawiam.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ja tak reasumując wszystkie dotychczasowe wypowiedzi - przy takim samochodzie jakim jest multivan z pewnością potrzebujesz jakieś mocniejszej jednostki. Myślę że powinieneś brać pod uwagę wyłącznie TDI najlepiej 102 lub 151 PS, a żywotnością turbiny martwić się nie powinieneś zbytnio. Z tymi silnikami jest podobnie jak z 1.9 TDI w osobówkach koncernu VW (które zapewne znasz lub słyszałeś) - praktycznie niezniszczalne - a też mają trochę elektroniki. Mają taką samą renomę. Ale poatrząc na poprzedni post są też zwolennicy 2.4. Ja miałem poprzednio 1.9 TD i też byłem zadowolony, ale jazda 130 km/h A4 to było już zarzynanie silnika. Ja wolę TDI i tego nie zmienięIceJow pisze:Witam.
Pozdrawiam.
Raczej powiedz (skoro mówisz że przymierzasz się do zakupu) jakim funduszem dysponujesz. Będzie można powiedzieć na który orientacyjnie rocznik będziesz sobie mógł pozwolić i poszuka się coś dla Ciebie. Oczywiście nie zwalnia Cię to do poszukiwań z Twojej strony ale możemy podpowiedzieć, a jak ktoś ma blisko do auta który bierzesz pod uwagę to się podjedzie i zerknie czy warte przyjazdu.
Co do przeciętnego spalania
- w moim poprzedniku 1.9 TD - miasto ok. 7.5-8.0 trasa nie mniej jak 7.
- w moim obecnym 2.5 TDI miasto identycznie, trasa przy bardzo spokojnym podróżowaniu zeszłem do 6.0. Trasa przy jeździe na maxa czyli ile fabryka dała (trasa kraków - pomorze, 740 km, czas przejazdu 7 godzin) łykną 10L/100.
-
stamart
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 16
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Ja mam nieco mniej bo 377tyś i jak na razie bez problemów z turbiną ale wiem że jak się nie dba to może paść i po 200tyś. Trzeba pamiętać że olej i filtry max co 15tyś wymieniamy no i studzić w lecie po trasie. Co do wyższości 2,5 TDI bije na 2.4D na głowę pod każdym względem oprócz kosztów zakupu i części.Kenobi pisze:mam 398 tyś przejechane bez regeneracji turbiny i myślę, że jeszcze trochę pociągnie - ale ja mam realny przebieg
Moje spalanie kręci się w okolicach 6,5 - 7 z tym że ja raczej miasta szerokim łukiem omijam. Automat palił 2 litry więcej. A pod obciążeniem i w dużą gorę to i 12 potrafił spalić.
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ja mogę porównać oba silniki bo śmigam na codzień 2,5TDI 102KM oraz rzadziej 2,4 D 78KM. Co do dynamiki jazdy to oczywiście na + dla 2,5 TDI przede wszystkim jeśli chodzi o wyprzedzanie i uciekanie ze skrzyżowania. Odnośnie spalania to oba spalają podobnie, może gdybym 2,5 TDI jeździł wolniej to by mniej palił a tak to dziś tankowałem i wyszło spalanie 9,9 litra/100km (miasto/trasa- pół na pół). Co do "wajchowania" skrzynią bo wyżej ktoś wspomniał to mniej się namieszam w 2,4 D ponieważ 2,5 TDI ma inne przełożenie potrzebuje szybszej redukcji. W moim przypadku 2,4 D to multivan a 2,5 TDI to transporter to też różnica. Gdybym dziś miał kupować diesla T4 to tylko 2,5 TDI 102 lub 150 KM no chyba, że trafiłby się 2,4 D w idealnym stanie. Co do serwisowania to 2,4 D jest tańszy. Co do konfortu jazdy to oba są super z przewagą na 2,4 D bo ma zawieszenie miększe bo osobowe a 2,5 TDI to dostawczak więc zachowuje się trochę inaczej (mam w nim wzmacniane amorki) to też ma znaczenie. TDI ma lepsze układ kierowniczy (wspomaganie lepiej śmiga). Jeśli by kolega zainteresowany miał jeszcze jakieś pytania to proszę bardzo.
-
wierzba82
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: caravelle
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Ja też mogę dodać swoje trzy grosze. Ja mam caravelle z silnikiem 2.5TDI 102konie. Kolega ma transportera 2.4 D. Tamten w porównaniu do mojego trochę przypomina traktor. Nie wyobrażam sobie nim jechać w dłuższą trasę.
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
wierzba82 widać Twój kolega ma traktor o pojemności 2,4sta. Ja wyobrażam sobie podróż nim w dłuższą trasę bo nie jedną taką trasę pokonałem i miałem pełen komfort jazdy, owszem najczęściej nie śmigam nim po trasie szybciej niż 120-130 km/h ale jeśli nie jadę autostradą to nie ma z tym najmniejszego kłopotu i spalanie jest też fajne (nie duże).
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
nie ma się co rozpisywać - kolega IceJow podjął już decyzję - multivan po 96 do 18.000 w TDI
-
KrzySieK
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: Transporter Looong
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Dokładnie peter <brawo>peter pisze:wierzba82 widać Twój kolega ma traktor o pojemności 2,4sta. Ja wyobrażam sobie podróż nim w dłuższą trasę bo nie jedną taką trasę pokonałem i miałem pełen komfort jazdy, owszem najczęściej nie śmigam nim po trasie szybciej niż 120-130 km/h ale jeśli nie jadę autostradą to nie ma z tym najmniejszego kłopotu i spalanie jest też fajne (nie duże).
Wszystko zależy jaki kolega ma budżet, jak mały to polecam 2.4D, a jak większy to tylko 2.5TDi na wypasie ;)