Rozładowany akumulator do zera
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
misiek956
- Nowy T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T-4
- Kontakt:
Rozładowany akumulator do zera
WITAM.W ciągu ok. dwóch-trzech godzin w pełni naładowany akumulator rozładowuje się do zera.Zdarzyło mi się to już kilka razy,zawsze w miesiącach jesienno- zimowych ,ostatnio LUTY 2012 i dzisiaj.Co może być przyczyną takiej awarii ?Proszę o pomoc.
-
lincoln1998
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Brak
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: Rozładowany akumulator do zera
Możliwe że robi ci spięcie gdzieś i się rozładowuje.Miałem tak w innym aucie.
-
Panter
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Transporter '94
- Opis: Jazda kulturalna to sztuka
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
Ja miałem tak ostatniej zimy (choć potrzebował 2-3 dni), radio odpiąłem i dalej to samo. Któregoś razu przechodzę sobie obok mojego Szaraka i widzę, że mu się świeci podświetlenie włącznika świateł (za dnia tego raczej nie widać). To wsiadłem do środka, ruszam włącznikiem ... dalej świeci. Wkładam kluczyk do stacyjki - zgasło. Zapłon - świeci, wyłączam zapłon - gaśnie, wyjmuję kluczyk - świeci. Mało tego, opanowałem wyjmowanie kluczyka, żeby nie świeciło, ale po kilku godzinach znów się podświetlało. Miałem rozdzierać stacyjkę, ale przyszła wiosna i się uspokoiło. Do dzisiaj się nie zdarzyło, ale stawiam na stacyjkę, bo chyba nie jest oryginalna. Chyba że to kable/kostka. U ciebie może więcej podświetla i dlatego szybciej rozładowuje.
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
sprawdź miernikiem co go tak wyciągamisiek956 pisze:WITAM.W ciągu ok. dwóch-trzech godzin w pełni naładowany akumulator rozładowuje się do zera..
-
czarny1x1x
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Pierwsze co trzeba zrobić jeśli się nie ma specjalnego przyrządu który mierzy moc AN akumulatora naładować odpiąć klemy i zobaczyć czy na drugi dzień się rozładuje możliwe że ma zwarcie , Możliwe jest że będzie trzymał prąd mierząc go miernikiem ale napięcie rozruchowe AN będzie za małe np AN powinno być 500 a akumulator będzie miał np 100 i nie odpalimy będzie efekt rozładowanego akumulatora bo prąd rozruchowy będzie za mały . Zajedź do sklepu lub warsztatu który sprzedaje akumulatory i ci go sprawdzą przyrządem .
-
Panter
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Transporter '94
- Opis: Jazda kulturalna to sztuka
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
No fakt, u mnie mają taką fajną grzałkę i jak przycisną, to wyjada zawartość akumulatora, a ten ma się zaraz po tym podnieść, jak dobry.
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Miernikiem można sprawdzić czy prąd trzyma ale to nic nie znaczy bo prąd rozruchowy może być za mały trzeba mieć odpowiedni przyrząd do akumulatorów . Dużo warsztatów sprawdza akumulator miernikiem i jest niby dobry wymieniają jakieś pierdołki a potem i tak się okazuje że padnięty akumulator (moc rozruchowa) tak działają naciągacze lub pseudo fachowcy .
Kiedyś robiłem takie doświadczenie byłem w 10 warsztatach sprawdzić uszkodzony akumulator sprawdzali go miernikiem (zwykłym ) 5 warsztatów specjalnym miernikiem do akumulatorów tylko 1 warsztat sprawdził moc AN akumulatora był to Renault ASO . Reszta chyba nie wiedziała jak dokładnie posługiwać się takim urządzeniem . Więc nie zawsze akumulator który trzyma prąd musi być dobry
Kiedyś robiłem takie doświadczenie byłem w 10 warsztatach sprawdzić uszkodzony akumulator sprawdzali go miernikiem (zwykłym ) 5 warsztatów specjalnym miernikiem do akumulatorów tylko 1 warsztat sprawdził moc AN akumulatora był to Renault ASO . Reszta chyba nie wiedziała jak dokładnie posługiwać się takim urządzeniem . Więc nie zawsze akumulator który trzyma prąd musi być dobry
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Ja mam takie urządzenie do sprawdzania aku , sprawdza się wysmienicie : http://allegro.pl/tester-miernik-akumul ... 19888.html. Mozna juz kupic je za 60-70zł i co najciekawsze czy kupi sie za 180zl czy za 60-70zl to robi ten sam chińczyk , za tą sama kwotę tylko kazdy dystrybutor nakleja swoją nazwe i wtedy ustala cene indywidualnie.