No i mam zachciało się mocy, stary 2,4 nawet kapeczki nie potrzebował. (ale nie żałuję)
A sprawa jest taka, że żre mi masywnie olej nawet 1l na 1000km (wiem wiem ,ze VW takie zużycie dopuszczał ale to dlatego żeby na gwarancji nie naprawiać)
Jak przekroczę ok 3000-3200 obr to zaczyna dymić na jasno szaro i błękitno jak to ujęła moja małżonka jadąca z tyłu ( w lusterkach nic nie widać)
Silnik 1,9 tdi ahu lub 1z jak kto woli EGR zaślepiony, wolna odma.
Turbina sucha po odłączeniu węża od turbo do intercoolera sucho w środku, z odmy dmucha więc raczej drożna ale olejem nie wali. Oleju w wodzie niema, przy filtrze sucho, moc jest, odpala bez problemu.
Silnik brudny od strony rozrządu i po tej stronie na górze w rejonie pokrywy zaworów osłona pod silnikiem od środka też wilgotna od oleju.
Tylko przy takich ubytkach to jeśli by to był tylko wyciek to miał bym kałużę pod autem a takiej nie mam no i by nie dymił.
jakieś pomysły gdzie szukać.
Uszczelniacze, pierścienie, czy może tylko gorąca strona turbo ?
1,9 tdi bierze olej
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Re: 1,9 tdi bierze olej
Ja bym zaczął od turbiny, ale prawdę powiedziawszy to może być też padnięty motor czyt. uszczelniacze/pierścienie.
Bez rozebrania to wróżenie z fusów.…login to view the rest of this post
Bez rozebrania to wróżenie z fusów.…login to view the rest of this post
This topic has 7 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się