orurowanie, warto?
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
orurowanie, warto?
Witam, znalazłem na a..drogo, takie oto orurowanie boczne do teczki:
http://allegro.pl/orurowanie-boczne-pro ... 74330.html
jak sądzicie, czy warto?
A może ktoś z Was ma takie?
jak sądzicie, czy warto?
-
mora
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: transporter
- Opis: " Sekcja Dolnośląsko-Opolska!"
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Re: orurowanie, warto?
Cena nienajgorsza, ale na zdjęciu nie widać za bardzo jak są wykończone. Poza tym bez kangura to nie będzie wyglądało moim zdaniem. Ja mam orurowanie z dodatkową blaszką i plastikowymi zakończeniami- podoba mi się.https://lh5.googleusercontent.com/-onpg ... G_3576.JPG
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 27
- Model:
- Auto: VW T4 Fake Syncro
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 65 razy
- Kontakt:
Jeżeli chodzi o rurki na boczek ( nie piszę akurat o tych ,które ty pokazałeś ) to śmiało zakładaj nawet nie mając kangura na przodzie . Będzie dobrze <england> Natomiast nigdy nie zakładaj na odwrót ,czyli samego kangura bez bocznych rurek ,bo będzie to wyglądać beznadziejnie. Co do tych rurek które pokazałeś ,to myślę ,że są za cienkie i jeżeli skusisz sie kiedyś na kangura ,to fajnego efektu nie uzyskasz,bo kangur jest grubszy (z resztą zobacz na zdjęcie z linka ,niebieske T4 )
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za opinie. Właśnie myślę i nad bokami i nad kangurem, tylko na razie miałem "troszkę" wydatków (2 auta na stanie ;-))) i nie stać mnie niestety...
Na pewno będzie docelowo przód z bokami, dlatego pytałem, czy te będą odpowiednie, bo na zdjęciach faktycznie cienko to widać i też mi jakoś ta grubość nie podchodziła, choć trzeba przyznać, że cena jest super. Jak to się mówi CCC (cena czyni cuda).
Ale w takim razie odpuszczam i będę zbierał na coś fajniejszego.
A może macie jakieś namiary na fajne i niedrogie orurowanie, bo te z alledrogo są w koszmarnej cenie !!!
Rozumiem, że teraz manufaktura jest w cenie, ale bez przesady...
Na pewno będzie docelowo przód z bokami, dlatego pytałem, czy te będą odpowiednie, bo na zdjęciach faktycznie cienko to widać i też mi jakoś ta grubość nie podchodziła, choć trzeba przyznać, że cena jest super. Jak to się mówi CCC (cena czyni cuda).
Ale w takim razie odpuszczam i będę zbierał na coś fajniejszego.
A może macie jakieś namiary na fajne i niedrogie orurowanie, bo te z alledrogo są w koszmarnej cenie !!!
Rozumiem, że teraz manufaktura jest w cenie, ale bez przesady...
-
darek123
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto: t5 Multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Hej ja mam takie od tego samego gościa tylko mocowania sa do banitommly pisze:Witam, znalazłem na a..drogo, takie oto orurowanie boczne do teczki:
jak sądzicie, czy warto?
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Troszkę za cienkie się wydają.... te boczne, a przód jest tej samej średnicy?
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Czyli pasuje to tak ,jak pisałem <up> Do banniiiii <35> Słuchaj,jeśli do świąt nie kupisz nic sensownego,to oferuje moja pomoc . Moge kupić orurowanie takie samo jakie miałem w "czarnuchu" i najnormalnie zwieść je do Polski <38> Na święta wybieram się z żoną do Polski na 2 tygodnie więc mogę to zwieść.
ps.mogę tego nakupcyś nawet i 10sztuk , boczków i 10szt.kangurów jeśli tylko znajdzie się klient.
ps.mogę tego nakupcyś nawet i 10sztuk , boczków i 10szt.kangurów jeśli tylko znajdzie się klient.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Moglbys Kubek podac dokladnie cene kangura razem rurami bocznymi (do longa)oczywiscie razem z transportem do polski?
Do swiat moze udalo by mi sie co nieco odlozyc a do zakopca mam rzut beretem to moze bym sobie sprawil
Do swiat moze udalo by mi sie co nieco odlozyc a do zakopca mam rzut beretem to moze bym sobie sprawil
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za info Kubek, też chyba bym się skusił, tylko proszę Cie o podanie orientacyjnych kosztów - do short'a smile
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
http://images45.fotosik.pl/1086/2f171283d2451f43m.jpg
http://images43.fotosik.pl/1085/b9eddeff40976a0am.jpg
Ja mam takie rury boczne z nakładkami czarnymi pod drzwiami, bardzo fajnie autko wygląda, kangur czeka na montaż
http://images43.fotosik.pl/1085/b9eddeff40976a0am.jpg
Ja mam takie rury boczne z nakładkami czarnymi pod drzwiami, bardzo fajnie autko wygląda, kangur czeka na montaż
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
To była wymiana, ja coś dałem i dostałem rury, są to niemieckie rury i gość podobno po 900zł za to bierze,
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ja brałem od tego gostka :
http://link.marktplaats.nl/479352828
http://link.marktplaats.nl/486650036
Widzę,że troszkę sie podniósł z ceną ,ale to jest wszystko do stargowania. Jak sami widzicie,cena przystępna,towar ten sam co w Polsce i myślę,że przód z bokami puściłby za 3stówki € Za transport,nnoooo,nie wygłupiajcie się <38> Free <hi>
Ten biały bus to kumpla,Grogera-pracuje ze mną <cisza>
http://link.marktplaats.nl/479352828
http://link.marktplaats.nl/486650036
Widzę,że troszkę sie podniósł z ceną ,ale to jest wszystko do stargowania. Jak sami widzicie,cena przystępna,towar ten sam co w Polsce i myślę,że przód z bokami puściłby za 3stówki € Za transport,nnoooo,nie wygłupiajcie się <38> Free <hi>
Ten biały bus to kumpla,Grogera-pracuje ze mną <cisza>
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
W takim razie jesli cena euro do konca roku calkiem nie oszaleje albo mi sie w finansach cos nie zawali to raczej sie pisze i bede w kontakcie <beer>
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Patrząc na cenę to wolę z KRK z Ul.Radzikowskiego z montażem w cenie 790zł za rury i tyle samo za kangura
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ja muszę przemyśleć i przeliczyć, nie mówię nie i nie mówię tak na razie. Daj mi "chwilkę" Kubek na zastanowienie, cena przystępna, tylko u nas jest z fakturą (jak ktoś ma firmę) :D
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
panowie w Łodzi robią takie rurki
muszę poszukać linka
http://allegro.pl/orurowanie-boczne-bok ... 01137.html
muszę poszukać linka
http://allegro.pl/orurowanie-boczne-bok ... 01137.html
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
a jak się ma sprawa homologacji w przypadku takiego orurowania,
nie wiem ile w tym prawdy ale słyszałem, że jest potrzebna i ktoś gdzieś pisał, że stracił dowód
znalazłem coś takiego:
"Zgodnie z nowym rozporządzeniem MT (Dz. U. 192/07 poz. 1393), które zmienia warunki techniczne opublikowane w Dz. U. 32/03 pojazdy rejestrowane po 20.10.2007 na terenie RP (UWAGA - dotyczy również tych sprowadzonych z zagranicy po tej dacie), pojazd może posiadać orurowanie zamontowane wyłącznie w pojazdach, dla których zostały homologowane."
oraz to chyba dokładny zapis ustawy:
"Paragraf 7 ust. 11. tzw. "32": "W przypadku samochodu osobowego, samochodu ciężarowego lub pojazdu specjalnego, których dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 3,5 t, przednie orurowanie lub dodatkowy przedni zderzak, mające służyć do ochrony pojazdu przed uszkodzeniami w razie zderzenia z innym przedmiotem, mogą być zamontowane wyłącznie w pojazdach, dla których zostały homologowane. Przepis ten nie dotyczy urządzeń, o masie poniżej 0,5 kg, które przeznaczone są wyłącznie do ochrony reflektorów. Dotyczy pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej po dniu 20 października 2007 r."
teoretycznie z tego wynika, że mój był rejestrowany w PL w 2001 i mogę założyć bez problemu, natomiast jeśli ktoś sprowadził furę z zagranicy i pierwsza rejestracja w PL nastąpiła po 20.10.2007 to już musi mieć homologację na rury nawet jakby fura była z 91 roku
nie wiem ile w tym prawdy ale słyszałem, że jest potrzebna i ktoś gdzieś pisał, że stracił dowód
znalazłem coś takiego:
"Zgodnie z nowym rozporządzeniem MT (Dz. U. 192/07 poz. 1393), które zmienia warunki techniczne opublikowane w Dz. U. 32/03 pojazdy rejestrowane po 20.10.2007 na terenie RP (UWAGA - dotyczy również tych sprowadzonych z zagranicy po tej dacie), pojazd może posiadać orurowanie zamontowane wyłącznie w pojazdach, dla których zostały homologowane."
"Paragraf 7 ust. 11. tzw. "32": "W przypadku samochodu osobowego, samochodu ciężarowego lub pojazdu specjalnego, których dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 3,5 t, przednie orurowanie lub dodatkowy przedni zderzak, mające służyć do ochrony pojazdu przed uszkodzeniami w razie zderzenia z innym przedmiotem, mogą być zamontowane wyłącznie w pojazdach, dla których zostały homologowane. Przepis ten nie dotyczy urządzeń, o masie poniżej 0,5 kg, które przeznaczone są wyłącznie do ochrony reflektorów. Dotyczy pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej po dniu 20 października 2007 r."
teoretycznie z tego wynika, że mój był rejestrowany w PL w 2001 i mogę założyć bez problemu, natomiast jeśli ktoś sprowadził furę z zagranicy i pierwsza rejestracja w PL nastąpiła po 20.10.2007 to już musi mieć homologację na rury nawet jakby fura była z 91 roku
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Powiem ci Andrzeju że te rury co pokazałeś to są słabo mocowane do karoseri, moje to betonowo, przy uchwytach mocujących mam podstawki za które mogę samochód podnosić
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
A powiedz mi jaka jest różnica???? Chyba tylko w cenie <53>chemik211 pisze:Patrząc na cenę to wolę z KRK z Ul.Radzikowskiego z montażem w cenie 790zł za rury i tyle samo za kangura
Kenobi pisze:a jak się ma sprawa homologacji w przypadku takiego orurowania,
znalazłem coś takiego:
Ech panie Kenobi , do wszystkiego sie pan przyczepisz <sarkastyk> Byłam zatrzymywany w Polsce pare razy przez policję,i tych zielonych <hi> i nigdy nic na temat rurek nie usłyszałem.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
się nie czepiam tylko jest przepis i właśnie chce się dowiedziec jak to wygląda,Kubek pisze:Ech panie Kenobi , do wszystkiego sie pan przyczepisz <sarkastyk> Byłam zatrzymywany w Polsce pare razy przez policję,i tych zielonych <hi> i nigdy nic na temat rurek nie usłyszałem.
czy się czepiają, czy jest martwy jak nie jeden w PL
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Każdy może być martwy do momentu jak zahaczy się taką rurka pieszego i okaże się, że rury nie maja homologacji. Wtedy nagle przepis ożyje i to z opłakanym dla posiadacza skutkiem.
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Kenobi pisze:się nie czepiam tylko jest przepis i właśnie chce się dowiedziec jak to wygląda,Kubek pisze:Ech panie Kenobi , do wszystkiego sie pan przyczepisz <sarkastyk> Byłam zatrzymywany w Polsce pare razy przez policję,i tych zielonych <hi> i nigdy nic na temat rurek nie usłyszałem.
czy się czepiają, czy jest martwy jak nie jeden w PL
jak mi się zdaje to dyskusja byla na ten temat przy okazji jakiś rozwazań nad kangurem
tam tez było wyjaśniane jak to jest z homologacją i od jakiego roku ona dotyczy nawet fotki tam wstawiałem
tylko nie mogę tego znaleść <england>
nic to jakoś moze naświetle sprawę do jakiegoś roku bodaj 96-czy 99 mimo iz homologacji brak orurowanie moze być musi jednak spełniać kilka warunków
potem zmieniono przepisy i orurowanie moze być ale jeśli posiada homologacje i jest dedykowane do danego auta
jakoś to tak było <england>
dokładnie to teraz chodzi o napis na rurach nizej foty
to jest ok bo dedykowane do t4
http://allegro.pl/orurowania-kangur-prz ... 10768.html
z tym juz tak dokońca nie jest mimo ze tez do t4
niby oba jednakowe a jednak .... w obu przypadkach załozenie do t4 nie powinno mieć jakich kolwiek problemów
w pierwszym przypadku bo homologacja i dedykowane
w drugim przypadku rocznik auta no ale moze coś pokręciłem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2011, 20:32 przez andrewa1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
...Andrzej, jak się ma homologację, to nieważne jaki rocznik.... miałem rury w traficu, na nich była plakietka, a w dowodzie miałem papier... i nic nie mogli zrobić, bez homologacji zawsze się mogą czepić, bo to niebezpieczne dla zdrowia pieszych i tyle... taka prawda ;-) jak ktoś chce bez, to robi to na własne ryzyko, tak jak przyciemnianie przednich szyb lub pseudo-xenony
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
tommly pisze:...Andrzej, jak się ma homologację, to nieważne jaki rocznik.... miałem rury w traficu, na nich była plakietka, a w dowodzie miałem papier... i nic nie mogli zrobić, bez homologacji zawsze się mogą czepić, bo to niebezpieczne dla zdrowia pieszych i tyle... taka prawda ;-) jak ktoś chce bez, to robi to na własne ryzyko, tak jak przyciemnianie przednich szyb lub pseudo-xenony
no tak zarsze tak jest "" jak sie psa chce udbić to siekiera sie znajdzie "" zawsze zgodnie z prawem
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Patrząc na Polskę z mojej perspektywy ( emigrant <cisza> ),wydaje mi się że Polska to chory kraj. Siedzi jakiś pajac jeden z drugim i wymyśla prawo,ustawy ,zasady itp .. a to tylko dlatego,że trzeci pajac dał im takie możliwości. Z nudów wymyślają głupoty,potem głosują i taka głupota "przechodzi" . Jeżeli jakis "pan"policjant zapytałby się mnie o homologację ,to najnormalnie wyśmiałbym go ,a potem odjechał.
ps.jak można zahaczyć taką rurką pieszego?????? <35> <32>
ps.jak można zahaczyć taką rurką pieszego?????? <35> <32>
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Tutaj Kubek chodzi o np. potrącenie na przejściu dla pieszych, że orurowanie powoduje cięższe urazy (złamania) niż np. maska, czy zderzak ;-) ale zgodzę się, że nasze prawo jest chore i decydenci również. Patrzmy np. na CB i homologację. xenony, radary, itp.. rzeczy...
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Uważasz, że potrącić pieszego można tylko bokiem auta? Badanie homologacyjne orurowania sprawdza między innym skutek uderzenie rurą w nogi.Kubek pisze:ps.jak można zahaczyć taką rurką pieszego?????? <35> <32>
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie,nie,nie,zle mnie zrozumieliście. Wiem ,że można zrobić komuś krzywdę taką rurą (pobicia itp <32> ),ale mnie chodzi o to ,jak można "zahaczyć" kogoś taką rurą???? np jadąc sobie autkiem przez miasto???