Skaczący kat wtrysku 2,5 tdi AHY
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Norbi108
- Forumowicz T4
- 4
- Last active: -
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- Kontakt:
Skaczący kat wtrysku 2,5 tdi AHY
Mam problem z lekko kopcącym autem na siwo czarno. Auto ma kopa,dobrze odpala, ostatnio zauważyłem nieszczelność na dolocie (naprawione). Trochę poczytałem i zaczynam działać. Przyjrzałem się kątowi i widzę że za bardzo skacze. Zaznaczę że rozrząd wymieniony 30 tys temu, razem z turbo. Żeby to najlepiej zobrazować nagrałem film na YouTube https://youtu.be/7u8KxXVFOIs?si=2a5spBUczQs0qCA3
Z góry dzięki za pomoc
pytanie czy jest teraz robić logi?
Pozdro
Z góry dzięki za pomoc
pytanie czy jest teraz robić logi?
Pozdro
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Re: Skaczący kat wtrysku 2,5 tdi AHY
Powietrze w paliwie dostarczanym do pompy, dwumas wywalony, koło napędu osprzętu na wale, brudna pompa wewnątrz...
-
Norbi108
- Forumowicz T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
Dzięki
Zacznę od wymiany filtra paliwa i zerkne na bąbelki. Co do pompy , to wystarczy zdemontować górę gdzie jest nastawnik, czy mowa o profesjonalnym warsztacie który się tym zajmuje? Rozbierałem taka pompę ale w 1,9 tdi
Zacznę od wymiany filtra paliwa i zerkne na bąbelki. Co do pompy , to wystarczy zdemontować górę gdzie jest nastawnik, czy mowa o profesjonalnym warsztacie który się tym zajmuje? Rozbierałem taka pompę ale w 1,9 tdi
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Chodzi o zawór N108 w pompie. Jeśli szwankuje, zacina się, albo syfy przytykają kanaliki do niego prowadzące to może skskać kąt wtrysku. Ale przez dwadzieścia lat miałem tylko raz przypadek zatkania. Więc jest to ostatnie miejsce w którym szukałbym przyczyny. Prędzej dwie pierwsze przyczyny o których pisałem. Sama pompa jest taka sama konstrukcyjnie jak w 1.9 tdi tylko na pięć cylindrów.
-
Norbi108
- Forumowicz T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
Chciałbym dodać że jest nie przyjemny zapach spalin i na wolnych czuć nie równą pracę (wciśnięcie sprzęgła nic nie zmienia) więc skromnie obstawiam powietrze/pompa, zaraz jadę po nowy filtr i będę się przyglądał pęcherzykom powietrza. Sam przyznaj że tego wszystkiego by nie powodowała dwumasa (mam taką nadzieję :-)), nie ma ona za dużego przebiegu i nie czuję aby się coś z nią działo. Chcę jeszcze sprawdzić zaraz te koło osprzętu.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Wtryskiwacze, pompa, zużycie silnika, ahy zawsze trochę przykopca . Jak wyglądają kerekcje wtrysku w grupie 013.
-
Norbi108
- Forumowicz T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
Napiszę 1cyl 1,08 . 2cyl -0,35 3cyl 0,09 4cyl -0,42 5cyl-0,35
Pózniej zamieszczę foto
Pózniej zamieszczę foto
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Norbi108
- Forumowicz T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
Dodałem zdjęcie rolki napinającej pasek pompy, oraz zdjęcie pompy ze sciągniętym nastawnikiem, w srodku pompa jak nowa. Jutro lub pojutrze poskładam wszystko i podłącze bezpośrednio do pompy TEC2000 do czyszczenia układu wtryskowego.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Rolka to ważne jak z drugiej strony wygląda czyli ustawienie na znacznika oraz w którą stronę została napięta ( bardzo częsty błąd to kręcenie przy napinaniu zgodnie ze wskazówkami zegara, a tą rolkę napinamy kręcąc przeciwnie czyli w lewo ) i jakiej jest firmy bo ogólnie teraz to większość z gównolitu i już w pudełku nie trzyma parametrów. Wtryski do wyjęcia i sprawdzenia choć czyściwo nie zaszkodzi ale zużycia nie naprawi.
-
Norbi108
- Forumowicz T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
Kenobi wróciłem z wtryskami i sprawa wygląda tak, wtryski wszystkie zamiast rozpylać przy 220 barach rozpylały przy 250 barach. Nie miał koleś czasu przed swietami się babrać, powiedział że trzeba je ustawić i zrobi to po świętach. Ale rozebrał pierwszy lepszy i okazało się że końcówki nie są oryginalne, mało tego są do innych wtryskiwaczy!! Więc nie będzie ich ustawiał, mam mu przywieżć inne używane wtryski lub nowe końcówki o właściwych numerach czyli 0432 193 608 lub 0432 193 669. Wtrysk sterujący jest ok, tylko te końcówki. Powiedział też że pompa pewnie po dupie dostawała.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Te 250 Bar to drugie ciśnienie otwarcia czy pierwsze wstępne?
Jeśli to ahy i chcesz dobre wtryski to poszukaj w internatach kolegi cobretti i zamów sobie u niego wtryski nowe gotowe do założenia przy zwrocie starych korpusów.
Jeśli to ahy i chcesz dobre wtryski to poszukaj w internatach kolegi cobretti i zamów sobie u niego wtryski nowe gotowe do założenia przy zwrocie starych korpusów.
-
Norbi108
- Forumowicz T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Pewnie nawet nie miał maszyny prawidłowej do tych wtrysków, z doświadczenia powiem że nie warto szukać po okolicy bo większość składa te wtryski na imadle a inni mają tylko sprzęt aby sprawdzić pierwsze ciśnienie otwarcia. Czytaj mocy ani dobrej pracy silnika na takich wtryskach nie będzie.
-
Norbi108
- Forumowicz T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
Ten facet jest znany w okolicy, i jest od wielu lat. To nie przypadek że pojechałem do niego. I dostałem namiar od dwóch warsztatów, które tam wożą wtryski. Ogólnie jestem trochę załamany. Trochę już w niego wsadziłem a nie mogę wyjechać z garażu bo cały czas coś. Mam pewny sprawdzony przebieg 360tyś , nie spodziewałem się takich numerów..
Napisałem do tego cobretti na FB, zobaczymy...
Napisałem do tego cobretti na FB, zobaczymy...
-
Norbi108
- Forumowicz T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
Wtryski wysłane dzisiaj do Cobretti, wszystko ładnie wytłumaczył. Zobaczymy co z tego będzie.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Co to za fachowiec, że każe ci samemu ogarniać zakup końcówek. Litości.
-
Norbi108
- Forumowicz T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
Z tym to było tak, że sam zapytał czy chce gdzieś szukać czy ma mi to ogarnąć.
Ale do meritum, gdy tak sobie czekam na wtryski to sprawdziłem sobie tą rolkę napinającą pompę i faktycznie była napięta w prawą stronę, zrobiłem tak jak trzeba i jakby pasek był bardziej teraz napięty, ponieważ napinacz napinając w lewą stronę przybliżył się do koła pompy. Może to takie wrażenie.. Teraz by wypadało sprawdzić pompę na zegar? Czy raczej nic się nie powinno przestawić poprzez ten napinacz?
Ale do meritum, gdy tak sobie czekam na wtryski to sprawdziłem sobie tą rolkę napinającą pompę i faktycznie była napięta w prawą stronę, zrobiłem tak jak trzeba i jakby pasek był bardziej teraz napięty, ponieważ napinacz napinając w lewą stronę przybliżył się do koła pompy. Może to takie wrażenie.. Teraz by wypadało sprawdzić pompę na zegar? Czy raczej nic się nie powinno przestawić poprzez ten napinacz?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
jak wyżej. Podpiąć kompa zrobić odczyt i doregulować drugą rolką bo mogło się coś przestawić.
-
Norbi108
- Forumowicz T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
Panowie, jak tydzień temu odłączyłem wtyczkę, która jest jedną z czterech przymocowana od spodu do blachy ,która jest przykręcona do bloku(przy misce olejowej) i teraz nie mogę do niej znaleźć kabla. Chodzi o wtyczkę 2 pinową czarną. Chyba brak lecytyny w glowie-)
Jutro będę wkładał wtryski i chciałem sobie trochę rzeczy poskładać bo trochę tego rozebrałem. Postaram się później wstawić fotkę
Ta blacha z tymi wtyczkami jest blisko pompy wtryskowej
Jutro będę wkładał wtryski i chciałem sobie trochę rzeczy poskładać bo trochę tego rozebrałem. Postaram się później wstawić fotkę
Ta blacha z tymi wtyczkami jest blisko pompy wtryskowej
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
No jedna kostka to wtrysk sterujący, jeśli nie ma wtrysku to nie ma drugiej strony wtyczki.
-
Norbi108
- Forumowicz T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za podpowiedz :-)
Więc sprawa wygląda następująco, przy okazji wymiany wtrysków przyjechał mój koleś ze sprzętem sprawdzić sprężanie żeby nie było...
No i szok, 1cyl -27, 2cyl -27, 3cyl -26, 4cyl -27, 5cyl 22. Ten 5 zalałem naftą, na drugi dzień próba olejowa i nadal 22. Więc głowicę odkręciłem, i dałem ją do sprawdzenia + planowanie, kupiłem nowe gumki, prowadnice, uszczelka. Czekam na werdykt :-). Tuleje cylindrów wyglądają super, wyjąłem 5 tłok i też wygląda to dobrze, Zawiozłem ten tłok do mechanika który robi remonty(sprawdził mi luzy pierścieni itd powiedział że wygląda to super). W między czasie odkręciłem miskę olejową i wymienię śruby podpory wału i też chcę wymienić śruby stopek korbowodów. Czy mogą być te erlinga 690.290 ?
Śruby podpory wału chcę kupić oryginalne, jakie mają być numery tych śrub? Moimi nie chcę się sugerować bo wszyscy wstawiają te od AXG, Mają one inną twardość, czy o co chodzi?
Jeszcze jedno pytanie, miałem uszczelkę pod misą, wszyscy piszą o silikonie, jak miałem uszczelkę to założyć jednak na uszczelkę?
Z góry dzięki, a zaczęło się tak niewinnie :-)
Więc sprawa wygląda następująco, przy okazji wymiany wtrysków przyjechał mój koleś ze sprzętem sprawdzić sprężanie żeby nie było...
No i szok, 1cyl -27, 2cyl -27, 3cyl -26, 4cyl -27, 5cyl 22. Ten 5 zalałem naftą, na drugi dzień próba olejowa i nadal 22. Więc głowicę odkręciłem, i dałem ją do sprawdzenia + planowanie, kupiłem nowe gumki, prowadnice, uszczelka. Czekam na werdykt :-). Tuleje cylindrów wyglądają super, wyjąłem 5 tłok i też wygląda to dobrze, Zawiozłem ten tłok do mechanika który robi remonty(sprawdził mi luzy pierścieni itd powiedział że wygląda to super). W między czasie odkręciłem miskę olejową i wymienię śruby podpory wału i też chcę wymienić śruby stopek korbowodów. Czy mogą być te erlinga 690.290 ?
Śruby podpory wału chcę kupić oryginalne, jakie mają być numery tych śrub? Moimi nie chcę się sugerować bo wszyscy wstawiają te od AXG, Mają one inną twardość, czy o co chodzi?
Jeszcze jedno pytanie, miałem uszczelkę pod misą, wszyscy piszą o silikonie, jak miałem uszczelkę to założyć jednak na uszczelkę?
Z góry dzięki, a zaczęło się tak niewinnie :-)
-
Norbi108
- Forumowicz T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
Głowica zrobiona (prowadnice i gumki wymienione), test szczelności zrobiony, Dzisiaj zrobię test szczelności naftą, tym razem zaleje w każdy po 200ml i zobacze jaka jest różnica między tłokami. Teraz mam wszystko na wierzchu, i będzie fajnie widać.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
W tej chwili dostępne śruby już są wszystkie takie same czyli poprawione. Ja daję normalnie miskę na uszczelkę.
-
Norbi108
- Forumowicz T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
Ok, te lepsze maja twardość 10,.. czy 12,..? pytam z ciekawości, ponieważ chciałabym ustalić czy juz ktoś wczesniej w moim je zmienił. A najważniejsza sprawa, szukam informacji odnośnie dopuszczalnych luzów pierścienia, np po wsadzeniu go do cylindra ile ma miec szczeliny zamek, dopuszczalne luzy pierścieni w rowku tłoków itd. Przed założeniem chciałbym być pewnym tych rzeczy. Z gory dzięki za odpowiedz. Jesli uzyskam odpowiedz to jeszcze w sobote mógłbym wszystko skladac .
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Te wszystkie informacje znajdziesz na forum po wpisaniu w wyszukiwarkę hasła: instrukcje serwisowe komplet
-
Norbi108
- Forumowicz T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
-
Kur2
- Początkujący T4
- 6
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: 3x T4
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
U mnie w axg muszę 2 razy w roku podregulować kąt wtrysku. Nie wiem czemu ustawiam na vcds jest ok a za pół roku zbyt szybki. Dziś znów zapaliła się kontrolka od esp, sprawdzam a tu kąt 112. Zaraz idę kręcić rolkami. Hmmm co robić by temu zapobiedz?
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
To nie jest normalne, ja rozumiem że pasek się lekko wyciąga ale nie aż takKur2 pisze:U mnie w axg muszę 2 razy w roku podregulować kąt wtrysku. Nie wiem czemu ustawiam na vcds jest ok a za pół roku zbyt szybki. Dziś znów zapaliła się kontrolka od esp, sprawdzam a tu kąt 112. Zaraz idę kręcić rolkami. Hmmm co robić by temu zapobiedz?