Maglownica oznaczenie (kolory)

ODPOWIEDZ
mjanusz69
Samodzielny mechanik

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 61
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 29 razy
otrzymal podziekowanie: 51 razy
Kontakt:

Maglownica oznaczenie (kolory)

Nieprzeczytany post autor: mjanusz69 »

Witajcie
Czytałem na forum o oznaczeniu maglownic (kolory) lecz nie mogę trafić na wątek ,a chodzi mi o magiel do AXG jaki kolor tam montowano czy jest on pod względem mocowania kompatybilny do wszystkich rodzajów T4 , i drugie pytanie czy pompa która zasila maglownice w tym silniku ma większą wydajność czy standardowa wystarczy np od 2.4d
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Re: Maglownica oznaczenie (kolory)

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Magiel do AXG i AMV ma inne numery na tabliczce niż wszystkie inne w T4 i ma inne przełożenie. Na wiki jak wklepiesz lenkgetriebe masz numery części.
mjanusz69
Samodzielny mechanik

15
Model:
Kontakt:

A sposób mocowania, rozstaw śrub jest taki sam jak przy innych maglach , można ją założyć do T4 z innym silnikiem, i jeszcze pompa musi być dedykowana do tej maglownicy czy nie ma znaczenia

Właśnie doczytałem że wszystkie przekładnie są montowane tak samo na 4 śrubach ,jeszcze nie doszedłem co z pompą

Moje pytania są podyktowane tym że mając auto z 93'' zauważyłem że mimo wspomagania kierownica działa dość ciężko stąd pomysł zamontowania innego magla dla usprawnienia prowadzenia samochodu
Adampio
Mistrz T4

10
Tematy: 84
Model:
Auto: T4 Multivan '95
podziekowal za post: 160 razy
otrzymal podziekowanie: 164 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Adampio »

Januszu, ten sam problem miałem, po poważnym złamaniu barku. Wszystkie źródła zgodnie twierdzą, że mocniejsza (lżejsza w kręceniu) jest "maglownica z niebieską tabliczką". Ale żeby było śmieszniej, dwa warsztaty regeneracyjne zgodnie twierdzą, że bebechy każdej maglownicy od T4 są wzajemnie zamienne. Miałem już nawet na widelcu tanią maglownicę z niebieska tabliczką, ale aż w Giżycku, i ugadany warsztat w Świetokrzyskiem (regeneracja i montaż na gotowo). Jednak na początek namówiono mnie w mojej okolicy na porządne płukanie układu. Przelano mi przez układ ponad 10 litrów płynu hydraulicznego od ciężarówki - przód na kobyłkach, spuszczamy płyn, zalewamy świeżym, kręcimy kierownica kilka minut, zlewamy i da capo.
Potem na kolejnym nowym płynie uniwersalnym kazali pojeździć z 500 km i przyjechać na wymianę na płyn docelowy. Efekt, szczególnie przy niższych temperaturach był bardzo dobry, co mnie przyhamowało z dalszym działaniem.
Konsultacje i na Zlotach i u tego maglownika ze Świetokrzyskiego jednoznacznie wskazują, że bardzo ważne jest ciśnienie i że w starszych autach były słabsze pompy. Jeden nasz forumowy Kolega miał na przykład pompę 120 atm + starą przedliftową maglownicę, a posturę mocno mniejszą ode mnie i nie narzekał.
Potwierdza to także mój przypadek, bo mam jakąś VW-genowa (na 99% "osobową") pompę, bo oryginał strasznie wył na pełnym skręcie. Manewrowanie na parkingu wymaga trochę siły, ale wystarczy na chwilę wcisnąć sprzęgło i przegazować to na chwilę wspomaganie się poprawia.

Czyli, jeśli Ci maglownica nie cieknie to ja bym na początek poszukał wysokociśnieniowej pompy i wypłukał porządnie układ.
mjanusz69
Samodzielny mechanik

15
Model:
Kontakt:

Może masz racje spróbować nie zaszkodzi <good>
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Chcesz lekko kręcić kierownicą to szukasz maglownicy od polifta z gładką obudową (bez kratownicy), której nikt nie regenerował i masz po sprawie. Co do pomp to się nie wypowiadam.
Eddiewolf7
Początkujący T4

7
Tematy: 1
Model:
Auto: T4 Multivan 1999
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Eddiewolf7 »

Mam AHY z przekładnią dla samochodów bez ograniczenia prędkości. Pompa pasuje od Alahambry 102 bary, tylko trzeba założyć kruciec od starej, bo wychodzi w inną stronę. Nr. Części 98VW3A674AA, a cena używanej bardzo akceptowalna.
Kierownicą kręci się akceptowalnie lekko nawet przy dużym obciążeniu samochodu.
Adampio
Mistrz T4

10
Tematy: 84
Model:
Auto: T4 Multivan '95
podziekowal za post: 160 razy
otrzymal podziekowanie: 164 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Adampio »

Ale jak widać z profilu masz polifta, czyli co do zasady lżejsze kręcenie. Masz porównanie tej samej maglownicy ze starą pompy i z tą nową?
Eddiewolf7
Początkujący T4

7
Tematy: 1
Model:
Auto: T4 Multivan 1999
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Eddiewolf7 »

Bardziej mi chodziło żeby nie przepłacać za pompę z dopiskiem DO VW T4.
Stara pompa też była 102 bary tylko się pociła.
Kręcenie na nowej (starej) porównywalne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ kierowniczy , wspomaganie”