Maglownica oznaczenie (kolory)
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Last active: -
- Tematy: 61
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 29 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Maglownica oznaczenie (kolory)
Witajcie
Czytałem na forum o oznaczeniu maglownic (kolory) lecz nie mogę trafić na wątek ,a chodzi mi o magiel do AXG jaki kolor tam montowano czy jest on pod względem mocowania kompatybilny do wszystkich rodzajów T4 , i drugie pytanie czy pompa która zasila maglownice w tym silniku ma większą wydajność czy standardowa wystarczy np od 2.4d
Czytałem na forum o oznaczeniu maglownic (kolory) lecz nie mogę trafić na wątek ,a chodzi mi o magiel do AXG jaki kolor tam montowano czy jest on pod względem mocowania kompatybilny do wszystkich rodzajów T4 , i drugie pytanie czy pompa która zasila maglownice w tym silniku ma większą wydajność czy standardowa wystarczy np od 2.4d
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: Maglownica oznaczenie (kolory)
Magiel do AXG i AMV ma inne numery na tabliczce niż wszystkie inne w T4 i ma inne przełożenie. Na wiki jak wklepiesz lenkgetriebe masz numery części.
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 61
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 29 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
A sposób mocowania, rozstaw śrub jest taki sam jak przy innych maglach , można ją założyć do T4 z innym silnikiem, i jeszcze pompa musi być dedykowana do tej maglownicy czy nie ma znaczenia
Właśnie doczytałem że wszystkie przekładnie są montowane tak samo na 4 śrubach ,jeszcze nie doszedłem co z pompą
Moje pytania są podyktowane tym że mając auto z 93'' zauważyłem że mimo wspomagania kierownica działa dość ciężko stąd pomysł zamontowania innego magla dla usprawnienia prowadzenia samochodu
Właśnie doczytałem że wszystkie przekładnie są montowane tak samo na 4 śrubach ,jeszcze nie doszedłem co z pompą
Moje pytania są podyktowane tym że mając auto z 93'' zauważyłem że mimo wspomagania kierownica działa dość ciężko stąd pomysł zamontowania innego magla dla usprawnienia prowadzenia samochodu
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Januszu, ten sam problem miałem, po poważnym złamaniu barku. Wszystkie źródła zgodnie twierdzą, że mocniejsza (lżejsza w kręceniu) jest "maglownica z niebieską tabliczką". Ale żeby było śmieszniej, dwa warsztaty regeneracyjne zgodnie twierdzą, że bebechy każdej maglownicy od T4 są wzajemnie zamienne. Miałem już nawet na widelcu tanią maglownicę z niebieska tabliczką, ale aż w Giżycku, i ugadany warsztat w Świetokrzyskiem (regeneracja i montaż na gotowo). Jednak na początek namówiono mnie w mojej okolicy na porządne płukanie układu. Przelano mi przez układ ponad 10 litrów płynu hydraulicznego od ciężarówki - przód na kobyłkach, spuszczamy płyn, zalewamy świeżym, kręcimy kierownica kilka minut, zlewamy i da capo.
Potem na kolejnym nowym płynie uniwersalnym kazali pojeździć z 500 km i przyjechać na wymianę na płyn docelowy. Efekt, szczególnie przy niższych temperaturach był bardzo dobry, co mnie przyhamowało z dalszym działaniem.
Konsultacje i na Zlotach i u tego maglownika ze Świetokrzyskiego jednoznacznie wskazują, że bardzo ważne jest ciśnienie i że w starszych autach były słabsze pompy. Jeden nasz forumowy Kolega miał na przykład pompę 120 atm + starą przedliftową maglownicę, a posturę mocno mniejszą ode mnie i nie narzekał.
Potwierdza to także mój przypadek, bo mam jakąś VW-genowa (na 99% "osobową") pompę, bo oryginał strasznie wył na pełnym skręcie. Manewrowanie na parkingu wymaga trochę siły, ale wystarczy na chwilę wcisnąć sprzęgło i przegazować to na chwilę wspomaganie się poprawia.
Czyli, jeśli Ci maglownica nie cieknie to ja bym na początek poszukał wysokociśnieniowej pompy i wypłukał porządnie układ.
Potem na kolejnym nowym płynie uniwersalnym kazali pojeździć z 500 km i przyjechać na wymianę na płyn docelowy. Efekt, szczególnie przy niższych temperaturach był bardzo dobry, co mnie przyhamowało z dalszym działaniem.
Konsultacje i na Zlotach i u tego maglownika ze Świetokrzyskiego jednoznacznie wskazują, że bardzo ważne jest ciśnienie i że w starszych autach były słabsze pompy. Jeden nasz forumowy Kolega miał na przykład pompę 120 atm + starą przedliftową maglownicę, a posturę mocno mniejszą ode mnie i nie narzekał.
Potwierdza to także mój przypadek, bo mam jakąś VW-genowa (na 99% "osobową") pompę, bo oryginał strasznie wył na pełnym skręcie. Manewrowanie na parkingu wymaga trochę siły, ale wystarczy na chwilę wcisnąć sprzęgło i przegazować to na chwilę wspomaganie się poprawia.
Czyli, jeśli Ci maglownica nie cieknie to ja bym na początek poszukał wysokociśnieniowej pompy i wypłukał porządnie układ.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Chcesz lekko kręcić kierownicą to szukasz maglownicy od polifta z gładką obudową (bez kratownicy), której nikt nie regenerował i masz po sprawie. Co do pomp to się nie wypowiadam.
-
Eddiewolf7
- Początkujący T4
- 7
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 Multivan 1999
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Mam AHY z przekładnią dla samochodów bez ograniczenia prędkości. Pompa pasuje od Alahambry 102 bary, tylko trzeba założyć kruciec od starej, bo wychodzi w inną stronę. Nr. Części 98VW3A674AA, a cena używanej bardzo akceptowalna.
Kierownicą kręci się akceptowalnie lekko nawet przy dużym obciążeniu samochodu.
Kierownicą kręci się akceptowalnie lekko nawet przy dużym obciążeniu samochodu.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Ale jak widać z profilu masz polifta, czyli co do zasady lżejsze kręcenie. Masz porównanie tej samej maglownicy ze starą pompy i z tą nową?
-
Eddiewolf7
- Początkujący T4
- 7
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 Multivan 1999
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Bardziej mi chodziło żeby nie przepłacać za pompę z dopiskiem DO VW T4.
Stara pompa też była 102 bary tylko się pociła.
Kręcenie na nowej (starej) porównywalne.
Stara pompa też była 102 bary tylko się pociła.
Kręcenie na nowej (starej) porównywalne.