Coś dziwnie tłucze w ABL

Półośki, przeguby, skrzynie, sprzęgła i wszystko między silnikiem a kołem.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
mikolajpn
Początkujący T4

Answers: 0
11
Last active: -
Tematy: 8
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Coś dziwnie tłucze w ABL

Nieprzeczytany post autor: mikolajpn »

Witam. Byłem sobie w Zakopanym i podczas jazdy usłyszałem że kiedy zjeżdżam z góry na biegu bez gazu w pewnym zakresie obrotów słychać jak coś tak głucho tłucze. Dźwię coś w stylu niedokręconego koła. Nie taki metaliczny ale miarowy i zależny od obrotów. Mocno nasila się przy takim zjezdzie w zakręcie. Myślałem że to coś w skrzyni ale po wysprzęgleniu w jakimś zakresie obrotów dźwek ten również występuje.
ostryt4
Znawca T4

16
Tematy: 6
Model:
podziekowal za post: 23 razy
otrzymal podziekowanie: 67 razy
Kontakt:

Re: Coś dziwnie tłucze w ABL

Nieprzeczytany post autor: ostryt4 »

Może przeguby.
xxxkamil
Znawca T4

13
Model:
Auto: Zwykły TRANSPORTER
podziekowal za post: 55 razy
otrzymal podziekowanie: 102 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: xxxkamil »

Albo drobne w schowku. <38>
A tak poważnie to też obstawiałam przeguby ewentualnie poduszki silnika/skrzyni się kończą i silnik się przesówa co powoduje że przeguby są i nieco inny sposób ułożone i też je słychać.
mikolajpn
Początkujący T4

11
Model:
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mikolajpn »

Przeguby to kompletnie inny dźwiek, dają takie trzaskanie a tu jest taki stłumiony łomot. Poza tym występuje to tylko w wąskim zakresie obrotów niestety nie wiem w jakich bo producent uznał że bardziej potrzebny mi zegarek niż obrotomierz.
Myślałem o kole na wale ale patrząc od góry na pasowe nie widać żeby się bujało ale pasek podskakuje. W dzien kiedy t się zaczeło zakładałem rano nowy pasek do wspomagania (miałem 10mm szeroki a w abl ma być 11,9mm).

A łożysko w skrzyni by mogło dawać taki odgłos?
NikiLauda
Nowy T4

8
Tematy: 0
Model:
Auto: Transporter T4
Opis: Jaka nazwa taka jazda
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: NikiLauda »

Witam All Star. Od niedawna stałem się użytkownikiem vw transportera. Często korzystam z Waszego forum. Tym razem postanowiłem się zarejestrować. Powitalni nie widzę więc walę tutaj. Auto fajne daje radę mimo 68klaczy przez 500 km jedzie z prędkością 4100rpm i nawet nie pisnie.
Jednak ostatnio po prostu z dnia na dzień słychać łomot z przodu, towarzyszą mu wibracje, najbardziej odczuwalne przy dodaniu gazu w czasie jazdy. Stukot słychać z zewnątrz. Powyżej 110km/h nie odczuwalny :D. Podczas dlugiego dystansu jadąc np na 5biegu przez okolo 200 km, kiedy chcę zredukować na 4, bieg wchodzi ciężko. Nie nadzwyczaj tylko z pewnym oporem. Do tego dorzucił bym wibracje podczas hamowania na 5 biegu np z prędkości 100km/h raptownie.
Jeśli ktoś miał coś podobnego i może pomóc byłbym w niebo wzięty.
Tak poza tym w tematach ostry sajgon. Tematów o 5 biegu jak grzybów po deszczu, kurczę gdyby większość pisała w temacie 5 biegu to może i książka by powstała, tak niestety jest ... Przepraszam jeśli kogoś uraziłem.
elwood
Początkujący T4

16
Tematy: 2
Model:
Auto:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: elwood »

Witam wszystkich mam podobny problem z tłuczeniem się. Sprawa wygląda tak, podczas zjeżdżania z górki na 4 biegu bez gazu nagle zaczyna się coś tłuc, kiedyś podobnego dźwięku doznałem w innej t4 jak się odkręciła półoś podczas jazdy, jak nacisnę sprzęgło nie tłucze się co to może być? Silnika AHY. Pozdr
Viking
Aktywny T4

16
Tematy: 13
Model:
Auto:
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 27 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Viking »

Ja bym właśnie sprawdził czy półoś po stronie skrzyni się nie odkręca....
elwood
Początkujący T4

16
Tematy: 2
Model:
Auto:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: elwood »

Półosie się nie odkręciły, rozleciała się podpora wałka wchodzącego do skrzyni, na szczęście mam 2,5 ahy więc z nowymi częściami "nie" było problemów
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ przeniesienia napędu”