Wyciek oleju i brak płynu????
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
olafg
- Początkujący T4
- 11
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Wyciek oleju i brak płynu????
Pytanie zrobiłem 500km autostradą 120-130 stała prędkość. Dojechałem pod dom i zaświeciła się lampka że jest mało płynu. Zgasiłem - pod autem było z litr oleju, płynu brak. Nie wiem którędy ten olej wywaliło bo obryzgany był alternator i okolice chłodnicy, zbiorniczek wyrównawczy, okolice paska od pompy wtryskowej, kałuża oleju na pokrywie zaworów.
Moi mechanicy zdjęli głowę i nie wiedzą skąd ten olej wyleciał.Głowica po demontażu widać że spawana i chyba pęknięta. Jak wjeżdżałem na lawetę to auto normalnie odpaliło. Po wlewaniu wody do zbiorniczka woda leciała od razu do miski olejowej - wlałem 2 litry oleju i 3 litry wody i na bagnecie już widać było i olej i wodę?
??????????????????????????????
Moi mechanicy zdjęli głowę i nie wiedzą skąd ten olej wyleciał.Głowica po demontażu widać że spawana i chyba pęknięta. Jak wjeżdżałem na lawetę to auto normalnie odpaliło. Po wlewaniu wody do zbiorniczka woda leciała od razu do miski olejowej - wlałem 2 litry oleju i 3 litry wody i na bagnecie już widać było i olej i wodę?
??????????????????????????????
-
Ikis
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 10 razy
- Kontakt:
Re: Wyciek oleju i brak płynu????
Wg danych V-max dla 2,4 to 134 - 139 km/h jadąc więc 120-130 przez 500 km mogło rozpaść Ci się "wszystko" od bloku silnika (pęknięte kanały wodne co sugeruje szybki przelew wody do miski) wg mnie nawet nie ma sensu naprawianie tego silnika...
-
woj250
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: caravelle
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Mechanicy zdjęli głowice i nie wiedzą skąd olej wyleciał? Głowica CHYBA pęknięta? Bez obrazy ale pierwsze co bym zrobił to zmienił mechanika.
-
olafg
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Do chłopaków mam zaufanie - od 8lat razem robimy różne rzeczy włącznie z przekładkami silników w BMW do driftu, robią instalacje turbo itp.
Sytuacja wygląda następująco - blok cały, uszczelka była wydmuchana, głowica odebrana z warsztatu - sprawdzana na szczelność, splanowana. Jutro pojutrze montaż na nowych śrubach, nowy rozrząd i zobaczymy co i jak bo za 10 dni jadę do Chorwacji. Co do V max faktycznie fabrycznie 134-139. Generalnie starałem się nie przekraczać 120 ale 130 się czasem przy wyprzedzaniu zdażyło i nie był to max możliwości.
Po wytarciu silnika nie było wycieków - samochód odpalał ale nie chcieliśmy żeby chodził na tej mieszance wody i oleju.
Czekam na jakieś sugestie skąd ten olej mógł wylecieć (bagnetem?, między głową a blokiem?)
Sytuacja wygląda następująco - blok cały, uszczelka była wydmuchana, głowica odebrana z warsztatu - sprawdzana na szczelność, splanowana. Jutro pojutrze montaż na nowych śrubach, nowy rozrząd i zobaczymy co i jak bo za 10 dni jadę do Chorwacji. Co do V max faktycznie fabrycznie 134-139. Generalnie starałem się nie przekraczać 120 ale 130 się czasem przy wyprzedzaniu zdażyło i nie był to max możliwości.
Po wytarciu silnika nie było wycieków - samochód odpalał ale nie chcieliśmy żeby chodził na tej mieszance wody i oleju.
Czekam na jakieś sugestie skąd ten olej mógł wylecieć (bagnetem?, między głową a blokiem?)
-
olafg
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Dodam może że silnik, który teraz mam kupiłem z palety - poprzedni wywalił korbę bokiem:(
A więc tak - głowica była wcześniej spawana ale udało się ją uratować - splanowana sprawdzona na szczelność (jako przyczynę podali przegrzanie). Wyciek okazał się bagnetem i z chłodnicy, która się rozszczelniła pod wpływem dużego ciśnienia i oleju w układzie.
Podsumowując wymieniona uszczelka głowy, śruby głowy, przy okazji rozrząd i pasek pompy, nowa chłodnica, czujnik temperatury, układ wypłukany kilkakrotnie chemią żeby pozbyć się oleju, nowy olej, 2 wtryski lały (dymił na biało), uszczelniona pompa wtryskowa.
Za całość zapłaciłem równo 2 tysie i auto śmiga ( na razie 200km już zrobiłem:) mam nadzieję że zrobi kolejne kilkaset tysięcy:) Na szafie mam 400tys.
A więc tak - głowica była wcześniej spawana ale udało się ją uratować - splanowana sprawdzona na szczelność (jako przyczynę podali przegrzanie). Wyciek okazał się bagnetem i z chłodnicy, która się rozszczelniła pod wpływem dużego ciśnienia i oleju w układzie.
Podsumowując wymieniona uszczelka głowy, śruby głowy, przy okazji rozrząd i pasek pompy, nowa chłodnica, czujnik temperatury, układ wypłukany kilkakrotnie chemią żeby pozbyć się oleju, nowy olej, 2 wtryski lały (dymił na biało), uszczelniona pompa wtryskowa.
Za całość zapłaciłem równo 2 tysie i auto śmiga ( na razie 200km już zrobiłem:) mam nadzieję że zrobi kolejne kilkaset tysięcy:) Na szafie mam 400tys.
-
cybkryst
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
<01> Jesteś niepoprawnym optymistą <09>olafg pisze:Za całość zapłaciłem równo 2 tysie i auto śmiga ( na razie 200km już zrobiłem:) mam nadzieję że zrobi kolejne kilkaset tysięcy:) Na szafie mam 400tys.