Regeneracja TURBO - Świętokrzyskie

Polecane i odradzane miejsca w Twojej okolicy.
Doświadczenia z warsztatów i zakupów.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
chemik211
Ikona forum

15
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Re: Regeneracja TURBO - Świętokrzyskie

Post autor: chemik211 »

Przeróbka na 151km nie ma sensu , jak przerabiać to turbo od 3.0 tdi i jazda 200km na lajtowym programie, wiadomo wtryski conajmniej od 151km i ic
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

13
Model:
Auto: Escapade, holenderka
Opis: Kapitan eMO
podziekowal za post: 106 razy
otrzymal podziekowanie: 115 razy
Kontakt:

Post autor: niebieski-n2 »

Sterciu pisze:
Osobiście mogę polecic firmę EMP-Turbo z Wrocławia , znam osobiście właścicieli i wiem ze znają się na robocie bo robią to od lat , kilku znajomych korzysalo z ich uslug i smigają na turbinach zrobionych u nich kupe tys km juz.
Prawie Świętokrzyskie, a prawie robi wielką różnicę
Sterciu
Ekspert T4

15
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Post autor: Sterciu »

niebieski-n2 pisze:
Sterciu pisze:
Osobiście mogę polecic firmę EMP-Turbo z Wrocławia , znam osobiście właścicieli i wiem ze znają się na robocie bo robią to od lat , kilku znajomych korzysalo z ich uslug i smigają na turbinach zrobionych u nich kupe tys km juz.
Prawie Świętokrzyskie, a prawie robi wielką różnicę
Tak , to przeczytaj poczatkowe posty , Mielec , Jaworzno i Wieliczka to tez nie Świętokrzyskie ;) no chyba ze Swiętokrzyskie się powiekszylo i zmienilo swoj zasieg terytorialny ;) , a pozatym tworca tematu ostatni raz pół roku temu był na forum więc turbine juz napewno naprawil lub wymienił . Mój post wrzucilem jako info , w/g mnie przy turbo nie wazna jest odleglośc tylko renoma i fachowośc warsztatu regenerującego turbospręzarki i gdybym miał pewnośc ze gdzies robią dobrze to wolałbym wysłać do regeneracji niz robic na miejscu "bo taniej" , no chyba ze ktoś ma za duzo kasy to moze u pana Henia w piwnicy robic turbo kilka razy w ciągu krotkiego odcinka czasowego. A tu co podalem info to wiem ze znają się na swojej robocie i robią to dobrze.
rotor
Aktywny T4

13
Model:
Auto: t4
otrzymal podziekowanie: 11 razy
Kontakt:

Post autor: rotor »

Jak ktoś potrzebuje turbo na jakieś 230 do 250 km to mam taki projekt w soim T4(seria150km) po wymianie wtrysków na 230 i to turbo mam program na 242km zrobiłem juz jakieś 80 000 km i wszystko jest ok. Możemy sie nawet przejechać moim autem.

Zapraszam.
Sterciu
Ekspert T4

15
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Post autor: Sterciu »

dawidek6 pisze:
Witam
Jeżeli chodzi o świętokrzyskie to polecam godny zaufania wymoderowano w Starachowicach. Ale warto wiedzieć parę ciekawych rzeczy.
Posiadanie auta wyposażonego w turbodoładowanie wymaga właściwej jego eksploatacji. Kardynalnym błędem, wynikającym z niewiedzy użytkowników takich samochodów, jest natychmiastowe gaszenie silnika po dojechaniu pojazdem do celu podróży. Turbosprężarka, zwłaszcza po dynamicznej jeździe, wręcz nienawidzi takiego traktowania, co manifestuje spadkiem osiągów silnika i wzrostem zużycia oleju. Na koniec pozostaje albo jej wymiana na nową (jej cena waha się w przedziale 2500-5000 zł), albo jej regeneracja. Co sprawia, że turbosprężarka ulega uszkodzeniu? Turbosprężarka do prawidłowej swej pracy wymaga odpowiedniego smarowania. W tym celu wykorzystuje się ona olej silnikowy będący z jednej strony środkiem ograniczającym tarcie pomiędzy jej podzespołami a z drugiej, stanowi on czynnik chłodzący turbosprężarkę. Po dynamicznej jeździe jej oba wirniki kręcą się z prędkością nawet 200 000 obr./min, a siła bezwładności sprawia, że nawet po wyłączeniu silnika nadal się one poruszają. Problem polega na tym, że z chwilą gdy jednostka napędowa kończy pracę, przestaje także krążyć w obiegu olej silnikowy. Ten służy do smarowania poszczególnych łożysk turbosprężarki (ślizgowych, oporowych). Jeśli go brakuje lub dochodzi do jego zapiekania (w przewodzie lub kanalikach olejowych) pod wpływem ogromnej temperatury jaka panuje w korpusie turbosprężarki, to może dojść do uszkodzenia bieżni wałka turbosprężarki, zatarcia któregoś z łożysk czy uszkodzenia wirnika (na skutek zatarcia jego łożyska oporowego). Oczywiście trzeba pamiętać o tym, że proces ten ma charakter długofalowy i nie następuje błyskawicznie. Dopiero regularne gaszenie silnika po dynamicznej, tzw. szosowej jeździe, przyczynia się do wyraźnego spadku trwałości turbosprężarki. Poz.
czy mi się wydaje czy pierwszy post na forum i odrazu swoja reklama ???
paweł t4
Znawca T4

14
Model:
Auto: WV T4 Multivan
podziekowal za post: 14 razy
otrzymal podziekowanie: 25 razy
Kontakt:

Post autor: paweł t4 »

Sterciu pisze:

czy mi się wydaje czy pierwszy post na forum i odrazu swoja reklama ???
Też mam takie wrażenie <30>
mirski_mi
Aktywny T4

14
Model:
Auto: Transporter
podziekowal za post: 6 razy
otrzymal podziekowanie: 3 razy
Kontakt:

Post autor: mirski_mi »

dawidek6 pisze:
Witam
Jeżeli chodzi o świętokrzyskie to polecam godny zaufania wymoderowano w Starachowicach. Ale warto wiedzieć parę ciekawych rzeczy.
Posiadanie auta wyposażonego w turbodoładowanie wymaga właściwej jego eksploatacji. Kardynalnym błędem, wynikającym z niewiedzy użytkowników takich samochodów, jest natychmiastowe gaszenie silnika po dojechaniu pojazdem do celu podróży. Turbosprężarka, zwłaszcza po dynamicznej jeździe, wręcz nienawidzi takiego traktowania, co manifestuje spadkiem osiągów silnika i wzrostem zużycia oleju. Na koniec pozostaje albo jej wymiana na nową (jej cena waha się w przedziale 2500-5000 zł), albo jej regeneracja. Co sprawia, że turbosprężarka ulega uszkodzeniu? Turbosprężarka do prawidłowej swej pracy wymaga odpowiedniego smarowania. W tym celu wykorzystuje się ona olej silnikowy będący z jednej strony środkiem ograniczającym tarcie pomiędzy jej podzespołami a z drugiej, stanowi on czynnik chłodzący turbosprężarkę. Po dynamicznej jeździe jej oba wirniki kręcą się z prędkością nawet 200 000 obr./min, a siła bezwładności sprawia, że nawet po wyłączeniu silnika nadal się one poruszają. Problem polega na tym, że z chwilą gdy jednostka napędowa kończy pracę, przestaje także krążyć w obiegu olej silnikowy. Ten służy do smarowania poszczególnych łożysk turbosprężarki (ślizgowych, oporowych). Jeśli go brakuje lub dochodzi do jego zapiekania (w przewodzie lub kanalikach olejowych) pod wpływem ogromnej temperatury jaka panuje w korpusie turbosprężarki, to może dojść do uszkodzenia bieżni wałka turbosprężarki, zatarcia któregoś z łożysk czy uszkodzenia wirnika (na skutek zatarcia jego łożyska oporowego). Oczywiście trzeba pamiętać o tym, że proces ten ma charakter długofalowy i nie następuje błyskawicznie. Dopiero regularne gaszenie silnika po dynamicznej, tzw. szosowej jeździe, przyczynia się do wyraźnego spadku trwałości turbosprężarki. Poz.
<stop> Próbowałem skontaktowac się z tym panem . Bez skutku. Antyreklama z mojej strony murowana. Ogłoszenia znalazłem rowniez na innym forum.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztaty, serwisy i sklepy”