zima
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 25
- Model:
- Auto: t4 carawelle
- Opis: herman jaki jest każdy widzi ;)
GG: 5694314 - Lokalizacja: Istebna - Potoczki
- podziekowal za post: 27 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
zima
Szukałem podobnego tematu ale opcja szukaj nie znalazła.
Zbliża się zima, moja pierwsza zima z dieselem. Pytanie do bardziej doświadczonych kolegów:
jak przetrwać zimę ?? Jakieś specjalne paliwko ? Jakieś dodatki do paliwa ? Jakieś specjalne zabiegi przy aucie ?
Zimówki już założone (195/70/R15).
Zbliża się zima, moja pierwsza zima z dieselem. Pytanie do bardziej doświadczonych kolegów:
jak przetrwać zimę ?? Jakieś specjalne paliwko ? Jakieś dodatki do paliwa ? Jakieś specjalne zabiegi przy aucie ?
Zimówki już założone (195/70/R15).
-
GrzesTM
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: transporter
- Kontakt:
Re: zima
jak nie bedzie chcial odpalic to rozpal gazete w kolektorze,
jesli wydzieli sie parafina to male ognisko pod bakiem ;P takie stare metody (ale z gazeta sam stosowalem w mercu)
wymiana filtra paliwa(ew spuszczenie wody z niego) i mozliwe ze jest tez woda w baku, mozna dodac jakies tam srodki, albo denaturat
sprawdz stan akumulatora, jakie ma napiecie, no i najwazniejsze swiece, musza dobrze grzac (jesli Ci sie zdarza ze nawet teraz po odpaleniu telepie silnikiem to koniecznie sie zainteresuj swieczkami) bo inaczej bedziesz gazeta odpalal ;)
jesli wydzieli sie parafina to male ognisko pod bakiem ;P takie stare metody (ale z gazeta sam stosowalem w mercu)
wymiana filtra paliwa(ew spuszczenie wody z niego) i mozliwe ze jest tez woda w baku, mozna dodac jakies tam srodki, albo denaturat
sprawdz stan akumulatora, jakie ma napiecie, no i najwazniejsze swiece, musza dobrze grzac (jesli Ci sie zdarza ze nawet teraz po odpaleniu telepie silnikiem to koniecznie sie zainteresuj swieczkami) bo inaczej bedziesz gazeta odpalal ;)
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
ja osobiście poza tankowaniem na sprawdzonej stacji ( w moim przypadku jest to Neste obok mojego osiedla ) nic nie robię, oczywiście terminowa wymiana filtrów i podobnych
jeżeli diesel kuleje z odpalaniem to trzeba go naprawić zamiast stosować jakieś pseudo profesjonalne techniki lub specyfiki,
takie problemy zawsze wskazują, że coś z silnikiem jest nie tak,
a tu wybór należy do ciebie, albo działasz doraźnie ( samostarty, plaki lub inne siuwaksy ) albo szukasz prawdziwej przyczyny
jedyną rzeczą którą robię co by sobie oszczędzić porannych kłopotów to jak temperatura spada poniżej -15 st zabieram akumulator na noc do domu
a zapomniał bym zawsze przed zimą zapodaje jednorazowo preparat do czyszczenia układu paliwowego Liqui Molly Diesel Spulung ( z polecenia Ślimaka )
jeżeli diesel kuleje z odpalaniem to trzeba go naprawić zamiast stosować jakieś pseudo profesjonalne techniki lub specyfiki,
takie problemy zawsze wskazują, że coś z silnikiem jest nie tak,
a tu wybór należy do ciebie, albo działasz doraźnie ( samostarty, plaki lub inne siuwaksy ) albo szukasz prawdziwej przyczyny
jedyną rzeczą którą robię co by sobie oszczędzić porannych kłopotów to jak temperatura spada poniżej -15 st zabieram akumulator na noc do domu
a zapomniał bym zawsze przed zimą zapodaje jednorazowo preparat do czyszczenia układu paliwowego Liqui Molly Diesel Spulung ( z polecenia Ślimaka )
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Sprawdź jeszcze jakie masz ładowanie w aucie :)
Co do akumulatora to sprawdzenie napięcia zwykłym miernikiem nie wystarczy, najlepiej podjechać do punktu aby sprawdzili specjalnym przyrządem lub podczas kręcenia rozrusznikiem sprawdź do ilu spada
No i jeszcze jak masz jakieś odpryski lakieru to wypadałoby coś z tym zrobić zanim zaczną sypać drogi :D
Co do akumulatora to sprawdzenie napięcia zwykłym miernikiem nie wystarczy, najlepiej podjechać do punktu aby sprawdzili specjalnym przyrządem lub podczas kręcenia rozrusznikiem sprawdź do ilu spada
No i jeszcze jak masz jakieś odpryski lakieru to wypadałoby coś z tym zrobić zanim zaczną sypać drogi :D
-
stefany
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: juz nie t4 :(
- Opis: KAŻDA ZMORA MA SWOJEGO AMATORA ...
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
najlepiej kolorowa ...GrzesTM pisze:jak nie bedzie chcial odpalic to rozpal gazete w kolektorze,
...
i odrazu dzwon pod 112 , male ognisko pod plastikowym bakiem !!!GrzesTM pisze:...
jesli wydzieli sie parafina to male ognisko pod bakiem ...
-
GrzesTM
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
stefany spokojnie, napisalem rowniez ";P takie stare metody" bo kiedys ludzie tak sobie radzili, ale byly inne czasy, technologie,stefany pisze:najlepiej kolorowa ...GrzesTM pisze:jak nie bedzie chcial odpalic to rozpal gazete w kolektorze,
...
i odrazu dzwon pod 112 , male ognisko pod plastikowym bakiem !!!GrzesTM pisze:...
jesli wydzieli sie parafina to male ognisko pod bakiem ...
no chyba nie wziales tego na powaznie?!?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Wiesz różni ludzie to czytają i ktoś może to uznać za właściwe i zrobi sobie ognisko z auta....
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: multivan syncro
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Dbaj o dobre paliwo /tankuj w sprawdzonych stacjach i tylko paliwo zimowe/ oraz dbaj o akumulator. Przed pierwszym rozruchem po nocnym /lub długim/ postoju rozgrzej świece, a jeśli duży mróz, to ewentualnie rozgrzej dwa razy. Czasem też dobrze jest przed rozgrzaniem świec kilka sekund popracować rozrusznikiem - nie żeby uruchomić, ale żeby rozbełtać olej w silniku /wtedy łatwiej kręci już w czasie prawdziwego rozruchu/, a przy okazji takie nawet krótkie kręcenie podwyższa temperaturę w cylindrach i ułatwia potem zapłon paliwa. Powodzenia.
-
deeamon
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Auto: T4 Long
- Kontakt:
Co do gazety to popularne w mercu to było :D Ale nie ma co, w BMW e46 320d przy -32 stopniach ustawiłem miskę z wodą na silniku, wrzuciłem grzałkę i się tak gotowało z godzinę. Odpalił po chwili :D I nie było to żadne druciarstwo, ponieważ silnik zdrowy ale paliwo zamarzło:) A co do T4 to dopiero moja pierwsza zima. Ale mam dobry akumulator i przy -2 odpalił dosłownie od strzała. Podstawa to akumulator i dobre świece. Co do paliwa to nigdy nie tankuje na stacji. Na wszelki wypadek dodaję dodatek do paliw przeciw wytrącaniem się parafiny i trochę oleju roślinnego dla lepszego smarowania.
-
stefany
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Auto: juz nie t4 :(
- Opis: KAŻDA ZMORA MA SWOJEGO AMATORA ...
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
a gdzie tankujesz prosto z rurociągu :?:deeamon pisze:... Co do paliwa to nigdy nie tankuje na stacji. ...
-
deeamon
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
hehe ja by szedł niedaleko to czemu nie :) a tak to przywykłem zamawiać cysternę prosto do domciu i dostaję zawsze wyciąg z badań paliwa. Oczywiście przy kilku autkach to mi się opłaca.
-
GrzesTM
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
w mercu dodawalem do paliwa mixolu, bardzo dobrze dzialalo na pompe i wtryski (z tym ze pompa jest tam sekcyjna a nie rotacyjna), klekotanie mocno ucichlo i rozrych byl latwiejszy (i troche reakcja na gaz, ale i tak byla to reakcja dizla ;) ), litr na pol/caly bak dawalem, na kilku forach merca o tym czytalem, zastosowalem no i faktycznie roznica byla spora. I sie teraz zastanawiam czy do T4 nie dolewac, co myslicie?deeamon pisze:trochę oleju roślinnego dla lepszego smarowania.
-
deeamon
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Też lałem kiedyś mixol do mercedesa 190 i do BMW e36 325TDS, ale mi odradzili tego ponieważ mixol zawiera niby jakieś szkodliwe związki. Za to kierowcy taksówek i pracownicy zaprzyjaźnionego serwisu polecali mi lać butelkę oleju roślinnego na cały bak.
-
GrzesTM
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
szkodliwe zwiazki? chyba nie chodzi o uszczelki tylko powietrze? w nosie z powietrzem, kiedys bylo pelno motorow 2T i samochodow troche, teraz coraz lepsze silniki, spaliny czystsze, stare auta znikaja, wiec jesli bede go lal to i tak procentowo(suma wszystkich aut) zatruwam powietrze z roku na rok coraz mniej ;) bede musial sprobowac, zobaczyc czy jest jakas zmiana, bo w mercu zaskoczylo mnie bardzo (2.5D)
Edit: tesciu tez ma 190 2.0D i lublina z silnikiem kaczora 2.3D, a takze zuka 4x4 z 3.0D R5 z w123 i jezdzi na rzepaku caly czas, nic sie nie dzieje, z wyjatkiem dymienia lekkiego i bardzo twardej pracy na zimno (olej gestnieje). Zima, rzepak + benzyna(2-3l) lub rzepak i ropa(1/4)
Edit: tesciu tez ma 190 2.0D i lublina z silnikiem kaczora 2.3D, a takze zuka 4x4 z 3.0D R5 z w123 i jezdzi na rzepaku caly czas, nic sie nie dzieje, z wyjatkiem dymienia lekkiego i bardzo twardej pracy na zimno (olej gestnieje). Zima, rzepak + benzyna(2-3l) lub rzepak i ropa(1/4)