Jaki bus-kamper?

Bus jako dom – relacje z przebudowy, sprzęt, instalacje wodne i elektryczne
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
grzesieksiek
Początkujący T4

Answers: 0
13
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: t4
Kontakt:

Jaki bus-kamper?

Nieprzeczytany post autor: grzesieksiek »

Witam wszystkich,jestem nowym użytkownikiem forum więc pytanie może wydać się banalne.Przymierzam się do zakupu busa i mam mały dylemat- Co kupić? A pomysł jest taki, żeby sprzedać osobówkę którą na co dzień jeżdżę a kupić busa który spełniać będzie funkcję auta do codziennej jazdy a w wakacje służyć będzie po małym przystosowaniu jako kamper. Proszę o jakieś sugestie.
arkolek
Forumowicz T4

13
Tematy: 5
Model:
Auto: caravelle T4
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 7 razy
Kontakt:

Re: Jaki bus-kamper?

Nieprzeczytany post autor: arkolek »

Jak ma służyć jako auto codzienno campingowe to chyba musisz szukać multivana. Kamper to kamper.
grzesieksiek
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

Kamperem to on będzie tylko podczas wyjazdu wakacyjnego.Multivan mi się podoba ale czy to najlepsze rozwiązanie?
czarny1x1x

Nieprzeczytany post autor: czarny1x1x »

kup Caravelle jest tańsza
arkolek
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

Myślę, że multivan to optymalne rozwiązanie na co dzień i od "święta". Zależy też do czego ma służyć podczas zwykłej eksploatacji.
Są inne opcje jak transporter lub caravelle tylko, że na czas wyjazdów będziesz musiał wykombinować coś do spania,jedzenia itp. Można zawsze wziąć namiot, stolik i krzesełka ale.....
W multivanie masz wszystko w jednym.
1. Wyciągasz kanape i fotele - masz transportera
2. Wkładasz wszystko spowrotem - masz caravellkę
3. Rozkładasz kanapę i śpisz
4. Skladasz kanapę, otwierasz stolik i masz grzie zjeść śniadanie <38>

Wiadomo - wszystko zależy od kieszeni.
radecki
Aktywny T4

16
Tematy: 11
Model:
Auto: Multivan
Opis: Sekcja DOLNO-śląsko-Opolska!
podziekowal za post: 11 razy
otrzymal podziekowanie: 16 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: radecki »

Sam kierunek myślenia jest bardzo dobry i tego się trzymaj. Najwygodniejszym rozwiązaniem zakładając sporadyczne wyjazdy będzie multivan. Później zostanie tylko doposażenie pod siebie.
grzesieksiek
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

Obecnie do pracy ok. 5 km dojeżdżam Passatem,lecz nastąpił czas na zmianę auta.Na wakacje od kilku lat jeżdżę motocyklem wraz z żonką.Wyprawy są długie 4-6 tys km za jednym wyjazdem i zawsze jest to objazdówka z nocowaniem na kempingach.Po powrocie z tegorocznych wakacji powoli zaczynam się oswajać z myślą ,że latka lecą i wersja minimalistyczna wyprawy motocyklem zaczyna mi trochę doskwierać.Po prostu zaczynam szukać odrobiny luksusu.Nowy zakup auta musiał by pogodzić moje wszystkie oczekiwania.Czyli w miarę komfortowe i ekonomiczne auto na co dzień a po małych przeróbkach na 2 tyg stać się kamperem.W kamperze będę spał i ewentualnie przygotowywał posiłki.Myślałem o multivanie lecz ceny są trochę wysokie,westwalia powala cenowo i jest obecnie poza moim zasięgiem.Mam nadzieję na cenne rady ze strony forumowiczów ,którzy mają podobne rozterki jak ja.Dodam jeszcze ,że nie prowadzę żadnej działalności i auto będzie wykorzystywane tylko w celach prywatnych.
sumarek
Forumowicz T4

13
Tematy: 15
Model:
Auto: t4 białas
podziekowal za post: 18 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: sumarek »

ja dopiero co nabyłem transportera w podobnym celu. Miejsc siedzacych mam 8, ale demontaż foteli trwa chwile i zostaje cala wolna paka. Mam plan żeby zrobić sobie system meblowy który bedę montował po wyjęciu siedzisk. T4 daje dużo możliwości, zależy czy chcesz odrazu mieć wszystko gotowe czy wolisz sam zrobić po swojemu.
srokkka
Aktywny T4

16
Tematy: 9
Model:
Auto: multivan syncro
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: srokkka »

Multivan daje fabrycznie, w ładnym wykonaniu to, co można sobie zrobić samemu w każdym prawie T4 . Tylko kłopoty i koszty związane z wygłuszaniem, założeniem webasta, drugim akumulatorem /bardzo się przydaje na wycieczkach/ mogą być na tyle duże, że w sumie zakup Multivana okaże się bardziej opłacalny niż zakup wersji tańszej i jej przerabianie. Poza tym sprzedawane Multivany zwykle mają mniejsze przebiegi niż wersje użytkowe czy ciężarowe i są mniej skatowane. A ich wyższa cena wynika nie tylko z wyposażenia, ale i przebiegu. Więc może warto oryginalnego Multivana?
pirat
Aktywny T4

15
Tematy: 11
Model:
Auto: T4 Multivan
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 27 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pirat »

Zgadzam się z kolegą powyżej, użytkuję multika turystycznie na codzień równie przyjemny w jeżdzie po mieście.jestem zwolennikiem wspomożenia się nawet niewielkim kredytem, lecz kupnem auta w lepszej kondycji i wyppsażeniu. Życzę trafnego wyboru auta i trafnej decyzji.
ronin36
Stały bywalec

16
Tematy: 7
Model:
Auto: T4 & ASB
otrzymal podziekowanie: 17 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ronin36 »

Multivan + namiot-dostawka i nic więcej do szczęścia nie trzeba.
grzesieksiek
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

A czym z grubsza różni się multivan od caravelli?czy można ,,zrobić,, z tego drugiego multivan?
arkolek
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

Jak najbardziej. W caravellce wymieniasz wszystkie plastiki za kierowcą, zmieniasz podłogę, wspawywujesz prowadnice foteli, podpinasz dodatkową elektrykę i pare innych rzeczy. Zależy jaki rocznik kupisz. Po lifcie - koszt gratów to ok. 5tyś zł. + wygłuszenie i inne dodatki i udziwnienia Te dwa auta różnią się plastikami i wyposażeniem z tyłu.
grzesieksiek
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

O cholerka mocno mnie intryguje te,, parę innych rzeczy.. <38> A tak na poważnie arkolek to na tym etapie zieloności to twoja krótka lista drobnych przeróbek z lekka mnie przeraża.Mam do ciebie rzut beretem i tak się zastanawiam czy w realu mógłbym zobaczyć twoje cudo? A jeśli chodzi o cenę dodatków 5 tys to czy nie wyjdzie na to samo kupić jednak multivana w tym samym roczniku co caravelkę?
arkolek
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

grzesieksiek pisze:
O cholerka mocno mnie intryguje te,, parę innych rzeczy.. <38> A tak na poważnie arkolek to na tym etapie zieloności to twoja krótka lista drobnych przeróbek z lekka mnie przeraża.Mam do ciebie rzut beretem i tak się zastanawiam czy w realu mógłbym zobaczyć twoje cudo? A jeśli chodzi o cenę dodatków 5 tys to czy nie wyjdzie na to samo kupić jednak multivana w tym samym roczniku co caravelkę?

Właśnie o to chodzi. Cenowo multik droższy ale suma sumarum jężeli nie jesteś czasowy i nie chce Ci się za wszystkim latać, to wybrałbym multika. Co do ogędzin zapraszam. Mój był wcześniej caravelką a teraz jest multivellą haha <38>
Sterciu
Ekspert T4

16
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

Teoretycznie w caravelle z plastyków to mozna jeden boczek wymienic ten gdzie w multiku jest stolik , nie trzeba całego wnętrza zmieniac ;). No jak ktoś chce miec fotele na szynach to musi prowadnice wstawić obowiazkowo w podłogę . U kumpla walczyliśmy z przeróbką (choc cięzko to nazwac walką bo w jedną sobotę łącznie z grillowaniem i usuwaniem znalezionej rudej an podłodze się uwinelismy z tym... poprostu go zmodyfikowalismy ciutkę ;) ) kiedys w caravelle long na multivana , jeden jedyny plastyk wymienialiśmy ten co jest własnie stolik , szyny mial wspawywane tez przez nas i podlogę wymienianą pod szyny. Z racji ze był to long to i tak nie było sensu ruszac innych plastykow zwłaszcza tylnych. Takze można niewielkim kosztem zrobic z caravelle multivana , najdrozsze to chyba fotele i kanapa byla w tej całej przekładce ale zamknął się wtedy w kwocie za wszystko 1,5kzł. Plus miał taki ze caravelle mial z 2003 roku i zaplacił za nią sporo mniej jak by miał kupic multika z tego samego roku w podobnym stanie jak ta caravella.

Kolego powiedz do jakiej kwoty Cię interesuje t4 , bo mozna szukac i za 4kzł jak i równiez za 40kzł.
grzesieksiek
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

Sterciu pisze:
Kolego powiedz do jakiej kwoty Cię interesuje t4 , bo mozna szukac i za 4kzł jak i równiez za 40kzł.
Myślałem o kwocie ok 20 tys.Ale jak zwykle życie zweryfikuje plany.Wszystkie dotychczasowe auta (6 szt VW) kupowałem w Niemcowni od prywatnych właścicieli Niemców.Nigdy nie żałowałem zakupu a auta też mnie nigdy nie zawiodły. Trochę się boję kupić samochód w Polsce gdzie wszystkie auta bez względu na rocznik mają po 180 tys przejechane.Ale cóż ja znam realia a moi rodacy chcą być oszukiwani przez oszustów kręcących liczniki. Raczej więc będę się rozglądał za autem z Niemiec , chociaż cenowo już to nie wygląda tak różowo. Jednak będę miał większą pewność co do stanu technicznego i historii samochodu.
srokkka
Aktywny T4

16
Tematy: 9
Model:
Auto: multivan syncro
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: srokkka »

Na mobile.de Multivanów T4 w cenie do 6.000 euro jest dziś 414 sztuk. Ceny zaczynają się od 1.100 euro. Więc masz szanse coś dla siebie znaleźć.
staszek
Znawca T4

15
Tematy: 20
Model:
Auto: T 4
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 20 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: staszek »

grzesieksiek pisze:
sterciu pisze:
Myślałem o kwocie ok 20 tys.Ale jak zwykle życie zweryfikuje plany.Wszystkie dotychczasowe auta (6 szt VW) kupowałem w Niemcowni od prywatnych właścicieli Niemców.Nigdy nie żałowałem zakupu a auta też mnie nigdy nie zawiodły. Trochę się boję kupić samochód w Polsce gdzie wszystkie auta bez względu na rocznik mają po 180 tys przejechane.Ale cóż ja znam realia a moi rodacy chcą być oszukiwani przez oszustów kręcących liczniki. Raczej więc będę się rozglądał za autem z Niemiec , chociaż cenowo już to nie wygląda tak różowo. Jednak będę miał większą pewność co do stanu technicznego i historii samochodu.
W PL też trafisz na dobre samochody a dla pewności jedziesz do ASO podpinają kompa i wszystko jasne parę groszy a auto masz porządnie przetrzepane .
grzesieksiek
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

W PL też trafisz na dobre samochody a dla pewności jedziesz do ASO podpinają kompa i wszystko jasne parę groszy a auto masz porządnie przetrzepane .[/quote]
Cuda się zdarzają ale mówią ,że większość już była. <01> A może ktoś podliczy ile kosztuje zrobienie z caravelki multivana na chwilę obecną.I kolejne pytanie z jakim silnikiem wybrać;benzyna-gaz czy disel (skłaniał bym się 2.5 TDI).No i oczywiście z jakiego rocznika (rozważam coś koło 2000 roku).
Cypiss1979
Aktywny T4

13
Tematy: 12
Model:
Auto: Multivan
podziekowal za post: 21 razy
otrzymal podziekowanie: 4 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Cypiss1979 »

Pisałeś że planujesz wydać 20k to raczej Multika koło rocznika 2000r nie kupisz - chyba że 96/97 też się liczy :)
Sterciu
Ekspert T4

16
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

Dokladnie , multivan z okolic 2000 roku to koło 30kzl najmniej trzeba wybacelować za taki w takim srednim stanie ,nie ideał ale stan taki na srednim poziomie. Za 20kzl to mozna szukać z lat 1996-1998 , choc im starszy tym szybciej w tej cenie się znajdzie...
grzesieksiek
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

Sterciu pisze:
Dokladnie , multivan z okolic 2000 roku to koło 30kzl najmniej trzeba wybacelować za taki w takim srednim stanie ,nie ideał ale stan taki na srednim poziomie. Za 20kzl to mozna szukać z lat 1996-1998 , choc im starszy tym szybciej w tej cenie się znajdzie...
Spoko,pisałem ,że życie może zweryfikować plany.Na razie proszę o rady abym skalkulował wydatki.
grzesieksiek
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

Co tu taka cisza jak na pogrzebie organisty? Nikt nic?
czarny1x1x

To my mamy szukać kupić czy jak to ma być z tym autkiem ? zapodawaj linki i będziemy tworzyć mamy robić to za Ciebie
grzesieksiek
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

Prosiłem o koszty przerobienia Caravelki na Multivana.I zasadność takiego zabiegu?Może ktoś to przerabiał?Czy jest dostępność części aby to zrobić? Te pytania mogą się wydawać błahe ale świeżak ma sporo niepewności.
kurol
Kierowca T4

15
Tematy: 28
Model:
Auto: Multivelle Long
Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI"
podziekowal za post: 51 razy
otrzymal podziekowanie: 127 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: kurol »

Koszty ciezko wyliczyc bo ceny rozne
Lozko od multika mozna trafic za 150 pln a mozna i za 2000 pln
Wpisz na allegro lozko multivan,stelaz multivan,materac multivan,stolik multivan,tapicerka srodkowa multivan bedzisz mniej wiecej wiedzial
Mnie gole lozko i kompletny boczek do multika starego typu w stanie co najmniej dobrym wyszlo 400 pln i flaszke wodki,wedlug cen na allegro u niektorych sprzedawcow powinienem wybulic conajmniej 1500 pln
czarny1x1x

Kto jakie ma układy no nie Kurol <cisza>
kurol
Kierowca T4

15
Tematy: 28
Model:
Auto: Multivelle Long
Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI"
podziekowal za post: 51 razy
otrzymal podziekowanie: 127 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: kurol »

Zadne uklady
Ale wszystkie klamoty kupilem dzieki temu forum
Boczek od Wujka Cyklona po pieniadzach,lozko przez poczte pantoflowa dowiedzialem sie ze niedaleko mnie strazacy kupili wyrko to t4 ale niestety po rozlozeniu jest za duze i im motopompa nie wejdzie,szyny do lozka i stelaz chyba od Granda
Na Allegro do teczki do tej pory kupilem tylko koncentrat do ukladu chlodzenia i olej
Chodz na forum tez kilku wariatow jest i jeden mi z cena za stary srodek do multika 3500 pln bez plastikow wyjechal <zastrzelę>
arkolek
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

A może taki? Perłowy! Brak materaca z tyłu.
http://otomoto.pl/volkswagen-inny-t4-2- ... 71598.html
Swoją drogą to tak z ciekawości szukałem na "alledrogo" multika do 30tyś. i według mnie 80% to multivanem z fabryki nie wyszło. Masakra. Przecież i tak po VINie wyjdzie. A czasami kupe kilometrów trzeba bryknąć obejrzeć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „camper - dom na kołach”