Wyciek oleju między silnikiem a skrzynią biegów
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Tomers1
- Nowy T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Opis: 2001 Lift 88 KM
- Kontakt:
Wyciek oleju między silnikiem a skrzynią biegów
Witam Od kilkunastu miesięcy jestem właścicielem VW T4 2.5 TDI 88 KM przebieg 390 000 km i po przeglądzie w garażu zauważyłem wyciek oleju miedzy silnikiem a skrzynią biegów.Wymieniłem u meachnika uszczelniacz na wale korbowym ale niestety niewiele to pomogło.Teraz się zastanawiam co jest nie tak ,czy uszczelniacz był pechowy czy wał korbowy może być podtarty.Czy ktoś z drogich forumowiczów ma jakiś pomysł?
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Re: Wyciek oleju między silnikiem a skrzynią biegów
Może niewłaściwy montaż? Nie zawinął się gdzieś na rancie?Tomers1 pisze:Witam Od kilkunastu miesięcy jestem właścicielem VW T4 2.5 TDI 88 KM przebieg 390 000 km i po przeglądzie w garażu zauważyłem wyciek oleju miedzy silnikiem a skrzynią biegów.Wymieniłem u meachnika uszczelniacz na wale korbowym ale niestety niewiele to pomogło.Teraz się zastanawiam co jest nie tak ,czy uszczelniacz był pechowy czy wał korbowy może być podtarty.Czy ktoś z drogich forumowiczów ma jakiś pomysł?
-
edibus
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 laweta
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
pomysł tak-wyciągnąć jeszcze raz skrzynkę i dokładnie obejrzeć bez pośpiechu....brutalne lecz prawdziwe! <bezradny>
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
kiedyś w W201 wymieniałem uszczelniacz na wale i od razu kupowałem odpowiedni rozmiar z przesuniętą wargąTomers1 pisze:czy uszczelniacz był pechowy czy wał korbowy może być podtarty
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Może cieknie ze skrzyni, olej miesza się z pyłem ze sprzęgła i jest czarny.
-
Tomers1
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Kupiłem drugi uszczelniacz ,zmieniłem i dalej to samo,podejrzewam że jest podtarty wał korbowy i bedzie to kosztowało,przebieg 400 tyś robi swoje ( :
-
Tomers1
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Dzięki wszystkim za zainteresowanie,problem leżał w uszczelniaczu ale dlaczego dopiero trzeci okazał sie dobry?Nie wiem ,czy to może przez to że czesci mogły leżeć zbyt długo na magazynie.Tego to już chyba nigdy się nie dowiem ( : teraz wszystko smiga
-
furinax
- Nowy T4
- 9
- Tematy: 0
- Model:
- Kontakt:
Witam. Widzę, że ten temat jest dość stary ale pragnąłbym go reaktywować. Jestem właścicielem T4 2.5 TDI 88km. Mam problem jak w temacie. Cieknie olej przekładniowy z połączenia skrzyni z silnikiem. Wcześniej wymieniałem wraz z kolegą mechanikiem koło dwumasowe wraz ze sprzęgłem na nowe ponieważ stare było dosć zdezelowane i biegi nie chciały wychodzić, a w dodatku ciekł płyn hamulcowy z wysprzęglika. Chciałbym by wypowiedział się ktoś mega wtajemniczony kto może miał podobną przypadłość bądź wie co było na rzeczy. Dodam, że pod kołem dwumasowym, które było w aucie była podkładka dotaczana i otwory w niej robili chyba po kilku głębszych "janusze" oraz łapa sprzęgła była przeszlifowana "masarsko" szlifierką kątową. Kolega z którym to robiłem powiedział, że robił już wcześniej dużo T4 ale czegoś takiego nie widział. Przyszykowane pod sprzedaż? Dajcie znać co sądzicie. Z góry dzięki za odpowiedź.
-
furinax
- Nowy T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Masz na myśli że skrzynia biegów jest nie z tego auta? To samo powiedział mi moj kolega. Że nie dowiemy sie czy ta skrzynia to ta ktora wyjechala z fabryki vw z tym silnikiem.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Dlaczego nie dowiemy się ?
Kod skrzyni bardzo dużo o niej mówi.
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=52&t=398
Kod skrzyni bardzo dużo o niej mówi.
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=52&t=398
-
furinax
- Nowy T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Dzięki sredeczne. Pierwszego grudnia się tego chwytamy także dam znać jak poszło i czy wgl to ta skrzynia:). Pozdrawiam.
-
furinax
- Nowy T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Witam. Wyjeliśmy dzisiaj skrzynię biegów. Niestety. Nie jest w najlepszym stanie. Olej po spuszczeniu tak śmierdział, że masakra. Kolega mechanik powiedział, że najwidoczniej, ktoś o nią słabo dbał i pracowała jakiś czas bez oleju bądź ze znacznym jego ubytkiem. Coś się w niej zacierało i dolały "JANUSZE" jakiegoś uszlachetniacza, żeby nie stukało i pukało... Dołączam kilka zdjęć z operacji. W oleju oczywiście nie zabrakło miniaturowych opiłków i całość wyglądała jak brokat. No i zdiagnozowaliśmy dziurkę przez, którą wylatywał płyn przekładniowy. Szkoda słów. Skrzynia poszła do regeneracji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.