1.9 td AAZ dymi na czarno po wymianie pompy wtryskowej
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
jackies13
- Początkujący T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
1.9 td AAZ dymi na czarno po wymianie pompy wtryskowej
Witajcie koledzy. Mam taki problem ze woim t4. Samochód dymił na czarno i momentami tracił moc. Poszedłem więc do mechanika i wymianiona została pompa wtryskowa. Wszystko wróciło do normy poza dymieniem. Jest jeszcze gorsze. Po przegazowaniu z rury wyrzucone zostaje wiadro sadzy - dosłownie. Facet który to wymieniał sam nie potrafi tego ustawić. Mam w związku z tym pytanie - czy któryś z kolegów gdzieś tutaj w pobliżu Będzina nie znalazł by chwili by na to spojrzeć i ewentualnie zdiagnozować przyczynę? Może ktoś spotkał się z tym wcześniej i wie o co chodzi? Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Pozdrawiam
-
czarny1x1x
Re: 1.9 td AAZ dymi na czarno po wymianie pompy wtryskowej
spierniczone ustawienia rozrządu ..do poprawki i kłopot sie skończy partacz nie mechanik
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Może być zbyt duża dawka na pompie, poza tym ważne żeby nie dymił na czarno jak turbo się rozkręci w czasie jazdy a na postoju zawsze rzuci chmurkę na czarno.
-
jackies13
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
No właśnie dymi też w czasie jazdy, turbo działa bo słychać świst ale bardzo dymi. Juz kilka osób to próbowało ustawić i nici. Dlatego pytałem o pomoc
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 122
- Model:
- Auto: T5 długi i wysoki
- Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5 - Lokalizacja: Warszawa
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Może dziura w dolocie między turbo a kolektorem ssącym?
-
jackies13
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Spojrzę na to zaraz. Ogólnie silnik dość się spocił. W kilku miejscach cieknie olej. Dzisiaj kupiłem uszczelkę pod pokrywę zaworów. Cieknie też vacum pompa, ale ona od zawsze się pociła. Dzisiaj zatankowałem na innej stacji i zauważyłem delikatną poprawę. Może to kwestia jakiegoś słabego paliwa?
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Przede wszystkim zmierz ciśnienie doładowania, po drugie założyłeś pompę eco czy z LDA?
-
jackies13
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Koledzy problem rozwiązany. Rozrząd był przestawiony plus pompa to samo. Zapłaciłem 150 zł i problemy usunięte. Jeśli ktoś potrzebuje to pisać - mam namiary na fachowca. Pozostał problem z nie działającymi zegarami. Zapala się choinka - olej, ładowanie, opada temperatura, prędkość. Potem znowu działa. Nie mam pojęcia o co tym razem chodzi, wymieniłem końcówkę od masy idącą do silnika była w kiepskim stanie ale problem nie zniknął...Pozdrawiam.
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Kolego a powiedz,ten czarny dym to cały czas zapodawał,czy jak mu depnąłeś?Pytam bo u mnie w hiace jak mu depnę w pedał gazu,lub nie zredukuję biegu na czas przy podjazdach-to zostaje za mną czarna zasłona dymna.W t4 tego nigdy nie miałem,a w Toyocie mam tak od kiedy kupiłem.Bardzo mi to nie przeszkadza co prawda,bo auto poza tym chodzi jak zegarek,a pali na dotyk dosłownie,tylko ten dymek pasowało by jeszcze usunąć.
-
jackies13
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Kolego, każde naciśnięcie pedału gazu, nie koniecznie "deptanie" powodowało znaczne ilości czarnego dymu. Jak naprawdę wciskałem do dechy to nie było zupełnie nic widać za mną. Czarny, gęsty dym niczym przy palącym się plastiku....