Drugi Akumulator-Pytanie.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
gepard88
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 MULTIVAN
- Kontakt:
Drugi Akumulator-Pytanie.
Witam,
Zamierzam wyprowadzić przewody na drugi akumulator który zamontuje pod siedzeniem kierowcy. Przewodów tych nie było od początku i tu moje pytanie czy plusa moge pociągnąć bezpośrednio od głównego akumulatora czy są ku temu jakieś przeciwności. Wiem że fachowo było by ciągnąć przewody z alternatora ale to znacznie wydłuża czas pracy i skraca czas wypoczynku. Wszystkim pomocnym odpowiedzią z góry dziękuje za pomoc.
Zamierzam wyprowadzić przewody na drugi akumulator który zamontuje pod siedzeniem kierowcy. Przewodów tych nie było od początku i tu moje pytanie czy plusa moge pociągnąć bezpośrednio od głównego akumulatora czy są ku temu jakieś przeciwności. Wiem że fachowo było by ciągnąć przewody z alternatora ale to znacznie wydłuża czas pracy i skraca czas wypoczynku. Wszystkim pomocnym odpowiedzią z góry dziękuje za pomoc.
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: multivan syncro
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Re: Drugi Akumulator-Pytanie.
A do czego chcesz używać ten drugi akumulator? Jeśli do rozruchu, to lepiej zamontuj jeden duży i dobry. A jeśli jako rezerwa pojemności w czasie długich postojów, to nie podłączaj akumulatorów równolegle na stałe, tylko zrób przełącznik. W Multivanach drugi akumulator jest odłączony od "zwykłych" odbiorników, zasila tylko webasto, światło nad stolikiem i zwykle jedno gniazdo zapalniczki, a ładowanie drugiego akumulatora z alternatora załącza się automatycznie po uruchomieniu silnika. Więc jeśli nie masz takiego automatycznego przekaźnika ładowania, to zrób włącznik i używaj akumulatorów na zmianę.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Możesz podłączyć się do baterii rozruchowej. Użyj kabla o przekroju 6mm i oryginalnego przekaźnika wytrzymującego prąd 60A. Reszta jest opisana na forum.
-
gepard88
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 MULTIVAN
- Kontakt:
Drugi akumulator zakładam dla lodówki i przetwornicy. Będzie to mniejszy akumulator- 45Ah. Jeśli moge podłączyć go bezproblemu do baterii rozruchowej to sprawa rozwiązana. Dzięki
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Chyba nie zrozumiales do końca Slimaka
Napisał ze reszta jest opisana na forum i wspominał o przekazniku
Lepiej znajdz ten wątek bo puscisz teczkę z dymem
Napisał ze reszta jest opisana na forum i wspominał o przekazniku
Lepiej znajdz ten wątek bo puscisz teczkę z dymem
-
robson4x4
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Witam jestem nową personą w waszej ( teraz już naszej ) społeczności, a wracając do tematu proponował bym koledze, tak jak na wstępie powiedziano: drugi akumulator podłączyć do alternatora przez zabezpieczenie przekaźnikiem włączającym ładowanie po rozruchu, przy doborze drugiego akumulatora trzeba kierować się mocą alternatora na dwa akumulatory w orginale wychodzi 120 A , -w zależności od wersji.
-
jaceko
Mocą akumulatora??? a czy w t4 nie jest tak ze najpierw ładuje aku rozruchowy??? a pozniej po tej czynności dopiero dodatkowy???
Ja mam dwa razy po 75 i nic się nie dzieje
Ja mam dwa razy po 75 i nic się nie dzieje
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Mocą alternatora... Od momentu wzbudzenia alternatora ładowane są obie baterie.
-
jaceko
czyli jak mam dwa aku po 75 ah a altka 120 to jest to raczej slabe rozwiazanie??
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy