T4 2.5 TDI blokują się tylne hamulce samoczynnie
-
andrz6
- Początkujący T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
T4 2.5 TDI blokują się tylne hamulce samoczynnie
Witam
Na wstępie witam wszystkich nowych i starych znajomych ;)
Niestety zaczynam od problemu z T4.
Po wymianie klocków z tyłu ( hamulce tarczowe bez ABS ) podczas jazdy blokują się tylne hamulce. Tłoczki sprawdzone, wyczyszczone. Ręczny pracuje normalnie. Na zgaszonym silniku można hamulce pompować i pracują normalnie. Zadnego koła nie blokuje. Problem pojawia się podczas jazdy, gdy pracuje servo. Przewody hamulcowe drożne, przód hamuje normalnie. Gdy się popuści przewód przy pompie który idzie od tyłu, zaciski odpuszczają.
Serwo?
Pompa?
Może coś innego?
Z góry dzięki za podpowiedzi
Na wstępie witam wszystkich nowych i starych znajomych ;)
Niestety zaczynam od problemu z T4.
Po wymianie klocków z tyłu ( hamulce tarczowe bez ABS ) podczas jazdy blokują się tylne hamulce. Tłoczki sprawdzone, wyczyszczone. Ręczny pracuje normalnie. Na zgaszonym silniku można hamulce pompować i pracują normalnie. Zadnego koła nie blokuje. Problem pojawia się podczas jazdy, gdy pracuje servo. Przewody hamulcowe drożne, przód hamuje normalnie. Gdy się popuści przewód przy pompie który idzie od tyłu, zaciski odpuszczają.
Serwo?
Pompa?
Może coś innego?
Z góry dzięki za podpowiedzi
-
tomas19tdi
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Re: T4 2.5 TDI blokują się tylne hamulce samoczynnie
a czy nie wymieniales albo rozbierales vacumpompe???
Mialem ten sam problem,jak rozbieralem vacum,rozbierajac a pozniej skladajac pomylilem zaworki zwrotne w pompie.Dokladnie takie same objawy mialem jak silnik dostawal wiekszych obrotow blokowaly sie hamulce,do takiego stopnia ze tarcze sie nagrzewaly.Po sciagnieciu przewodu z podcisnienia tzn serwa wszystko bylo ok...Nastepnego dnia rozebralem pozamienialem zaworki bylo ok..mfg tomas wrazie czego mam porobione zdiecia jak i gdzie musza byc te zaworki
Mialem ten sam problem,jak rozbieralem vacum,rozbierajac a pozniej skladajac pomylilem zaworki zwrotne w pompie.Dokladnie takie same objawy mialem jak silnik dostawal wiekszych obrotow blokowaly sie hamulce,do takiego stopnia ze tarcze sie nagrzewaly.Po sciagnieciu przewodu z podcisnienia tzn serwa wszystko bylo ok...Nastepnego dnia rozebralem pozamienialem zaworki bylo ok..mfg tomas wrazie czego mam porobione zdiecia jak i gdzie musza byc te zaworki
-
MisiekVW
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Caravelle Assistance
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
wymień płyn i dobrze odpowietrz -to jest objaw "gotującego się płynu" - płyn się rozszerza i zaciska się zacisk.
-
andrz6
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Przy vacum pompie nic nie było robione. Wymieniłem tylko klocki tył i się zaczęły problemy. Płyn też jest przepłukany w całości.
-
MisiekVW
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
tak jak post wyżej odpowietrz jeszcze raz ale dokladnie zaczynając od koła PT, LT, PP, LP!!!
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Zapowietrzone hamulce tu nic nie mają do tego gdyż powietrze jest bardziej ściśliwe niż płyn, sprawdź jak się hamulce zablokują czy jak przy pompie zluzujesz przewody to też jest ciśnienie
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
andrz6 pisze:Gdy się popuści przewód przy pompie który idzie od tyłu, zaciski odpuszczają.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Kurna źle to przeczytałem bo zrozumiałem że przy zaciskach, czyli widać że sekcja na pompie nie wraca, miałem podobnie ale jak bawiłem się wydłużaniem trzpienia na pompie aby mniejszy skok pedału był więc stawiam na serwo ewentualnie pompę
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
czy przy popsutym serwie to nie byłoby tak, że blokowało by wszystkie cztery koła , a nie tylko tylne ??
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Nie wiem jak w teczce jest bo tam nie grzebałem jeszcze natomiast w Lublinie mam tak że osobna sekcja idzie na tył a osobna na przód
-
MisiekVW
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
to dlaczego jak miałem zapowietrzone zaciski z tylu to po 4km i kilku hamowaniach zaciski sie zaciskały i trzeba było stanąć i poczekać z 10min i tak w kółko aż nie odpowietrzyłem ponownie?????chemik211 pisze:Zapowietrzone hamulce tu nic nie mają do tego gdyż powietrze jest bardziej ściśliwe niż płyn, sprawdź jak się hamulce zablokują czy jak przy pompie zluzujesz przewody to też jest ciśnienie
A poza tym jeśli jest powietrze w zacisku to zmienia się charakterystyka temp. wrzenia płynu ( i płyn się rozszerza) - jeśli się nie mylę
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Mylisz się, sądze że tobie chodzi o nie zapowietrzone hamulce tylko o wode w płynie, w tedy się zgadza gdyż woda zaczyna parować i blokować ale przy zapowietrzonych hamulcach nie ma możliwości blokowania kół
-
jamulti
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: multivan ll
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Ja myslę że to coś w pompie siedzi na 2 obwodzie tzn. albo tłoczek zwiesiła albo sprężyna coś nie tak . Wymieniając płyn ruszyłeś śmieci które to spowodowały pompa do wyjęcia i sprawdzenia.Kenobi pisze:czy przy popsutym serwie to nie byłoby tak, że blokowało by wszystkie cztery koła , a nie tylko tylne ??
-
andrz6
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Pompa została wyjęta i sprawdzona - jest OK, zaciski i cała reszta ponownie sprawdzona i także wszystko OK. Płyn wymieniony, przepłukany i odpowietrzony cały układ. Dodatkowo został lekko zeszlifowany trzpień pompy na styku z serwem. Pedał idzie nieco głębiej podczas hamowania natomiast objawy zaciskania samoczynnego ustały. Można normalnie jezdzić natomiast nadal nie wiadomo, co jest przyczyną problemu. Podejrzenie pada na zaworek jednokierunkowy podciśnienia z wacum pompy.
-
tomas19tdi
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
przerabialem ten temat tak jak pisalem sa dwa identyczne zaworki w wacum pompie roznia sie tylko kolorem.Przypadkowa zamiana miejsc spowodowala dokladnie taki objaw jak kolega pisal,do takiego stopnia czym szybciej jechalem to bardziej sie blokowaly.
-
radekmark2
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Auto: multivan
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Miałem podobny problem a mianowicie po przejechaniu paru kilometrów tylne hamulce się blokowały po wymianie serwa wszystko było ok.
-
zoltye30
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Auto: t4 Caravelle
- Kontakt:
Podłącze się pod temat, mianowicie też mam takie objawy że w czasie jazdy "blokują" się hamulce. Wcześniej ręczny mi nie odbijał (zapieczone linki) wymieniłem linki i klocki tył, tłoczki w zaciskach chodziły luźno więc myślałem że po problemie, ale jednak NIE, jutro zabieram się za przednie zaciski i wymiane płynu, zobaczymy czy pomoże.
-
zoltye30
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
A więc jestem już po robocie przednich zacisków, zastrzeżeń do nich nie było ale dla świętego spokoju wyjąłem tłoczki gumki wszystko poczyściłem, również wymieniłem płyn hamulcowy i jak na razie jest ok nie blokują się, zobaczymy po długiej trasie.
-
sylwek
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Miałem to samo tylko, że auto ma ABS. Dwa warsztaty nie były wstanie rozwiązać problemu. Pojechałem na ośnieżoną drogę kilka razy rozpędzałem auto i gwałtownie hamowałem. Hamulce się odblokowały. Przejechałem od tamtej pory ok. 20 tkm i spokój.
-
zoltye30
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
jestem już po trasie i mogę stwierdzić że objawy nie ustały, ale zauważyłem taki myk i sprawa jest dziwna, po zatrzymaniu auta gdy czuje że złapały hamulce to wciskam mocno pedał hamulca i odpuszczają, po pierwszym wciśnięciu ham. pedał jest mieki a po drugim robi się twardy. I jaka to przyczyna??
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Masz problem z przednimi czy z tylnymi zaciskami?? Czy wszystkie razem blokują?zoltye30 pisze:jestem już po trasie i mogę stwierdzić że objawy nie ustały, ale zauważyłem taki myk i sprawa jest dziwna, po zatrzymaniu auta gdy czuje że złapały hamulce to wciskam mocno pedał hamulca i odpuszczają, po pierwszym wciśnięciu ham. pedał jest mieki a po drugim robi się twardy. I jaka to przyczyna??
-
zoltye30
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
z tego co zaobserwowałem to tylko przód bo słychać popiskiwanie z przodu jak złapią
-
ROAD-SERVICE
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Mam identyczny problem. W moim pomaga (na chwilę ) wyczyszczenie tych płytek wewnątrz automatu stopu , ten niebieski nad pedałem. Trzeba uważać przy czyszczeniu bo ponoć płytki są posrebrzane.
-
coyot
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Auto: Multivan T4 Classic
- Kontakt:
no to ja się podepnę :)
w tamtym tygodniu wymieniłem klocki z przodu i wyczyszczone były tylne zaciski bo ręczni nie oddawał,
wczoraj pojechałem do Krakowa i przed Krakowem złapało mi hamulce z przodu, postałem chwile poprałem młotkiem żeby odpuściły i pojechałem dalej, po około 20 km znowu to samo, na Zakopiance pod górki nie mogłem się wtoczyć, więc zdjąłem znowu koło , obstukałem żęby puściło, posiedziałem u kumpla jakieś 30 minut i wyruszyłem w droge powrotną do Rzeszowa
Obyło sie bez zbednych problemów powolutku dotarłem do domu
dzisiaj zawiozłem do majstra co klocki zmieniał i mówie co sie dzieje
wymienił wężyki, gumki na tłoczkach i takie inne :0, mówi eże ma byc a jak nie będzie to obstawia na pompe
wyruszyłem do domu, po 5 km znowu złapało
co mam zrobić :) wymieniać tą pompę?? bo tak można pół auta wymienić :)
dodam że przednie klocki juz do blachy były starte, może po wciśnięciu tłoczka jakiś syf poszedł do pompy ?
w tamtym tygodniu wymieniłem klocki z przodu i wyczyszczone były tylne zaciski bo ręczni nie oddawał,
wczoraj pojechałem do Krakowa i przed Krakowem złapało mi hamulce z przodu, postałem chwile poprałem młotkiem żeby odpuściły i pojechałem dalej, po około 20 km znowu to samo, na Zakopiance pod górki nie mogłem się wtoczyć, więc zdjąłem znowu koło , obstukałem żęby puściło, posiedziałem u kumpla jakieś 30 minut i wyruszyłem w droge powrotną do Rzeszowa
Obyło sie bez zbednych problemów powolutku dotarłem do domu
dzisiaj zawiozłem do majstra co klocki zmieniał i mówie co sie dzieje
wymienił wężyki, gumki na tłoczkach i takie inne :0, mówi eże ma byc a jak nie będzie to obstawia na pompe
wyruszyłem do domu, po 5 km znowu złapało
co mam zrobić :) wymieniać tą pompę?? bo tak można pół auta wymienić :)
dodam że przednie klocki juz do blachy były starte, może po wciśnięciu tłoczka jakiś syf poszedł do pompy ?
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Dokładnie tak jak kolega pisze rozebrać i dobrze wyczyścić wszystkochemik211 pisze:Rozebrać przednie zaciski i ładnie wyczyścić
-
zoltye30
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Miałem taki sam objaw, i po rozebraniu zacisków i wyczyszczeniu wszystkiego dokładnie, przepłukanie układu hamulcowego + wymiana płynu, teraz jest ok.
-
coyot
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Auto: Multivan T4 Classic
- Kontakt:
tak jak pisałem , zaciski były rozebrane i wyczyszczone i dalej blokowało, ale zrobiłem tak jak ktoś pisał :0
bujnąłem chałupę i zahamowałem tak żeby zblokowało koła, zostawiłem sznity dwa razy i hamulce działają :0 nie wiem o co chodzi, ale objaw zacinania się zniknął :0
bujnąłem chałupę i zahamowałem tak żeby zblokowało koła, zostawiłem sznity dwa razy i hamulce działają :0 nie wiem o co chodzi, ale objaw zacinania się zniknął :0
-
Matti_k
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Witam wszystkich jestem nowy na forum.
A ja mam taki problem z hamulcami mianowicie:
Po wymianie płynu rok temu są non stop są problemy z hamulcami. Albo pedał jest zbyt gumowaty ale dość skuteczny a raz blokuje po przejechaniu paru kilometrów wszystkie koła. W tej sytuacji pomaga tylko Output test w VCDS. Może ktoś coś wie jak temu zaradzić. Powiem ze odpowietrzaliśmy już na wszystkie sposoby jakie tylko są mi i innym znane. Brak mi sił.
A ja mam taki problem z hamulcami mianowicie:
Po wymianie płynu rok temu są non stop są problemy z hamulcami. Albo pedał jest zbyt gumowaty ale dość skuteczny a raz blokuje po przejechaniu paru kilometrów wszystkie koła. W tej sytuacji pomaga tylko Output test w VCDS. Może ktoś coś wie jak temu zaradzić. Powiem ze odpowietrzaliśmy już na wszystkie sposoby jakie tylko są mi i innym znane. Brak mi sił.
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
U mnie również po wymianie tarcz i klocków z tyłu blokowały się hamulce. Jak auto i hamulce były zimne, było wszystko OK, po zagrzaniu - blokada, czasem ciężko było ruszyć ze skrzyżowania, pedał robił się twardy. Podpompowanie 2-krotne pedałem na chwilę pomagało, ale nie do końca. Zaciski zostały wyczyszczone i wymienione wszystkie gumki. VACU sprawdzona, dawała ciśnienie, więc została pompa hamulcowa do wyeliminowania. Po wymianie pompy i odpowietrzeniu całości na razie spokój.