E-myto od 1.07.2011 a bus z przyczepą
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
Re: E-myto od 1.07.2011 a bus z przyczepą
Pokaż na to stosowny dokument.pacark pisze:benzyna z katalizatorem ma euro4
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
skoro mam zioloną plakietke na UMWELTZONE w D, to tak sobie wykombinowałem http://www.umweltzone.pl/plakietka/
ale mam jeszcze glejt z corocznych badań katalizatora w szwajcarii to sprzawdzę co tam jest napisane i porównam z tabelką
http://pl.wikipedia.org/wiki/Europejski ... benzynowym
ale mam jeszcze glejt z corocznych badań katalizatora w szwajcarii to sprzawdzę co tam jest napisane i porównam z tabelką
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Zgodnie z linkiem który podajesz, zieloną plakietkę dostają wszystkie benzyny rejestrowane po 1.01.1993 lub posiadające dokument potwierdzający spełnienie normu min. Euro1.pacark pisze:skoro mam zioloną plakietke na UMWELTZONE w D, to tak sobie wykombinowałem http://www.umweltzone.pl/plakietka/
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jazda z przyczepą
Kierowcy pojazdów ciągnących przyczepę muszą pamiętać o jej zadeklarowaniu. Dotyczy to pojazdów lekkich z przyczepą o łącznej dopuszczalnej masie całkowitej zestawu powyżej 3,5 tony oraz pojazdów ciężkich o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 3,5 tony lecz mniejszej niż 12 ton, w przypadku, których łączna dopuszczalna masa całkowita pojazdu i przyczepy lub ciągnika siodłowego i przyczepy (naczepy) jest równa lub przekracza 12 ton. W obu tych przypadkach, aby zadeklarować przyczepę należy nacisnąć przycisk na urządzeniu przez dłużej niż 2 sekundy. Wówczas wskaźnik „2”zaświeci się jednokrotnie, co oznacza, iż został on włączony. Aby wyłączyć wskaźnik przyczepy należy ponownie nacisnąć przycisk przez dłużej niż 2 sekundy, aż dioda „X” zaświeci się jednokrotnie.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Jak narazie wszędzie trąbia ze to e-myto to jeden wielki bubel i niezgodny z prawem w stosunku do pojazdów o dmc3,5T + przyczepa , jestem ciekaw co z tego trabienia wyjdzie , bo narazie zadnych konkretów nie słyszałem prócz takich ze postuluja aby wniesc poprawki do tej ustawy....
Jak dobrze ze my nie musimy narazie zadnymi płatnymi odcinkami dróg jezdzić z przyczepami...
Jak dobrze ze my nie musimy narazie zadnymi płatnymi odcinkami dróg jezdzić z przyczepami...
-
ento
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: biznes
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Sterciu pisze:Jak narazie wszędzie trąbia ze to e-myto to jeden wielki bubel i niezgodny z prawem w stosunku do pojazdów o dmc3,5T + przyczepa , jestem ciekaw co z tego trabienia wyjdzie , bo narazie zadnych konkretów nie słyszałem prócz takich ze postuluja aby wniesc poprawki do tej ustawy....
Tak jak pisałem wczesniej na Słowacji to wycofali. Teraz jak jedziesz 3,5t + laweta to kupujesz dwie winiety a nie tak jak wczesniej chore myto..
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
to i tak nadal lipa bo kata nie mam <44>pacark pisze:benzyna z katalizatorem ma euro4
-
mora
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Auto: transporter
- Opis: " Sekcja Dolnośląsko-Opolska!"
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Re: VIATOLL INFO
Mam od zeszłego roku- wożę swoje konie i już mi parę zł i viatola zdjęło (przyszły fakturki na maila)
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
kolega ostatnio dostał 4 mandaty po 2000zł kaźdy od inspekcji transportu drogowego bo sierota śmigal T5 po DK 81 z pustą przyczepką "bo może bedzie potrzeba coś podrzucić na budowę" i teraz próbuje się odwoływać bo ma do zapłacenia 8000zł.
To się nazywa chory przepis.
To się nazywa chory przepis.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tez mamy Viatoll`a , kolega który jest z wykształcenia prawnikiem dostał od nas zlecenie aby napisać pisma z odwołaniem i zwrotem bezprawnie pobranej opłaty powołując się na dyrektywy unijne. Zobaczymy co z tego wyjdzie , pewnie nic... ale znając życie wczesniej czy pózniej okaże się ze było to bezprawne pobieranie i dostaną reprymendę aby zwracać kasę więc takie pisma mogą być przydatne z racji, ze już były składane i odmowy przysyłane... W tym chorym kraju trzeba o wszystko walczyć niestety... A podobno już bardzo dużo dostali pism w sprawie zwrotu opłaty pobranej za pojazdy do 3,5T z przyczepami...
To jedyny sposób aby coś sie zmieniło w sprawie naliczania opłat dla samochodów o dmc 3,5T + przyczepa....
To jedyny sposób aby coś sie zmieniło w sprawie naliczania opłat dla samochodów o dmc 3,5T + przyczepa....
-
BEN
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Chory kraj tym bardziej, że Austria zrezygnowała z tego systemu ponoć się nie sprawdził. Co tam naród durny zapłaci a inni się bawią naszym kosztem.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
U nas tak szybko by nie zrezygnowali , bo jak widzą ze wpływy z łupienia są wysokie to po co odcinac sobie zródelko tak dochodowe.....
-
ROAD-SERVICE
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Dawniej, dawniej też winiety były od 3,5t to nic dziwnego że wrócili do takiego rozwiązania (kryza :D ). A pisma można sobie wysyłać, jest wyraźnie napisane że powyżej 3500kg w ustawie o drogach publicznych - płać i beksaSterciu pisze:A podobno już bardzo dużo dostali pism w sprawie zwrotu opłaty pobranej za pojazdy do 3,5T z przyczepami...
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
spokojnie , wszystko jest do czasu , nie zniosą opłat to pewnie ludzie ich zniosą...
W wielu krajach funkcjonuje system winiet i jakoś jest dobrze. U nas na autostradach tak samo powinno być , kupuje się winietę za ileś tam zł na powiedzmy 10 dni i się jeździ. Niech kosztuje taka winieta powiedzmy z 40-60zł i jeździ się do woli przez 10 dni... ale nie u nas lepiej łupić ile się da... Po co winiety wprowadzić za które powiedzmy będzie się brało 60zł za 10 dni jak można w jeden dzień złupić kierowcę tyle albo i więcej (pod warunkiem ze powstaną kolejne odcinki autostrad) , a jak będzie jutro wracał to drugie tyle i tak w kółko... Póki ludzie się nie zbuntują to nadal będą opłaty coraz większe coraz większe... Nie dość ze płacimy już dużo za paliwo , podatek drogowy jest w paliwie który miał iść na budowę i utrzymanie między innymi autostrad to zostajemy podwójnie opodatkowani. Ale to tylko wina nas samych , nas kierowców ze się tak dajemy , nikogo innego... Swego czasu Niemcom chcieli wprowadzić opłaty za ich autostrady to się kierowcy zbuntowali i nie wprowadzili , a u nas to robią co chcą bo wiedzą ze nikt się nie zbuntuje , Polacy zacisną zęby i to wszystko...
W wielu krajach funkcjonuje system winiet i jakoś jest dobrze. U nas na autostradach tak samo powinno być , kupuje się winietę za ileś tam zł na powiedzmy 10 dni i się jeździ. Niech kosztuje taka winieta powiedzmy z 40-60zł i jeździ się do woli przez 10 dni... ale nie u nas lepiej łupić ile się da... Po co winiety wprowadzić za które powiedzmy będzie się brało 60zł za 10 dni jak można w jeden dzień złupić kierowcę tyle albo i więcej (pod warunkiem ze powstaną kolejne odcinki autostrad) , a jak będzie jutro wracał to drugie tyle i tak w kółko... Póki ludzie się nie zbuntują to nadal będą opłaty coraz większe coraz większe... Nie dość ze płacimy już dużo za paliwo , podatek drogowy jest w paliwie który miał iść na budowę i utrzymanie między innymi autostrad to zostajemy podwójnie opodatkowani. Ale to tylko wina nas samych , nas kierowców ze się tak dajemy , nikogo innego... Swego czasu Niemcom chcieli wprowadzić opłaty za ich autostrady to się kierowcy zbuntowali i nie wprowadzili , a u nas to robią co chcą bo wiedzą ze nikt się nie zbuntuje , Polacy zacisną zęby i to wszystko...
Ostatnio zmieniony 12 mar 2012, 9:11 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: orty i literówki
Powód: orty i literówki
-
blazejek33
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: t4
- Opis: Instalacje elektryczne, elektromechanika maszyn rolniczych
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
-
absajler
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 16
- Model:
- podziekowal za post: 11 razy
- Kontakt:
Koledzy czy mógł by mi ktoś napisać jaka przyczepkę mogę kupić żeby nie płacić dodatkowych opłat za przejazd.
Takie dane mam w dowodzie auta
Maksymalna masa całkowita2810 kg
Masa własna 1706kg
Dopuszczalna ładowność 1104kg
Dane w przyczepkach które by mi pasowały
Dopuszczalna masa własna 1000kg
ładowność 650 kg
Druga przyczepka
Dopuszczalna masa całkowita 1350kg
Ładowność 1005kg
Proszę o podpowiedź i wyjaśnienie tematu :)
Kurcze własnie znalazłem odpowiedź w innym temacie. Reasumując 2810 z auta plus 1000 lub 1350 z przyczepy łapię się jak nic pod te viatoli :(
Takie dane mam w dowodzie auta
Maksymalna masa całkowita2810 kg
Masa własna 1706kg
Dopuszczalna ładowność 1104kg
Dane w przyczepkach które by mi pasowały
Dopuszczalna masa własna 1000kg
ładowność 650 kg
Druga przyczepka
Dopuszczalna masa całkowita 1350kg
Ładowność 1005kg
Proszę o podpowiedź i wyjaśnienie tematu :)
Kurcze własnie znalazłem odpowiedź w innym temacie. Reasumując 2810 z auta plus 1000 lub 1350 z przyczepy łapię się jak nic pod te viatoli :(
Ostatnio zmieniony 25 mar 2013, 18:29 przez absajler, łącznie zmieniany 1 raz.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
2810 + 1000 = 3810
2810 + 1350 = 4160
W obu przypadkach podpadasz pod opłaty. Aby uniknąć haraczu zestaw musi mieć łaczną DMC poniżej 3500kg czyli:
3500 - 2810 = 690.
Przyczepka nie może mieć DMC większej niż 690kg.
2810 + 1350 = 4160
W obu przypadkach podpadasz pod opłaty. Aby uniknąć haraczu zestaw musi mieć łaczną DMC poniżej 3500kg czyli:
3500 - 2810 = 690.
Przyczepka nie może mieć DMC większej niż 690kg.