KONTROLKA ŁADOWANIA
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Rywin
- Początkujący T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: CARAVELLE
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
KONTROLKA ŁADOWANIA
Witam 2 dni temu zapaliła mi się kontrolka ładowania. Tzn po odpaleniu nie gaśnie( świeci mocno nie żarzy się). Silnik na wolnych obrotach chodzi tak jakby na ssaniu. Później zapaliła się kontrolka ABS i świeciły obie. Zauważyłem jeszcze że przy włączaniu kierunkowskazu raz mignie delikatnie kontrolka która świeci się gdy zapięta jest przyczepa. Po przejechaniu paru kilometrów wszystko wróciło do normy silnik na wolnych obrotach pracuje normalnie . zgasło ładowanie i ABS. zanim wróciłem do domu zapaliło się znowu ładowanie ABS i silnik znów pracuje na wyższych obrotach. Rano ABS już nie świecił ale ładowanie nie gaśnie i tak już mu zostało.Przypuszczam że to zwarcie jakieś lub coś nie łączy. Mam zamiar podpiąć go pod komputer. Pokaże mi jakieś błędy? Pomoże Ktoś?
-
czarny1x1x
Re: KONTROLKA ŁADOWANIA
szukał bym problemu przy alternatorze kończące się szczotki lub ich brak ,wymiana regulatora lub samych szczotek( BX 213)
-
Rywin
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Obstawiam jednak jakieś zwarcie związane z warunkami atmosferycznymi. problem znikł przynajmniej na razie zobaczymy jak dłużej pojeżdżę . Powycierałem alternator zalany był płynem ze zbiornika wspomagania zmieszany z wodą z roztopu. Podłączyłem pod kompa takie błędy wyszły
Silnik
553 Przepływomierz masowy powietrza-G70
nieprawidłowy sygnał
550 Regulacja początku wtrysku
różnica doregulowania
ABS:
283 Czujnik liczby obrotów przedni lewy-G47
przerwa lub zwarcie do plusa - BŁĄD SPORADYCZNY
Chyba się nie obejdzie bez przeglądu instalacji elektrycznej(( Zobaczymy
Silnik
553 Przepływomierz masowy powietrza-G70
nieprawidłowy sygnał
550 Regulacja początku wtrysku
różnica doregulowania
ABS:
283 Czujnik liczby obrotów przedni lewy-G47
przerwa lub zwarcie do plusa - BŁĄD SPORADYCZNY
Chyba się nie obejdzie bez przeglądu instalacji elektrycznej(( Zobaczymy
-
Rywin
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
po przejechaniu 10 km zapaliła się kontrolka ładowania. Zauważyłem że gaśnie przy 4tys obr.
-
czarny1x1x
-
czarny1x1x
jedyne słuszne posunięcie to regeneracja ,można wymienić sam regulator lub nawet same szczotki w nim ,ale to pół środek ,bo pierścienie ślizgowe wymienisz rozbierając alternator dopiero ,ale jak go wyjmiesz warto sprawdzić stan łorzysk i masz z głowy na długi czas
-
Rywin
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Panowie nowa diagnoza jutro to sprawdzę i może usunę usterkę .Nie chce zapeszać , dam znać co i jak. Jeśli się okaże trafna to mnie będzie to kosztować w granicach 20zł i obejdzie się bez mechanika. Oby .
-
Rywin
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Miła Niespodzianka. Przy wymianie wężyków przelewowych(10zł) zauważyłem że zaślepka(1,3zł) na wtrysku nad alternatorem jest spękana. Z niej lało się paliwo bezpośrednio na alternator. Na 100% robiło to zwarcie w alternatorze powodując zaniki lub całkowity brak ładowania. Umyłem silnik myjką Karcher oczywiście zmniejszonym ciśnieniem z odległości około 0,5 m. Na obecną chwilę ładowanie nie świeci. Zobaczymy czy na długo.Przy okazji zaczął lepiej rano odpalać. Błąd ABS-u nie był powiązany z ładowaniem złudziło mnie to że pojawiły się w tym samym dniu jeden po drugim (283 Czujnik liczby obrotów przedni lewy-G47
przerwa lub zwarcie do plusa - BŁĄD SPORADYCZNY) Przeczytałem błąd jeszcze raz ściągnąłem lewe przednie koło i znalazłem przetarty od wahacza przewód czujnika ABS. Po zaizolowaniu kontrolka ABS zgasła.
PS
Radzę każdemu sprawdzić tą zaślepkę. Wężyki które wymieniłem zanim znalazłem spękaną zaślepkę na moje oko były w b. dobrym stanie nie licząc czasu i pracy którą wykonałem.
przerwa lub zwarcie do plusa - BŁĄD SPORADYCZNY) Przeczytałem błąd jeszcze raz ściągnąłem lewe przednie koło i znalazłem przetarty od wahacza przewód czujnika ABS. Po zaizolowaniu kontrolka ABS zgasła.
PS
Radzę każdemu sprawdzić tą zaślepkę. Wężyki które wymieniłem zanim znalazłem spękaną zaślepkę na moje oko były w b. dobrym stanie nie licząc czasu i pracy którą wykonałem.