vw T4 2,4 brak mocy i przerywa

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
lukas rheda
Nowy T4

Answers: 0
13
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: T4
Kontakt:

vw T4 2,4 brak mocy i przerywa

Nieprzeczytany post autor: lukas rheda »

Witam.Mam nastepujacy problem.Silnik odpala bez problemu ale jak dodaje gazu to troche trzesie silnikiem i przerywa.Jak jade to nie ma mocy jak kawalek przejade.

Dodam ze jak jeden wtrysk zostal odkrecony to mial olej na koncowce.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Re: vw T4 2,4 brak mocy i przerywa

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

może byś napisał
po pierwsze co to znaczy kawałek - 1 metr, 1 kilometr czy np do zagrzania się silnika ??
po drugie czy tzw wszystkie podstawowe sprawy wyeliminowane typu filtry, zapowietrzenie układu paliwowego, szczelność wężyków przelewowych na wtryskach i innych paliwowych, linka gazu ??
staszek
Znawca T4

15
Tematy: 20
Model:
Auto: T 4
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 20 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: staszek »

Kenobi ma racje jeśli tego nie zrobiłeś to zacznij od sprawdzenia szczelności układu paliwowego , jeśli dawno tego nie robiłeś to wymień filtr . (paliwo z niewiadomego pochodzenia to też może być przyczyna ). Najlepiej napisz co zrobiłeś do tej pory w tej sprawie
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

przyszło mi jedno do głowy jeszcze
jak masz pewność, że wtrysk lub wtryski są na prawdę zaolejone, a silnik traci moc wraz z nagrzewaniem się to jak dla mnie padła głowica
no ale jak na wtryski dostaje się olej to powinien silnik go przepalać i wtedy by dymił
lukas rheda
Nowy T4

13
Model:
Kontakt:

Witam wszystkich.Dzieki za odpowiedzi.Wiec tak to bylo.Auto sprowadzilem z Niemiec z uszkodzona uszczelka pod glowica.Kolega zwalil glowice i zawiozlem ja do sprawdzenia.Okazalo sie ze to zlom.Kupilem nowa (nie uzywana) do tego nowe zawory i uszczelniacze.Wszystko zostalo zlozone i tak teraz sprawa wyglada.Auto pali super. na wolnych obrotach chodzi super ale jak sie dodaje gazu to tak miedzy 1400 a 1800 obrotach przerywa.Trzesie troche silnikiem.Dodam ze auto kopci troche na niebiesko.Jak zimny silnik to kopci wiecej.Jak sie nagrzeje to troche mniej.Uklad paliwa byl sprawdzony wezyki itp.Paliwo zalalem 20 l nowego.A jezeli chodzi o wtryski to mialem okazje przelozyc od drugiego T4 2,4, to sprawdzic chcialem czy to moze wina wtryskow.No i na jednym wtrysku na koncowce byl olej.
Dodam ze auto to 95 rok i 205 tys km.A przy 200 tys mial rozrzad wymieniony.
Ostatnio zmieniony 20 lis 2012, 18:07 przez Kenobi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: post pod postem, używaj opcji "edycja"
leszekgd
Forumowicz T4

15
Tematy: 4
Model:
Auto: t4
Opis: SCANIA pl.o /gdańsk
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: leszekgd »

hejka sprawdż ustawienia kąta wtrysku ja wczoraj po założeniu głowicy miałem podobne do twoich objawy ustawiłem kąt na zegar i chodzi pszczółka . silniki AAB są bardzo czułe na żle ustawiony kąt wtrysku . ja mam ustawiony na 0.98mm przed GMP pzodro :)
fgrs
Forumowicz T4

14
Tematy: 19
Model:
Auto: caravelle/multivan
podziekowal za post: 2 razy
otrzymal podziekowanie: 3 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: fgrs »

mam podobny problem, po przejechaniu 100 km albo wiecej i nagrzaniu silnik przy 1.5tys obr/min przerywa i trzesie ale jak auto pracuje na wolnych obrotach albo jak przygazuje i obroty sie zwieksza powyzej 1.5tys to dziala ok
Ostatnio zmieniony 09 gru 2012, 13:57 przez fgrs, łącznie zmieniany 1 raz.
krzysztofek
Forumowicz T4

14
Tematy: 11
Model:
Auto: T4 Caravelle
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: krzysztofek »

fgrs pisze:
mam podobny problem, po przejechaniu 100 km albo wiecej i nagrzaniu silnik przy 15tys obr/min przerywa i trzesie ale jak auto pracuje na wolnych obrotach albo jak przygazuje i obroty sie zwieksza powyzej 15tys to dziala ok
Kolego, a ile u Ciebie wynoszą wolne obroty? I co to masz za silnik bo jak kręci się 15tyś razy na minute to niezła żyleta musi być :P sorki a OT ale to bije po oczach :)
fgrs
Forumowicz T4

14
Model:
Kontakt:

poprawione mistrzu
lukas rheda
Nowy T4

13
Model:
Kontakt:

No panowie temat nadal aktualny.Moze ktos pomoze ???
kowalvip1
Nowy T4

15
Tematy: 0
Model:
Auto: VW T4 MULTIVAN
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: kowalvip1 »

Witam i pozdrawiam miałem podobny problem lecz w moim przypadku sączyło się paliwo przy pompie wtryskowej a dokładnie na tym trzpieniu od dodawania gazu . Praktycznie nie było widać wycieków lecz leciałem około 110km/h czułem szarpania a palił około 13l/100km lecz przyczyn może być wiele pozdrawiam i życzę udanej diagnozy i naprawy
blist
Nowy T4

13
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: blist »

Mam podobne objawy. Gaz wcisniety do konca a silnik wchodzi na obroty i spada a nwet potrafi zgasnac.
Wczesniej na ostatniej trasie od czasu do czasu silnik potrafil pracowac normalnie, az wkoncu sam na swiatlach zgasl i nie dalo sie odpalic. wymianielm filtr paliwa, sprawdzilem filtr powietrza i nic nie dalo. Przestawialem kat wtrysku na pompie co 1/4 zabka i tez przez chwile prawcowal poprawnie ale dalej to samo. zauwazyel ze cieknie paliwo z pompy w okolicach gazu.
dodam ze od miesiaca mialem problem z rozrusznikiem i czesto auto palone byla na zapych - nie ciagane, bo ladnie zawsze odpalalo.
prosze o porady.
fgrs
Forumowicz T4

14
Model:
Kontakt:

ja bym stawial na pompe lub katy wtrysku, z podobnymi objawami jezdzilem przez jakis czas az na ostatniej trasie rozleciala mi sie pompa wtryskowa, urwalo sruby tlokorozdzielacza glowicy
blist
Nowy T4

13
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: blist »

Z katem wtrysku juz probowalem. Ustawialem co 2mm kolko napedowe pompy i dalej to samo. Zastanawiam sie czy pasek rozrzadu nie przeskoczyl ale nie mam zadnych znakow. Pasek rozrzadu jest dosc mocno naciagniety.
Jeszcze jedna informacja, silnik juz wczesniej nie reagowal na przyspieszacz.
lukas rheda
Nowy T4

13
Model:
Kontakt:

Witam wszystkich.Juz raz pytalem o to samo ale wracam do tematu jeszcze raz.A wiec sprowadzilem z Niemiec vw T4 2.4 D z 1995 roku z uszkodzona uszczelka pod glowica.Po zdjeciu glowicy okazalo sie ze glowica do wymiany.Kupilem nowa.Wszystko poskladane auto pali na dotyk ale przy 1500 obrotow auto tak jakby nie palilo na 1 cylinder (przerywa) Na wolnych obrotach chodzi jak ta lala no i potem 2000 obrotow wkreca sie elegancko.Problem tylko przy ok 1500 obrotow.Zaplon jest dobrze ustawiony.Filtr paliwa wymieniony i cisnienie tez jest ok.Czy moze papa wtryskowa szwankowac w takiej sytuacji ??? Robi mi to muj kolega mechanik no i nurde nie moze dojsc o co kaman tu.Prosze o jakies podpowiedzi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diesel”