no niby teraz bardziej jest odczuwalne kiedy sie turbo włącza ;) ale to raczej nie ma związku z tym ze na obciązeniu i z rana kopciProbe041 pisze:Czyli nowa jest ustawiona na wyższe ciśnienie ;)Negral pisze:No własnie a propo ustawien regenerowanej turbiny na starej jak na luzie gazowałem to troszke sie otwierał ten zawor bezpieczenstwa a w tej nowej nawet nie drgnie
Pytanie o turbo 1.9TD
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Negral
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Re: Pytanie o turbo 1.9TD
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie turbo puszcza olej.Raz w życiu regenerowałem turbinę i nigdy więcej tego nie zrobię .trzy razy wymieniałem bo własnie przykapcał na niebiesko.Powiem więcej po drugiej wymianie kupiłem drugi silnik i co ??? to samo po trzeciej wymianie przestał dymić.od tego czasu zakładam tylko i wyłącznie używki i nie ma problemu.Jedz do tego specjalisty i wymien na inną i nie słuchaj że zacznie opowiadać ze silnik masz do remontu.Negral pisze:Myslisz ze az tak by dostał po tyłku? całego oleju nie zjadło... Tylko czemu by kopcił przy obciazeniu albo jak go przeciagne na obrotach, dodam ze moc wydaje mi sie ok i spalanie tez.Turbine słychac jak chodzi, napewno glosniej niz stara, ale czy tak ma chodzic to nie wiem bo nie mam porownania, jak sciągłem rure gumową łaczacą turbo z kolektorem ssącym to było zapaprane olejem nie wiem czy to normalne :/Probe041 pisze:Co do wolnych obrotów może mieć turbina?
Podejrzewam, że zassanie oleju przez turbo (i brak smarowania) przyczyniło się do obecnych problemów z silnikiem. Na początek sprawdziłbym kompresję
-
Negral
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 8
- Model:
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
A kopcił Ci przy odpalaniu po nocy? a pozniej na rozgrzanm silniku nie? tez mi sie ta turbina nasowa na mysl bo przed wymiana bylo wszytko ok no pozatym ze padła :) troche jezdziłem ostatnio i przez dwa dni było ok wogole nie kopcił tylko przy odpalaniu rano ale jak wracałem do domu to zaczął znow kopcic :/motoria pisze:Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie turbo puszcza olej.Raz w życiu regenerowałem turbinę i nigdy więcej tego nie zrobię .trzy razy wymieniałem bo własnie przykapcał na niebiesko.Powiem więcej po drugiej wymianie kupiłem drugi silnik i co ??? to samo po trzeciej wymianie przestał dymić.od tego czasu zakładam tylko i wyłącznie używki i nie ma problemu.Jedz do tego specjalisty i wymien na inną i nie słuchaj że zacznie opowiadać ze silnik masz do remontu.Negral pisze:Myslisz ze az tak by dostał po tyłku? całego oleju nie zjadło... Tylko czemu by kopcił przy obciazeniu albo jak go przeciagne na obrotach, dodam ze moc wydaje mi sie ok i spalanie tez.Turbine słychac jak chodzi, napewno glosniej niz stara, ale czy tak ma chodzic to nie wiem bo nie mam porownania, jak sciągłem rure gumową łaczacą turbo z kolektorem ssącym to było zapaprane olejem nie wiem czy to normalne :/Probe041 pisze:Co do wolnych obrotów może mieć turbina?
Podejrzewam, że zassanie oleju przez turbo (i brak smarowania) przyczyniło się do obecnych problemów z silnikiem. Na początek sprawdziłbym kompresję
nie mam juz pomyłow bo podpiecie pod kompa nic nie da w ABL??
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Zawsze możesz podjechać do warsztatu i oddać turbo do sprawdzenia na maszynie, jak pytałem we Wro to taka przyjemność w serwisie turbo kosztuje ok 240zł..
-
wewobeski2
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: 1996-2003
- Kontakt:
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu. Mam ABL-a 68 kucy i coś z nim nie tak. Głośno chodzi słabo jedzie i pali 9,6 <krzyk> Rozrząd nowy ustawiony na tip-top, oleju nie bierze, nie ma problemu z paleniem a dymu przy depnięciu też nie ma. Skąd te spalanie? Jeżdżę 90-100km/h więc coś nie tak. Więc mam pytanie jakie jest w nim turbo i ile musi dmuchać? Sprawdzałem z mechanikiem podłączając się pod wentyl przy kolektorze i on mówi, że niecałe 0,4 bar. Czy turbo jest zajechane? Powiem tylko, że oleju nie bierze i luzu osiowego też nie wykazuje. Czy trzeba regenerować? Czy można jakoś wysterować? I co z tym zaworkiem z długą dźwignią z tyłu turbo, ile powinien się wychylać, u mnie nawet nie drgnie jak dam obroty na max, a ręcznie to z 1,5 cm mogę wysunąć tą dźwigienkę - czy tak ma być? Czy to nie jest jakaś przepustnica przypadkiem i nie powinna otwierać się i zamykać? Sorry za skomplikowaną pisownię ale jestem laikiem.
-
syreniarz
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Powinno dmuchac 0,6-0,8 ,ale na postoju tego nie sprawdzisz dokładnie. Przeciągnij wężyk z wentyla do kabiny i podłącz wskaznik - sprawdz na 3,4,5 biegu- to da Ci jakiś obraz.
Tę dzwignię z tyłu turbo (z kontrą) można skrócic w celu podniesienia ciśnienia.
Co do głośnej pracy, to u mnie tak chodził jak rozrząd był zle ustawiony.
Tę dzwignię z tyłu turbo (z kontrą) można skrócic w celu podniesienia ciśnienia.
Co do głośnej pracy, to u mnie tak chodził jak rozrząd był zle ustawiony.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
0,6bar fabrycznie, ciśnienie doładowania sprawdzamy pod obciążeniem (w czasie jazdy). Wężyk do kabiny możesz puścić np tędy http://t4-wiki.de/wiki/images/Motor_ABL ... ehrung.jpg
Te 0,4bar jest najwidoczniej za niskie na postoju aby poruszyć sztangą.
Wysterować jak najbardziej można, turbiniarze mają specjalne manometry z pompką ręczną do ustawiania zaworu upustowego.
Co do spalania to ja na mojej wolnej skrzyni delikatnie jeżdżąc (te 80-100km/h poza miastem) zrobiłem na niecałych 100L, 1500km co daje ok 6,5L na 100km.
Mi w okolicach 9L palił przed zabawą w kręcenie przy deptaniu na autostradzie i gonieniu non stop te 120km/h wzwyż.
Wiadomo spalanie zależy od stylu jazdy, jak non stop depczesz gaz to ma prawo i te 10L spalić. A to, że słabo jedzie to już taki urok 1.9TD
Te 0,4bar jest najwidoczniej za niskie na postoju aby poruszyć sztangą.
Wysterować jak najbardziej można, turbiniarze mają specjalne manometry z pompką ręczną do ustawiania zaworu upustowego.
Co do spalania to ja na mojej wolnej skrzyni delikatnie jeżdżąc (te 80-100km/h poza miastem) zrobiłem na niecałych 100L, 1500km co daje ok 6,5L na 100km.
Mi w okolicach 9L palił przed zabawą w kręcenie przy deptaniu na autostradzie i gonieniu non stop te 120km/h wzwyż.
Wiadomo spalanie zależy od stylu jazdy, jak non stop depczesz gaz to ma prawo i te 10L spalić. A to, że słabo jedzie to już taki urok 1.9TD
-
wewobeski2
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: 1996-2003
- Kontakt:
No tak, tylko mi bez deptania tyle wciąga. Postanowiłem turbo zawieść na sprawdzenie, zobaczymy co z tego wyjdzie. A rozrząd nowy i sprawdzony na 100% tak jak ma być. Więc sprawdzę turbo i zobaczę. A może wtryski??? Co wy na to???
-
syreniarz
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto:
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Sprawdzanie wszystkiego po kolei to raczej droga zabawa. Najlepiej jakby zajał się twoim autem jakis magik co tylko diesle robi. Jak nie masz takiego w okolicy to popytaj mechaników, powinni Ci dać jakis namiar.
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 25
- Model:
- Auto: t4 carawelle
- Opis: herman jaki jest każdy widzi ;)
GG: 5694314 - Lokalizacja: Istebna - Potoczki
- podziekowal za post: 27 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Podepnę się pod temat choć nieco odbiega od głównego wątku.
Ostatnimi dniami zauważyłem spadek mocy i przeniesienie wysokiego momentu na wyższe obroty (ok 2500). Pali też trochę więcej. Zaglądnąłem pod maseczkę bolida i :
- sprężarka nie posiada tego swoistego gwizdu przy wyższych obrotach;
- nie przesuwa się ta dźwignia pomiędzy tym podciśnieniowym tłoczkiem, a turbiną.
Pytania mam następujące gdyż zorientowałem się, że to jest powodem moich problemów:
- jak powinno poruszać się to ramię (ciężko, lekko, z oporem) ? Ręką powinienem dać radę je przesunąć ?
- szukać powodu w tym tłoczku podciśnieniowym czy większe prawdopodobieństwo jest zatarcia się tych "zaworków" (jak mniemam to ramię otwiera lub zamyka przepływ spalin przez turbinę) ?
- turbina do regeneracji, do wymiany czy dam radę to sam usprawnić ?
Zrobię zdjęcia mojej sprężarki, dacie radę określić jaki to typ sprężarki na podstawie zdjęć ? Z tego co widzę to są rozbieżności co do modelu sprężarki siedzącej pod maską 1.9 (rocznik 96). Katalog podaje Garrett T2 nr katalogowy 028145701E ale czytam, że to może być Garrett T15. Na odpływie spalin jest wytłoczone 15A6.
Ostatnimi dniami zauważyłem spadek mocy i przeniesienie wysokiego momentu na wyższe obroty (ok 2500). Pali też trochę więcej. Zaglądnąłem pod maseczkę bolida i :
- sprężarka nie posiada tego swoistego gwizdu przy wyższych obrotach;
- nie przesuwa się ta dźwignia pomiędzy tym podciśnieniowym tłoczkiem, a turbiną.
Pytania mam następujące gdyż zorientowałem się, że to jest powodem moich problemów:
- jak powinno poruszać się to ramię (ciężko, lekko, z oporem) ? Ręką powinienem dać radę je przesunąć ?
- szukać powodu w tym tłoczku podciśnieniowym czy większe prawdopodobieństwo jest zatarcia się tych "zaworków" (jak mniemam to ramię otwiera lub zamyka przepływ spalin przez turbinę) ?
- turbina do regeneracji, do wymiany czy dam radę to sam usprawnić ?
Zrobię zdjęcia mojej sprężarki, dacie radę określić jaki to typ sprężarki na podstawie zdjęć ? Z tego co widzę to są rozbieżności co do modelu sprężarki siedzącej pod maską 1.9 (rocznik 96). Katalog podaje Garrett T2 nr katalogowy 028145701E ale czytam, że to może być Garrett T15. Na odpływie spalin jest wytłoczone 15A6.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Turbo nie powinno gwizdać z tego co wiem, a to że pali więcej to chyba norma w zimie <01> Filtr paliwa kiedy zmieniany był?herman pisze:Podepnę się pod temat choć nieco odbiega od głównego wątku.
- sprężarka nie posiada tego swoistego gwizdu przy wyższych obrotach
Jak to sprawdziłeś?? Wszystko zależy od regulacji wastegate kiedy się zacznie otwierać zawór upustowy. Jeśli na postoju go gazowałeś to nie ma możliwości aby turbina dała więcej niż te 0,5-0,6bar więc teoretycznie jeśli masz ustawione turbo na większe ciśnienie to nie zobaczysz ruchu sztangi. Co innego w czasie jazdy.herman pisze:- nie przesuwa się ta dźwignia pomiędzy tym podciśnieniowym tłoczkiem, a turbiną.
Ja swojego nie byłem w stanie ruszyć z tego co pamiętam ręką.herman pisze:Pytania mam następujące gdyż zorientowałem się, że to jest powodem moich problemów:
Wepnij się w dolot ze wskaźnikiem doładowania i wtedy można dalej dyskutować. Wersja super tanio to wężyk zbrojeniowy w cast.. + wskażnik ciśnienia do opon 0-3bar + taśma izolacyjna i jedna opaska zaciskowa. Wpinasz się tam gdzie jest zaślepiona wypustka na kolanku przy kolektorze dolotowym a węża puszczasz do kabiny zaślepkami na ścianie grodziowej przy zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodniczego.herman pisze:- szukać powodu w tym tłoczku podciśnieniowym czy większe prawdopodobieństwo jest zatarcia się tych "zaworków" (jak mniemam to ramię otwiera lub zamyka przepływ spalin przez turbinę) ?
Dodatkowo możesz zdjąć dolot od filtra powietrza przy turbo i sprawdzić luzy na wirniku. Więcej u golfiarzy http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2780627#p2780627
Mi to wygląda na T15 ale rzuć okiem na tabliczkę, jest na stronie zimnej turbo z lewej strony jak stoisz przed autem.herman pisze:Zrobię zdjęcia mojej sprężarki, dacie radę określić jaki to typ sprężarki na podstawie zdjęć ?
Jednak patrząc na dolot to nie powinno być tam tyle oleju na łączeniach...
Pozdr!
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Z tego co pamiętam to na postoju jak przegazowałem to wajcha się ruszała. Słychać było też charakterystyczny dla turbiny świst. Być może się nie znam ale wszystkie (nawet nowe) turbiny kiedy się włączały emitowały charakterystyczny dźwięk (taki właśnie świst). Nie był głośniejszy niż praca silnika ale słyszalny.
Olej prawdopodobnie z odmy. Filtr już zakupiony (na wszelki W) czeka na wymianę. Wiem ile wzrasta spalanie zimą i zazwyczaj był to 5% max 10% wzrost, a nie 25%.
Świst turbiny i praca wajchy: http://www.youtube.com/watch?v=xtiHH0tGYzE
tutaj słychać idealnie: http://www.youtube.com/watch?v=L_e6wHdlaC8
Bynajmniej nie chodzi o takie jęki http://www.youtube.com/watch?v=Ou2cUT8i3yc
Zawsze tak pracowała i nagle przestała, od 2000 obr/min zaczynała delikatnie świstać i czuć było przyspieszenie. Teraz nie czyni tego dobra, lekko łapie w okolicach 2500 obr/min ale bez uniesień.
Manometru na chwilę obecną nie posiadam, teraz jadę na delegację więc w przyszłym tygodniu może uda mi się zakupić. Taki do acetylenu 2,5 bar będzie dobry ?
Olej prawdopodobnie z odmy. Filtr już zakupiony (na wszelki W) czeka na wymianę. Wiem ile wzrasta spalanie zimą i zazwyczaj był to 5% max 10% wzrost, a nie 25%.
Świst turbiny i praca wajchy: http://www.youtube.com/watch?v=xtiHH0tGYzE
tutaj słychać idealnie: http://www.youtube.com/watch?v=L_e6wHdlaC8
Bynajmniej nie chodzi o takie jęki http://www.youtube.com/watch?v=Ou2cUT8i3yc
Zawsze tak pracowała i nagle przestała, od 2000 obr/min zaczynała delikatnie świstać i czuć było przyspieszenie. Teraz nie czyni tego dobra, lekko łapie w okolicach 2500 obr/min ale bez uniesień.
Manometru na chwilę obecną nie posiadam, teraz jadę na delegację więc w przyszłym tygodniu może uda mi się zakupić. Taki do acetylenu 2,5 bar będzie dobry ?
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
To jest turbina ze zmienną geometrią, u Ciebie wajcha nie będzie tak pracować.herman pisze:Świst turbiny i praca wajchy: http://www.youtube.com/watch?v=xtiHH0tGYzE
Tak jak pisał Probe041, na postoju nie zobaczysz ruchu sztangi.
Sprawdź czy nie pękł wąż gumowy łączący turbinę z kolektorem ssącym.
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Panowie z całą powagą człowieka ciekawego proszę mnie uświadomić jak działa to ustrojstwo. Dotychczas byłem przekonany, że to jest sterowane podciśnieniem ale po analizie układu jestem skłonny postawić teorię, że tym dynksem porusza ciśnienie. Teraz wczytałem się w szczegóły Waszych postów i zaczepiłem się na "zawór upustowy". Byłem święcie przekonany, że to patent taki: http://www.serwismotoryzacyjny.com.pl/i ... y_p&ns=117 i wajcha porusza się kiedy spada ciśnienie za sprężarką likwidując turbo dziurę ale wychodzi na to, że się myliłem. Więc zacznę od uzupełnienia wiedzy od bardziej doświadczonych kolegów. Tym bardziej, że jak pisałem wcześniej ten dynks chodził jak dodawałem gazu na nieobciążonym silniku. Sugerowało by to, że wcześniej był zepsuty ale się naprawił ...
Doczytałem na jednym forum, że podobny efekt może dać niesprawny EGR. Więc definitywnie jak tylko będzie chwila czasu (czyli raczej nie prędko) i zaślepki - EGR do likwidacji.
Będę wdzięczny za przybliżenie mi tematu. Z turbo diesel dopiero zacząłem przygodę i jak tylko coś niedomaga staram się zgłębiać tajniki tego napędu.
Doczytałem na jednym forum, że podobny efekt może dać niesprawny EGR. Więc definitywnie jak tylko będzie chwila czasu (czyli raczej nie prędko) i zaślepki - EGR do likwidacji.
Będę wdzięczny za przybliżenie mi tematu. Z turbo diesel dopiero zacząłem przygodę i jak tylko coś niedomaga staram się zgłębiać tajniki tego napędu.
-
przemekcrx
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Auto: T 4
- Opis: TRANSPORTER 1.9 TDI
- Kontakt:
Ja właśnie jestem po wymianie turbinki w swoim bo się wysrała wyła jak koty w marcu...
Zdecydowałem że badziewia po regeneracji nie biorę bo to syf jakich mało ,zafundowałem sobie funfel nówkę nie śmiganą,ponowie jak auto przyjemnie teraz chodzi ,o dziwo nowa ma większe wyjście ,bo mam intercooler i wąż były za mały musiałem znowu przerabiać.....
Kolego jak widzę nikt Ci nie odpisał ....
Ja mam T15 garetta rocznik auta 98
Ramię chodzi bardzo ciężko , ręką ciężko jest to ruszyć ,jak zdejmiesz zabezpieczenie z dzwigienki to ona powinna lekko się poruszać cybant z gruszki chodzi ciężko..
A u mnie nic teraz nic nie gwizda
Zdecydowałem że badziewia po regeneracji nie biorę bo to syf jakich mało ,zafundowałem sobie funfel nówkę nie śmiganą,ponowie jak auto przyjemnie teraz chodzi ,o dziwo nowa ma większe wyjście ,bo mam intercooler i wąż były za mały musiałem znowu przerabiać.....
Kolego jak widzę nikt Ci nie odpisał ....
Ja mam T15 garetta rocznik auta 98
Ramię chodzi bardzo ciężko , ręką ciężko jest to ruszyć ,jak zdejmiesz zabezpieczenie z dzwigienki to ona powinna lekko się poruszać cybant z gruszki chodzi ciężko..
A u mnie nic teraz nic nie gwizda
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
A ta nowa to z jakiego źródła? I czy to przypadkiem nie GT15? ;)
BTW Pokazałbyś jak u Ciebie orurowanie do ICka wygląda ;)
BTW Pokazałbyś jak u Ciebie orurowanie do ICka wygląda ;)
-
przemekcrx
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Auto: T 4
- Opis: TRANSPORTER 1.9 TDI
- Kontakt:
Turbinka przywieziona nowa z Niemiec
Jutro jak nie zapomnę strzelę foto , w planie jest orurowanie z kwasika ,wzór już jest ,ale nie mam na chwilę obecną czasu,bo całymi dniami piaskuję..
Jutro jak nie zapomnę strzelę foto , w planie jest orurowanie z kwasika ,wzór już jest ,ale nie mam na chwilę obecną czasu,bo całymi dniami piaskuję..