Seryjny silnik a czipowany - fakty
-
Żybis
- Aktywny T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 10
- Model:
- Auto:
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Seryjny silnik a czipowany - fakty
Więc tak
Jadąc na zlot postanowiliśmy z Fischem sprawdzić co i jak się ma do tego co ludzie gadają a jakie są fakty odnośnie czipowania silnika i jakie tego są efekty - przede wszystkim jak chodzi o zużycie paliwa.
Fisch - seryjny AXG 151 kucy , standardowe ogumienie 225/60/16 oraz około 1900 kg wagi + Fisch haha
Żybis - seryjny AXG po czipie (około 195-200 kucy ), ogumienie 235/55/17 oraz 2300 kg wagi + Żybis <32>
((( wcześniej przeprowadziliśmy test na odejście i na 3 biegu od 1500 obrotów na CB radiu padła komenada
BUT
i obaj jednocześnie wsadziliśmy pedały gazu w podłogę i tak szliśmy łeb w łeb dosłownie idealnie równo jeden za drugim
co pozwoliło mi dojść do wniosku że te 50 koni więcej akurat pozwala mi nadrobić straty nadmiaru wagi i szerszych papci do serynego sprzęta. )))))
Zatankowaliśmy po sam korek na stacji oba bolidy <yes> i jechaliśmy na zlocik razem , potem razem w nocy grzaliśmy auta żeby można było spać :P choć Fisch raz odpalał a ja 3 razy i do tego uruchamiałem dogrzewacz silnika tak po 10 - 15 minut . następnego dnia polansowaliśmy się po czechach i pozostawiliśmy w żałobie beksa naszych busmaniaków i polecieliśmy do domu już nie nóżka za nóżką jak w stronę zlotu (90-120 km/h) tylko butując średnio 130-150 <38> a kawałek nawet 190 <yes> czyli bez oszczędności ponieważ troszki nam się śpieszyło . Zajechaliśmy na tą samą stację i w tym samym miejscu tankowaliśmy po korki nasze maszyny.
I CO ???
Wyszło że po takim teście seria spaliła o
....... 0.1 litra więcej <36> <36> <36> <32> <32> od czipowanego <cool> <31> <sarkastyk> sprzęta
Jakie wnioski
jeśli były by w tej samej wadze i obuwiu to zapewne czipowany spalił by "dużo" mniej paliwa podczas takiej samej trasy i jazdy
taaa tylko ile mniej ??? tego się chyba nie dowiemy tak szybko. :P
Pozdrawiam <taniec>
Jadąc na zlot postanowiliśmy z Fischem sprawdzić co i jak się ma do tego co ludzie gadają a jakie są fakty odnośnie czipowania silnika i jakie tego są efekty - przede wszystkim jak chodzi o zużycie paliwa.
Fisch - seryjny AXG 151 kucy , standardowe ogumienie 225/60/16 oraz około 1900 kg wagi + Fisch haha
Żybis - seryjny AXG po czipie (około 195-200 kucy ), ogumienie 235/55/17 oraz 2300 kg wagi + Żybis <32>
((( wcześniej przeprowadziliśmy test na odejście i na 3 biegu od 1500 obrotów na CB radiu padła komenada
BUT
i obaj jednocześnie wsadziliśmy pedały gazu w podłogę i tak szliśmy łeb w łeb dosłownie idealnie równo jeden za drugim
co pozwoliło mi dojść do wniosku że te 50 koni więcej akurat pozwala mi nadrobić straty nadmiaru wagi i szerszych papci do serynego sprzęta. )))))
Zatankowaliśmy po sam korek na stacji oba bolidy <yes> i jechaliśmy na zlocik razem , potem razem w nocy grzaliśmy auta żeby można było spać :P choć Fisch raz odpalał a ja 3 razy i do tego uruchamiałem dogrzewacz silnika tak po 10 - 15 minut . następnego dnia polansowaliśmy się po czechach i pozostawiliśmy w żałobie beksa naszych busmaniaków i polecieliśmy do domu już nie nóżka za nóżką jak w stronę zlotu (90-120 km/h) tylko butując średnio 130-150 <38> a kawałek nawet 190 <yes> czyli bez oszczędności ponieważ troszki nam się śpieszyło . Zajechaliśmy na tą samą stację i w tym samym miejscu tankowaliśmy po korki nasze maszyny.
I CO ???
Wyszło że po takim teście seria spaliła o
....... 0.1 litra więcej <36> <36> <36> <32> <32> od czipowanego <cool> <31> <sarkastyk> sprzęta
Jakie wnioski
jeśli były by w tej samej wadze i obuwiu to zapewne czipowany spalił by "dużo" mniej paliwa podczas takiej samej trasy i jazdy
taaa tylko ile mniej ??? tego się chyba nie dowiemy tak szybko. :P
Pozdrawiam <taniec>
-
Kacper
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 0
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
-
Żybis
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Re: Seryjny silnik a czipowany - fakty
Balasty :P
No mój jest wygłuszony i wyklejony matami od wewnątrz dla lepszego wytłumienia , no i tapicerka troszkę więcej waży niż w multiwanie , suma sumarum dużo cięższy jest
Co do spalania wyszło 8,24 l/100 <cool>
No mój jest wygłuszony i wyklejony matami od wewnątrz dla lepszego wytłumienia , no i tapicerka troszkę więcej waży niż w multiwanie , suma sumarum dużo cięższy jest
-
Kacper
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 0
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Czyli jednak nie 5l <bezradny>Żybis pisze:
A ja uwierzyłem, że 150spali 5litrów!! <44>
-
Żybis
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
W cuda wierzysz ???Kacper pisze:Czyli jednak nie 5l <bezradny>Żybis pisze:
A ja uwierzyłem, że 150spali 5litrów!! <44>
Może jak by się jechało 90 km/h to zapewne mniej ale 5 <32>
We wtorek mam dłuższą traskę więc 2 warianty przetestuję , rencisty i normalnej jazdy i napiszę co wyszło 8-)
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Poza opisanymi warunkami testu (rozmiar ogumienia itp) niemały wpływ może mieć rzeczywisty stan techniczny obu silników - tzn ich rzeczywisty przebieg, stan turbiny, stan wtryskiwaczy, stan przepływki, nawet o ile byśmy mieli wgląd w wykres dla auta po tuningu, to przecież nie mamy odczytu z hamowni dla auta seryjnego użytego do testu.
-
Żybis
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Wykres by się przydał co by zapewne wyjaśniło konkrety , może sie szarpniemy ;-)
-
Fisch
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 1
- Model:
- Opis: Nic mądrego nie wymyslę...
- Kontakt:
no hejka obgadywacze :P
prawda jest taka, że dawałem fory temu starcowi z zielonki, zeby się na mnie nie obraził :D
A co do spalania 5 l / 100 km, to się chyba naoglądałeś bajek Kacper :)
Jak go gonisz po dziadkowemu - to bez problemu 7 l / 100km lub lekko ponizej, ale to już wyśrubowany wynik. 6 nie spali, bynajmniej nie mój.
Co do stanu silnika, to jeden taki użytkownik - GrzesieX :P - obiecał być na zlociku [tak słyszałem:)] i miałem nadzieje pobadać mojego multika.
Muszę go wybadać, ale u nas w okolicy nie ma za bardzo kto to zrobić.
prawda jest taka, że dawałem fory temu starcowi z zielonki, zeby się na mnie nie obraził :D
A co do spalania 5 l / 100 km, to się chyba naoglądałeś bajek Kacper :)
Jak go gonisz po dziadkowemu - to bez problemu 7 l / 100km lub lekko ponizej, ale to już wyśrubowany wynik. 6 nie spali, bynajmniej nie mój.
Co do stanu silnika, to jeden taki użytkownik - GrzesieX :P - obiecał być na zlociku [tak słyszałem:)] i miałem nadzieje pobadać mojego multika.
Muszę go wybadać, ale u nas w okolicy nie ma za bardzo kto to zrobić.
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
Fisch za szybko uciekłeś - sobotnie popołudnie na zlocie to było zbiorowe VaG'owanie i jazdy testowe ;)
-
pozeczkowy
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 2
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Żybis a powiedz mi czy masz wgrana mapę paliwowa nowa czy jakiegoś chipa założonego? kopci Ci auto przy wyższych obrotach tak od 3 tyś w górę?
-
KrzySieK
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: Transporter Looong
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Troche wyrzuci sadzy, ale nie dużo ;) - widziałem przed Granicą CZ-PL bo jechałem za nim <38>
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
Mój wyrzuca więcej ;)KrzySieK pisze:Troche wyrzuci sadzy, ale nie dużo ;) - widziałem przed Granicą CZ-PL bo jechałem za nim <38>
-
Żybis
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Mam w 100% indywidualnie do mego auta dorobiony program i wsadzony do sterownika a nie żaden dokładany czip , czy kopci , ba , jak miałem działający EGR to walił jak Patiomkin podczas ataku xd a teraz mam go zaspawanego i jest dużo lepiej znaczy się żwawszy jest i przy normalnej jeździe w ogóle nie kopci a jak depczę to lekko dymi ,pozeczkowy pisze:Żybis a powiedz mi czy masz wgrana mapę paliwowa nowa czy jakiegoś chipa założonego? kopci Ci auto przy wyższych obrotach tak od 3 tyś w górę?
ale jeszcze lepsze , dziś zalałem po korek i 15 kilometrów po mieście i 170 w trasę , jak emeryt , w nocy na lajcie , i jak znowu po korek zalałem to wyszło spalanie 6,00 xd xd , jeszcze po testuję i dam znać jak to leci .