S.W.A.P silnika benzynowego- uskuteczniał ktoś już kiedyś??
-
sporting
- Nowy T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: brak
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
S.W.A.P silnika benzynowego- uskuteczniał ktoś już kiedyś??
Jako że ostatnio z powodu kontuzji mam nadmiar wolnego czasu wpadł mi do głowy kolejny dziwny pomysł <cool>
Czy ktoś kiedyś próbował zmieniać silnik na inny?? Np na 1.8 czy 2.0 16V z golfa itd itp???
Ostatnio jeździłem jako pasażer w T4 z motorem 2.3 z audi 136 KM, zagazowany - no piękna sprawa. Właściciel powiedział mi że pasuje to na zasadzie P&P i nawet jest identyczny jeżeli chodzi o pasowanie skrzyni z 2.4D, dosłownie dwie wtyczki trzeba przerobić w instalacji i poduchę silnika delikatnie przyciąć... Jeździ bardzo sprawnie, nie pali dużo (w trakcie testów spalania) a dźwięk silnika - poezja... <09>
Pytanie czysto teoretyczne do rozważenia... ;)
Czy ktoś kiedyś próbował zmieniać silnik na inny?? Np na 1.8 czy 2.0 16V z golfa itd itp???
Ostatnio jeździłem jako pasażer w T4 z motorem 2.3 z audi 136 KM, zagazowany - no piękna sprawa. Właściciel powiedział mi że pasuje to na zasadzie P&P i nawet jest identyczny jeżeli chodzi o pasowanie skrzyni z 2.4D, dosłownie dwie wtyczki trzeba przerobić w instalacji i poduchę silnika delikatnie przyciąć... Jeździ bardzo sprawnie, nie pali dużo (w trakcie testów spalania) a dźwięk silnika - poezja... <09>
Pytanie czysto teoretyczne do rozważenia... ;)
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
Re: S.W.A.P silnika - uskuteczniał ktoś już kiedyś??
2.3 w audi a 2.5 w T4 to bardzo zbliżone konstrukcje. Sęk w tym, że 2.5 były na wtrysku elektronicznym, zaś 2.3 na mechanicznym. Przy gazie nie ma to znaczenia, nie wiem czy nie trzeba troszke porzeźbić żeby uruchomić ten motor pracujący na benzynie...
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Zależy jaki gaz ale każdy normalny użytkownik pójdzie w sekwencję a do mechanicznego wtrysku się nie da założyć sekwencji ale jest możliwość do silnika 2,3 wstawić sterowanie elektroniczne od 2,5 acz kolwiek jak już robić to 2,2tb8tz pisze:2.3 w audi a 2.5 w T4 to bardzo zbliżone konstrukcje. Sęk w tym, że 2.5 były na wtrysku elektronicznym, zaś 2.3 na mechanicznym. Przy gazie nie ma to znaczenia, nie wiem czy nie trzeba troszke porzeźbić żeby uruchomić ten motor pracujący na benzynie...
-
sporting
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ten którym jechałem 2.3 miał najnormalniejszego na świecie BLOS-a, i nic nie trzeba rzeźbić żeby go uruchomić, tak jak już wspominałem dosłownie 4 kabelki trzeba przerobić i to na zasadzie zmiany końcówek tylko.
Zaletą wtrysku mechanicznego jest też to że tam się nie ma co zepsuć - moim zdaniem oczywiście.
Zaletą wtrysku mechanicznego jest też to że tam się nie ma co zepsuć - moim zdaniem oczywiście.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Przy wtrysku mechanicznym jak masz gaz to ma co się zepsuć choć by rozdzielacz paliwa uwierz że jest to bardzo awaryjny systemsporting pisze:Ten którym jechałem 2.3 miał najnormalniejszego na świecie BLOS-a, i nic nie trzeba rzeźbić żeby go uruchomić, tak jak już wspominałem dosłownie 4 kabelki trzeba przerobić i to na zasadzie zmiany końcówek tylko.
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
Ja mam blossa w 2,0 i nie narzekam. Wadą blossa jest to, że lpg poda tyle, ile silnik potrzebuje a to przekłada się na spalanie. Mnie potrafi łyknąć i 22l gazu.sporting pisze:Ten którym jechałem 2.3 miał najnormalniejszego na świecie BLOS-a, i nic nie trzeba rzeźbić żeby go uruchomić, tak jak już wspominałem dosłownie 4 kabelki trzeba przerobić i to na zasadzie zmiany końcówek tylko.
Ostatnio zmieniony 29 lis 2011, 23:49 przez slimak, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: orty
Powód: orty
-
sporting
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
No to dobra, a co w przypadku silników typu 2.0 16V z golfa itp, to chyba silnik na wtrysku elektronicznym?? Powinno być to mniej awaryjne, motor 150 KM powinien bardzo dobrze sobie radzić...
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
2,016v były tez na mechanicznym wtrysku ale załóżmy ze kupisz juz na elektronicznym to według mnie spalanie zabije bo silnik ten żeby jechać należy go kręcić wysoko a t4 jest ciężkim autem, do t4 tylko silniki 8zaworowe jeśli 4cyl albo 10zaworów jesli 5cyl a to ze wzgledu na ich charakterystykę pracysporting pisze:No to dobra, a co w przypadku silników typu 2.0 16V z golfa itp, to chyba silnik na wtrysku elektronicznym?? Powinno być to mniej awaryjne, motor 150 KM powinien bardzo dobrze sobie radzić...
-
Łoren
- Nowy T4
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 carawelle
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Pozwolę podpiąć sie do tematu bo nie znalazłem w nim wszystkich informacji jakie mnie interesują . Chciałbym zaznaczyć że nie znam się na mechanice , wiele pojęć jest dla mnie abstrakcyjnych i proszę o wyrozumiałość bo będę zadawał naiwne zapewne pytania :) Jestem posiadaczem carawelki z 93r z silnikiem 2,4D i jest to "padaczka" jakich mało :) Przećwiczyłem już z tym silnikiem tyle że znudziło mi sie dokładanie do niego kasy - po raz drugi pękła w nim głowica i postanowiłem wymieć cały motor. Myślałem o 2,5 TDI ale trochę mnie przerażają koszty eksploatacyjne choć sama jednostka jest świetna - miałem okazje zrobić ze 3 tys km takim samochodem i jazda jest przednia. Ale mój wybór padł na jednostkę 1,9 i teraz pytanie pierwsze
- znalazłem silnik kompletny z golfa III 1,9 TDI razem z osprzętem , całą elektryką, komputerem itd za 1600zł - czy cena jest w miarę ok? no i czy taki silnik będzie sie nadawał do T4 jak można sprawdzić czy silnik działa poprawnie ( golf jeszcze jeździ)
- jeśli tak to czy można mu trochę dodać mocy i ile żeby silnik nie ucierpiał - jak to zrobić? Jakie koszty ?
- czy ktoś mógłby wymienić jakich części będę potrzebował dodatkowo żeby ten silnik włożyć i jaki byłby szacunkowy koszt tych części
- czy ktoś sie orientuje jaki jest koszt takiej przekładki - chodzi mi o określenie rzędu wielkości kosztów robocizny 500...1000zł... więcej?
- może ktoś ma jakiegoś przydatnego linka gdzie taka wymiana silnika jest opisana
Z góry dziękuję za wszelką pomoc. :)
- znalazłem silnik kompletny z golfa III 1,9 TDI razem z osprzętem , całą elektryką, komputerem itd za 1600zł - czy cena jest w miarę ok? no i czy taki silnik będzie sie nadawał do T4 jak można sprawdzić czy silnik działa poprawnie ( golf jeszcze jeździ)
- jeśli tak to czy można mu trochę dodać mocy i ile żeby silnik nie ucierpiał - jak to zrobić? Jakie koszty ?
- czy ktoś mógłby wymienić jakich części będę potrzebował dodatkowo żeby ten silnik włożyć i jaki byłby szacunkowy koszt tych części
- czy ktoś sie orientuje jaki jest koszt takiej przekładki - chodzi mi o określenie rzędu wielkości kosztów robocizny 500...1000zł... więcej?
- może ktoś ma jakiegoś przydatnego linka gdzie taka wymiana silnika jest opisana
Z góry dziękuję za wszelką pomoc. :)
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
kolego nie chce być niemiły, ale czy ty włożyłeś w ogóle trochę wysiłku w przeszukanie forum z głową bo
- po pierwsze dopisujesz się do tematu o silniku benzynowym
- po drugie masz w dziale Diesel cały kliku stronicowy temat o o swapie 2.4D na 1.9 TDI
proszę kontynuuj tam jeśli po przeczytaniu całości coś będzie niejasne
tu twój post zostanie skasowany, jako zaśmiecający temat
- po pierwsze dopisujesz się do tematu o silniku benzynowym
- po drugie masz w dziale Diesel cały kliku stronicowy temat o o swapie 2.4D na 1.9 TDI
proszę kontynuuj tam jeśli po przeczytaniu całości coś będzie niejasne
tu twój post zostanie skasowany, jako zaśmiecający temat
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 76
- Model:
- Auto: Transporter 1999
- podziekowal za post: 32 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
sporting ten silnik to 2.3 R5 (oznaczenie NG)
pięć garów ma więc to jest powodem że tak pięknie gra
ostatnio miałem na stanie takie audi cabrio z tym silnikiem i też mi się ten dźwięk spodobał aż tak że go sam nagrałem oto filmik mojego autorstwa o brzmieniu tej bestii
też myślę nad włożeniem takiego ale myślę co z chłodnicą bo w tym audi jakoś z boku ona była
pięć garów ma więc to jest powodem że tak pięknie gra
ostatnio miałem na stanie takie audi cabrio z tym silnikiem i też mi się ten dźwięk spodobał aż tak że go sam nagrałem oto filmik mojego autorstwa o brzmieniu tej bestii
też myślę nad włożeniem takiego ale myślę co z chłodnicą bo w tym audi jakoś z boku ona była
-
simon_w
Re: S.W.A.P silnika benzynowego- uskuteczniał ktoś już kiedy
Czy coś się ruszyło w temacie benzynki w T4 ?? mam 2.3 v5 z Toledo z pełną wiązką i całą elektryka z wnetrza a z tego co widzialemzegary w t4 po lifcie sa ksztaltem te same co w toledo. Jak ze skrzynia bedzie pasowac od np 2.4d ??
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Re: S.W.A.P silnika benzynowego- uskuteczniał ktoś już kiedy
2,3 v5 czyli popularne vr5 silnik podejdzie do t4 na skrzyni z t4 vr6 temat nie warty zabawy