Problem ze wspomaganiem hamulca.

Wahacze, amortyzatory, sprężyny, hamulce, maglownice.
Jak nie tracić kontaktu z drogą.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
ODPOWIEDZ
Roberto32
Początkujący T4

15
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Problem ze wspomaganiem hamulca.

Post autor: Roberto32 »

Witam wszystkich.
To mój pierwszy post więc napiszę jakie posiadam autko.
Wiec jestem szczęśliwym posiadaczem VW T4 2000 rok, niebieska Caravelka z 300tyś przebiegiem.
Olej kontynuacja po Niemcu pełen syntetyk. Zmienione sprzęgło komplet, zawieszenie i tarcze przód i klocki - komplet. Posiadam go blisko rok. Za ten czas powymieniałem większość płynów ostatnio jeszcze hamulcowy.
Problem z hamulcami w zasadzie poważny już w tej chwili. Po wciśnięciu pedału hamulca wszystko jest ok. Gorzej jednak gdy zrobię to np: dwa lub trzy razy pod rząd, gdyż za drugim razem jest sporo twardszy a już za trzecim razem ( w przypadku hamowania pulsacyjnego) nie ma wspomagania. Hamulec jest twardy i praktycznie brak sił aby zahamować auto.
Przy normalnej jeździe bez kombinacji hamulec jest zawsze brzytwa. Warunek jednak jest taki że szybko nie trzeba wcisnąć go ponownie. Np: przy ruszaniu, gdy trzymam auto na hamulcu nożnym puszczam ale okazuje się że gość przede mną nie ruszył i muszę szybko zahamować już nie mam hamulca takiego jaki potrzebuję. Jeśli bym ruszył szybko i potrzebował w ostatniej chwili zahamować to mogę mieć problem. Sprawdzałem pompkę ssie, przewody raczej sprawne. Jeśli ktoś się zetknął z problemem proszę coś podpowiedzieć.
Zauważyłem to dopiero po zimie ale nie wiem czy to miało jakieś znaczenie. Płyn był kiepski i raczej dawno nie zmieniany hamulcowy ponieważ zaproponowano mi płukanie przed wymianą.
Pozdrawiam Robert.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

15
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Re: Problem ze wspomaganiem hamulca.

Post autor: Kenobi »

ogólnie stawiam na problem z serwem ponieważ serwo po pierwszym wdepnięciu działa czyli podciśnienia starcza na pierwszy strzał, po kolejnym wciśnięci…login to view the rest of this post

This topic has 48 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła, układ kierowniczy, hamulce i zawieszenie.”