witam,
od dwóch miesięcy czaszkuję co się dzieje z prądem w busiorze?
nie chce działać obrotomierz, po uruchomieniu silnika włącza się kontrolka ciśnienia oleju i pipka mnie dopóki obrotek się nie włączy, ten się tylko włącza jak przygazuję... w międzyczasie non stop działa pompa drugiego obiegu, a wszystko się zaczęło po wymianie świec żarowych w kwietniu.
Przyjrzałem się dokładnie alternatorowi i dostrzegłem, że między żeberkami, na uzwojeniu (a w zasadzie wtopiona w uzwojenie) jest nakrętka od świecy żarowej. Nakrętka jest zwęglona.
Ja się na prądzie nie znam, ale podejrzewam że kontakt nakrętki z uzwojeniem i obudowa alternatora to nie jest dobry kontakt... <nie>
Nakrętka spaliła 3 przewody z uzwojenia.
Pomijam kwestię wymiany regulatora napięcia (bo szczotki się skończyły)...
i pierścieni ślizgowych.
Powinienem szukać nowego alternatora?
Pozdrowniena
Zenon.
Alternator ABL
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
grzesiex
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Re: Alternator ABL
Myślę, że używany w dobrym stanie wyjdzie korzystniej niż reanimowanie posiadanego, możesz wprawdzie kupić nowy stojan i zlecić jego wymianę... ale na…login to view the rest of this post
This topic has 23 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się