Klapa gasząca
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Robin
- Stały bywalec
- 16
- Last active: -
- Tematy: 16
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Klapa gasząca
Czy jest możliwość założenia klapy gaszącej w ACV 98' ? Czy klapa z siłownikiem jest zwiazana z egr i czy da się to podpiąć do podciśnienia (pewnie będzie potrzebny zawór z grupy "N")? Generalnie jak to wygląda w nowszych silniczkach i czy można taki układ zaadaptować do starszej wersji ?
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Re: Klapa gasząca
W nowych silnikach jest jeden wielozawór sterujący wszystkimi siłownikami podciśnieniowymi. W silnikach z osobnymi zaworami, zawór od klapy gaszącej nie jest połączony z EGRem i jest osobno sterowany z ECU. Raczej w Łatwy sposób tego nie zaadoptujesz. Chyba że jakiś przekaźnik który w momencie zaniku napięcia na + po zapłonie poda + na zwór który zamknie klapę. Nie wiem tylko jak będzie z szybkością reakcji.
-
Robin
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Wiem, że w ACV od 2000r. jest klapa gasząca i myslałem o przełożeniu do mojego silnika, też ACV.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
proszę bardzo:
http://www.t4-wiki.de/wiki/Ventil_N239_ ... rklappe%29
moim zdaniem do kupienia nowy EGR z klapą, zawór N239 i ECU który ten zawór obsługuje
zastosowanie klapy dogaszacza powoduje oprócz odcięcia paliwa odcięcie dopływu powietrza przy gaszeniu czego efektem jest miękkie zaprzestanie pracy bez takiego szarpania
http://www.t4-wiki.de/wiki/Ventil_N239_ ... rklappe%29
moim zdaniem do kupienia nowy EGR z klapą, zawór N239 i ECU który ten zawór obsługuje
zastosowanie klapy dogaszacza powoduje oprócz odcięcia paliwa odcięcie dopływu powietrza przy gaszeniu czego efektem jest miękkie zaprzestanie pracy bez takiego szarpania
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Klapa się przydaje w przypadku awarii turbosprężarki (zassania oleju) i uważam, że to jedyne jej sensowne zadanie. W codziennym użytkowaniu czy jest czy jej nie ma.... Raczej tego Robin nie odczujesz.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
A czy przypadkiem nie jest tak, że klapa chodzi pod ECU na dwie wtyczki (CAN)? To oznaczałoby sporo rzeźby w elektryce auta.
-
Robin
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Ok, i o to mi chodziło. Tak mnie natchnęło, bo wczoraj rozbierałem siłownik takiej klapy w mojej A4, pęknięta była gumowa membrana i puszczało podciśnienie bokiem, po naprawie silniczek nie telepie się przy gaszeniu i pięknie milknie, więc pomyślałem o czymś takim w T4. Też jest zaworek n239 i wygląda to prościutko a występuje jako część z egr-em ( a wydaje mi się że moja b6 nie ma szyny can, ale nie jestem pewien) . Tak czy inaczej , jakby to było coś prostego (podmianka z nowszej wersji) to bym się skusił, ale jak nie to zostanie po staremu. I tak nie telepie się przy wyłączaniu, ale zawsze może być jeszcze lepiej <01> Dzięki za odpowiedzi koledzy moi drodzy <38> .
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Oj ma i jeszcze kilka innych cudów niewidów :lol:Robin pisze:wydaje mi się że moja b6 nie ma szyny can, ale nie jestem pewien)
Co do klapy gaszącej to fakt gra nie warta świeczki, a w przypadku uszkodzenia turbinki myślę że da się zdusić silnik na biegu (choć pewny nie jestem, bo nie doświadczyłem).
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
O ile będzie kumaty kierowca i w porę zadziała to zadusi na biegu. W przeciwnym przypadku silnik może odlecieć "w kosmos".mikoli pisze:w przypadku uszkodzenia turbinki myślę że da się zdusić silnik na biegu (choć pewny nie jestem, bo nie doświadczyłem).
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Miałem podpietego Vaga i wywala mi błąd własnie od tej klapy.Problem w tym ,że ja nie mam tej klapy.Rocznik 99 ,modelowo 2000 ,niebieskie zegary bez can.Wiec o co tu chodzi?Sterowanie z kompa mam,jakis zaworek tez wisi nie podłączony pod serwem.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
podaj konkretny numer błędu - może coś pomyliłeś
parę postów wyżej masz linka do wiki gdzie są zdjęcia zaworu N239 - porównaj, bo nam trudno wywróżyć co tam u ciebie wisi
może ktoś ECU wymieniał ??
parę postów wyżej masz linka do wiki gdzie są zdjęcia zaworu N239 - porównaj, bo nam trudno wywróżyć co tam u ciebie wisi
może ktoś ECU wymieniał ??
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
nie wiem co on tam ma ale wiem, że pierwsze CANy szły już od roku modelowego 2000 więc niby u niego już mógł być w teorii
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Canu nie mam na pewno,EKU tez oryginalne,ten zaworke mam pod serwem i nie jest nawet podłączony ,a koło zaworu EGR nie mam ani klapy ani gruszki.Kodu nie pamietam ,ale wiem tyle ,ze sygnał wychodzi z 81pinu z kompa na sterowanie tego zworku.A może powinna byc u mnie ta klapa ,tylko ktos wymienił EGR bez klapy?
Edit
to w sumie jakbym kupił cos takiego to skoro mam sterowanie to i klapa by działała
http://moto.allegro.pl/zawor-egr-vw-t4- ... 72157.html
Edit
to w sumie jakbym kupił cos takiego to skoro mam sterowanie to i klapa by działała
http://moto.allegro.pl/zawor-egr-vw-t4- ... 72157.html