Podkręcamy AJT
-
tomow
- Nowy T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Podkręcamy AJT
Witam wszystkich użytkowników forum, mam na imie Tomek i posiadam min VW T4 AJT 88KM
planuję dołożyć intercooler i zrobić softa , moc jaka mnie interesuje to max 120-130KM
obiło mi sie o uszy że aby uzyskać takie moce trzeba wymienic wtryski na te od 102 lub 150, prawda to?
czy coś oprócz samego intercoolera od 102, uchwytów i kilku rurek, cos jeszcze będzie mi potrzebne? jakis łapacz powietrza? czy mozna zastosowac stary czujnik cisnienia? może ktos z was robił taki zabieg i posiada dokładną listę czesci potrzebnej do takiej przeróbki?
pozdrawiam
planuję dołożyć intercooler i zrobić softa , moc jaka mnie interesuje to max 120-130KM
obiło mi sie o uszy że aby uzyskać takie moce trzeba wymienic wtryski na te od 102 lub 150, prawda to?
czy coś oprócz samego intercoolera od 102, uchwytów i kilku rurek, cos jeszcze będzie mi potrzebne? jakis łapacz powietrza? czy mozna zastosowac stary czujnik cisnienia? może ktos z was robił taki zabieg i posiada dokładną listę czesci potrzebnej do takiej przeróbki?
pozdrawiam
-
KrzySieK
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: Transporter Looong
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Re: Intercooler do AJT
Kolega Cyklon robił takie modyfikacje u siebie.
Uważaj z mocą żebyś skrzyni nie zmielił, skrzynie w AJT to ich słaby punkt..
Uważaj z mocą żebyś skrzyni nie zmielił, skrzynie w AJT to ich słaby punkt..
-
tomow
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
czy taka skrzynia wchodzi p&p?
kolo zamachowe takie same?
sprzegło i dwumas pewnie inne?
kolo zamachowe takie same?
sprzegło i dwumas pewnie inne?
-
Cyklon
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: MULTIWAN
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
wszystko jest inne ja wsadziłem ic z 102 ps i wirusa do kompa a co do skrzyni to narazie robi robote :)
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 27
- Model:
- Auto: VW T4 Fake Syncro
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 65 razy
- Kontakt:
Noo ja robiłem taka zmiane u siebie. To znaczy w oryginale miałem 2.5TDI AJT 88KM, zmieniłem wtryski od 150konnej wersji + intercooler i mapa na 131 KM. Gwarantuje,że auto nie do poznania ( nie wiem dlaczego ,ale jezdziło lepiej niż 130konne T5 <38> )
Gwarantuje też ,że skrzynia ci sie posypie ( ja zostawiłem ori i robiłem ją I raz ) , dwumas ( zastąpiłem go sztywnym kołem ) przeguby itp. Maxymum jakie przewidziane jest dla tego motoru to 118KM . Jeżeli chcesz to moge ci podać namiary na gościa,który robi te przeróbki profesjonalnie . <victory> Pozdro.
Gwarantuje też ,że skrzynia ci sie posypie ( ja zostawiłem ori i robiłem ją I raz ) , dwumas ( zastąpiłem go sztywnym kołem ) przeguby itp. Maxymum jakie przewidziane jest dla tego motoru to 118KM . Jeżeli chcesz to moge ci podać namiary na gościa,który robi te przeróbki profesjonalnie . <victory> Pozdro.
-
kombik
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Opis: Kolejny biały transporterek;-)
- Kontakt:
<55> Kubek jesli ktoś napisze mi mądrze program to radzisz maxymalnie 118KM przy silniku 2.5TDI AJT 88KM czy zmieniac odrazu wtryski na te od 151KM.Dodam ze w skrzynie jakies pół roku temu włozyłem 1000zl więc nie widzi mi znowu czyscic kieszen <55>
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Jak coś to mam gościa w KRK co robi programy do t4 , a tak żeby cię pocieszyć to maks do 120km bym robił na małej skrzyni
-
sporting
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Auto: brak
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Kubek pisze:dwumas ( zastąpiłem go sztywnym kołem )
Tak z ciekawości zapytam - co daje taki zabieg?? <18>
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
parę złoty w kieszeni, przynajmniej na początkusporting pisze:Tak z ciekawości zapytam - co daje taki zabieg??
-
kombik
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Opis: Kolejny biały transporterek;-)
- Kontakt:
Kolego Chemik 211 robiłes u tego Kolesia w KRK ten program?Ile on sobie krzyczy za taki zabieg?Pisze pod dany silnik czy wczutuje gotowce;bo jesli chodzi o gotowce to z Chemikiem mamy goscia w Przemyslu,ale z gotowcami to róznie bywa <śmiech>chemik211 pisze:Jak coś to mam gościa w KRK co robi programy do t4 , a tak żeby cię pocieszyć to maks do 120km bym robił na małej skrzyni
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Robi program pod dany samochód, nie ma gotowców, ja nie robiłem bo mam benzynę i jest problem z moim kompem zeby go rozebrac w środku, szukam drugiego na podmianę w razie czegoś, ale robił u kilku moich znajomych i wiem co potrafi,współpracuje na stałe z warsztatem gdzie kiedyś robiłem (wycina dpf-y i jak klient chce to i program pisze) więc naprawdę można gościa polecić, cena około 600zł
-
Cyklon
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: MULTIWAN
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
nie polecam ksztywnego zestawu VALEO mam z AJT szarpnięte 136 km i strasznie brzęczało i reklamowałem polecam tylko dwumas sztywny zestaw przenosi drgania na skrzynie i sie zesra
w krk mam kumpla co mi pisał program do kompa napisze jaki chcesz
w krk mam kumpla co mi pisał program do kompa napisze jaki chcesz
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
kombik pisze:<55> Kubek jesli ktoś napisze mi mądrze program to radzisz maxymalnie 118KM przy silniku 2.5TDI AJT 88KM czy zmieniac odrazu wtryski na te od 151KM.Dodam ze w skrzynie jakies pół roku temu włozyłem 1000zl więc nie widzi mi znowu czyscic kieszen <55>
Tak jak pisze chemik211 ,max 120KM . Ja osobiście będę uderzał w 118KM. Nie ma potrzeby zmieniać wtrysków na te ze 150ki .
ps. Z ciekawości , dzwoniłem do gostka który mi robił skrzynie w "czarnuchu" ,bo chciałem zapytać o koszta przełożenia skrzyni z ACVki ,półosiek oraz dwumasu,( + wszyskie potrzebne pierdółki ) żebym spokojnie mógł wpakować więcej "kucy" i powiem wam ,że cenowo z deka przesadził <zastrzelę>
A to baaaaaaaaaaaaaaardzo dziwne , bo ja miałem to samo i mocne 131KM i absolutnie nic takiego u mnie się nie działo. Ja osobiście polecam ten zestaw <good>C-Y-K-L-O-N pisze:nie polecam sztywnego zestawu VALEO mam z AJT szarpnięte 136 km i strasznie brzęczało i reklamowałem polecam tylko dwumas sztywny zestaw przenosi drgania na skrzynie i sie zesra
Ostatnio zmieniony 15 lut 2012, 8:49 przez Kenobi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem
Powód: post pod postem
-
rafszmal
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Auto: t4 2.5 TDI 146ps
- Opis: Transporter 88=>146
- Kontakt:
Re: Podkręcamy AJT
Witam. Jestem nowy na forum . Mam też ajt i aktualnie 146 ps. wydech pełen przelot. skrzynka w orginale. od 6 miesięcy śmigam i nic się nie dzieje . no może oprócz spalania:) które z 8,5 wskoczyło na 9,4:). Silnik ma 300000 i nadal 5w40 oczywiście motul.
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
To napisz kolego,co w nim pozmieniałeś ,że wytargałeś z niego dodatkowe 58kucy <56>
-
rafszmal
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Auto: t4 2.5 TDI 146ps
- Opis: Transporter 88=>146
- Kontakt:
Autkiem jeżdżę od 1,5 roku. na początek ic zamontowałem . po kilku miesiącach obserwowania pracy silnika i regularnym zalewaniu motulem 5w40 doszedłem do wniosku że autko nadaje się do lekkiego rasowania. w związku z tym że seryjne wtryski zostały wymienione przez poprzedniego właściciela na te od 150 nie trzeba było za dużo grzebać. pozbyłem się wydechu i zrobiłem przelotkę. program zmieniony i strojenie autka na shellu vpower diesel. wynik zaskoczył nawet fachowców z niezależnej hamowni gdzie pojechałem aby mieć obiektywne badanie.
Wstawię niedługo wykresy z badania gdzie miałem padnięty przepływomierz i czujnik temperatury paliwa w pompie oraz badanie na całkowicie sprawnym osprzęcie silnika.
Wstawię niedługo wykresy z badania gdzie miałem padnięty przepływomierz i czujnik temperatury paliwa w pompie oraz badanie na całkowicie sprawnym osprzęcie silnika.
-
spoko999
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
zrobiłem na jesień filmik z mojego ajt przyspieszenia tu jest link
co myslicie o nim????
co myslicie o nim????
-
spoko999
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Kubek pisze:<brawo> <brawo> nieżle <good>
dzięki ciekawe ile ma koni niemam gdzie sprawdzic<?>
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Ładnie idzie ,ok 11s do setki :D
Jak ogarne rozrząd i oliwki to tez mojego chipuje.
Jak ogarne rozrząd i oliwki to tez mojego chipuje.
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
spoko999, ty z N.T. jesteś????????? nigdy cię tam nie widziałem ,a zawsze rozglądam sie za t4ami. Może następnym razem jak w PL będę to jakiegoś spota zorganizujemy?? <38>
-
spoko999
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Kubek pisze:spoko999, ty z N.T. jesteś????????? nigdy cię tam nie widziałem ,a zawsze rozglądam sie za t4ami. Może następnym razem jak w PL będę to jakiegoś spota zorganizujemy?? <38>
tak jestem z okolic N.T a co do spota to niema sprawy
-
furnifab
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4 2.5 tdi
- Kontakt:
Witam Koledzy
Mam na imie Tomasz i mam do was pytanko gdyz zielony jestem w sprawach mechanicznych. Mianowicie mam T4 Ajt na VAG-u wyskoczyly mi bledy :"P1245 needle lift sensor circuit-G80 : short to ground" mechanik stwierdzil ze mam do wymiany wtrysk sterujacy oraz pozostale wtryski gdyz lejaą....Jesli juz bede wymienial wtryski to chialbym wstawic od 150 ale co dalej?? czy trzeba zmienic jakies parametry...?? i czy to wystarczy zeby byl troche żwaqwszy. Dzieki Pzdr Tomek
Mam na imie Tomasz i mam do was pytanko gdyz zielony jestem w sprawach mechanicznych. Mianowicie mam T4 Ajt na VAG-u wyskoczyly mi bledy :"P1245 needle lift sensor circuit-G80 : short to ground" mechanik stwierdzil ze mam do wymiany wtrysk sterujacy oraz pozostale wtryski gdyz lejaą....Jesli juz bede wymienial wtryski to chialbym wstawic od 150 ale co dalej?? czy trzeba zmienic jakies parametry...?? i czy to wystarczy zeby byl troche żwaqwszy. Dzieki Pzdr Tomek
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Same wtryski to mało, po tym zabiegu należy od nowa wyregulować pompę(dawkę) a później zrobić program i wtedy moc będzie.
-
furnifab
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
co masz na mysli zrobic program? mozna go kupic? niestety nie jestem w polsce i niewiem czy sie na to porywac...
-
furnifab
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
rozumiem pozostaje mi kogos na miejscu poszukac....ale taki program moga mi napisag i mi go wyslac na jakims nosniku? Wybaczcie te proste pytania...
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
No nie wgrywają go do kompa bezpośrednio, robią program pod dany silnik indywidualnie ,