Problem z silnikiem (Vmax)
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
Problem z silnikiem (Vmax)
Pytanie panowie. Mam problem z silnikiem VW T4 ACV 2001 r. Silnik bez żadnego podkręcania. Ostatnio jechałem obwodnicą A4 przedmuchać autko bo pogoda piękna i ku mojemu zaskoczeniu wykręca max 150 km/h obroty 3200, w górki 160 km/h obroty 3500-3600. Pod koniec lata na prostej szedł prawie 180 (175 z hakiem), z górki podchodził pod 190 !!!
Ostatnio miałem kilka nieszczelności silnika w postaci nieszczelności w podstawie pompy vacum, uszczelka filtra oleju i coś tam jeszcze. Mechanika mam sumiennego więc te nieszczelności prawdopodobnie mam z głowy ale co się dzieje z tym Vmax ???
Jakieś pomysły ???
Ostatnio miałem kilka nieszczelności silnika w postaci nieszczelności w podstawie pompy vacum, uszczelka filtra oleju i coś tam jeszcze. Mechanika mam sumiennego więc te nieszczelności prawdopodobnie mam z głowy ale co się dzieje z tym Vmax ???
Jakieś pomysły ???
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Re: Problem z silnikiem (Vmax)
Na początek podłącz pod VAG'a i zapodaj logi. Forumowi fachowcy będą mieli ułatwione zadanie.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Tak jak napisał ślimak, zrób logi w szczególności 03, 08, 011 dynamicznie i statycznie i do tego statycznie 000, 001, 004, 013 na rozgrzanym silniku i 007 przed uruchomieniem silnika, porówna temp z czujników czy któryś nie przekłamuje.
Wstępnie wygląda to na zaburzoną dynamikę gazów spowodowaną albo nieszczelnym EGRem albo za małym doładowaniem.
Wstępnie wygląda to na zaburzoną dynamikę gazów spowodowaną albo nieszczelnym EGRem albo za małym doładowaniem.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
W przyszłym tygodniu jedzie właśnie do mojego mechanika na kompletną hamownię, ale na forum jest wielu co mają przy tych silnikach dużą praktykę i może ktoś podpowie od czego zacząć lub przypuszczalna przyczyna.
FocusMED - dzięki za podpowiedzi gdzie szukać - druknę ten tekst i zapodam mechanikowi
FocusMED - dzięki za podpowiedzi gdzie szukać - druknę ten tekst i zapodam mechanikowi
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Znalazłem panowie coś takiego :
Jedną z najczęstszych przyczyn słabych osiągów auta z silnikiem diesla sterowanym wtryskiem elektronicznym firmy Bosch są awarie przepływomierzy. Przepływomierz powietrza jest czujnikiem zainstalowanym na rurze doprowadzającej powietrze z filtra do turbiny. (...)
Ponieważ dawka paliwa zależy w znacznym stopniu od masy powietrza zassanej do silnika, komputer sterujący zmniejsza dawkowanie, sądząc, że silnik nie ma dostatecznej ilości powietrza dla spalenia pełnej dawki w danych obrotach. Ze względu na specyfikę pracy silnika diesla zmniejszenie dawek w sporym nawet zakresie nie jest szkodliwe, ale silnik pracuje słabo - choć jego wolne obroty i rozruch są takie, jak przed awarią. Nieznacznie spada również zużycie paliwa.
Na naszej hamowni badamy samochód VW Passat 1.9 TDI PD (moc znamionowa 115 KM, moment obrotowy max. 285 Nm). Parametry auta zauważalnie odbiegają od standardowych. Silnik pracuje równo, ale moment obrotowy ... jest zaburzony. W miarę przyśpieszania silnika wzrasta on, by za chwilę opaść bardzo znacząco i ponownie się podnieść. Chwianie momentu obrotowego jest również wyraźnie odczuwalne podczas jazdy, szczególnie na czwartym i piątym biegu ... .Oscylacje momentu obrotowego odbijają się na mocy, która wyniosła 109 KM (...)
Po wymianie przepływomierza na nowy ponawiamy pomiar. (...) widać istotny wzrost momentu obrotowego już od najniższych obrotów. Jak widać awaria przepływomierza ma wpływ nie tylko na zakres powyżej 1600 obrotów, kiedy silnik jest już doładowany, ale również dla obrotów niższych, praktycznie od samego początku! Zatem auto ze zdefektowanym przepływomierzem musi być odczuwalnie mniej elastyczne i wolniej "wkręcać się" na obroty ... Powyżej 2300 obrotów następuje wyraźna poprawa osiągów i utrzymuje się ona do końca charakterystyki. (...) Auto wraca do normy. Moc 122 KM jest nawet lepsza niż deklarowana przez producenta.
(...)
A wnioski? Wnioski są następujące: Jeżeli wasz turbodiesel z wtryskiem Bosch zaczyna pracować kiepsko i można zaobserwować następujące zjawiska: - powolne wchodzenie silnika na obroty - "dziury w gazie" lub "spadki mocy" podczas przyśpieszania - czyli fachowo duże chwilowe zmniejszenie momentu obrotowego, odczuwalne głównie na 4 i 5 biegu. - spadek prędkości maksymalnej i słabe rozpędzanie się powyżej 2/3 poprzedniej prędkości maksymalnej - to zapewne żywot Waszego przepływomierza ma się ku końcowi. Zwykle wystarcza on na 60000 km i z regularnością godną lepszej sprawy zepsuje się.
Na grubo zaznaczyłem dolegliwości mojego silnika (wkręca się na obroty przy ok. 2800).
Dzięki za podpowiedzi, czyszczenie zrobię w przyszłym tygodniu (nowy na allegro 140 PLN) - wyniki podam na forum
Jedną z najczęstszych przyczyn słabych osiągów auta z silnikiem diesla sterowanym wtryskiem elektronicznym firmy Bosch są awarie przepływomierzy. Przepływomierz powietrza jest czujnikiem zainstalowanym na rurze doprowadzającej powietrze z filtra do turbiny. (...)
Ponieważ dawka paliwa zależy w znacznym stopniu od masy powietrza zassanej do silnika, komputer sterujący zmniejsza dawkowanie, sądząc, że silnik nie ma dostatecznej ilości powietrza dla spalenia pełnej dawki w danych obrotach. Ze względu na specyfikę pracy silnika diesla zmniejszenie dawek w sporym nawet zakresie nie jest szkodliwe, ale silnik pracuje słabo - choć jego wolne obroty i rozruch są takie, jak przed awarią. Nieznacznie spada również zużycie paliwa.
Na naszej hamowni badamy samochód VW Passat 1.9 TDI PD (moc znamionowa 115 KM, moment obrotowy max. 285 Nm). Parametry auta zauważalnie odbiegają od standardowych. Silnik pracuje równo, ale moment obrotowy ... jest zaburzony. W miarę przyśpieszania silnika wzrasta on, by za chwilę opaść bardzo znacząco i ponownie się podnieść. Chwianie momentu obrotowego jest również wyraźnie odczuwalne podczas jazdy, szczególnie na czwartym i piątym biegu ... .Oscylacje momentu obrotowego odbijają się na mocy, która wyniosła 109 KM (...)
Po wymianie przepływomierza na nowy ponawiamy pomiar. (...) widać istotny wzrost momentu obrotowego już od najniższych obrotów. Jak widać awaria przepływomierza ma wpływ nie tylko na zakres powyżej 1600 obrotów, kiedy silnik jest już doładowany, ale również dla obrotów niższych, praktycznie od samego początku! Zatem auto ze zdefektowanym przepływomierzem musi być odczuwalnie mniej elastyczne i wolniej "wkręcać się" na obroty ... Powyżej 2300 obrotów następuje wyraźna poprawa osiągów i utrzymuje się ona do końca charakterystyki. (...) Auto wraca do normy. Moc 122 KM jest nawet lepsza niż deklarowana przez producenta.
(...)
A wnioski? Wnioski są następujące: Jeżeli wasz turbodiesel z wtryskiem Bosch zaczyna pracować kiepsko i można zaobserwować następujące zjawiska: - powolne wchodzenie silnika na obroty - "dziury w gazie" lub "spadki mocy" podczas przyśpieszania - czyli fachowo duże chwilowe zmniejszenie momentu obrotowego, odczuwalne głównie na 4 i 5 biegu. - spadek prędkości maksymalnej i słabe rozpędzanie się powyżej 2/3 poprzedniej prędkości maksymalnej - to zapewne żywot Waszego przepływomierza ma się ku końcowi. Zwykle wystarcza on na 60000 km i z regularnością godną lepszej sprawy zepsuje się.
Na grubo zaznaczyłem dolegliwości mojego silnika (wkręca się na obroty przy ok. 2800).
Dzięki za podpowiedzi, czyszczenie zrobię w przyszłym tygodniu (nowy na allegro 140 PLN) - wyniki podam na forum
Ostatnio zmieniony 21 sty 2012, 23:34 przez notri, łącznie zmieniany 1 raz.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Jak podepniesz VAG i zrobisz logi to będzie widać jak pracuje przepływka.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
po co czekać
kup diodę - kupisz w każdym sklepie z elektroniką za 35groszy włóż w piny jak w linku i się przejedź
jak będzie dobrze to rozbierz przepływkę i wyczyść
wykręć element w który wpinasz kostkę z kablami i zalej wszystkie otwory chemią do czyszczenia hamulców
dopiero jak to nie pomoże to kupuj drugą
kup diodę - kupisz w każdym sklepie z elektroniką za 35groszy włóż w piny jak w linku i się przejedź
jak będzie dobrze to rozbierz przepływkę i wyczyść
wykręć element w który wpinasz kostkę z kablami i zalej wszystkie otwory chemią do czyszczenia hamulców
dopiero jak to nie pomoże to kupuj drugą
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Metoda z diodą to w sumie dobry patent ale przy sprawdzaniu Vmax może kosztować więcej niż podpięcie VAGa w ASO :P
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Z góry dziękuję panowie za podpowiedzi.
Dzisiaj (kurde jest 1.00) - czyli wczoraj :-) zabrałem się za czyszczenie przepływomierza.
Poczyniłem to bez sprawdzania metodą diodową bo za dużo rzeczy a raczej objawów mojego silnika zgadzało się z tym za co odpowiada zabrudzony przepływomierz:
1. spadek prędkości maksymalnej ( u mnie z 175-178 na 150 !!! )
2. wchodzenie w obroty ( mówię o momencie kiedy zaczyna "ciągnąć ) przy 2800 a było 2300-2400
3. wyczuwalny spadek mocy
4. przy przyśpieszaniu odczucie "ślizgania się sprzęgła"
5. żeby przyśpieszyć musiałem go mocno wkręcać w obroty ( co równa się większemu spalaniu )
6. więcej jego grzechów nie pamiętam :-)
Może zacznę od rozbiórki. Zacząłem od odłączenia akumulatora. Gdzieś wyczytałem że należy to zrobić przed demontażem przepływomierza.
Odkręcić dwie śruby mocujące przepływomierza to pestka. Trochę się namęczyłem ze ściągnięciem rury ale jakoś poszło.
Potem było już gorzej.
Czemu te firmy motoryzacyjne zakładają śruby do których trzeba mieć specjalną nasadkę to nie rozumiem. No ale jakoś odkręciłem ten układ elektroniczny kombinerkami. Wyjąłem element z elektroniką i spryskałem go dużą ilością środka do czyszczenia. Bardzo dużą ilością. Syfu może aż tak dużo nie było ale płytka zabrudzona była w sposób widoczny. Po wyczyszczeniu płytka zaczęła przybierać miedziany kolor.
Po około godzinie dla świętego spokoju ( ma dobrze wyschnąć ) skręciłem elektronikę już innymi wkrętami i zamontowałem całość.
Ponieważ pogoda niezbyt sprzyjająca miałem jedynie możliwość częściowego sprawdzenia.
więc tak: jeśli zakładając że autko będzie fruwać 175 to znaczy że wszystko wróciło do normy. Na pewno bo to już sprawdziłem wkręca się przy 2300-2400 obrotów, widać znacząco po obrotomierzu że autko mniej się męczy przy rozpędzaniu.
Wczoraj jak jechałem do pracy żeby poszedł 100 w mieście musiałem naprawdę go podciągnąć pod prawie 4000 obrotów.
Po czyszczeniu przepływomierza z czystym sumieniem mogę powiedzieć że miał w okolicy 3000 na tym samym biegu. Na którym to wybaczcie - nie pamiętam.
Tych różnic będzie pewnie więcej, ale niestety raz że brak czasu a dwa pogoda w kraku paskudna
Sumaru - jeśli ktoś ma problemy z silnikiem TDI i objawy są zgodne lub prawie zgodne z tym co napisałem można się pokusić o czyszczenie przepływomierza. Ja osobiście nie żałuję.
Dzisiaj (kurde jest 1.00) - czyli wczoraj :-) zabrałem się za czyszczenie przepływomierza.
Poczyniłem to bez sprawdzania metodą diodową bo za dużo rzeczy a raczej objawów mojego silnika zgadzało się z tym za co odpowiada zabrudzony przepływomierz:
1. spadek prędkości maksymalnej ( u mnie z 175-178 na 150 !!! )
2. wchodzenie w obroty ( mówię o momencie kiedy zaczyna "ciągnąć ) przy 2800 a było 2300-2400
3. wyczuwalny spadek mocy
4. przy przyśpieszaniu odczucie "ślizgania się sprzęgła"
5. żeby przyśpieszyć musiałem go mocno wkręcać w obroty ( co równa się większemu spalaniu )
6. więcej jego grzechów nie pamiętam :-)
Może zacznę od rozbiórki. Zacząłem od odłączenia akumulatora. Gdzieś wyczytałem że należy to zrobić przed demontażem przepływomierza.
Odkręcić dwie śruby mocujące przepływomierza to pestka. Trochę się namęczyłem ze ściągnięciem rury ale jakoś poszło.
Potem było już gorzej.
Czemu te firmy motoryzacyjne zakładają śruby do których trzeba mieć specjalną nasadkę to nie rozumiem. No ale jakoś odkręciłem ten układ elektroniczny kombinerkami. Wyjąłem element z elektroniką i spryskałem go dużą ilością środka do czyszczenia. Bardzo dużą ilością. Syfu może aż tak dużo nie było ale płytka zabrudzona była w sposób widoczny. Po wyczyszczeniu płytka zaczęła przybierać miedziany kolor.
Po około godzinie dla świętego spokoju ( ma dobrze wyschnąć ) skręciłem elektronikę już innymi wkrętami i zamontowałem całość.
Ponieważ pogoda niezbyt sprzyjająca miałem jedynie możliwość częściowego sprawdzenia.
więc tak: jeśli zakładając że autko będzie fruwać 175 to znaczy że wszystko wróciło do normy. Na pewno bo to już sprawdziłem wkręca się przy 2300-2400 obrotów, widać znacząco po obrotomierzu że autko mniej się męczy przy rozpędzaniu.
Wczoraj jak jechałem do pracy żeby poszedł 100 w mieście musiałem naprawdę go podciągnąć pod prawie 4000 obrotów.
Po czyszczeniu przepływomierza z czystym sumieniem mogę powiedzieć że miał w okolicy 3000 na tym samym biegu. Na którym to wybaczcie - nie pamiętam.
Tych różnic będzie pewnie więcej, ale niestety raz że brak czasu a dwa pogoda w kraku paskudna
Sumaru - jeśli ktoś ma problemy z silnikiem TDI i objawy są zgodne lub prawie zgodne z tym co napisałem można się pokusić o czyszczenie przepływomierza. Ja osobiście nie żałuję.
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
notri pisze:poszedł 100 w mieście musiałem naprawdę go podciągnąć pod prawie 4000 obrotów.
Pierwszy przypadek w historii żeby czyszczenie przepływomierza zlikwidowało poślizg sprzęgła.notri pisze:Po czyszczeniu przepływomierza z czystym sumieniem mogę powiedzieć że miał w okolicy 3000 na tym samym biegu.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
grzesiex - ja nie pisałem nic o tym że ślizga mi sprzęgło ale o odczuciu czyli na coś w rodzaju - a to duża różnica. Sprzęgło mam ok.
Może faktycznie źle się odniosłem do przykładu bo bardziej trafne było by określenie "uczucia chwilowego wjechania na lód" , ale przecież są tacy co do każdej literówki, słowa, zdania będą się prz........... . Prawie jak PIS
Może faktycznie źle się odniosłem do przykładu bo bardziej trafne było by określenie "uczucia chwilowego wjechania na lód" , ale przecież są tacy co do każdej literówki, słowa, zdania będą się prz........... . Prawie jak PIS
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
No tak ale czyszczenie przepłyki nie zmienia przełożenia skrzyni. Skoro dajmy na to przed czyszczeniem na IV maił np. 4000rpm przy 100Km/h to po czyszczeniu będzie miał tyle samo i nie ma możliwości żeby obroty na tym samym biegu przy tej samej prędkości się zmniejszyły bo przełożenie jest to samo.
Może co najwyżej szybciej przyspieszyć do tej 100.
Może co najwyżej szybciej przyspieszyć do tej 100.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
FocusMED - no może i masz rację - nie zmienia postaci rzeczy że różnica po czyszczeniu jest widoczna, a przecież każdy z nas jeździ swoimi busami na co dzień.
Moim postem chciałem jedynie zachęcić tych których silnik wyczuwalnie osłabł lub od jakiegoś czasu jest słaby. Po czyszczeniu inaczej się zachowuje, na pewno jest bardziej dynamiczny i czuć że mniej się męczy.
Moim postem chciałem jedynie zachęcić tych których silnik wyczuwalnie osłabł lub od jakiegoś czasu jest słaby. Po czyszczeniu inaczej się zachowuje, na pewno jest bardziej dynamiczny i czuć że mniej się męczy.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
czepiacie się i tyle
ja tam zrozumiałem o co chodzi
najważniejsze, że się polepszyło
co nie zmienia faktu, że ja bym i tak jeszcze podpiął VAGa i zrobił logi dynamiczne z przepływką aby miec czarno na białym czy tylko się polepszyło czy jest w 100 tak jak powinno
ja tam zrozumiałem o co chodzi
najważniejsze, że się polepszyło
co nie zmienia faktu, że ja bym i tak jeszcze podpiął VAGa i zrobił logi dynamiczne z przepływką aby miec czarno na białym czy tylko się polepszyło czy jest w 100 tak jak powinno
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Kenobi - no faktu to nie zmienia - logi będą bo i tak autko będzie jechało na hamownię. Mój mechanik przy ostatniej naprawie zwrócił uwagę że za niedługo trzeba będzie pomyśleć o turbinie ale póki co ciągnie. Zastanawiam się tylko czy dawać ją do regeneracji i zrobić z niej tzw. hybrydę (Ci co się tym zajmują bądź mają wiedzę w tym zakresie wiedzą o co chodzi - ja średnio mówiąc szczerze ale mechanikowi wierzę bo mechanik dobry i dobry kolega) lub będę myślał nad turbiną ze 150-tki - ale to temat nie na dziś i na odrębny na tym forum
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Ja bym się w tym silniku z hybrydami nie bawił. Po 1. sama hybrydowa suszarka bez zmiany programu nic nie da.
Po 2. Jak dasz za dużą lochę to będziesz miał lag jak cholera, do tego silnika max GT22 ale tak jak napisałem bez zmiany wsadu będzie gorzej niż lepiej. To tego trzeba by dorzucić wtryski 230. Idąc dalej przydała by się pompa od AHY chociaż ta od ACV powinna do 230KM wystarczyć. Następnie dolicz FMIC bo ta seryjna imitacja spuchnie Ci do 80 stopni momentalnie po daniu buta zwłaszcza w lato.
Weź też poprawkę że jako takiej turbiny od 150 bez przeróbki nie włożysz bo tam jest VNT a u Ciebie bypass.
Po 2. Jak dasz za dużą lochę to będziesz miał lag jak cholera, do tego silnika max GT22 ale tak jak napisałem bez zmiany wsadu będzie gorzej niż lepiej. To tego trzeba by dorzucić wtryski 230. Idąc dalej przydała by się pompa od AHY chociaż ta od ACV powinna do 230KM wystarczyć. Następnie dolicz FMIC bo ta seryjna imitacja spuchnie Ci do 80 stopni momentalnie po daniu buta zwłaszcza w lato.
Weź też poprawkę że jako takiej turbiny od 150 bez przeróbki nie włożysz bo tam jest VNT a u Ciebie bypass.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
FocusMED !!!
1. Wiem że zakładanie turbo w hybrydzie bez zmiany oprogramowania nic nie da. No aż tak tępy wybacz nie jestem :-)
2. Też się właśnie zastanawiam nad wymianą od razu na turbo z wersji 150 czyli GT22V plus rzecz jasna oprogramowanie.
W założeniu chce osiągnąć 130 ( no max 150 KM ), więcej mi do szczęścia nie trzeba, więc zastanawiam się które elementy bym potrzebował do 1. założenia tej turbiny 2. czy założenie tej turbiny plus potrzebne podzespoły ( "bez przeróbki nie włożysz bo tam jest VNT a u Ciebie bypass" ) plus oprogramowanie wystarczą do osiągnięcia tych 130 lub 150 KM.
Możesz mi FocusMED doradzić w tym temacie ???? i co to jest ten FMIC ???
1. Wiem że zakładanie turbo w hybrydzie bez zmiany oprogramowania nic nie da. No aż tak tępy wybacz nie jestem :-)
2. Też się właśnie zastanawiam nad wymianą od razu na turbo z wersji 150 czyli GT22V plus rzecz jasna oprogramowanie.
W założeniu chce osiągnąć 130 ( no max 150 KM ), więcej mi do szczęścia nie trzeba, więc zastanawiam się które elementy bym potrzebował do 1. założenia tej turbiny 2. czy założenie tej turbiny plus potrzebne podzespoły ( "bez przeróbki nie włożysz bo tam jest VNT a u Ciebie bypass" ) plus oprogramowanie wystarczą do osiągnięcia tych 130 lub 150 KM.
Możesz mi FocusMED doradzić w tym temacie ???? i co to jest ten FMIC ???
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
to osiągniesz na tym co masz, dobrze napisanym programemnotri pisze:do osiągnięcia tych 130
IC montowany z przodu przed chodnicąnotri pisze:i co to jest ten FMIC ???
żeby zrobic bezpieczne 150 km to musisz kupic po prostu osprzęt z wersji 151km
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Tak jak Ci napisał Kenobi do 130KM wystarczy to co masz i dobry program, opcja najtańsza.
Jak chcesz zainwestować kasę to możesz się bawić w zmianę osprzętu i tu też masz kilka opcji.
Zmiana kompletu z silnika AHY czyli pompa, wtryski, turbo, wiązka, sterownik, IC, lub zabawa w hybrydowanie suszarki czyli strona zimna z GT22 a gorąca twoja, wtedy nie musisz zmieniać sterowania turbiną na VNT czyli zmienną geometrię więc nie musisz zmieniać sterownika. Zostaje Ci do wymiany IC i wtryskiwacze na co najmniej 216 no i program żeby to zestroić. Osobiście wolał bym po prostu wymienić osprzęt na komplet z AHY ze sterownikiem włącznie, wtedy masz 150KM zestrojone fabrycznie ewentualnie dodać do tego GT25 i wtryski 230 wtedy masz bazę do 230KM spokojnie. Kwestia kosztów.
Jak chcesz zainwestować kasę to możesz się bawić w zmianę osprzętu i tu też masz kilka opcji.
Zmiana kompletu z silnika AHY czyli pompa, wtryski, turbo, wiązka, sterownik, IC, lub zabawa w hybrydowanie suszarki czyli strona zimna z GT22 a gorąca twoja, wtedy nie musisz zmieniać sterowania turbiną na VNT czyli zmienną geometrię więc nie musisz zmieniać sterownika. Zostaje Ci do wymiany IC i wtryskiwacze na co najmniej 216 no i program żeby to zestroić. Osobiście wolał bym po prostu wymienić osprzęt na komplet z AHY ze sterownikiem włącznie, wtedy masz 150KM zestrojone fabrycznie ewentualnie dodać do tego GT25 i wtryski 230 wtedy masz bazę do 230KM spokojnie. Kwestia kosztów.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Panowie pompa z 88km daje rady bo jest taka sama jak w 151km różni się jedną pierdołą która nie gra roli, na silniku 88kmk znajomy zrobił 225km i 500nm, turbo od 3,0 v6tdi wtryski 216 ic od 151km i program, tuz przed sprzedażą założył wtryski 230 i od nowa program przy czym moc została ta sama ale dół sie lekko poprawił , silnik ciągnął lepiej od dołu jak seria 102-151km
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Dlatego wcześniej napisałem że ta z ACV wystarcza do 230KM, różnica jest w zaworze i przepływie, ale jak już się kupuje cały kompletny osprzęt od AHY to pewnie pompa też będzie. Natomiast przy mocy rzędu 225KM na 216 silnik ma słaby dół i charakterystykę benzyny :) zresztą z dołem nie będzie rewelacji przez dwumas zwłaszcza jak jest już lekko zużyty.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
No i o taką odpowiedź mi Focus chodziło. Na razie zostaje standard, jak przyjdzie mi turbo robić to zobaczymy jak finanse
-
grehor
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: -Latający Holender
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
do usunięcia
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2012, 14:08 przez grehor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
jeśli to prawda, a nie żart to znaczy, że coś jest z twoim samochodem nie tak i to bardzogrehor pisze:ja jak wcisnę w swoim złomku gaz do dechy i dmucham w przednią szybę i lecę z górki i mam jeszcze trochę szczęścia to rozpędzę swojego 2,5 tdi do niesamowitej prędkości 130km/h
nawet najsłabsze TDI 88km z najwolniejszą skrzynią biegów bez problemu osiąga 130km/h,
nie wiem jaką masz tą t4 ale zamiast się śmiać ja bym zaczął płakać czytając posty o Vmax
-
grehor
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
do usunięcia
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2012, 14:09 przez grehor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Jakie masz obroty przy tych 130km/h? Jesteś pewien, że nikt nie zamienił skrzyni?
-
grehor
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
do usunięcia
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2012, 14:09 przez grehor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
ten silnik powinien bez problemu jechać do 3600 i przy tej skrzyni będziesz wtedy miał około 155km/hgrehor pisze:jeśli chodzi o obroty to, 130 ma gdzieś (nie pamiętam dokładnie ale) przy 3 tys
jeśli nie chce się więcej wkręcać na obroty to coś jest nie tak
-
grehor
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
do usunięcia
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2012, 14:10 przez grehor, łącznie zmieniany 3 razy.